Copy
Hotei nieuwsbrief Januari 2016
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief Januari 2016

  • Japanreis.

  • Aanwinstententoonstelling op 12-13-14 februari.

  • Sumo.

  • Deel 2 van Mount Fuji tentoonstelling in het Sieboldhuis.

  • Prenten bewaardozen en Japans papier.

Beste Japanse kunstliefhebber,

Het bezoek aan Tokyo en Kyoto was dit keer redelijk vruchtbaar. In de eerste plaats was het gedurende 90% van ons verblijf glorieus weer, buiten zitten in de zon was een vrijwel dagelijks genot. Het bevestigt mijn idee dat begin januari een prima tijd is om Japan te bezoeken. Het gevolg van al die zon is dat zelfs midden in de winter Fuji nog nauwelijks bedekt was met sneeuw.

Voor het eerst hadden we gebruik gemaakt van Airbnb om een apartement te huren in de boekenwijk: 40 hele vierkante meters, (aanvankelijk) geen tafel, een stoel, een bank, maar wel een volledig ingerichte keuken, wasmachine, alle mogelijke gaming voorzieningen en basis dingen als zout, peper, koffie, thee, wasmiddelen etcetera.
Het was doodstil, en het ondergrondse station lag op drie minuten lopen. We voelden ons er prima.

De veiling op 13 januari was zeer succesvol. Voor bijna een miljoen euro wisselden een paar duizend prenten van eigenaar.
Ik bezocht nog twee veilingen en geleidelijk ontstond het beeld dat ik eindelijk weer eens een sterk op de natuur gerichte vroege voorjaarsstentoonstelling zou kunnen organiseren.
Ik kocht drie uitzonderlijke vroege Ito Sozan prenten van karpers, van reigers en van een specht, een grote schildering van een leerling van de Kyoto schilder Domoto Insho van witte reigers in een sneeuwlandschap, mooie natsume met allerlei natuurmotieven, twee schitterende oranje ikebana vazen van bamboe van een beroemde mandenmaker, twee grote kalligrafieen, bronzen vazen van diverse kunstenaars, fraaie konijnen ook van brons, en een zestig tal prenten. Daarbij een erg mooie Harunobu shunga, twee sterke Kuniyoshi triptieken, twee blauwe landschappen van Hasui, en zo meer.

Dit alles is te zien op de aanwinstententoonstelling van 12-13-14 Februari in onze galerie, dagelijks van 11:00 tot 17:00 uur.

(Let op! In onze nieuwsbrief van December noemde ik een eerdere datum, echter wegens drukte heb ik de aanwinstententoonstelling een weekend opgeschoven.)
Ook aangekocht, vier delen met kimono-ontwerpen van Tennen.
Sumo.

Zes maal per jaar wordt er in Japan een professioneel en zeer competitief sumo toernooi georganiseerd en zo ook nu in Januari, toen in het Ryogoku Sumo stadion de eerste strijd van het nieuwe jaar werd gestreden. Vijftien dagen en vijftien ronden duurt het en het is leuk om, na een dag lang tempels bezoeken, op je bank neer te ploffen rond een uur of vier en de belangrijkste partijen van de dag op televisie mee te pikken. Nu verkeert sumo in crisis omdat het geplaagd wordt door een reeks schandalen en door het feit dat de beste sumotori geen Japanners meer zijn maar mannen uit het buitenland, zoals Mongolie, de Verenigde Staten of bijv. Bulgarije. Maar nog steeds is het een fascinerend schouwspel, met talloze complexe verwijzingen naar rituele gebruiken uit het verleden.

Al in de late 17de eeuw bestond er in Edo professioneel sumo, en dit was, zij het in mindere mate dan het kabuki, een interessant onderwerp voor de uitgevers en ontwerpers van prenten. In sumo, net als in kabuki werden de grote worstelaars vereerd en het maken van prenten van belangrijke rekishi kon lucratief zijn voor de uitgevers. We zien twee grote bloeiperioden: de eerste periode rondom 1780-1790 toen sumo uiterst populair was en leden van de Katsukawa school, zoals Shunsho, Shunko en met name Shunei schitterende portretten en drieluiken van arena's of van gevechten maakten.

Een tweede bloeiperiode zien we rond 1850-60. Dan verschijnen er met name drieluiken van de worstel ring, met daarom heen de toeschouwers. Hieronder ziet u een voorbeeld van de hand van Yoshiiku uit 1859.
Het is interessant om te zien hoe deze prent later meerdere malen is uitgebracht, met veranderde sumoworstelaars-namen. Twee dergelijke exemplaren bevinden zich in de collectie van het MfA in Boston. Klik op de drie verschillende triptieken om vergrotingen te zien.
In tegenstelling tot tegenwoordig vond de wedstrijd in de buitenlucht plaats. U ziet de ring, de scheidsrechter, de jury en het zich amuserende publiek. De worstelaars van beide partijen staan om de ring, men proeft de opwinding en de spanning voor de wedstrijd.

Sumo prenten worden druk verzameld in met name Japan. Het is een boeiend genre waarbij men door de prentkunst terecht komt in een fascinerende wereld, die veel geheimen kent. Tevens is het interessant om te kijken wie van de kunstenaars het beste er in slaagt om bij de prenten van sumo worstelaars de flitsend snelle actie van een geslaagde worp in een enkel beeld te bevriezen.

Een oud lid van de Society of Japanese Arts (SJA), Lawrence (Larry) Bickford schreef een aardig overzichtswerk over sumo in de Japanse prentkunst getiteld Sumo and the Woodblock Print Masters. Uitgegeven bij Kodansha in 1994.
Deel 2 van Mount Fuji tentoonstelling in het Sieboldhuis.
Na een tumultueus slot-weekend van de eerste helft, met honderden bezoekers die elkaar verdrongen voor de prenten is afgelopen dinsdag het tweede deel van de Fuji tentoonstelling in het Sieboldhuis begonnen.

In deze helft ligt het accent op Hiroshige: 18 ontwerpen van zijn grote serie 'Zes en dertig gezichten op Fuji' uit 1857-58 worden getoond naast een 50-tal prenten gerangschikt rondom de thema's de Tokaido, het Chushingura drama, en de 20ste eeuw.

Deel II: 26 januari t/m 6 maart 2016.
Prenten bewaardozen en Japans papier.

Voor een ieder die nog opbergdozen nodig heeft om prenten in passepartout op te bergen, de komende week wordt een nieuwe bestelling geplaatst.
Donkerblauw of donkerrood, binnenmaat 40 x 55 cm. Euro 185,- per stuk.

Tevens is Japans papier opnieuw vooradig: Klein formaat Euro 2,10 per vel, Groot formaat Euro 2,70 per vel.
Ik hoop u weer te mogen begroeten op de komende aanwinstententoonstelling van 12, 13 en 14 februari.

Met vriendelijke groet,

Chris Uhlenbeck
Hotei Japanese Prints
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2016 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp