Copy
Hotei nieuwsbrief September 2014
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief September 2014

  • Een zeldzame Hokusai.

  • De geschoten bok - part two.

  • Extra cursus-middag 'Goed en Slecht, Echt en Onecht'.

  • Nieuwe spullen.

  • Boekaanbieding.

  • Introductieavond Society for Japanese Arts.

Een zeldzame Hokusai.
 
Na 32 jaar denk je dat je toch de meeste prenten wel een keer gezien hebt, maar deze zomer kocht ik op een veiling een kleine prent van Hokusai. Het is een envelopje, maar gemaakt in serie vorm, d.w.z. met serie titel en met de plaatsaanduiding.
Het betreft de afbeelding van de wijk Yanaka in Edo, en het is een van de negen bekende ontwerpen uit de serie Tōto hyakkei, Honderd gezichten op de Oostelijke hoofdstad.

Behalve Yanaka zijn de locaties Nihonbashi, Sumidagawa, Fukagawa, Shibaura, Ohashi, Mimeguri,
Ueno no hana en Oji bekend
(in de National Diet Library en de Library of Congress).

Het bijzondere van dit exemplaar is dat het volledig intact is: de naar binnen vouwende flapjes zijn bewaard, de prent titel en de signatuur zitten er nog aan, in tegenstelling tot de voorbeelden uit de National Diet Library.

(met dank aan Matthi Forrer voor zijn hulp bij de identificatie)
Het is ook een aizuri-e, een prent die geheel in tinten blauw is gedrukt, iets dat rond 1829 na de introductie van het zogenaamde Pruisisch of Berlijn blauw in korte tijd een rage werd.

Dit blauw is volledig stabiel en heeft een dominante invloed gehad op de ontwikkeling van de Japanse landschapsprenten, want snel na de introductie in de prentkunst benutten de kunstenaars en uitgevers het in de weergave van de luchten en waterpartijen. Het blauw dat daarvoor werd gebruikt, tsuyukusa, gemaakt van de bloemblaadjes van een hybride eendagsbloem, was bijzonder vluchtig en verdween snel bij continue blootstelling aan het licht.

De voorstelling.
 
Er zit ook een toeristisch element aan deze prent: het laat een van mijn favoriete wijken van Tokyo zien: Yanaka. Yanaka ligt richting Ueno en in die buurt zijn meer huizen die zowel de mega-aardbeving van 1923 als de bombardementen van 1945 hebben overleefd dan waar ook in Tokyo.

Het is een gebied van kleine straatjes waar je zwerft langs tempels en schrijnen. Je hoort de houten naambordjes van de overledenen (sotoba) klepperen in de wind die over de begraafplaatsen speelt.

Hier was bij de ingang van de Tennoji tempel een klein theehuis, de Kagiya, waar de meest bezongen schoonheid van Edo werkte, Kasamori Osen. Een vaste klant van haar was de prentontwerper Suzuki Harunobu (1724?-1770) en nadat hij haar had afgebeeld op een prent was haar faam voorgoed gevestigd.
Sotoba op Yanaka begraafplaats.
Kasamori Osen afgebeeld door Harunobu.
In de Meiji en Taishio tijd woonden en werkten beroemde auteurs als Mori Ogai en Natsume Soseki er, en zij liggen ook in Yanaka begraven.

En wie er ook ligt is Takahashi Oden (1848-1879), de beroemdste criminele vrouw van Japan die zoveel mannen heeft vermoord dat vele begraafplaatsen claimen haar as te herbergen…. Zij is de laatste vrouw die in Japan geëxecuteerd is. Zij werd de hoofdpersoon van Kunieda Kanji’s roman Oden Jigoku.

Komura Settai maakte deze prent van Oden en dat is weer één van onze pronkstukken voor de aanstaande PAN in november.
Ga bij een volgend bezoek aan Tokyo naar Yanaka: ik noem het ‘Kyoto in Tokyo’ en vergeet niet, als je er toevallig eind April bent, naar de nabijgelegen Nezu tempel te gaan met een oplopende helling beplant met 50 verschillende soorten azalea’s. Als ze in bloei zijn moet je er op rekenen dat je niet de enige bent die daar rond loopt….
 
** informatie over Yanaka ontleend aan het fantastische boek Tokyo Now & Then, van Paul Waley, een absolute aanrader om te lezen ter voorbereiding van een bezoek aan Tokyo.
De geschoten bok - part two.
 
Er is een mooi slot gekomen aan het geschoten bok verhaal: nog geen uur nadat de vorige nieuwsbrief de deur uit was, ontving ik een mail van het veilinghuis uit Coutances dat ik de prent kon retourneren en dat vervolgens het aankoopbedrag zou worden gerestitueerd. En inderdaad, een week later stond het geld weer op mijn rekening.
Een keurig veilinghuis dus, dat mij niet liet bloeden voor mijn domme blunder.
Extra cursus-middag 'Goed en Slecht, Echt en Onecht'.
 
Aangezien de cursus 'Goed en Slecht, Echt en Onecht' van afgelopen zondag ruim overtekend was, wordt de cursus herhaald op zondag 19 Oktober 2014.
Aanvang 14.00 uur. De cursus duurt twee uur met een pauze van een kwartier. Deelname kost € 8. Meldt u zich aan via email: ukiyoe@xs4all.nl.
Nieuwe spullen.
 
Vorige week is mij een collectie 17de, 18de en 19de eeuwse oude boekjes in handen gevallen. Niet alles is in perfecte staat, en sommige zijn incompleet, maar voor iedereen die zich interesseert voor dit soort materiaal is het misschien toch de moeite waard om te komen kijken.
Daarnaast ben ik van 3 September tot 16 September weer op stap langs de veilingen in Japan, dus ik hoop op zaterdag 20 September weer een galerie vol nieuwe prenten te hebben. Nieuwe objecten en schilderingen zullen er dan nog niet zijn.
Boekaanbieding.

Ik heb nog 60 exemplaren van het beste boek over Utamaro, twee delen in een slipcase.

Volkomen uitverkocht, op eBay te koop voor US$ 188,-

Bij ons slechts € 35,- !
Introductieavond Society for Japanese Arts bij Nihon no hanga in Amsterdam.

U bent van harte uitgenodigd voor een avondvullend programma ter introductie van de Society for Japanese Arts en haar activiteiten. Dit zal plaatsvinden op woensdag 17 september vanaf 19.30 uur bij Nihon no hanga, Keizersgracht 586, Amsterdam. Tijdens deze avond kunt u een lezing van mij aanhoren over de tentoonstelling 'Wood, Paper, Ink: Technical Perfection in 20th Century Japanese Prints' . Aansluitend zal er een borrel gehouden worden waar niet-leden kennis kunnen maken met de vereniging, huidige leden en het bestuur.

U kunt zich (en andere geïnteresseerden) opgeven voor deze avond door een email te sturen naar secretary@society-for-japanese-arts.org .
Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2014 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp