Copy
Hotei nieuwsbrief November 2014
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief November 2014

  • PAN toegangskaarten.

  • PAN Amsterdam: onze selectie.

  • Catalogus "Samples of Japanese Beauty."

  • Het kleinste prentje van de PAN.

  • Shinmura Senkichi, een uniek Art Deco lakscherm.

  • Nihon no hanga - herfst tentoonstelling 2014.

Beste Japanse kunstliefhebber,

PAN Amsterdam komt er aan en de hectiek neemt dus toe. We zijn in volle voorbereiding. De prenten gaan de lijsten in, de beschrijvingen worden gemaakt, de bronzen worden opgepoetst en de prijzen worden vastgesteld.
PAN toegangskaarten.

Diegenen die slechts via de nieuwsbrief contact met Hotei hebben, en wiens adres wij niet kennen hebben we geen toegangskaart kunnen toesturen. Zij die deze alsnog willen ontvangen kunnen ons via email verzoeken tot het toesturen van een toegangskaart. Specificeert u of u een kaart voor één of twee personen wenst te ontvangen.

Belangrijk: ik heb nog een zeer beperkt aantal kaarten (5 stuks) voor de opening op Zaterdag 22 November om 14.00 uur beschikbaar. Wilt u ook op de opening komen, laat ons dat weten en wij zullen in volgorde van binnenkomst de resterende kaarten verdelen.

Mocht u per abuis een kaart voor één persoon hebben ontvangen en deze keer toch graag uw man, vrouw, vriend, minnaar/minnares, kind, oma, of buurman willen meenemen, dan hebben we nog ongeveer 25 één-persoons kaarten ter beschikking. Email ons en we kijken of we kunnen helpen.

Alle gegevens over de PAN, zoals openingstijden etc., vindt U op de vernieuwde website van de PAN.
PAN Amsterdam: onze selectie.
Hotei toont dit jaar ongeveer 80 nieuwe aanwinsten op het gebied van prenten. Deze variëren in prijs van € 150 tot € 28.000. De namen: Utamaro, Hokusai, Hiroshige, Kuniyoshi, Kunisada, Yoshitoshi, Chikanobu, Hasui, Yoshida, Settai, Sadahide, Yoshitora en vele anderen.

We hebben een 30-tal nieuwe objecten: bronzen vazen schitterend lakwerk (waaronder schrijfdozen, theebusjes, dienbladen en een kamerscherm) en opmerkelijke hedendaagse ceramiek waaronder werk van een van de grootste beloften van het moment. En in mijn ogen, betere schilderingen dan ooit.
Catalogus
Samples of Japanese Beauty.
Prints, paintings and design from three centuries.
Het is jaren geleden dat ik een catalogus gemaakt heb. Nu stemde de collectie mij zo tevreden dat ik voor de beurs een grote catalogus met 66 items (56 pp.) heb geproduceerd.

Deze catalogus bevat een groot deel van de nieuwe aanwinsten en is op de PAN te verkrijgen (€ 10) en kan worden besteld voor verzending via de post (€ 12.50 incl. porto) na de beurs (vanaf 1 December).
Het kleinste prentje van de PAN.

Met recht een kleinood is het ruim 210 jaar oude prentje van 6.4 x 12.7 cm, toegeschreven aan Kiyonaga. Het is een egoyomi, een kalender prent. Kalenders waren het monopolie van een beperkt aantal uitgevers, aangewezen door de overheid. Echter de buitengesloten uitgevers omzeilden dit verbod door over het algemeen anonieme ontwerpen te laten maken waar de noodzakelijke kalender informatie in was verstopt. Om de loop van de kalender van een jaar te kennen moest men weten wat de lange en korte maanden van het komende jaar werden.
In dit prentje zitten de nummers voor de lange maanden verstopt in de obi van de vrouw. In dit geval vooraf gegaan door het karakter ‘dai’ groot of lang. Dus in het aankomende jaar waren de 2de, 4de, 6de, 8ste, 9de en 11de maand lang. Wij weten dat een dergelijke verdeling gold voor het jaar 1793.

Dit genre van egoyomi ontwikkelde zich enorm. Soms is de informatie verstopt in pictorale rebussen, bijv. door korte en lange takken af te wisselen, of door de rangschikking van schelpen op het strand etc.

Ook in de kleine erotische prentjes van de 19de eeuw zit vaak kalender informatie verstopt. Kortom, het is weer een voorbeeld van een overheid die door een restrictie eigenlijk de creativiteit enorm prikkelt en een averechts effect bereikt. Zeldzaam, men ziet zelden een tweede.
Shinmura Senkichi, een uniek Art Deco lakscherm - een bijdrage van Jan Dees.

Laag lakscherm van Shinmura Senkichi (1907-1983), gemaakt voor de tentoonstelling van de Keizerlijke Kunstacademie van 1932.
Lage tweeslagschermen als deze (furosaki byōbu) werden bij de theeceremonie gebruikt om een gedeeltelijke afscheiding van de ruimte te creëren.

Tegen een achtergrond van zwarte en okergele vlakken is een afbeelding van een heuvellandschap met de bijbehorende vegetatie te zien. Hoofdfiguur is een gracieuze hinde met gevlekte rug en slanke poten. De stroomlijning in combinatie met de geometrische motieven doet de invloed vermoeden van Art Deco - in deze periode de dominante factor in de toegepaste kunst op de nationale kunsttentoonstellingen. Het frame en het metaalbeslag zijn ongetwijfeld speciaal voor dit scherm vervaardigd. De achterkant toont een zwart-wit blokpatroon, zodat ook deze kant op de tentoonstelling gezien mocht worden.

De opvallende gele kleur is wellicht het resultaat van de toepassing van een van de toen nieuwe pigmenten op basis van titanium of bismut. De witte accenten in het hert lijken bereikt te zijn met een laksubstituut, bijv. loodoxide in een olieachtige oplossing (mitsudae). Niet alleen door verrassende ontwerpen, maar ook met technische vernieuwingen kon een kunstenaar zich op de Teiten onderscheiden.

Dit scherm vormde de eerste bijdrage van Shinmura Senkichi aan de Teiten. In 1932 was hij pas 25 jaar oud, erg jong om daar al een werk te mogen tonen. Een jury beoordeelde namelijk welke van de talloze inzendingen goed genoeg waren om geëxposeerd te worden. Het is opmerkelijk dat de kunstenaar geen signatuur op zijn werk heeft aangebracht, terwijl het op de deze competitieve tentoonstellingen toch te doen was om individuele expressie. Niettemin hoeft er geen twijfel te bestaan over de identiteit van de maker, omdat het scherm in de catalogus van de Teiten uit 1932 staat afgebeeld.

Het eerste deel van zijn opleiding heeft Senkichi in de stad Kanazawa in de Ishikawa prefectuur gevolgd om zich daarna in te schrijven aan de Kunstacademie van Tokyo. Ten tijde van de Teiten van 1932 was hij nog niet afgestudeerd. In 1933 en 1936 zou hij wederom op de Teiten exposeren en ook op de Shin-Bunten van 1939 (zie Andon 94 pp. 62-63). Na de Tweede Wereldoorlog heeft zijn loopbaan een vlucht genomen, wat in 1972 leidde tot zijn benoeming als professor aan de Kunstuniversiteit van Tokyo.
Nihon no hanga - herfst tentoonstelling 2014.
De 12e tentoonstelling van Nihon no hanga toont meer dan 90 prenten waarin het thema regen en sneeuw in de 20e eeuwse Japanse prentkunst wordt belicht.

Beide thema's werden door de kunstenaars gebruikt om te experimenteren met techniek en compositie. De prenten worden vergezeld van kalligrafieën met daarop poëzie van dichters uit de Taishō (1912-1926) en de vroege Showa periode (1926-1989).

De tentoonstelling kan op alle weekenden in November van vrijdag t/m zondag bezichtigd worden van 12.00-16.00 uur.
Ik hoop u allen op de PAN (23 t/m 30 november) in Amsterdam te zien.

Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2014 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp