Copy
Hotei nieuwsbrief Mei 2015
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief Mei 2015

  • Zondag 24 Mei: Japanmarkt op het Rapenburg (1e Pinksterdag).

  • Naar Japan in de maand Mei.

  • Een bijzonder album.

  • Naar Kyoto.

  • Asian Art in Brussel 10-14 Juni.

  • Takehisa Yumeji bij Nihon no Hanga.

Zondag 24 Mei: Japanmarkt op het Rapenburg (1e Pinksterdag).

Aanstaande zondag vindt op het Rapenburg, voor het Sieboldhuis, de jaarlijkse Japanmarkt plaats van 12:00-17:00 uur. Zo’n 50 deelnemers bieden allerlei Japanse producten aan. Zo ook Hotei / Ukiyo-e Books.
In stand nr. 8, tegenover de ingang van het Sieboldhuis, staan we met afgeprijsde prenten, boeken, briefkaarten, reproducties en nog veel meer. Tegelijkertijd zullen we in de galerie een mooie selectie schilderingen tonen, naast een reeks spullen die niet geschikt zijn om buiten op straat aan te prijzen. Het betreft hier licht beschadigde objecten en schilderingen.
Naar Japan in de maand Mei.

Mijn laatste trip naar Japan, begin mei was niet zo geweldig gepland. Mijn reis viel deels samen met Golden Week, een belangrijke vakantieperiode die ontstaat doordat er vier officiële nationale feestdagen worden verbonden met twee weekends. Japan heeft in 2015 maar liefst 17 nationale feestdagen, en bovendien kent men de uitzonderlijke regel dat als een feestdag op een zondag valt, de volgende dag vrij is. Golden week begint met Showa-dag, de verjaardag van Keizer Hirohito, gevolgd door Constitutie-dag, Natuur-dag, en Jongens-dag.

Als bezoeker merk je er vooral wat van als je naar een museum wilt, of naar een Japanse prenthandelaar: die sluiten hun zaken eensgezind. Warenhuizen trekken zich nergens wat van aan, want zij zien dat deze feestdagen bij uitstek een soort koopzondagen zijn.
In deze tijd zijn hotelkamers schaars en men kan dus Kyoto bijv. beter mijden.
Wat wel leuk is, is dat aan het begin van Mei meestal een aantal antiekmarkten en beurzen zijn. De grootste en bekendste is Heiwajima, in Tokyo, te bereiken met de monorail. Gratis toegang en ongeveer 150 handelaren met allerlei soorten antiquiteiten van variabel niveau. Afdingen is hier de norm. Pas goed op want het is geen koopjesmarkt: denk niet dat men niet weet wat men heeft.

Van hoger niveau is een beurs in het Tokyo Prince hotel, vlakbij Tokyo Tower. Dit hotel is enorm uitgestrekt, sterk gedateerd, volgens mij uit de jaren '60, maar men zegt dat alleen het parkeerterrein al 900 miljoen euro waard is.
Het zijn allemaal uniforme stands, een restaurant in het midden, samenwerking met musea, en er vindt de lancering van een nieuw biermerk plaats, kortom alle trucs die Europese beurzen ook uithalen om bezoek aantrekkelijk te maken en kunstkopers te lokken.
Een keuring is er niet en de kwaliteitsverschillen zijn dan ook enorm. Een Tefaf deelnemer staat naast een prenthandelaar met ongelooflijke rotzooi, maar als je op zoek bent naar een 300 jaar oude theekom voor Euro 200.000 kan je er wel terecht.

Na zes dagen Tokyo, met drie spectaculaire aankopen (Utamaro (2x) en Goyo), naar Kyoto.
Een bijzonder album.

In Kyoto kocht ik één bijzonder object: een album in perfecte staat met daarin 24 prenten. Chūban formaat, d.w.z. ongeveer 22 x 16.5 cm. Een signatuur ontbreekt, de prenten dragen geen serietitel, maar wel prenttitels. Het zijn allemaal beroemde plaatsen in Edo. Toen ik het zag, vermoedde ik (de school van) Kitao Shigemasa (1739-1820). Ik reserveerde het voor een dag, en in mijn appartement begon mijn zoektocht op internet.

