Copy
Hotei nieuwsbrief Augustus 2014
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief Augustus 2014

  • Aanwinsten tentoonstelling.

  • Cursus-middag 'Goed en Slecht, Echt en Onecht'.

  • Save the date PAN Amsterdam 2014.

  • Een recent geschoten bok.

  • Opbergdozen.

  • Een interessante publicatie.

Beste Japanse kunstliefhebber,

Midden in de zomer een nieuwsbrief om u op de hoogte te stellen van een nieuwe aanwinsten tentoonstelling, een cursus middag, nieuws over PAN Amsterdam en een recent geschoten bok.
Aanwinsten tentoonstelling.

In de afgelopen twee weken heb ik vier landen doorkruist, en op een veiling een aantal aankopen gedaan. Vanaf vrijdag 15 Augustus 11:00 uur zijn deze te zien in de galerie.
Wat heb ik gekocht?

Allereerst een prachtige serie van 12 vogel-prenten van Kajita Hanko, drie minder bekende ontwerpen van Koson, twee mooie Hasui's, een hele berg acteursprenten van Kunichika, Kunisada en Kuniyoshi uit diverse series en mooie 18de eeuwse shunga. Hiroshige prenten uit de Tokaido en een bekend sneeuw triptiek van hem. Een nacht aanzicht van Hiroshige II en nog het een en ander.
Verder een schitterende herfstschildering met gestileerde blaadjes die de rivier af drijven.
Cursus-middag 'Goed en Slecht, Echt en Onecht'.
 
Vorig jaar heb ik een cursus-middag aangekondigd en de response was toen zodanig dat uiteindelijk 75 personen in vijf sessies van twee uur een verhaal van mij hebben aangehoord over techniek, drukkwaliteit, conservering en de kwestie van echt en onecht. Deze kwesties werden aan de hand van prenten uit de doeken gedaan.
Voor hen die vorig jaar niet in de gelegenheid waren wordt bij voldoende belangstelling deze cursus middag nog een keer herhaald op zondag 24 Augustus om 14:00 uur.
Deelname kost € 8. Meldt u zich aan via email: ukiyoe@xs4all.nl.
De eerste 15 personen ontvangen een bevestigingsemail en het verzoek om de onkosten via de bank te voldoen.
Save the date PAN Amsterdam 2014, RAI Parkhal.
 
Pan Amsterdam zal dit jaar plaats vinden van 23 tot 30 November. De opening voor genodigden is op zaterdag 22 November.
We hebben weer een hele grote stand gereserveerd en zullen met een aantal hedendaagse werken naast ons traditionele aanbod komen.
Een van de hoogtepunten zal zijn de complete serie van Komura Settai, Odenjigoku.
Een recent geschoten bok.
 
Een van de personen die in ieder geval goed zal opletten bij de Cursus 'Echt-Onecht' ben ik zelf. Afgelopen maand sloeg ik al mijn innerlijke waarschuwingen in de wind. Op een veiling in Frankrijk vond ik via internet een dubbel portret van Utamaro. Het beeld liet zich redelijk uitvergroten en na veel zoeken vond ik een ander exemplaar in de collectie van het Fogg Museum, onderdeel van de Harvard Art Museums.

De beschrijving was: Utamaro, Estampe Japonaise, period Meiji. Schatprijs € 80-120 Nadere studie vertelde mij dat deze prent in niets leek op een druk uit de Meiji tijd. De verkleuringen waren juist die van een origineel. Dus zonder verder na te denken stuurde ik een bod in van € 420.

Na enige dagen ontving ik het heugelijke bericht dat ik de prent voor € 340 had gekregen. Met opgeld kwam het totaal op € 402. FedEx Express pikte de prent voor € 70 op in Coutances en een dag later was de prent hier in Leiden.

De schok bij opening van het pakket was enorm: het bleek een machinale gladde reproductie te zijn. Niets Meiji druk, er was geen houtblok aan te pas gekomen. Waarde: € 0.

Dom, dom, dom. € 472 leergeld. Het veilinghuis reageert niet op mijn protesten en verzoeken tot restitutie. En over dit soort problemen gaat het dus op 24 Augustus.
De bok.
Collectie Fogg Museum.
Opbergdozen.
 
Er zijn weer opbergdozen (kleur blauw) op voorraad voor prenten met passe-partout maat 40 x 55cm. De prijs is € 185. Tevens hebben we weer Japans papier om uw prenten tussen te leggen ontvangen uit Japan.
 
Tot slot.
 
Toen ik afgelopen week in Florence in een prachtige boekhandel was, kocht ik een schitterende publicatie van het Chiossone museum in Genova. De conservator aldaar Donatella Failla heeft een beschrijving gemaakt van het proces van 20 jaar restauratie van de Ukiyo-e schilderingen in de collectie van invloedrijke 19de eeuwse Italiaanse Japan-ganger Eduardo Chiossone. Hij was bijv. de ontwerper en drukker van het eerste moderne papiergeld in Japan. Zijn verzameling is van zeer hoge kwaliteit.

Een deel van de restauraties heeft hier in Leiden plaats gevonden onder leiding van de toenmalige directeur van het restauratie atelier in Rijkmuseum Volkenkunde, Philip Meredith.

Voor hen die het Italiaans machtig zijn, een interessant boek voor slechts € 32.
Donatella Failla

La Rinascita della pittura giapponese.
Ventánni di restauri al museo Chiossone di Genova
.
2014, Silvana Editoriale
ISBN: 8836628370
Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2014 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp