Copy
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk hem in uw browser.
Nieuwsbrief november 2019
Inhoud van deze nieuwsbrief:
  • Knowledge Graphs event op 22 januari bij Beeld en Geluid
  • Solid Enschede op 20 december op de Universiteit Twente
  • Solid Deep dive tijdens 1e Solid Amsterdam sessie
  • 2e Solid Amsterdam sessie op 30 januari op de VU 
  • Positieve reacties op Solid sessie op het Jaarcongres ECP
  • Linked Data sessie op DVC Jaarevenement in Eindhoven
  • Geef je feedback op de Solid-based Social Linked Beer app
  • Winnaar Saskia Stuijveling Open Data Award (SODA)
  • Opinie: innovatie én duurzame toegankelijkheid met linked data 
  • Nieuw PLDN e-mailadres info@pldn.nl per 1 december

Knowledge Graphs event op 22 januari bij Beeld en Geluid

Op 22 januari wordt er weer een groot PLDN-evenement georganiseerd bij Beeld en Geluid in Hilversum. Thema van dit evenement is knowledge graphs. We zijn nog bezig met het samenstellen van een mooi dagprogramma met topsprekers vanuit de VU Amsterdam, Politie, Douane, Belastingdienst, Triply, TNO, en nog veel meer. Wat nu al bekend is over dit knowledge graph evenement en een link naar het aanmeldformulier, kunt u vinden op de event pagina op onze PLDN-website. We zullen binnenkort het volledige programma toevoegen.
Meld u hier aan!

Solid Enschede op 20 december op de Universiteit Twente

Prof. Ruben VerborghOp 20 december organiseert Erwin Folmer een eerste Solid Enschede Meetup op de Universiteit Twente als onderdeel van een regulier college voor de masteropleiding Business and Information Technology. En omdat Prof. Ruben Verborgh dit gastcollege zal verzorgen, hebben we besloten om dit college open te stellen voor iedereen. Registratie voor deze meetup is verplicht, dan kunnen we de benodigde zaalcapaciteit op de aanmeldingen afstemmen en kunnen we ook aangeven wanneer deze meetup vol is.
Meld u hier aan!

Solid Deep dive tijdens 1e Solid Amsterdam sessie

Op donderdag 10 oktober heeft Jeroen van Beele een eerste Solid Amsterdam sessie georganiseerd op de VU in Amsterdam met ondersteuning van de Solid Project organisatie, PLDN, Triply en de VU Amsterdam.
En omdat dit de vierde Solid sessie in Nederland was, wilden we meer de diepte in gaan met het aanwezige publiek. Tijdens deze sessie hebben we de ambitie en technische invulling van Solid in detail besproken en gedemo-ed en hebben we de eerste resultaten laten zien een aantal Solid use cases waar nu in Nederland aan gewerkt wordt. Een samenvatting van deze sessie met de links naar de presentaties, apps en libraries is te vinden op de PLDN-website:
Presentaties 1e Solid Amsterdam

2e Solid Amsterdam sessie op 30 januari op de VU

En tijdens de 1e sessie op de VU was meteen ook al duidelijk, dat er bij het publiek behoefte was aan een vervolgsessie, maar dan een sessie, waarin we in kunnen gaan op een aantal andere niet-technische aspecten die voor Solid van belang zijn, zoals governance aspecten en de business- en verdienmodellen, die we bij Solid op een goede en humane manier ingevuld willen zien.
Samen met Jeroen en de andere betrokkenen zijn we bezig om de details van het programma verder in te vullen, wat al bekend is over deze sessie en een link naar het aanmeldformulier kun je vinden op:
Meld u hier aan!

Solid sessie op het Jaarcongres ECP

Op 14 november was PLDN de hele dag aanwezig op het Jaarcongres ECP met een informatiestand en hebben we ook samen met Mitzi Laszlo, die als Solid Manager werkt bij de Solid Project organisatie, een Solid sessie verzorgd voor een volle zaal met mensen, die zeer geïnteresseerd zijn in wat Solid voor hen en het beheer van hun persoonlijke data zou kunnen betekenen.

Mooi om te zien, waren de vele positieve reacties van het publiek op Solid en wat we met Solid willen bereiken. Ook veel vragen, bijv. maar hoe werkt dat dan met DigiID en met IRMA (I Reveal My Attributes) en de IRMA app. Belangrijk om te weten, is dat Solid apps webapplicaties zijn en blijven en bijv. attributen kunnen aanleveren voor IRMA (net zoals andere leveranciers van IRMA attributen). En ook of een zorg-applicatie of een PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) Solid-based mag zijn als hij exact dezelfde functionaliteit en veiligheid biedt als een bestaande goedgekeurde zorg-applicatie of PGO (wij vinden van wel). Maar in de web app moeten dan wel een aantal Solid componenten worden toegevoegd om met de Linked Data in Solid Pods te kunnen werken, maar de gebruiker van een Solid app blijft verder gewoon een normale webapplicatie gebruiken.
Tijdens deze sessie hebben we ook een oproep gedaan aan het publiek om ons te helpen Solid verder te ontwikkelen in Nederland en wereldwijd en hebben we ook een overzicht van mogelijke Solid use cases gegeven. De presentaties van deze Solid sessie kunt u vinden op de volgende PLDN-website:
Presentaties Solid ECP Jaarcongres

Linked Data sessie op DVC Jaarevenement in Eindhoven


DVCSIOp 17 oktober waren we gevraagd om als PLDN een Linked Data te leiden op het eerste Data Value Center Smart Industry (DVC-SI) Jaarevenement op de nieuwe Brainport Industry Campus (BIC) in Eindhoven. Een mooie, nieuwe, inspirerende omgeving voor ondernemers in de maakindustrie, die ondersteuning zoeken bij het uitwerken van een groot assortiment aan data vraagstukken.
 
In onze Linked Data sessie hebben we de Smart Industry Linked Data cases van Semaku-NXP, het Smart Connected Supplier Network Fieldlab van TNO en een aantal partners van TNO gepresenteerd en hebben we de verschillende diensten, die DVC-SI en SURFsara kunnen aanbieden aan ondernemers die meerwaarde met data willen creëren meer in detail toegelicht aan het publiek.
 
De presentaties die beschikbaar zijn gesteld, zijn te vinden op:
Presentatie Data Value Center - Smart Industry

Geef je feedback op de Solid-based Social Linked Beer app

Özcan Seker, een student van de Saxion Hogeschool, heeft als onderdeel van een stage, een eerste versie van een Solid-based Social Linked Beer-app ontwikkeld, waar we nu feedback op willen verzamelen om vervolgens de eerste helft van december een eerste technische evaluatie over Solid af te kunnen ronden. Tevens zullen we alle feedback gebruiken om op 1 februari 2020 de best mogelijke versie van deze app op te kunnen leveren.
 
De app en de source code en documentatie van de app kunnen je vinden via:  Om deze app te testen, kun je het beste een aparte test Pod aanmaken, die je alleen gebruikt in combinatie met deze app en die je ook kan weggooien en weer een nieuwe test Pod kunt aanmaken als dat nodig is.
 
We hebben inmiddels ook de wereldwijde Solid community aangehaakt om feedback te geven op de app, o.a. via een bericht op het Solid Forum:  Dus, je kunt aanhaken op dit forum om je feedback te geven of bijv. ook als reactie op het bericht dat we in de LinkedIn groep hebben geplaatst:

 En we hebben ook een Slack-kanaal waar we je aan kunnen toevoegen.
 
Bij voldoende interesse kunnen we ook in december een sessie inplannen op een vrijdagochtend om de app en alle bevindingen en opmerkingen over de app met elkaar te bespreken, zodat we dit kunnen verwerken in de versie die we op 1 februari 2020 willen opleveren.

Verkaufsbucher bijzondere vermelding Saskia Stuijveling Open Data Awards


Het Verkaufsbucher project een bijzondere vermelding gekregen bij de SODA awards:
klik hier voor het persbericht
 
De data story van Verkaufsbucher staat hier:
https://labs.kadaster.nl/stories/verkaufsbucher/index.html

Opinie: Linked Data, duurzame toegankelijkheid en innovatie.


In een speciale uitgave van het blad "Informatiehuishouding Rijk" verscheen een opiniestuk over de relatie tussen duurzame toegankelijkheid, innovatie en semantische interoperabiliteit.
Opinie: duurzame toegankelijkheid, innovatie en linked data

Evenementen(PLDN en Netwerk)

Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het Platform Linked Data Nederland
2019 ECP Platform voor de InformatieSamenleving


Uitschrijven en wijzigen gegevens
bijwerken gegevens or uitschrijven