Al gauw vond ik in het Museum of Fine Art in Boston een aantal exemplaren: de kwaliteit was veel minder qua kleur en druk en bovendien bevatten de prenten de (valse) gedrukte signatuur van Harunobu! In de beschrijving werd door het MFA de serie toegeschreven aan Shigemasa.

Een uitgever had dus duidelijk gedacht dat de toevoeging van de naam van Harunobu de verkoop goed zou doen. Mijn theorie is, dat de blokken verkocht zijn na 1770 (de datum van de dood van Harunobu) en vervolgens dus onder toevoeging van Harunobu’s naam opnieuw aan de man zijn gebracht.
In het Brooklyn Museum bleek ook nog een complete set te zijn, zonder signatuur en eveneens in matige staat. Verder, nergens ter wereld iets terug te vinden over deze serie van hele gedetailleerde gezichten op het oude Edo, zeer levendig getekend. Dit wetend besloot ik een dag later het album te laten inpakken.
Later bleek dat het album eigenlijk bestond uit 12 onversneden aiban prenten. Er werden twee prenten op een blok van 22 x 33 cm gedrukt en daarna versneden hetgeen dus resulteert in 24 chūban prenten. Dit is duidelijk te zien omdat kleine zwarte snijlijntjes keurig aanwezig zijn: deze geven aan hoe de prenten versneden moesten worden na te zijn gedrukt.

Hier de opnamen: een opengeslagen pagina, het detail van de snijlijn, en een uitvergroting om een indruk te geven van de speelsheid van deze prentenreeks.


Het detail van de snijlijn.
Naar Kyoto.

Kyoto was heel druk, veel Chinese toeristen, en daarnaast ook opmerkelijk veel Fransen. Hotels zaten propvol, prijzen waren hoog. Ik was blij met een appartement, voor ongeveer 75 Euro per nacht, vlakbij Nishikidori, de lange smalle overdekte voedselmarkt, achter Teramachi. Ik zat op de 6de verdieping, 30 m2, twee balkonnetjes voor de was, een razendsnelle lift, fietsverhuur op 200 meter, en de buurt is verschrikkelijk gezellig.

In de strook die in het noorden door Shijo en in het zuiden door Oikedori wordt omsloten, tussen Kawaramachi en Karasuma, ligt een wijk die zich heeft ontwikkeld tot een gebied met een ongelooflijke variëteit aan kleine winkeltjes, koffieshops, terrasjes. Hier geen eenheidsworst, geen Bodyshops, geen H&M, kortom geen franchises. Prachtig vormgegeven pareltjes, thee winkels, galeries, winkels met natuurproducten, ryokans etc. Hier zat ik, at ik, en keek over de daken en aanschouwde de enorme krassende kraaien die soms hun lange zwarte snavels kwamen poetsen aan de railing van mijn balkon. Zo’n wijk maakt heel blij, omdat deze in wezen is gestoeld op de Kyoto traditie van kwaliteit en specialiteit, maar met een zeer jong elan een nieuwe frisse jonge identiteit heeft gekregen.

Voor nog meer toeristisch positivisme bekijk dit document, waar een filmpje bijzit.
Asian Art in Brussel 10-14 Juni.
Onze deelname aan de AAB nadert snel. Voor u is het misschien interessant wat de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis als extra activiteiten aanbiedt. Het KMKG heeft een van de beste collecties Japanse prenten ter wereld, met unieke exemplaren.
Op vrijdag 12 Juni is er een speciaal fundraising evenement ter ondersteuning van de komende projecten van de musea. Het dagprogramma bestaat uit een serie lezingen, een rondleiding langs de collecties en een viewing van museumschatten in depots, begeleid door de curatoren.

Voor wat betreft de Japanse kunst is er om 17:00 uur de lezing "Hidden Treasures from the Floating World. The Collection of Japanese Prints in the Royal Museums of Art and History, Brussels." door Nathalie Vandeperre (RMAH, Brussels).

Aan deze extra activiteiten zijn wel kosten verbonden. Het volledige programma en verdere informatie vindt u op de website van de KMKG.
Enkele nieuwe aanwinsten van Hotei t.b.v. de AAB.
Takehisa Yumeji bij Nihon no Hanga.

Nog tot en met 14 juni is op vrijdag-zaterdag-zondag de tentoonstelling over Takehisa Yumeji te bezoeken.
Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2015 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp