Núm. 1 - Febrer 2014
Primera edició del Butlletí de l'Àrea de Climatologia
Teniu al davant vostre, la primera edició del Butlletí de l'Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Neix amb un doble objectiu: millorar la comunicació interna al SMC i ser un mitjà per a informar dels projectes que es porten a terme des de l'àrea per, d'aquesta manera, generar sinèrgies i col·laboracions i copsar possibles necessitats del món de la recerca i dels usuaris habituals de la climatologia. El butlletí es generarà de manera trimestral i en aquest primer número, s'inclouen aspectes organitzatius i alguns projectes sobre els que estem treballant de cara a l'any 2014.
Esperem que sigui del vostre interès.
|
|
Com s'estructura l'àrea?
L'àrea de climatologia s'estructura en dos equips: l'equip de serveis climàtics i l'equip de canvi climàtic. El primer té l'objectiu de transformar la informació (les dades) i el coneixement (la seva anàlisi) en productes i serveis que ajudin a la gestió de totes aquelles activitats que tenen relació amb la climatologia. Entre els productes que es generen destaquen els butlletins (mensuals, estacionals i anuals) i la resposta a les sol·licituds i demandes d'informació.
Per la seva part, l'equip de canvi climàtic persegueix també un ampli ventall d'objectius: recuperació de dades històriques, manteniment de la base de dades climàtica, monitoratge de la variabilitat i el canvi climàtic (Butlletí d'Indicadors Climàtics) i generació de projeccions futures del clima.
|
Presència internacional de FENOCAT
Des de setembre de 2013, l'SMC forma part del projecte PEP725 ( Pan European Phenology Project). L'objectiu del projecte és la creació d'una base de dades de lliure accés sobre observació fenològica a nivell europeu i està impulsada pel Servei Meteorològic Austríac (ZAMG), el Ministeri de Ciència i Recerca austríac i EUMETNET. L'SMC proporcionarà aquest mes de febrer, les primeres observacions fenològiques procedents de la xarxa FENOCAT i creada la primavera de 2013.
|
Acord entre l'SMC i Fundación ENDESA per a rescatar informació climàtica del seu fons històric
El Fons Històric d’ENDESA a Catalunya comprèn un ampli ventall d’informació relativa a la instal·lació i progressiva expansió de l’energia hidroelèctrica a Catalunya. Entre el material que s’hi conserva destaquen, pel seu valor climàtic, les observacions meteorològiques que es realitzaren a diferents punts del territori, especialment a les centrals hidroelèctriques del Pirineu Occidental. Durant l'any 2014 s'iniciarà el projecte de digitalització d'aquest material que permetrà rescatar, entre d'altres, les observacions de gruix de neu que s'iniciaren el 1930 a l'àrea dels llacs de Cabdella.
|
|
Rescat de dades de l'Observatori Fabra
Tot i que les observacions meteorològiques sistemàtiques a l'Observatori Fabra es van iniciar el 1913, darrerament s'ha pogut identificar la presència de registres que es remunten a desembre de 1904. Aquestes observacions es van realitzar des del terrat de l'edifici amb aparells registradors. Fruit d'un acord de col·laboració entre l' Observatori Fabra i el SMC, s'ha iniciat un projecte de digitalització de les bandes de termògraf i pluviògraf que realitza l' Observatori de l'Ebre, amb una àmplia experiència i la tecnologia adient per a realitzar aquesta tasca.
D'aquesta manera, es disposarà de més informació per a analitzar la dinàmica del clima en aquest emblemàtic punt.
|
Webinaris: apropar la meteorologia i la climatologia als escolars
Des de l'àrea de Climatologia, i amb el suport de l'àrea TIC, s'impulsarà aquest any una prova pilot de seminaris via web o webinaris, dirigits al món educatiu (cicle superior de la Primària). Aquests seminaris consisteixen en xerrades en línia on un expert (tècnic de l'àrea) explica conceptes relacionats amb una temàtica meteorològica o climàtica: què és el canvi climàtic? com es fa una predicció?... La prova pilot s'iniciarà a finals de febrer amb diverses escoles preseleccionades, i amb les quals ja s'han fet xerrades presencials.
|
Els resultats del projecte ESCAT publicats a Climatic Change
|
|