Copy
Nieuwsbrief augustus 2021
Inhoud van deze nieuwsbrief:
 • SEMANTiCS Amsterdam & Online 2021, 6-9 september in de Meervaart
 • PLDN-Gemeente Rotterdam Materialenpaspoort werksessie op 12 oktober
 • ENDORSE event over Linked Data Platformen in de EU op 30 september
 • Call voor aanmelden overheidsgerelateerde linked data oplossingen
   

SEMANTiCS Amsterdam & Online 2021, 6-9 september in de Meervaart


SEMANTiCS is de toonaangevende Europese conferentie over semantische technologieën. SEMANTiCS is voor ons interessant omdat zowel wetenschap als vertegenwoordigers van industrie en overheid vertegenwoordigd zijn. Daardoor ontstaat een ontmoeting en kennisuitwisseling tussen wetenschappelijke ontwikkelingen en praktische use cases en toepassingen.

SEMANTiCS 2021 wordt een hybride evenement (deels on-site en deels online). Op dit moment zijn de Corona maatregelen zodanig, dat we elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten met inachtneming van de nu geldende Coronaregels. We verwachten dat de sprekers op SEMANTiCS en ook de Nederlandse Linked Data community grotendeels on-site aanwezig zullen zijn.

Vanuit de Nederlandse community worden bovendien 4 interessante ‘local industry themes’ neergezet in aparte workshops in de ochtenden van de main conference. Dit zijn:
 • Legal work
 • Asset management
 • Solid
 • FAIR data sharing
Meer informatie over deze workshops is te vinden op Special Workshops from the Dutch Semantic Web Community pagina op de SEMANTiCS website.

De 16e editie vindt opnieuw plaats in de Meervaart in Amsterdam.

Inschrijven kan via het registratieformulier.

PLDN-Gemeente Rotterdam Materialenpaspoort werksessie op 12 oktober


Op dinsdag 12 oktober organiseert PLDN in samenwerking met de Gemeente Rotterdam een open werksessie over mogelijke vervolgstappen voor het materialenpaspoort van de Gemeente Rotterdam.

De Gemeente Rotterdam heeft een eerste prototype van hun materialenpaspoort beschikbaar, die ze graag willen presenteren aan de PLDN-community om daarna tijdens een brainstorm met elkaar te bespreken welke mogelijke nieuwe use cases en vervolgstappen er kunnen zijn. De Gemeente Rotterdam wil vanuit hun interne innovatie de stap gaan maken naar externe innovatie qua technologie en functionaliteiten en qua mogelijke nieuwe samenwerkingsverbanden.

Dat sluit ook mooi aan bij diverse ontwikkelingen met betrekking tot circulaire economie en bouw in combinatie met asset management en linked data, die als inspiratie kunnen dienen voor mogelijke vervolgstappen. En om de brainstorm verder te voeden, hebben we twee andere sprekers uitgenodigd, van TNO en Excess Materials Exchange (EME), die u meenemen in de laatste ontwikkelingen en een aantal mogelijke best practices voor het opzetten en onderhouden van materialenpaspoorten en grondstoffenmarktplaatsen in de praktijk.
Meld je hier aan voor deze werksessie

ENDORSE event over Linked Data Platformen in de EU op 30 september


Op donderdag 30 september wordt een tweede online ENDORSE follow up evenement georganiseerd over Linked Data Platformen in de EU.

De sprekers op dit evenement zijn:
 • Pieter van Everdingen (Platform Linked Data Nederland)
 • Raf Buyle and Veronique Volders (Digitaal Vlaanderen)
 • Jakub Klímek (Ministry of Interior, Chech Republic)
Meer informatie over dit evenement zal de komende weken gepubliceerd worden via de ENDORSE Follow-up events pagina

Call voor aanmelden overheidsgerelateerde linked data oplossingen


PLDN is betrokken bij het PALOD-project binnen de Europese Unie om overheidsgerelateerde linked data oplossingen in kaart te brengen en op een uniforme manier te beschrijven in een catalogus om zo de vindbaarheid en herbruikbaarheid van linked data oplossingen te verbeteren.

Na het beschrijven van de requirements, het maken van een ontwerp en het verzamelen en beschrijven van een eerste set linked data oplossingen, hebben we nu een Wikibase PoC-omgeving ingericht, waarin we nu de eerste set linked data oplossingen aan het invoeren zijn en de catalogus zijn gaan testen.

Een volgende stap is nu om nog meer Nederlandse overheidsgerelateerde linked data oplossingen te verzamelen en te beschrijven om zo de catalogus zo rijk mogelijk te maken met linked data oplossingen, die dan makkelijk via deze catalogus te vinden zijn en waarbij we ook kunnen verwijzen naar de sources en documentatie, en de data services die deze oplossingen bieden.

Het gaat daarbij niet alleen om linked data oplossingen die in productie zijn, maar we zijn ook geïnteresseerd in projecten die nog in de ontwikkelfase zijn en die een werkend prototype of een Minimum Viable Product hebben opgeleverd. Oftewel, we proberen om de lijst met Nederlandse overheidsgerelateerde linked data oplossingen zo volledig mogelijk te maken en op een uniforme manier in de catalogus te beschrijven, zodat deze zo vindbaar mogelijk worden.

Het PALOD-project zoekt mensen, die linked data oplossingen willen aanmelden en die mee willen helpen om de linked data oplossingen vast te leggen in de Wikibase PoC-omgeving via een eenvoudig te volgen stappenplan.

Meld je overheidsgerelateerde linked data oplossing aan via info@pldn.nl en dan zullen we na 1 september samen met PALOD bepalen hoe we de vervolgstappen in gang kunnen zetten om de Wikibase PoC-omgeving verder te vullen.
Meld hier je linked data oplossing aan

Evenementen (PLDN & netwerk)

Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het Platform Linked Data Nederland
2021 ECP Platform voor de InformatieSamenleving


Uitschrijven en wijzigen gegevens
bijwerken gegevens or uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp