Copy
Aquest butlletí és trimestral i informa dels projectes
impulsats des de l'àrea de Climatologia del SMC

Núm. 12 - Març 2017 - clima@meteo.cat

 

Presentat el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya


El passat 30 de gener es va presentar al Palau de la Generalitat el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (TICCC), un document que analitza de manera rigorosa l'estat del clima i la seva evolució recent i futura a Catalunya, tant des del punt de vista de les seves bases científiques com en relació als sistemes naturals i humans. L'informe ha estat impulsat des de quatre institucions: el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Precisament, l'Àrea de Climatologia de l'SMC s'ha implicat a fons en el projecte, tant des de la direcció tècnica, com en la faceta de redactors. Així, membres de l'Àrea han estat coautors dels capítols 4t i 5è, dedicats a l'evolució recent del canvi climàtic a Catalunya i a les projeccions climàtiques i escenaris de futur, respectivament.

En els mesos vinents s'organitzaran xerrades i debats temàtics descentralitzats per a difondre els contiguts del TICCC, tant per a col·lectius professionals i tècnics, com per al públic en general.
 
         
Imatge de la portada del TICCC

L’hivern ha estat càlid i pluviomètricament molt irregular

L’hivern 2016-2017 ha estat, des del punt de vista termomètric, càlid a bona part del país. L’avanç del Butlletí Climàtic Estacional que elabora l’Equip de Serveis Climàtics així ho ha reportat: prop d’un 80% del territori ha registrat una temperatura més de 0,5ºC respecte de la mitjana climàtica, i només ha estat normal a la depressió de l’Ebre i al fons d’algunes valls del Pirineu.

Pel que fa a la pluviometria aquesta ha presentat una distribució irregular, amb dèficits a àmplies àrees de Ponent i del Prepirineu occidental i punts del litoral i prelitoral central, mentre que al Pirineu oriental, litoral i prelitoral sud, la pluja ha estat per sobre dels valors mitjans.

Per a més informació consulteu aquest enllaç al web.


Un trimestre força mediàtic

Durant el darrer trimestre diversos membres de l'Àrea han col·laborat en alguns mitjans de comunicació. Aquest és el cas del programa radiofònic MeteoMauri on en Toni Barrera va donar detalls sobre l'excepcional nevada de febrer de 1887 (podeu consultar l'article complet que es va publicar al blog de Meteocat). Per la seva part, Montserrat Busto va ser present al programa el Suplement de Catalunya Ràdio que va dedicar un espai a l'avançament de la primavera i la fenologia. Precisament la fenologia fou també la temàtica de l'article aparegut el 12 de març a La Vanguardia, titulat "Primavera sobtada". L'article conté l'entrevista a Josep Borrell, observador meteorològic i fenològic de la Serra d'Almos, i també compta amb la participació de Jordi Cunillera i Montserrat Busto, de l'Equip de Canvi Climàtic.

Podeu descarregar-vos els àudios i l'article a la secció de Divulgació climàtica del nostre web.


Recuperats diversos exemplars de les "Cartes del Temps" publicades per l'antic SMC

El passat 7 de març, la família Folch i Campillo, va fer cessió a l'SMC del fons documental que l'impressor Francesc Folch, per encàrrec d'Eduard Fontserè, havia recopilat des de feia anys. El fons consisteix en més d'un miler d'exemplars de "Cartes del Temps", els butlletins diaris que va publicar l'antic SMC entre 1921 i 1938.

Aquesta documentació permetrà completar i millorar el fons històric de l'SMC, especialment del darrer període de la Guerra Civil espanyola.

Des de l'Àrea de Climatologia volem agrair profundament a la família Folch aquesta cessió.


Impuls al coneixement de l'afectació del canvi climàtic als conreus de vinya del Penedès

Fruit de la col·laboració entre l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) i l'SMC, en els mesos vinents es durà a terme un projecte de recerca encaminat a millorar el coneixement de la variabilitat i el canvi climàtic observat i projectat en el futur a la regió del Penedès.

S'analitzarà en detall l'evolució observada de la temperatura i la precipitació a la comarca, i també l'evolució i freqüència dels episodis de calamarsa i boira. Posteriorment es generaran escenaris climàtics pel segle XXI, a molt alta resolució espacial, a partir de la regionalització estadística.

Els resultats del projecte, ajudaran a definir estratègies d'adaptació del conreu de la vinya al canvi climàtic.
Copyright © 2017 Servei Meteorològic de Catalunya,
Tots els drets reservats.