Copy
Hotei nieuwsbrief Oktober 2015
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief Oktober 2015

  • Het Museum of Fine Arts in Boston.

  • September in Japan.

  • Een typische avond in Kyoto.

  • PAN Amsterdam 22-29 november.

  • Fuji in the Sieboldhuis.

  • Prent van de maand.

Beste Japanse kunstliefhebber,

Na twee maanden van stilte, weer enig nieuws van het Japanse kunst front. Want stilte betekende geen stilstand. Er is nogal wat gebeurd. Alles staat natuurlijk weer in het teken van de a.s. PAN Amsterdam (22-29 november).

In augustus heb ik twee kleine collecties weten te bemachtigen in de Verenigde Staten, waarvan een was samengesteld door een voormalig Nobelprijs winnaar. De kwaliteit was echter nogal matig, zodat ik er uiteindelijk maar een enkele prent uit heb behouden om u op de PAN te tonen. De tweede groep was rijk aan 20ste eeuwse prenten van excellente kwaliteit, dus daar zult u veel van terug zien eind november.
Het Museum of Fine Arts in Boston.

Leuke bijkomstigheid van de reis naar de VS was een bezoek op de laatste dag aan de Hokusai tentoonstelling in het Museum of Fine Arts Boston, met een aantal ongelooflijke prenten. Bovendien werd ik een dag later achter de schermen van het MFA rondgeleid door Philip Meredith die vroeger bij het Museum Volkenkunde het restauratie instituut heeft opgericht, maar vervolgens is gevallen voor de mogelijkheden die het MFA bood en in 2005 naar Boston is vertrokken. Daar werken zeven mensen permanent aan de restauratie en conservering van objecten op papier of zijde uit Japan of China.

Het MFA heeft de grootste collectie Japanse prenten buiten Japan. De belangrijkste kern daarvan wordt gevormd door de Spaulding Collection. Deze verzameling van de broers Spaulding is in 1921 aan het museum geschonken en bevat meer dan 6000 prenten. De broers hebben een lastige eis gekoppeld aan hun schenking: niets uit de collectie mag ooit tentoongesteld worden ten einde de kleuren perfect te houden. Recentelijk is de collectie gelukkig gedigitaliseerd.

Naast de Spaulding verzameling is er nog veel meer moois, waaronder de Bigelow collectie die ruim 40.000 objecten omvat en grotendeels is gevormd tijdens het zeven jarige verblijf van de arts William Sturgis Bigelow in Japan tussen 1882 en 1889. Hij verkeerde in Japanse kunstkringen, werd boeddhist, en droeg bij tot de vorming van de Nihon Bijutsuin, The Japan Fine Arts Society, een initiatief van Okakura Tenshin, die op zijn beurt weer conservator zou worden van de Japanse collectie in Boston.
Het MFA heeft een dependance in Japan, in Nagoya, en er zijn bijna altijd selecties van het MFA op tournee in Japan. Soms, zoals bijvoorbeeld in maart 2016, zal er een tentoonstelling naar Japan gaan over Kunisada en Kuniyoshi, die niet in Boston wordt getoond. Dit is overigens een bron van grote ergernis voor de conservatoren die graag de rijkdom van de collectie ook in Boston laten zien.

Voor mij is de MFA website een fantastische bron.
September in Japan.

Begin september waren de veilingen in Japan. Gelukkig heb ik een en ander kunnen bemachtigen.

Op de PAN zult u een mooie selectie Hiroshige's uit de Fuji serie aantreffen. Prachtige onverkleurde en niet afgesneden exemplaren. Hasui, Yoshitoshi, Kunisada, Koson en een hele interessante groep triptieken uit de Meiji-tijd zullen de muren sieren. In de volgende nieuwsbrief zal ik hier meer over laten doorschemeren.
Mijn meest gedurfde aankoop was echter geen prent maar een spectaculair beeld, in ongelakt hout, een schitterende gestileerde kraanvogel van de kunstenaar Yokoyama Ichimu. In de grote originele doos, met daarin de correspondentie tussen de eerste koper en de kunstenaar. Heel fraai.

Maar ook een prachtige bronzen vaas van Eiichi, met schitterde zilver inlegwerk, een prachtig metalen bord in zuivere art deco stijl van Otani Haruhiko. Al met al een prima oogst.
Een typische avond in Kyoto.

Na gedane zaken, lopen we in het Gion district naar een schitterend restaurant. Blank houten tafels, met gelukkig ruimte voor de voeten er onder, strakke inrichting, een enkele rolschildering aan de muur, helemaal perfect. Het eten net zo: kleine paddenstoeltjes in een sesam pasta, sashimi van haring, de gegrilde kop van tai (zeebrasem), een salade van gemarineerde daikon met gerookte eend, gevolgd door prachtige sushi van shimaji, maguro en als slot sushi met mini-prei, lijkt meer op een fijne bieslook.

En vervolgens, er was geen ontkomen aan deze keer, naar de karaoke bar, op de derde verdieping van zo’n oerlelijk jaren ‘80 gebouw, aan het eind van de gang, rechts. De deur staat open, en een mamasan van 60+ verwelkomt ons. In de hoek zit een man alleen samen met de enige hostess van die avond (25 jaar?), en hij begint net te zingen. Achter de bar de flessen met de namen van de eigenaars, half leeg. We gaan zitten aan de bar, hete handdoek, een glas whisky op ijs. Chocolaatjes, pinda's en snoep waarvan de kleurstof door het plastic folie naar buiten komt. De hostess doet haar jurk goed, hij is iets te groot, de straps zijn te lang. De jurk hangt iedere dag in de kast van de bar en heeft ze als uniform aangetrokken. De schorre nachtclublach van de eigenaresse klinkt op bij elke opmerking van haar klanten. Ze vraagt naar mijn lengte, 1.96, en vergelijkt de maat van mijn hand met de hare en giechelt hees.
Mijn gastheer heeft zijn eerste nummer aangevraagd en brengt een gevoelig lied ten gehore terwijl op het scherm een meisje met paraplu wandelt door een park. Na ieder couplet applaudisseert de rest van het gezelschap en als hij klaar is begint de machine de score door te geven op een bijzondere manier: op het scherm staat een vrouw, en hoe hoger de score hoe meer onderdelen van haar naakte lichaam zichtbaar worden. Mijn gastheer is een goede zanger en brengt het tot aan het schaamhaar waarvan drie blokjes bedekt blijven (97 punten). Ik zou die avond met mijn roestige versies van nummers van de Animals, Beatles en Creedence Clearwater Revival nooit meer dan anderhalve borst bloot zingen.

Na een half uur komt een wat ouder stel binnen, boven de 70, schat ik. Bij hem steekt een glinsterend steentje door zijn oor. De vrouw vraagt onmiddellijk een nummer aan en dan klinkt een verbazend mooie enka ( Japanse na-oorlogse ballade, met een traditioneel Japanse toonzetting, gelieve te googlen) door de installatie, met alle complexe variaties in toonhoogte. Ik zie de mamasan naar de karaoke installatie snellen en een knopje omzetten: ze voelt dat er wat zou wringen als haar lied zou worden gescoord in termen van naaktheid. Ik was van plan na twee glazen whisky naar huis te gaan, maar de zangeres was zo fascinerend en zo volstrekt op haar gemak dat ik bleef.
PAN Amsterdam 22-29 november.

Noteert u alvast deze data en openingstijden.
  • 22 november tot en met 29 november 2015, dagelijks van 11.00 - 19.00 uur.
  • 24 november tot 21.00 uur.
  • 26 en 29 november tot 18.00 uur.
De PAN website staat vol informatie en binnenkort staat de catalogus daar online.
Onze stand is weer iets anders van vorm, maar op dezelfde plaats, weer een fractie groter.
Fuji in het Sieboldhuis.
Op 9 december opent in het Sieboldhuis een grote prentententoonstelling over de berg Fuji. Ook dit keer bestaat de tentoonstelling uit twee delen. In totaal zijn ruim 140 prenten te zien, met fantastische voorbeelden van Hokusai en Hiroshige, maar eigenlijk passeren alle beroemde prentkunstenaars de revue: Utamaro, Kiyonaga, Koryusai, Kuniyoshi, Kunisada, Kiyochika, Hasui, Onchi, Sekka om er maar een paar te noemen.
De selectie komt grotendeels uit particulier bezit, aangevuld met een aantal museale pareltjes uit het Rijksprentenkabinet, het Museum Bommel Van Dam en Nihon no Hanga.
Deze tentoonstelling toont naar mijn idee prachtig aan waartoe particuliere verzamelingen kunnen bijdragen en wat hun rol in de museale wereld kan zijn. Als december dichterbij komt, zal ik meer vertellen over de thema’s die in de tentoonstelling aan de orde komen.
Prent van de maand.
Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892)

Ono no Yoshifuru Ason (884-968) kijkt neer vanaf een rots op een brandend schip. Uit de serie: Dai Nippon meisho kagami, Spiegel van beroemde generaals van Groot Japan. Uitgegeven door Kumagai in 1880.

Een prachtig gedrukt exemplaar van dit ontwerp. Reden om speciale aandacht te vragen voor dit ontwerp en dit specifieke exemplaar is dat het in bezit is geweest van Yoshitoshi's belangrijkste leerling Mizuno Toshikata (1866-1906). Toshikata was weer de leermeester van Kaburagi Kiyokata (1878-1973) die een overgangsfiguur was naar de kunstenaars van de 20ste eeuw: hij was de leermeester van Hasui, Shinsui en vele andere shin hanga prent makers.
Er staat een groot rond eigendomszegel rechts onder en een klein zegel in de linker marge.

Prijs: € 425
Met vriendelijke groeten,

Chris Uhlenbeck
Hotei Japanese Prints
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2015 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp