Copy
Hotei nieuwsbrief Maart 2016
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief Maart 2016

  • Aanwinsten tentoonstelling Februari een succes.

  • Prenten als investering.

  • Een veiling van de collectie van een klant van mij.

  • Fuji tentoonstelling verlengd tot en met Zondag 27 Maart.

  • Een bijzonder houtblok.

  • Boek Waves of Renewal verschenen.

  • Japanmarkt: Zondag 15 Mei 2016.

Aanwinsten tentoonstelling Februari.
 
Afgelopen maand was ik erg blij met de grote belangstelling voor de aanwinsten-tentoonstelling. Ruim 250 mensen bezochten de galerie in drie dagen tijd en dat was een enorm succes. De volgende tentoonstelling zal vermoedelijk plaats vinden in de eerste week van Juni volgend op mijn bezoek aan de VS en Japan in Mei.
Japanse prenten als investering.

Regelmatig wordt er in de pers gesproken over investering in kunst, nu aandelen onbetrouwbaar zijn, en sparen alleen maar geld kost. Er zijn beleggingsfondsen die in kunst beleggen en er is natuurlijk altijd de mogelijkheid om kunst te kopen met de hoop op waardevermeerdering.

Wanneer een bezoeker mij in de galerie vraagt: 'behoudt deze prent zijn waarde', dan moet ik bijna altijd toegeven dat ik daar geen idee van heb. En, wat ik er daaraan steevast toevoeg is de waarschuwing dat als u een prent koopt om deze permanent aan de muur te hangen, de waarde hoogstwaarschijnlijk op termijn achteruit loopt als gevolg van verkleuring. Een kunstobject is voor de meeste mensen iets om van te genieten en voor velen wordt een prent een permanente gezel in het leven, een dagelijks terugkerend beeld waarvan u geniet. Op dat genot staat geen waarde. En de eigenaar is zich vaak niet bewust van de verminderde kwaliteit.

Wat zijn behalve het risico van teruglopende kwaliteit nog andere redenen om niet naar prenten te kijken als belegging? In de eerste plaats zijn prenten in tegenstelling tot aandelen of spaargeld niet liquide: ze zijn niet onmiddellijk te gelde te maken. Dus als uw wasmachine kapot is en u denkt 'ik loop naar Uhlenbeck toe om mijn aankoop te verzilveren' dan is het maar helemaal de vraag of Uhlenbeck direct de buidel trekt. Misschien biedt hij aan de prent in commissie te verkopen en zo lang kan de was niet wachten. In de tweede plaats is zoals gezegd totaal niet te voorspellen welke prenten in waarde stijgen en welke terug zullen lopen.
Een mooi voorbeeld zijn de prenten uit Osaka. 15 jaar geleden waren er zeker zeven zeer serieuze verzamelaars wereldwijd en prijzen waren hoog. Drie van hen zijn de laatste vijf jaar overleden en hun collecties zijn op de markt gekomen. De prijzen zakken in door het grote aanbod. Nu zijn er dus inderdaad prachtige Osaka prenten voor weinig geld te koop. Instappen? Ik weet het niet. In ieder geval alleen als u Osaka prenten mooi vindt en de kwaliteit top is.
Overigens heeft in de jaren 70 het British Railroad Pension Fund belegd in kunst en ook in Japanse prenten. Het rendement op de Japanse prenten (o.a. een complete set Hokusai Views of Fuji) was goed: 5.6% per jaar. Lees hierover meer in dit verhaal.

Een zinvolle manier van beleggen.

Ik ken een goede klant die een hele slimme houding heeft aangenomen ten aanzien van prenten: hij is werkzaam in een zelfstandig beroep en 35 jaar geleden had hij geen zin om in zijn oude dag te voorzien door maandelijks geld te storten ten behoeve van een lijfrente. In plaats daarvan kocht hij (Japanse) kunst, m.n. prenten.

Zijn houding was, dat als hij op zou houden met werken, dan nog zijn prenten kon verkopen, met een onbelaste opbrengst. Mocht hij het geld niet nodig hebben, bijv. omdat hij langer zou blijven werken dan verwacht of omdat hij voldoende middelen uit erfenis had, dan zou hij zijn prenten lekker houden en er van genieten. En zo is het tot nu toe gegaan. Mocht hij in de komende tijd wel moeten verkopen dan is de opbrengst volstrekt belastingvrij.

Hoe zit het nu met het rendement? Ik weet dat doordat hij (vrijwel) altijd heel kritisch is geweest over de conditie dat hij op de meeste prenten winst zal maken en op sommige prenten heel veel. Maar het zou me zeer verbazen als hij een rendement zou boeken van meer dan 3-4 procent per jaar. Waarschijnlijk zou hij goed verdienen op onverkleurde 18de eeuwse hosoban prenten, verliezen op prenten van Toyokuni I, winnen op Yoshitoshi en Koson, quitte spelen op acteurs van Kunisada, verdienen op surimono als genre etc. Maar uiteindelijk is de verzamelaar in hem de grote winnaar, want hij heeft 35 jaar prenten gekocht en niet dat geld naar Delta Lloyd of Nationale Nederlanden hoeven over te maken waarvoor je als enige beloning een triest en onbegrijpelijk jaarbericht ontvangt.

Jammer dat ik niet 35 jaar geleden zijn voorbeeld heb gevolgd.
Een veiling van de boekencollectie van een oude klant.

Anderhalf jaar geleden is een goede en bijzondere klant overleden op 71-jarige leeftijd: Docteur Joseph Dubois. Hij verzamelde geen prenten, maar was gefascineerd door Japanse fotografie en Westerse publicaties over Japan. Hij was dus primair een klant van mijn boekhandel, Ukiyo-e Books. Zijn woonplaats was een klein dorp buiten Lille, Haubourdin. Zijn professie was algemeen arts.

Eens in de maand kwam Docteur Dubois in zijn kleine Renaultje aangereden, soms vergezeld van mooie Japanse studentes. Bij binnenkomst in mijn winkel op de Langebrug toen nog, haalde hij uit zijn onderbroek een stapel grote franc biljetten en deponeerde alles op tafel met de mededeling 'dit ga ik vandaag uitgeven'. Dan begon een razende zoektocht door mijn winkel. Foto-albums, oude Franse veilingcatalogi, boekjes van zijn grote held Léon de Rosny, (een wat latere soort Franse von Siebold), crêpe boekjes, Engelse 19de eeuwse reisverslagen, alles kocht hij.

Hij had twee huizen: in één was zijn medische praktijk gevestigd en ik herinner mij een gigantisch prehistorisch Röntgen apparaat hetgeen gedachten aan Tsernobyl opriep. Zijn woonhuis stond volledig vol met boeken over Japan. Daarnaast liep er een modelspoorbaantje door zijn tuin waarin je als bezoeker een ritje mocht maken. Op de eerste verdieping had hij honderden Europese koekblikken uitgestald, met Japanse motieven gedecoreerd, dus Japonaiserieën. Op zolder, weer een gigantische modelspoorbaan, die nooit werkte.

Zijn collectie van 19de eeuwse Japanse fotografie is in het Musée Guimet terecht gekomen en drie weken geleden is zijn boekverzameling op het gebied van Japan geveild. De opbrengst was buitengewoon hoog. De gekte van de dag bracht mensen er toe om € 2600 plus opgeld te betalen voor een incompleet shunga boekje van Eisen (werkelijke waarde maximaal € 200: het was een los deel, met 4 in plaats van 5 plaatjes), maar ook de veiling catalogus van de collectie de Goncourt bracht drie maal de hoge schatting op. Zijn Japanse weduwe zal tevreden zijn over de opbrengst, maar Docteur Dubois en zijn gigantische collectie zijn niet meer. Hij was een gedreven, excentrieke amateur die in de regio Lille talloze initiatieven heeft ontwikkeld op het gebied van Japans-Franse relaties. Hij verdiende een langer leven.
 
