Copy
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk hem in uw browser.

Februari 2018

Inhoud van deze nieuwsbrief:

Workshop Samenwerkende Catalogi 


Op een aantal plaatsen in Nederland wordt gewerkt aan datacatalogi. Zo werkt KOOP aan een nieuw toepassingsprofiel van DCAT ten behoeve van data.overheid.nl en werkt Geonovum aan een vernieuwd toepassingsprofiel voor geo-DCAT. Andere ontwikkelingen zijn de stelselcatalogus voor de Omgevingswet, verrijking van de stelselcatalogus voor de basisregistraties en een nieuwe omgeving voor Aqoulex. In alle gevallen gaat het om catalogi op basis van webstandaarden, met meer of minder diepgang.

Om een stelsel van samenwerkende catalogi te kunnen realiseren zijn behalve voor DCAT ook toepassingsprofielen nodig voor SKOS, het MIM en PROV-O. Op 23 februari aanstaande organiseert het platform de workshop 'Samenwerkende Catalogi' met als doel voor deze toepassingsprofielen een eerste basis te leggen.
Lees hier meer over de workshop

"Het tijd voor een correctie in het midden van de cursus"


Iedereen zou het kunnen gebruiken om websites te maken, naar anderen te linken en contact te maken met mensen over de hele wereld. Dit was het idee van Tim Berners-Lee toen hij in 1989 het world wide web uitvond, een gecentraliseerde utopie van informatie-uitwisseling. Het internet van vandaag staat in een heel andere plaats dan 28 jaar geleden. Platforms als Facebook en Google domineren het internet en bepalen veel van wat we zien en doen op het web. Ook is hierdoor de manier van werken veranderd van online industrieën van journalistiek en reclame tot politieke campagnes. Niet te vergeten de verontrustende trend van nepnieuws, waardoor misinformatie wordt verspreid met algoritmen die prioriteit geven aan het weergeven van gebruikersinformatie.

Berners-Lee zei op het hoofdkantoor van het Open Data Institute in London, dat hij mede-oprichtte met Nigel Shadbold in 2012: "Gedurende 20 jaar was het een redelijke veronderstelling dat als je het internet open zou houden, er grote dingen zouden gebeuren: Wikipedia, blogs, goede dingen." Ondertussen, zegt hij, is het tijd voor een correctie in het midden van de cursus.

Naast zijn rol als directeur van het World Wide Web Consortium, leidt Berners-Lee Solid, een MIT-project dat één oplossing voorstelt: toepassingen ontkoppelen van de gegevens die ze produceren. Het ontkoppelen van gegevens wordt mogelijk gemaakt door een Solid-archituur, waarbij gebruikers zelf bepalen waar ze hun gegevens willen opslaan. 
Lees hier meer

Graph technology


Graph technology - graaftechnologie in goed Nederlands - is sterk in opkomst. Door data te representeren in een gaaf in plaats van in tabellen wordt het veel eenvoudiger (en goedkoper) om te werken met een groeiende complexiteit. De meest veelbelovende onder deze technologieën is Linked Data. Dit is eigenlijk een parapluterm die een aantal webstandaarden van W3C omvat, alsmede software die deze standaarden ondersteunt en de datasets (grafen) die daarmee geproduceerd worden. 

Door gegevens volgens de open Linked Data-standaarden vorm te geven kunnen ze eenvoudig gecombineerd worden met gegevens uit andere bronnen: zowel bronnen binnen de eigen organisatie als bronnen op het web. Daarmee wordt gegevensbeheer een stuk effectiever en ontstaat een nieuwe generatie van instrumenten voor business analytics, waarbinnen Big Data en AI een centrale rol spelen. Jan Voskuil, directeur mede-oprichter van Taxonic, is expert op dit gebied. In een recente blog zet hij de mogelijkheden van Linked Data nog eens op het rijtje. 
Lees hier meer

Data Stories voor Linked Data 


Wanneer Linked Data wordt uitgelegd dan verzandt het regelmatig in een abstracht verhaal over data bij de bron, federatief bevragen, metadata, semantiek, identitfiers, triples, en ga zo maar door. Niet de beste manier om enthousiasme te creëren; dat lukt veel beter aan de hand van werkende voorbeelden. Mede daarom heeft Kadaster/PDOK het concept van Data Stories ontwikkeld: Aan de hand van het live bevragen van data een verhaal met deze data vertellen. Technisch gezien is een Data Story niet veel meer dan een webpagina, met vooringevulde SPARQL queries (die verborgen kunnen zijn), rond een thema/dataset. In de praktijk gebruiken we dit nu continu: vele organisaties willen nu stappen zetten met linked data maar zijn zoekende, en op verzoek van transformeren we dan een proefsetje van hun data naar linked data. Het proefsetje wordt gehost op de labs omgeving (oa. proefdata van: Wijken en Buurten data van CBS, Energielabels van RVO, Handelsregister van KvK). Vervolgens maken we een data story waarin we die dataset bevragen, en meestal ook gecombineerd met andere datasets. Deze data story is dan de demo/presentatie die we bij de organisaties geven; met enthousiasme als gevolg. 

De meest eenvoudige data story is ongetwijfeld "vind een gebouw", om informatie over een gebouw te vinden. Het is een query die de BAG bevraagt (live, data bij de bron) op basis van een adres. Het adres is eenvoudig aanpasbaar in de query naar je eigen adres, waarbij een gevoel bij SPARQL. Het resultaat wordt getoond op de kaart, en alles is klikbaar: het zijn immers URIs, waardoor je door kan klikken naar de bron en aanvullende informatie kan verkrijgen. Het conceptuele linked data verhaal, praktisch geilustreerd.

Inmiddels is er een lange lijst van data stories ontstaan die de moeite waard zijn. Klik op "Lees hier meer" voor een paar willekeurige voorbeelden. 
Voor meer informatie: erwin.folmer@kadaster.nl 
Lees hier meer

Save the date "Linked Data bij het KIVI"


Op 20 maart organiseert het platform Linked Data Nederland in samenwerking met KIVI een bijeenkomst. Houd onze website in de gaten voor aanvullende informatie. 

Evenementen

Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het Platform Linked Data Nederland
2018 ECP Platform voor de InformatieSamenleving


Uitschrijven en wijzigen gegevens
bijwerken gegevens or uitschrijven