Copy
Hotei nieuwsbrief Oktober 2014
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief Oktober 2014

  • Singer naaimachine.

  • Watanabe Seitei (1851-1918) Zilveren medaille winnaar in Amsterdam in 1883!

  • Twee exceptionele Seitei’s op de PAN.

  • Nieuwe aanwinsten.

  • Nieuwe medewerker.

  • Geisha.

  • Speciale boekaanbieding.

Singer naaimachine.
 
Op 17 Januari 1887 publiceerde de Chōya shinbun een statement van de Japanse Keizerin waarin zij de Japanse vrouwen aanmoedigde om Westerse kleding te gaan dragen. Zij gaf daarbij aan dat men daarbij in de productie gebruik moest maken van Japanse materialen, om op die manier de textiel industrie te helpen. Natuurlijk zou dit in het begin kosten met zich mee brengen maar door een zuinige levensstijl aan te houden zou men de noodzakelijke investeringen kunnen betalen. In dat jaar verschenen er vervolgens heel veel drieluiken waarbij de Keizerin in Victoriaanse kledingsstijl werd afgebeeld.

In Augustus van dat zelfde jaar verscheen ook onderstaand drieluik: de keizerin met de jonge prins en prinsesjes die zich bezig houden met het maken van westerse kleding. Trots staat daar ook de Singer Naaimachine. Singer was een van de dominante merken in die tijd. In de eerste vijf maanden van 1887 verkocht Singer 685 machines in Nagasaki, Kobe en Yokohama, bijna 14x zoveel als in Shanghai. Het naaien van westerse kleding werd een rage, en overal openden naai scholen. De warenhuizen namen kleermakers en maaksters in dienst en alle vrouwen in overheidsdienst moesten Westerse kleding dragen. Dit vormde een groot probleem omdat de kleding zo duur was. Een lerares was drie maandsalarissen kwijt aan haar outfit.
Dit drieluik is van Toyohara Chikanobu, de grote specialist in het genre van de tenno-e (afbeeldingen van de keizer/-in).
Overigens is het interessant om te zien dat de keizerin, hoewel klein en petite in werkelijkheid, in de prenten van dit jaar een rijzige gestalte heeft gekregen. Het deed een criticus van de Europeaniseringspolitiek van de Keizer verzuchten: ‘we plakken Westerse beschaving op mensen, maar de voorstanders willen meer, ze zijn pas tevreden als het lichaam zelf ook Westers wordt, en ze gaan nog verder: niet alleen het lichaam moet Westers worden maar ook de geest, waardoor uiteindelijk alle rassen Westers zullen zijn’[1].
 
[1] Ontleend aan  Meech, The World of the Meiji Print, 1986, p. 128-133
Watanabe Seitei (1851-1918) Zilveren medaille winnaar in Amsterdam in 1883!
 
Ruim 130 jaar geleden presenteerde de schilder en ontwerper Watanabe Seitei een nog niet geidentificeerd werk, dat werd onderscheiden met een zilveren medaille op de Expo van Amsterdam, gehouden op het Museumplein. Deze tentoonstelling was een enorm succes en trok ruim een miljoen bezoekers en betekende een enorme impuls voor de stad Amsterdam.
De dan 32 jarige kunstenaar Seitei was al in 1877 onderscheiden in Parijs en toen hij dat nieuws in Japan vernam besloot hij ook naar Europa af te reizen. Hij arriveerde in 1878.
In Parijs verkeerde hij in de kringen van schilders, auteurs en intellectuelen. Het boeiende is dat hij werd gevraagd om demonstraties te geven voor gerenommeerde kunstenaars als Degas en Monet, voor De Goncourt en de Italiaanse schilder De Nittis (vriend van Edmond de Goncourt). Op een van die demonstraties gaf Seitei een schildering met opdracht aan Degas, nu in Williamstown, USA.
De Nittis kocht een schildering gemaakt door Seitei in 1878 op de Expo en probeerde om deze schildering na te schilderen.
Twee exceptionele Seitei’s op de PAN

Ik ben heel blij dat ik een tweetal werken van deze interessante kunstenaar heb kunnen bemachtigen. Het ene werk is een museaal stuk, een drieluik bestaande uit twee schilderingen van wisteria die het middel paneel gevuld met schildpadden omlijsten. De wisteria’s: zou Monet ze gezien kunnen hebben?
Nieuwe aanwinsten.

Mijn reis naar Japan begin September heeft me armlastig gemaakt. Na een stroef begin waarbij ik angstig was dat ik nauwelijks geld zou kunnen uitgeven en te weinig spectaculaire spullen zou kunnen vinden voor de a.s. PAN, begon de inkoop plotseling te lopen. Het leek of ik net overal op het juiste moment kwam binnen lopen. De meeste belangrijke aankopen zijn nog niet in Nederland omdat voor een aantal zaken uitvoervergunningen moesten worden aangevraagd. In de nieuwsbrief van November zal ik in meer detail ingaan op wat er op de PAN te verwachten is.

Maar wat prenten betreft: Utamaro, Hokusai en Hiroshige zullen er allemaal zijn.

In de tussentijd is er toch nogal wat bijgekomen aan aanwinsten, waarvan u hier een tweetal voorbeelden ziet. Deze zijn nu al te koop.
Nieuwe medewerker.

Deze zomer nam Sytse Boonstra afscheid van Hotei na ruim vier jaar een zeer gewaardeerd en alom geliefd lid van het team te zijn geweest, eerst als stagiair en betrokken bij de productie van de Yoshitoshi catalogus, en daarna als medewerker op vrijdag en zaterdag. Hij is verhuisd naar Utrecht en maakt nu volle dagen bij de SNS bank.

Inmiddels kan ik bij u een nieuwe medewerker te introduceren. Bas Verberk heeft al het nodige verricht in de kunstwereld waarbij misschien als voornaamste wapenfeit geldt zijn gastconservatorschap van de Samurai tentoonstelling voor het Wereldmuseum in 2012, het grootste spektakel op het gebied van Japanse kunst in Nederland in jaren. Een enorme prestatie en ik ben dan ook blij dat hij ‘ja’ zei toen ik hem vroeg om bij Hotei te komen werken.

Bas werkt op vrijdag en zaterdag en zal ook op de PAN ruim aanwezig zijn. Hij is naast zijn aanstelling bij Hotei bezig aan de voltooiing van zijn proefschrift met als onderwerp de relatie tussen de Japanse wapenrusting en de esthetische idealen van de samurai, onder begeleiding van Prof. Willem van Gulik.
Geisha.

Vanaf 10 Oktober is de grote Geisha tentoonstelling in het Museum Volkenkunde open. Niet vergeten om daar naar toe te gaan. Het is een tijd geleden dat er een belangrijke Japan tentoonstelling aldaar is georganiseerd en nu is alles uit de kast gehaald om een spectaculaire tentoonstelling voor te schotelen.
Boekaanbieding.

Ook deze keer heb ik een aantrekkelijke boekaanbieding.
Het betreft "Crows, Cranes & Camellias" en "A Brush With Animals".
De normale prijs van deze twee boeken bedraagt respectievelijk € 101,- en € 83,- excl. BTW. Wanneer u deze twee boeken tegelijkertijd koopt, dan is de totale prijs € 140,- incl. BTW.
De boeken kunnen ook aan u verzonden worden, de portokosten bedragen € 6,95.
Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2014 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp