Copy
Hotei nieuwsbrief December 2015
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief December 2015

  • PAN Amsterdam 2015.

  • Hoe werden Japanse prenten verkocht in de Edo periode?

  • Mount Fuji tentoonstelling in het Sieboldhuis.

  • Aanwinsten.

  • Nieuwjaarswensen.

Beste Japanse kunstliefhebber,

Hierbij de laatste nieuwsbrief van 2015.
PAN Amsterdam 2015.

Afgelopen PAN was een enorm succes. We hebben precies 100 verkopen gehad en wat daarbij opviel was dat de spreiding over objecten, moderne kunst, traditionele prenten en schilderingen heel gelijkmatig was. Dus ik was erg tevreden. Ik dank u voor de opkomst: ruim 700 mensen hebben gebruik van mijn kaartjes gemaakt en dat is een enorm aantal.

Na de PAN kreeg ik gelukkig de kans om onmiddellijk een kleine verzameling in Zwitserland in te kopen, en daar zaten twee zeer goede prenten bij: een Hokusai uit de bruggenserie en Hiroshige’s Shono uit de Hoeido Tokaido, het beroemdste blad, in vrijwel perfecte staat: zonder middenvouw, met grote marges:
Ik neem deze kostbare prent mee naar Japan volgende week om daar te verkopen, maar voor wie dit exemplaar nog even wil zien, u bent van harte welkom.

8 Januari gaat het dus weer naar Japan, naar twee veilingen en vrijwel aansluitend naar een veiling in Zuid-Frankrijk om zo de voorraad wat aan te vullen.
Hoe werden Japanse prenten verkocht in de Edo periode?

Op de PAN kreeg ik een paar maal de vraag hoe prenten eigenlijk ten tijde van Hokusai en Hiroshige werden verkocht.

Welnu, in een recent aangekochte collectie boekjes zat het eerste deeltje van het 20-delige werk Edo meisho zue, "Afbeeldingen van beroemde plaatsen van Edo", geïllustreerd door Hasegawa Settan (1778-1843) en uitgegeven door Suwaraya Ihachi. Dit boek hoort tot het genre van de meisho-ki, reisgidsen die beroemde plaatsen beschrijven. Hoewel de boekjes artistiek niet zo bijzonder zijn, geven ze een heel goed beeld van het leven in downtown Edo.

In het eerste deeltje van dit boekje zit een prachtig plaatje van de winkel van de beroemde uitgever en groothandelaar in boekjes en prenten Tsuruya Kiemon. U ziet de winkel hieronder:
(klik op de afbeelding om een vergroting te zien)

We zien het logo, de kraanvogel (tsuru), we zien rechts een man bezig met het opstapelen van prenten links van hem liggen grote stapels, keurig opgetast. Op de verhoging links vooraan zitten twee klanten prenten uit te zoeken, de linker houdt een acteursprent en de rechter een prent van een courtisane vast.
Op de linkerbladzijde zien we twee vrouwen die boekjes aan het inkijken zijn en helemaal links zitten twee mannen bij een telraam: daar moest duidelijk worden afgerekend.
Helemaal links, achter het vierkante ‘shopsign’, komen twee bezorgers, die duidelijk spullen rondbrengen. De meest linkse heeft zijn goederen gewikkeld in een furoshiki, een wikkeldoek voor het vervoer van goederen met het logo van de firma erop.

Dit beeld geeft goed weer hoe de verkoop geschiedde. Individuele boek en souvenir winkels kochten weer bij dit soort groothandels en ventte hun prenten uit aan de particuliere verzamelaars en incidentele kopers.

Voor de winkel ziet u een levendig straatbeeld, net zoals het volgende plaatje waarop de vismarkt bij Nihonbashi te zien is.
(klik op de afbeelding om een vergroting te zien)

U moet zich voorstellen dat dit dus een voorbeeld is van een plaats waar schrijvers en kunstenaars elkaar ontmoetten.
Mount Fuji tentoonstelling in het Sieboldhuis.
In de tweede week van December ging de grote Fuji tentoonstelling van start in het Sieboldhuis.

In het eerste deel (nog t/m 24 Januari) treft u 14 prenten uit Hokusai’s 36 gezichten op de berg Fuji aan, waaronder de ‘Grote Golf’ en de ‘Rode Fuji’.

Dit is de grootste selectie prenten uit de 36 gezichten van Hokusai, ooit in Nederland in een tentoonstelling getoond.
U ziet ook enkele prachtige surimono, bijzondere perspectief prenten (uki-e), uitstekende Hiroshige’s met de Fuji gezien vanuit Edo. En zo meer.

Vanaf 26 Januari volgt de tweede helft met een totaal nieuwe selectie.

Tijdens beide delen wordt de prentententoonstelling aangevuld door prachtige hedendaagse foto’s, geleverd door een bijzondere Antwerpse galerie, Ibasho, gespecialiseerd in Japanse hedendaagse en vintage fotografie van het allerhoogste niveau.
Aanwinsten.

Ik kocht dus een klein aantal nieuwe prenten in Zwitserland en deze zijn tot 8 Januari in mijn galerie te zien.

De eerstvolgende echte aanwinsten tentoonstelling zal plaats vinden op vrijdag 5 Februari vanaf 14.00 uur. De prenten zijn dan ook zaterdag 6 en zondag 7 Februari van 11.00 tot 17.00 uur te zien. Meer nieuws over deze aanwinsten tentoonstelling krijgt u in de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar die op 27 Januari wordt verstuurd.

Tot slot…

Mijn medewerkers, Leon Oninckx, Maureen de Vries en Bas Verberk en ikzelf, wensen u het allerbeste toe voor het volgend jaar.

Met vriendelijke groeten,

Chris Uhlenbeck
Hotei Japanese Prints
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2015 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp