Copy
Hotei nieuwsbrief April 2014
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief April 2014

  • Naar Japan.

  • Bezoek Asia Week in New York.

  • Dit jaar geen beurs in Utrecht, niet op ART BREDA.

  • Lente tentoonstellingen in onze galerie met nieuwste aanwinsten.

  • De nieuwe Nihon no hanga tentoonstelling.

  • Literatuuraanbevelingen en een toeristische tip.

Beste Japanse kunstliefhebber,
 
Als u dit leest, barsten de bloesems in Japan in bloei en wordt ieder blaadje vastgelegd door klikkende camera's. Tussen 2 en 9 April bezoek ik weer een aantal veilingen in Tokyo en Kyoto en ik weet zeker dat die me beter zullen bevallen dan de veilingen in New York van afgelopen maand. Los van het gegeven dat alle prenten hoger gingen dan ik eigenlijk van plan was te betalen, bleek het kopen bij Christie's New York moeilijker te regelen dan bij wijze van spreken Noord Korea binnen te komen: er werd vier maal een fotokopie van mijn paspoort gemaakt, en men vroeg mij zelfs voor de veiling een aanbetaling te doen van US$ 10.000,- ! Als ik niets zou hebben gekocht dan zou ik binnen zeven dagen het geld geretourneerd krijgen op mijn rekening. Ik explodeerde zowat toen ik dit hoorde.
Maar goed, het was Asia Week in New York, waarbij handelaren en musea zo veel mogelijk activiteiten organiseren. Ik bezocht lezingen van Roger Keyes en van Hollis Goodall, zag twee mooie tentoonstellingen in het Metropolitan: een overzicht van de Japanse schilderkunst uit de Edo-tijd komende uit de Feinberg collectie (tot 7 September) en een fabelachtig overzicht van hedendaagse Chinese zwarte inkt schilderkunst. Dan zie je waartoe, rustend op een eeuwenoude traditie hedendaagse kunstenaars in staat zijn. Daarbij was het opmerkelijk om te zien hoe belangrijk de rol van het schrift is.
Geen voorjaarsbeurs - wel twee aanwinsten tentoonstellingen in mijn galerie.

Artantique, de jaarlijkse kunstbeurs in de Jaarbeurshal in Utrecht, waaraan ik de afgelopen drie jaar met plezier heb deelgenomen, heeft besloten te verhuizen naar Breda. Daar wordt nu een beurs gehouden in een grote tent. Dit trok mij niet zo aan, dus ik heb afgezien van deelname. In plaats daarvan organiseer ik twee tentoonstellingen in mijn galerie.
Lente aanwinsten tentoonstellingen

Aanwinsten hedendaagse Japanse kunst en aanwinsten uit New York op vrijdag 25 en zaterdag 26 April.


Wie onder u in November de PAN heeft bezocht zal zich herinneren dat ik een kleine appendix had aangebracht met werk van hedendaagse kunstenaars.
Vanaf vrijdag 25 April 14.00 uur bent u van harte welkom om een aantal nieuwe werken waaronder de trappen en stoelen composities van Keisuke Yamamoto, te komen bezichtigen.
Het verdere aanbod zal gevarieerd zijn, met een accent op prenten uit de vroege 20ste eeuw. Prenten van o.a. Kawase Hasui, Ito Shinsui, Kasamatsu Shiro, Ohara Koson, Tsuchiya Koitsu, maar ook van Kuniyoshi en Yoshitoshi.
Neem alvast een kijkje op onze website om een klein deel van de nieuwe aanwinsten bekijken.
De laatste nieuwe aanwinsten uit Japan vanaf vrijdag 2 Mei.
Decorated beauties and the beauty of decoration
Mooie vrouwen en hun kimono. Prenten en katagami (stencils)


Vanaf vrijdag 2 Mei 14.00 uur zijn de overige nieuwe aanwinsten te zien.
Hier een voorproefje:
Nihon no hanga voorjaarstentoonstelling 2014
Wood, Paper, Ink: Technical Perfection in 20th Century Japanese Printmaking.