Dit panorama kocht ik op zijn veiling. Het is een groot (69 x 188 cm) bovenaanzicht van de haven van Yokohama gemaakt door Gountei Sadahide, met buitenlandse schepen. Het is een mij onbekende versie, gemaakt tussen 1860 en 1864.
Fuji tentoonstelling Sieboldhuis
verlengd tot en met 27 Maart.


De tentoonstelling 'Fuji: Iconische berg in beeld' is een doorslaand succes. De catalogus is uitverkocht, en tegen de 10.000 bezoekers hebben het Sieboldhuis al bezocht. Nu is de tweede helft, met het accent op de Fuji serie van Hiroshige verlengd tot en met 27 maart.
Twee bijzondere houtblokken.

Kort geleden kwamen twee houtblokken van een uitzonderlijke prent in mijn bezit. Het betreft een tweeluik toegeschreven aan Kiyonaga, van een badhuis, met vrouwen, half naakt en kinderen. Links boven gluurt een man door een luikje. De blokken zijn op de verso zijde als kleurblokken voor een andere prent gebruikt. Opmerkelijk is hoe extreem vlak en recht de blokken nog zijn. Mijn vermoeden is dat het blokken uit de Meiji tijd zijn gemaakt voor een herdruk. Er zijn een aantal opmerkelijke verschillen met een editie in het Museum of Fine Arts in Boston, m.n. in de positionering van de voeten van de vrouw links.
Waves of Renewal: modern Japanese Prints 1900-1960.

In 1992 kwam The New Wave uit, het eerste grote systematische boek over 20ste eeuwse prentkunst, gebaseerd op de beroemde collectie van Robert O. Muller. Muller was een goede vriend en heeft toen zijn collectie aan mij toevertrouwd en ik mocht een reizende tentoonstelling maken. De opening was in December 1992 in het Rijksmuseum Volkenkunde. Vervolgens ging de tentoonstelling op tournee: eerst naar Fondation de l'Hermitage in Lausanne en vervolgens naar het prestigieuze Musée Marmottan in Parijs. Deze tentoonstelling en het bijbehorende boek was echter gericht op alleen de Shin hanga prentkunst, d.w.z de moderne prentkunst die was vormgegeven door de uitgever Watanabe Shozaburo en die vertrouwde op de strikte arbeidsverdeling tussen uitgever, kunstenaar, bloksnijder en drukker, het zgn. Ukiyo-e kwartet.
Nú is er een boek die naast de Shin hanga ook de Sōsaku hanga prenten tot hun recht laat komen. Gebaseerd op de collectie van Nihon no Hanga in Amsterdam bevat de catalogus 277 prenten in kleur en daarnaast nog zo'n 30 steun illustraties. Een algemene kunsthistorische inleiding wordt gevolgd door een interview met de kleinzoon van Watanabe, en negen essays van verschillende omvang over relevante thema's van de prentkunst van de 20ste eeuw. 324 pp, geb. € 65.
Bestel dit boek door op deze link te klikken.

Het boek dient als catalogus bij een overzichtstentoonstelling in Fondation Baur in Geneve.
De jaarlijkse Japan markt: Zondag 15 Mei op het Rapenburg.

Hotei / Ukiyo-e Books zal op de jaarlijkse Japanmarkt een enorme berg boeken op het gebied van Japan verkopen. Ik heb twee kleine bibliotheken aangekocht en alles moet weg. Uw kans!
Meer informatie over de Japanmarkt vindt u hier.
Archief Nieuwsbrieven.

Alle nieuwsbrieven worden op onze website bewaard.
Ook vindt u hier een overzicht van alle nieuwsbrieven en wat er in aan de orde is gekomen.

Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck
Hotei Japanese Prints
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2016 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp