Copy

www.solskiekovrt.si

View this email in your browser

E-bilten Mreže šolskih ekovrtov

E-bilten 4. 2. 2015 – št. 1 / 2015

Pozdravljeni, mentorji ekovrtov in naši podporniki!
 
Zima je tu! Juhuhu! V tem zimskem radostnem vzdušju je prav lepo videti razposajene otroke in starejše. Vsak letni čas ponuja nekaj svojega, tudi na vrtu, ki sedaj počiva in se pripravlja na prve spomladanske vrtne aktivnosti.

Mrzli zimski dnevi nam dajejo več možnosti za počitek in pripravo na aktivnejše mesece. Če ste z mislimi že pri vrtu in načrtovanju dejavnosti za letošnjo sezono, lahko pokukate tudi v gradiva za mentorje, ki so odložena na spletnem portalu programa. Oprete pa se lahko tudi na nekaj tujih spletni strani: npr. "Garden Planning" in "Garden Lessons Plan".

Uh, veselo na delo:-). Ne pozabite na vključevanje otrok in mladih pri načrtovanju ekovrta (zasnovi, velikosti gredic in njihovih predlogih, katero zelenjavo, sadje in zelišča bi radi gojili). 

In še kako smo mi?:-) ITR je v januarju zopet zavihal rokave. Dokončno smo prečistili članstvo v Mreži, pripravili banko za izstavljanje e-računov, pregledali letno poročilo za lansko šolsko leto 2013/2014 in se dokončno lotili prenove obrazca za pridobitev znaka.

Vabljeni k prebiranju prvega letošnjega e-biltena in k soustvarjanju novičk. Obveščajte nas o novostih:-)!


Vsebine e-biltena:
 • Znak ŠOLSKI EKOVRT - kako ga pridobiti ali obnoviti?
 • Vabljeni na strokovno konferenco in mednarodno delavnico na področju ekološkega kmetijstva!
 • Ste se že predstavili na spletnem portalu programa Šolski ekovrt?
 • Fotonatečaji, fotonatečaji "Moje podeželje"
 • Vrtnarite z Vrtnarčkom 2015!
Dobro bodite!
Ekipa programa Šolski ekovrtovi
Znak ŠOLSKI EKOVRT - kako ga pridobiti ali obnoviti?
 
 
V zadnjih dveh letih smo podelili 37 znakov. Z znakom dobitniki (šole in vrtci) sporočate svoje poslanstvo in trud staršem, lokalni skupnosti in širše. Ekipa programa želi, da tako ostane tudi v prihodnje:-).V procesu pregledovanja izpolnjenih obrazcev smo se odločili, da obrazec nekoliko dopolnimo in spremenimo z namenom, da bi bolje zasledovali merila ekološkega vrtnarjenja na vrtovih. Vam, članom Mreže šolskih ekovrtov, pa olajšujemo delo s podrobnejšimi usmeritvami.

Pripravili smo dva obrazca:
 • za člane, ki bi radi znak prvič pridobili (obrazec tukaj) in
 • za člane, ki ste znak že pridobili in bi ga po 2 šolskih letih radi obnovili (obrazec in navodila tukaj).

Za prvo pridobitev znaka ŠEV se lahko potegujejo vzgojno-izobraževalne ustanove – člani Mreže šolskih ekovrtov, ki so v program vključeni vsaj 1 celo šolsko leto in so se udeležili vsaj enega izobraževanja v okviru programa Šolski ekovrtovi. Vrt, ki se poteguje za pridobitev znaka, pa mora biti oskrbovan vsaj eno leto (t.j. vse štiri letne čase).

Za dodatna vprašanja/pomoč smo na voljo prek e-maila solski.ekovrt@itr.si ali na telefonu 0590 71 333.

Izpolnjene obrazce že pričakujemo! V splošnem je rok za oddajo teden dni pred spomladanskim seminarjem, ki je običajno v začetku aprila.:-)
Vabljeni na strokovno konferenco in mednarodno delavnico na področju ekološkega kmetijstva!

Na mariborski Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v začetku februarja pripravljajo 2 dogodka
 • 8. strokovno konferenco "Aktualno na področju ekološkega kmetijstva 2015" (sreda, 11. 2. 2015)
Letošnje nosilne teme so kakovost ekoloških živil v primerjavi s konvencionalnimi – tudi v povezavi s prehranjevanjem v obratih javne prehrane, kjer je obvezen 10% delež ekoloških živil. Predstavili bodo aktualne projekte in se pogovorili o viziji razvoja ekološkega kmetijstva ter povezovanju za prenos znanja v prakso ter o novostih, ki jih bo prinesla nova evropska zakonodaja. Vabljeni so vsi zainteresirani kmetje, strokovnjaki s področja kmetijstva in prehrane ter drugi zainteresirani.
Prijavnica in program
 • Mednarodna delavnica “Pomen ekoloških živil v prehrani občutljivih skupin prebivalcev” (četrtek, 12. 2. in sreda, 13. 2. 2015)
Predavanja bodo slonela na temah: kakovost ekoloških živil in vpliv ter pomen na zdravje, prehranska vrednost alternativnih poljščin, pomen zdrave prehrane pri varovanju in krepitvi zdravja, prepoznavanje ekoloških živil na trgu in kontrola ter certificiranje ekoloških živil v obratih javne prehrane (domovi za ostarele, vrtci, šole, …) in zagotavljanje sledljivosti, probiotični produkti, izbor alternativnih rastlin oz. živil za prehrano bolnikov s celiakijo, moderni trendi prehranjevanja itd..
Vabilo, program in prijavnica

VABLJENI K ČIM VEČJI UDELEŽBI!
Ste se že predstavili na spletnem portalu programa Šolski ekovrt?

 V novembru je zaživel prenovljen spletni portal programa Šolski ekovrt, kjer imate vse sodelujoče šole in vrtci ustvarjen svoj "profil".
Vabimo vas, da svoje profile dopolnjujete in soustvarjate (lahko pošljete poročilca nam, objavljate novičke ipd.).


Nekaj primerov si lahko ogledate kar na spletnem portalu.

Za začetek od vas potrebujemo (od vseh tistih seveda, ki nam tega še niste poslali;-)):
 • ime ustanove oz. vzgojno-izobraževalnega zavoda, kjer delujete;
 • naslov vaše ustanove (ulica, pošta);
 • spletna stran vrtca/šole ali
 • povezavo na spletno stran, kjer objavljate prispevke v povezavi z vašim delom na vrtčevskem/šolskem ekovrtu (dobitniki znaka šolski ekovrt prosim preverite, ali je znak objavljen tako, kot smo se dogovorili);
 • kratek opis vaše šole/ekovrta (največ 4 stavke oz. 400 znakov);
 • fotografija (-e) šole ali vašega šolskega/vrtčevskega ekovrta (pošljite nam originalno fotografijo - ne v Wordu).
Še obvestilo o uporabniških imenih in geslih:
Veste, da lahko dostopate do vsebin spletnega portala s svojim uporabniškim imenom in geslom. V primeru, da ga še nimate, nam to prosim sporočite.
 
 
Fotonatečaji, fotonatečaji "Moje podeželje"
 
Dobili smo povabili k udeležbi na dveh fotografskih natečajih:
 
 • 3. nagradnega fotografskega natečaja strokovne revije "Moje podeželje" (vodi Biotehniški center Naklo): do 28. 2. 2015
 • Mreža za podeželje (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano) organizira foto natečaj z enakim naslovom kot BIC "Moje podeželje": do 30. 4. 2015
Vrtnarite z Vrtnarčkom 2015!
 
Vrtni dnevnik-Vrtnarček 2015, avtorice Alenke Henigman (tudi naše zunanje sodelovke), temelji na ekoloških nasvetih naših babic in je dopolnjen s permakulturnimi načeli trajnostnega vrtnarjenja.Poleg praktičnih nasvetov in navodil za uspešno načrtovanje permakulturnega vrta, letošnja izdaja vključuje tudi setveni koledar. Vrtni dnevnik vas bo spodbudil k skrbnemu opazovanju in delu z rastlinami ter shranjevanju vseh malih skrivnosti, ki jih boste odkrivali ob vašem delu na vrtu v šoli ali doma.

Kupite ga lahko v knjigarnah DZS, cena je 15,90 eur, vsebuje 271 strani skupaj z beležkami.

Lahko ga naročite tudi prek elektronskega  naslova:
alenka.henigman@gmail.com


Za pokušino pa lahko prelistate vsebine letošnjega Vrtnarčka.
 
Program Šolski ekovrtovi
Program Šolski ekovrtovi
Portal Šolski ekovrt
Portal Šolski ekovrt
Inštitut za trajnostni razvoj
Inštitut za trajnostni razvoj
E-sporočilo
E-sporočilo

INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
Pisarna: Trubarjeva 50 (Okoljski center)
Tel. 0590 71 333; GSM 051 368 890
solski.ekovrt@itr.si
info@itr.si 
www.solskiekovrt.si
www.itr.si


To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili v naš program "Šolski ekovrtovi" ali pa ste zaprosili za prejemanje obvestil o programu. Če sporočil ne želite več prejemati, se lahko odjavite na solski.ekovrt@itr.si.

Pridržujemo si pravico do spremembe vsebin na portalu.