Dit voorjaar werpt Nihon no hanga een andere blik op de prenten in de collectie. De tentoonstelling laat het volledige proces van printproductie zien, van voorbereidende tekening tot het uiteindelijke resultaat als Japanse houtsnede. Ga voor meer informatie, openingstijden en activiteiten bij deze tentoonstelling naar de website van Nihon no hanga.
Literatuuraanbevelingen.

Na in de vorige nieuwsbrief suggesties te hebben gedaan voor literatuur over de achtergrond van de Japanse prentkunst, hierbij op verzoek, een aantal algemene inleidingen. Helaas zijn er geen goede echte inleidingen in druk. Aan alle boeken kleeft een bezwaar.

Newland, Amy (ed.)
The Hotei Encyclopedia of Japanese Woodblock Prints (2 vols.).
Leiden, 2005, Hotei Publishing
U zult het reclame noemen, of chauvinisme, maar naar mijn idee biedt op dit moment de Hotei Encyclopedia of Japanese Woodblock prints het beste overzicht en de meeste informatie. 40 specialisten hebben uitstekende inleidende essays over zeer uiteenlopende thema's geschreven: natuurlijk worden de verschillende kunsthistorische perioden systematisch behandeld, vanaf de primitieve tijd tot en met de 20ste eeuw, maar ook wordt er aan onderwerpen als verzamelen, conserveren, techniek, het Kabuki theater en het Yoshiwara ruimschoots aandacht besteed. Het opzoek gedeelte in het tweede deel is niet zo handig in sommige opzichten, maar als je aan de systematiek went, dan is ook dat uiterst handig. Het kost geld, maar u krijgt 600 pagina's vol bruikbare info.

Illing, Richard
The Art of Japanese Prints.
New York, 1983, Gallery Books
Een wat oudere publicatie, maar tweedehands nog wel te krijgen. Dit boek heeft als groot voordeel dat het niet alleen illustraties plukt uit museale collecties maar ook werken toont die nog steeds te vinden zijn. Tevens is zijn tekst niet gekleurd en spreekt hij geen persoonlijke voorkeuren uit.

Lane, Richard
Images from the Floating World.
New York, 1978, Putnam. Diverse reprints beschikbaar
Als u het antiquarisch kunt krijgen dan is nog steeds Richard Lane's inleiding met encyclopedisch gedeelte bruikbaar. Het staat vol met zijn vrij arrogante meningen, maar als je daar doorheen leest, kan het nog.

Gulik, W.R. van
Japanse Prenten.
Lochem, 1994, Primavera Pers
Tot slot: er is een Nederlandse inleiding, van Prof. Willem van Gulik. De tekst is prima, maar helaas zijn de illustraties niet erg goed. Het is een klein formaat introductie.
Toiletteksten.

In 1986, toen ik voor het eerst een Japans toilet bezocht, werd ik, naast in verwarring te zijn gebracht door alle technische snufjes van dit apparaat, getroffen door een tekst boven de toiletrol die mij tot de dag van vandaag onduidelijk is gebleven:
'Only use attached toiletpapers!'
Nu, in mijn hotel in Tokyo trof ik de volgende ongetwijfeld 'groen' bedoelde tekst:
Toeristische tip.

Doordat mijn vaste hotel in Tokyo vol zat, ben ik noodgedwongen uitgeweken naar het Tokyu Stay Aoyama Hotel. Dit is gunstig gelegen op 150 meter van het ondergrondse station Gaienmae, en op loopafstand van Omotesando, de meest modieuze buurt van Tokyo. Het hotel heeft kleine (1 p. kamer: 17 m2) maar zeer volledig uitgeruste kamers, met microwave, een hele goede wasmachine, bestek etc. Extra plussen waren het uitzicht van de voorkant van het hotel: de kamers zijn gelegen tussen de 14de en 25ste verdieping en op heldere dagen zag ik de sneeuwbetopte Mt. Fuji vanuit mijn raam. Tweede plus was het uitstekende ontbijt.
Het kostte mij € 370 voor 4 nachten incl. ontbijt, in een drukke periode. Geen charme, geen ruimte, maar niets op aan te merken: good value bovendien. Geboekt via Booking.com
Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2014 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp