Copy

www.solskiekovrt.si

View this email in your browser

E-bilten Mreže šolskih ekovrtov

E-bilten 16. 8. 2016

Pozdravljeni!
 
Pa so poletne počitnice že skoraj za nami, kajne! Upamo, da ste jih preživeli kar se da lepo, obkroženi z vam najljubšimi ljudmi... in nenazadnje rastlinami. Da ste odkrivali neznane poti, prebrali knjigo ali dve, za katere čez leto vedno znova zmanjka časa, in se naužili svežega morskega ali hribovskega zraka.

Ker narava ne pozna počitka, so vaši vrtčevski in šolski ekovrtovi najverjetneje v polnem zamahu - polni samih dobrot - bučk, kumaric, paradižnikov... Prav tako kot rastline pa smo aktivni tudi mi na ITR-ju. Ob teh lepih, sončnih dnevih za vas že pridno pripravljamo najrazličnejše dejavnosti, v katere se boste lahko vključili že to jesen - preberite v nadaljevanju!

Vabljeni tudi k soustvarjanju novičk. Obveščajte nas o svojih "vrtnih" novostih :-)!


Vsebine e-biltena:
  • Vključite se v dejavnost Šolski ekovrtovi v okviru projekta EAThink2015! 
  • Znak ŠOLSKI EKOVRT - kako ga pridobiti ali obnoviti?
  • Praznujte z nami na že 15-tem Ekoprazniku!
  • Kaj prinaša letošnji sejem Narava - zdravje? Naj vam namignemo - Hrano v oblaku!
  • Kaj novega nam to jesen še prinaša projekt EAThink2015?
  • Pestra pomlad je za nami, preverite, kaj vse se je dogajalo!
Prijetno branje!
Ekipa programa Šolski ekovrtovi
Vabljeni k vključitvi v dejavnost Šolski ekovrtovi v okviru projekta EAThink2015! 
 
Potrebujete spodbudo in pomoč pri oblikovanju šolskega ekovrta, ali pri nadgradnji obstoječega?
Potem ne zamudite izjemne priložnosti – vključite se v dejavnost Šolski ekovrtovi evropskega projekta “EAThink2015”, v katerem partnerji povezujemo globalno učenje in šolske ekovrtove. Nudimo vam strokovno pomoč in celo sofinanciranje opreme.
Več o dejavnosti Šolski ekovrtovi in o pogojih sodelovanja preberite na spodnji povezavi. Rok za prijave je 10. september 2016. 

Pohitite s prijavami - število mest je omejeno!
  Znak ŠOLSKI EKOVRT - kako ga pridobiti ali obnoviti?
 

Želite pridobiti ali obnoviti znak ŠOLSKI EKOVRT?

Znak ŠEV je krona ekovrta ter v ponos vsaki šoli in vrtcu! Pogoji za pridobitev ali obnovitev znaka (velja namreč dve leti) so v letih 2016 in 2017 drugačni kot lani za vse, razen na vrtčevske ekovrtove!
Za vrtce veljajo enaki pogoji za pridobitev ali obnovitev znaka ŠEV kot doslej.
Kaj je torej novega za šole?
Dodali smo pogoj, da se vključite v dejavnost projekta EAThink
"šolski ekovrtovi", h kateri vas vabimo zgoraj. Svoj vrt boste na ta način povezali z vsebino, ki se navezuje na globalno učenje: npr. ureditev trajnostne rabe vode v vrtu, kompostiranje, ureditev zeliščne gredice, ipd.
Zadeva torej ni težka, saj vam v resnici ponujamo pomoč.
(Več o globalnem učenju si lahko preberete TUKAJ).


Rok za oddajo izpolnjenih obrazcev za ZNAK ŠEV je 31. oktober.
Zanke bomo podeljevali na jesenskem seminarju ŠEV
, ki bo
24. 11. 2016.

Za dodatna vprašanja/pomoč smo na voljo prek e-maila solski.ekovrt@itr.si ali na telefonu 0590 71 333.

Vabimo vas, da se v soboto, 10. septembra na Pogačarjevem trgu v Ljubljani udeležite 15.-ga EKOPRAZNIKA v LJUBLJANI.

Ekopraznik lahko obiščete kot obiskovalci, lahko pa sodelujete tudi s predstavljanjem na stojnici! Za šole in vrtce bomo rezervirali eno ali več stojnic. Na ogled lahko postavite pridelke in živila iz šolskega/vrtčevskega ekovrta (čajne mešanice, marmelade, tinkture...) in info materiale (publikacije, poster o vašem vrtu - dejavnostih ŠEV in EAThink). Sodelovanje na ekoprazniku je za člane mreže ŠEV brezplačno.

Prosimo vas, da nam morebitno sodelovanje na ekoprazniku sporočite čim prej, oziroma do konca avgusta. Napišite nam tudi, s čim/kako se boste predstavili.


Prisrčno vabljeni pa ste tudi, da se udeležite dogodkov v okviru Ekotedna, ki bo potekal v Okoljskem centru na Trubarjevi 50 v Ljubljani med 5. in 9. septembrom. Šolskim ekovrtovom bo posvečen torek, 6.9.
Kaj prinaša letošnji sejem Narava - zdravje? Naj vam namignemo - Hrano v oblaku!

Veselimo se, da bomo letošnji sejem Narava-zdravje lahko obogatili z več dejavnostmi Šolskh ekovrtov!

Rezervirate si lahko že datum 
24. 11. 2016 za jesenski seminar s podelitvijo znakov ŠEV v okviru sejma na Gospodarskem razstavišču. Poleg tega pa se bomo na sejmu predstavljali tudi s poučno interaktivno razstavo projekta EAThink2015 "Hrana v oblaku".

S Hrano v oblaku bomo šolarjem in dijakom, učiteljicam in u
čiteljem, ter vsem zainteresiranim obiskovalcem sejma predstavili zgodbo o hrani iz najrazličnejših perspektiv našega globaliziranega sveta.  Želite izvedeti, kaj vse se skriva za jedmi na našem krožniku in kako lahko sami preoblikujemo naše prehranjevalne in nakupovalne navade, da bomo z njimi prispevali k bolj trajnostnemu svetu? Za vas smo izbrali deset ključnih besed, s pomočjo katerih vam bomo poskušali olajšati iskanje odgovorov na zgoraj zastavljena vprašanja.

Vabimo vas, da v šolskem koledarju že rezervirate čas za obisk letošnjega sejma Narava - zdravje in seveda za ogled naše razstave!

Več o sejmu Narava-zdravje si lahko preberite na tej povezavi.

 
Kaj novega nam to jesen še prinaša projekt EAThink2015?

Projekt EAThink2015 je v polnem zamahu. Poleg tega, da bomo v jesenskem času nadaljevali z vsemi dejavnostmi, ki smo jih začeli spomladi - od Delavnic globalnega učenja na šoli, Učnih dejavnosti po predlogu šol, Dogodkov in pobud šol na lokalni ravni do Šolskih ekovrtov, bomo vas - osnovne in srednje šole - povabili k sodelovanju v še dveh dejavnostih:
1. Za srednješolce in učence zadnje triade OŠ bomo organizirali Delavnice državljanskega novinarstva. Internet je eden od medijev, ki je povezal cel svet in omogočil, da nas le klik loči od želenih informacij. A to ni vse: omogoča tudi, da vsak izmed nas lahko postane "poročevalec"!
Mlajše generacije ne poznajo življenja brez pametnih telefonov in kopice aplikacij. Z delavnicami bomo mladim in njihovim mentorjem omogočili, da informacije, ki so dostopne na vsakem koraku, preoblikujejo v nekaj družbeno koristnega. Naučili jih bomo, kako naj poteka raziskovalna naloga, kako lahko poiščejo zanje relevantne informacije, kako pisati novice za objavo na spletu, itd. Delavnice državljanskega novinarstva bodo predvidoma potekale konec oktobra/začetek novembra 2016, več informacij pa lahko pričakujete v sredini septembra.

Verjetno se boste spomnili, da smo lani organizirali foto natečaj, ki je doživel zelo dober odziv. To jesen pa bomo zainteresirane povabili k sodelovanju na video natečaju! Tudi ta dejavnost je namenjena 
srednješolcem in učencem zadnje triade OŠ. Izziv za sodelujoče bo narediti kratek promocijski video (30 sekund), s katerim bodo svoje vrstnike in ostale državljane na kar najbolj zanimiv in prepričljiv način pozvali k spremembi njihovih prehranjevalnih in nakupovalnih navad. Več informacij vam bomo poslali jeseni.
 
Pestra pomlad je za nami: preverite, kaj vse se je dogajalo!

Morda ste opazili, da je za nami zelo pestra pomlad. Poglejmo, kaj vse smo skupaj z vami počeli!

V marcu smo organizirali Tečaj za mlade prostovoljce, na katerem smo spoznavali zakonitosti globalnega učenja in pripravljali prostovoljce za sodelovanje na Delavnicah globalnega učenja v šolah. Nekateri izmed vas ste prostovoljce spoznali tudi osebno! Več o tečaju si lahko preberete tukaj.Aprila smo zavihali rokave pri delovni akciji gradnje dvignjenih gred na LIVADI na JV Ljubljane (dejavnost poteka v okviru evropskega projekta Green Surge). Naši permakulturni strokovnjakinji Jožica Fabjan in Alenka Henigman sta z veseljem delili svoje bogato znanje! Več si lahko o projektu preberete tukaj.V maju smo začeli izvajati spomladanske dejavnosti projekta EAThink2015, več o njih si lahko preberite tukaj, v podporo naši pobudi "Pridružitev Ljubljane evropskim mestom brez pesticidov" (preberite tukaj) pa smo izvedli tudi tri akcije pod geslom "TRIKRAT ZELENO - brez pesticidov" (preberite tukaj). V eni izmed akcij smo uredili naš urbani ekovrtiček pred dijaškim domom Tabor (preberite tukaj). Hvala vsem sodelujočim šolam - otrokom, dijakom in mentorjem - bili ste čudoviti!

V juniju smo v okviru javnega naročila Šolski vrtovi v Shemi šolskega sadja in zelenjave
izvedli teoretične in praktične delavnice o ekološkem šolskem vrtnarjenju za 63 sodelujočih OŠ, ter jim dostavili vrtno orodje, semena in ostali material za vrt. Spet sta se izkazali naši permakulturni strokovnjakinji Jožica in Alenka, pa tudi mi, saj smo v nemogoče kratkem roku organizirali in izvedli vse potrebno.Uf, za nami je res pestra pomlad. Pričakujemo pa, da jesen ne bo nič manj bogata. Se nam boste pridružili?

Spremljajte nas še naprej!
Program Šolski ekovrtovi
Program Šolski ekovrtovi
Portal Šolski ekovrt
Portal Šolski ekovrt
Inštitut za trajnostni razvoj
Inštitut za trajnostni razvoj
E-sporočilo
E-sporočilo

INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
Pisarna: Trubarjeva 50 (Okoljski center)
Tel. 0590 71 333; GSM 051 368 890
solski.ekovrt@itr.si
info@itr.si 
www.solskiekovrt.si
www.itr.si


To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili v naš program "Šolski ekovrtovi" ali pa ste zaprosili za prejemanje obvestil o programu. Če sporočil ne želite več prejemati, se lahko odjavite na solski.ekovrt@itr.si.

Pridržujemo si pravico do spremembe vsebin na portalu.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Inštitut za trajnostni razvoj · Metelkova 6, 1000 Ljubljana · Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana · Ljubljana 38612 · Slovenia

Email Marketing Powered by MailChimp