Copy
Aquest butlletí és trimestral i informa dels projectes
impulsats des de l'àrea de Climatologia del SMC

Núm. 4 - Febrer 2015

La sèrie pluviomètrica de Barcelona protagonista del proper Dia Meteorològic Mundial

 
Com cada any, el 23 de març se celebra el Dia Meteorològic Mundial impulsat per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM). Enguany el lema triat té una relació directa amb la recerca climàtica "Del coneixement climàtic a l'acció pel clima" i el Servei Meteorològic de Catalunya vol contribuir-hi activament amb la presentació de la sèrie secular de precipitació de la ciutat de Barcelona. Aquesta sèrie s'inicia l'any 1786 i és una de les més llargues i contínues del sud d'Europa. Ha estat recentment rescatada i analitzada segons la seva qualitat i homogeneïtat gràcies a un projecte dut a terme per l'àrea de Climatologia del SMC, en col·laboració amb investigadors de les universitats de Barcelona (UB) i de Girona (UdG). L'acte de presentació tindrà lloc el diumenge 22 de març, a les 12h del migdia, al Cosmo Caixa de Barcelona i és obert a tothom. Per a reserves dirigiu-vos a: smc@meteo.cat.
 
  
Cartell commemoratiu del Dia Meteorològic Mundial 2015 (esquerra) i una de les fonts documentals utilitzades durant el rescat de la sèrie pluviomètrica de Barcelona (dreta)
Anomalia de la precipitació anual a Catalunya (1950-2013)


Les dades de Fenocat a la xarxa europea

Des del passat mes de desembre les observacions fenològiques recollides per la xarxa catalana (Fenocat) ja formen part de la base de dades europea (Pan European Phenology DB). Amb més de 1000 registres corresponents als anys 2013 i 2014 suposa una espectacular millora pel coneixement de la fenologia al sud-est d'Europa. Felicitats a tots els observadors de la xarxa!

Col·laboració amb el projecte UERRA

El projecte europeu UERRA té l'objectiu de produir conjunts de reanàlisi meteorològic a escala regional, per a un ampli ventall de variables i cobrint el període 1961-2010. El Centre en Canvi Climàtic de la Universitat Rovira i Virgili (URV) és un dels socis del projecte i ha demanat la col·laboració de l'Àrea de Climatologia del SMC com a proveïdora de dades. Aquesta entesa permetrà la digitalització i l'anàlisi de qualitat de sèries diàries i subdiàries d'una vintena d'observatoris meteorològics catalans.


Suport a la formació docent: projecte fempasseres

Ja és una realitat el projecte FEMPASSERES que contribueix a l’educació de docents i alumnes en el desenvolupament sostenible en els àmbits de l'educació ambiental, la salut i la ciutadania. L'Equip de Serveis Climàtics ha col·laborat en el programa "Viure amb el sol" on es faciliten eines i recursos per a comprendre els efectes nocius del sol i la interrelació amb la meteorologia i la climatologia. Actualment ja són més d'una cinquantena els centres adscrits al projecte.


Digitalització de la sèrie històrica de Tarragona

La recuperació de la memòria climàtica del país continua sent un dels principals objectius de l'Equip de Canvi Climàtic. En aquest sentit és a punt de finalitzar-se el projecte de digitalització de la sèrie de Tarragona ciutat. Tot i que hi ha constància d'observacions prèvies, el projecte s'ha centrat en la digitalització de les dades de l'Institut Antoni Martí i Franquès que s'inicien de manera continuada l'any 1912 i cobreixen una àmplia gama de variables. Els propers mesos s'abordarà l'anàlisi de qualitat i d'homogeneïtat d'aquestes dades.


Història de l'observació meteorològica a l'Observatori Fabra

En motiu dels 250 anys de la creació de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) i del centenari de l'inici de les observacions meteorològiques sistemàtiques a l'Observatori Fabra s'ha publicat recentment un llibre que fa un detallat resum de la història de la seva observació meteorològica. El volum porta per títol "La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i el seu Observatori Fabra. Precursors de l'observació meteorològica moderna" i ha comptat amb l'activa participació de l'Àrea de Climatologia.

Tret de sortida al programa de Doctorat Industrial

L'1 de gener de 2015 es va iniciar el programa de Doctorat Industrial amb l'ingrés a l'àrea com a becària predoctoral d'Alba Llabrés. Durant tres anys el projecte se centrarà en l'anàlisi de qualitat de la precipitació diària a Catalunya, pas previ imprescindible per a l'anàlisi multifractal i l'obtenció de les corbes d'Intensitat-Durada-Freqüència (IDF). El programa està impulsat pel SMC, el Departament d'Astronomia i Meteorologia de la UB i el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.
Copyright © 2015 Servei Meteorològic de Catalunya,
Tots els drets reservats.