Copy
Aquest butlletí és trimestral i informa dels projectes
impulsats des de l'àrea de Climatologia del SMC

Núm. 10 - Setembre 2016 - clima@meteo.cat

 

Arrenca el projecte CLIM'PY d'anàlisi del canvi climàtic al Pirineu


El passat 22 de setembre va tenir lloc a la seu del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) la reunió de llançament del projecte CLIM'PY: Caracterització de l'evolució del clima i provisió d'informació per a l'adaptació al Pirineu. El principal objectiu d'aquest projecte transfronterer és l'anàlisi en detall de la tendència recent de la temperatura, la precipitació i la neu al massís pirinenc i la seva projecció futura. Es preveu generar una base de dades diària de qualitat i homogeneïtzada i es farà especial atenció a la definició d'índexs climàtics, per a la caracterització present i futura dels extrems al Pirineu.

L'SMC és un dels membres del projecte juntament amb Méteo-France, Agencia Estatal de Meteorología, Universidad de Zaragoza, CSIC-Instituto Pirenaico de Ecología, Centre d'Etudes Spatials de la Biosphère i Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya d'Andorra. Aquest projecte tindrà una durada de tres anys (2016-2019) i una dotació global de prop d'un milió d'euros, cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), mitjançant el Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020).
                       http://cib.knmi.nl/mediawiki/images/a/ad/Compare_rr_0_25deg_std_daily_v12_0-v11_0_nc_baselayers_world_polygons_rr_baselayers_overlay_1982-07-02T00-00-00Z_large.png
Foto de grup dels participants a la primera reunió del projecte CLIM'PY
Anomalia de la precipitació anual a Catalunya (1950-2013)


Participació al congrés de l'EMS 2016

L'Àrea de Climatologia i de RAM han participat recentment a la 16a Trobada Anual de l'EMS (European Meteorological Society) dedicada enguany a la Climatologia Aplicada (EMS-ECAC 2016) i que ha tingut lloc a Trieste, entre el 12 i el 16 de setembre. En el marc del congrés s'han presentat dues presentacions orals i tres pòsters centrats en diversos projectes, serveis i productes generats des de l'SMC. Els progressos fets en el rescat de dades, els serveis per al monitoratge del canvi climàtic o els resultats de les projeccions de canvi climàtic a l'Àrea Metropolitana de Barcelona han estat alguns dels treballs exposats.

Si voleu consultar els pòsters i presentacions us podeu adreçar a la secció de publicacions científiques del nostre web.


Signatura d'un conveni de col·laboració entre l'SMC i el Departament d'Ensenyament

Recentment s'ha signat un conveni de col·laboració entre l'SMC i el Departament d'Ensenyament en el marc del projecte EDUMET. Aquest projecte és impulsat per l'esmentat Departament i cerca donar eines d'aprenentatge als alumnes i professors de la Primària i la Secundària en el camp de la meteorologia. L'SMC hi col·labora proporcionant accés a diversos productes i serveis didàctics com ara mapes, imatges o vídeos, i dóna suport i assessorament en la definició d'alguns continguts.

En el marc d'aquesta col·laboració també s'inscriuen els seminaris presencials i en línia que s'ofereixen des de l'Àrea de Climatologia. Precisament acabem d'iniciar el programa d'activitats per a aquest curs 2016/2017. Trobareu més informació a la secció activitats educatives del web.


Incorporació al web dels mapes històrics d'anomalia d'irradicació solar

Ja fa alguns mesos que els butlletins climàtics mensuals incorporen l'anàlisi del comportament de la irradiació solar. Ara, des de juliol, ja es pot consultar la cartografia històrica d'aquesta variable des del 2008 a resolució mensual. L'aproximació permet interpretar aspectes interessants com ara la dicotomia muntanya/plana en mesos anticiclònics. Vegeu per exemple el mapa de novembre del 2015.

Pròximament s'aniran incorporant els mapes estacionals i anuals d'aquesta variable.


La premsa històrica permet recuperar noves dades climàtiques d'Olot

Una de les fonts documentals que sovint allotgen informació climàtica és la premsa històrica. La progressiva digitalització dels fons de premsa d'arxius comarcals i locals permet un accés més fàcil i ràpid a aquest tipus de font, i extraure'n la informació d'interès climàtic.

Recentment, gràcies a la tasca realitzada per la Biblioteca Marià Vayreda d'Olot s'ha pogut ampliar i completar significativament la sèrie climàtica d'Olot a resolució diària. Concretament s'han recuperat dades de temperatura, precipitació, pressió atmosfèrica, direcció dominant del vent, evaporació i estat del cel, entre 1892 i 1934. També s'ha pogut reconstruir algun episodi extrem, com ara la nevada del 21 i 22 de desembre de 1906, que va deixar un gruix de 50 cm als carrers de la ciutat.

L'SMC està creant un catàleg de publicacions que contenen observacions meteorològiques d'arreu del país, per anar completant la informació disponible.
Copyright © 2016 Servei Meteorològic de Catalunya,
Tots els drets reservats.