Copy
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk hem in uw browser.
Nieuwsbrief oktober 2019
Inhoud van deze nieuwsbrief:
 
  • Nog 1 week tot de eerste Solid Amsterdam sessie op de VU
  • DVC-SI Jaarevenement op 17 oktober bij BIC in Eindhoven
  • ECP Jaarcongres op 14 november in Den Haag
  • Play-a-LOD Dieren spel nu ook via Bol.com beschikbaar
  • Nieuwe PLDN experimenteeromgeving beschikbaar
  • Interessepeiling voor herinvoering Conceptual Fridays
  • Terugblik Symposium Practical Applications of Linked Data

Nog 1 week tot de eerste Solid Amsterdam sessie op de VU

Nog 1 week tot de eerste Solid Amsterdam sessie op donderdag 10 oktober bij de VU in Amsterdam. Deze sessie wordt georganiseerd door Jeroen van Beele in samenwerking met Solid-Inrupt, Platform Linked Data Netherlands (PLDN), Triply en de VU Amsterdam.
Samen met de Solid-Inrupt lead developers, Michiel de Jong en Vincent Tunru gaan we in op de laatste Solid ontwikkelingen voor zowel de front end als de back end technologie en zullen we aantal Solid use cases behandelen o.a. uit de Erfgoed sector, de Solid Data Browser Mash en de Solid Beer app.   
Deze sessie is interessant voor iedereen die weer de controle wil terugkrijgen over zijn persoonlijke data m.b.v. Solid Personal Operational Data Stores (PODS) en voor bijv. front end, back end en JavaScript ontwikkelaars, die Solid apps willen bouwen, die van de PODS data en andere databronnen gebruik maken en waarbij je eigen persoonlijke data in een POD wordt opgeslagen.
Wil je met Solid aan de slag, of wil je meer de diepte in met Solid dan is deze sessie interessant voor jou. Je kunt je nog aanmelden. En als je geen Meetup account hebt kun je je ook direct aanmelden onderstaand formulier.
Aanmelden

DVC-SI Jaarevenement 17 oktober bij BIC in Eindhoven

Op donderdag 17 oktober wordt het eerste Data Value Center – Smart Industry (DVC-SI) jaarevenement georganiseerd op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. DVC-SI, een samenwerkingsverband van 10 organisaties, is op 2 juli van start gegaan en heeft als doel om ondernemingen te helpen meerwaarde te creëren en concurrerender te worden met data. PLDN is gevraagd om tijdens dit evenement één van de break-out sessies te leiden, waarin de mogelijkheden van Linked Data voor de maakindustrie zullen worden toegelicht aan de hand van een aantal concrete use cases. Zo zullen o.a. de Quality Assurance applicatie voor Semiconductors (Semaku/NXP) en het Fieldlab Smart Connected Supplier Network de revue passeren. Deze break-out sessie wordt samen met BDVC en SURFsara georganiseerd. Meer informatie over dit evenement en een link naar de aanmeldingssite is te vinden op de volgende DVC-SI web pagina.

ECP Jaarcongres op 14 november in Den Haag

Op donderdag 14 november wordt de 22ste editie van het ECP Jaarcongres georganiseerd in de Fokker Terminal in Den Haag. Het thema van dit jaar is: De Toekomst van de Informatiesamenleving. PLDN zal tijdens dit evenement een Solid sessie verzorgen, waarin we zullen uitleggen hoe iedereen weer de controle terug kan krijgen over zijn persoonlijke data door gebruik te maken van Personal Operational Data Stores (PODS) en Solid apps, die de data uit de PODS mogen gebruiken van de eigenaar. In deze sessie leggen we uit wat Solid is, uit hoe het werkt in de praktijk, aan welke use case nu in Nederland gewerkt wordt en hoe we de Solid community in Nederland en wereldwijd verder willen opbouwen met behulp van nieuwe lokale initiatieven en samenwerkingsverbanden.
Jaarcongres ECP 2019

Play-a-LOD Dieren spel nu ook via Bol.com beschikbaar

Voor de zomervakantie hebben we ons nieuwe Play-a-LOD spel gelanceerd tijdens het MarkLogic 360 evenement in Amsterdam. En dan moet je ook meteen gaan nadenken over hoe je het beste de verkoop, logistiek en distributie van het spel kan opzetten. Uiteraard hadden we dit via onze eigen PLDN-website kunnen doen, maar dan zou het spel minder zichtbaar zijn voor een groter publiek en daarnaast is onze website is minder geschikt als verkoopkanaal, omdat een aantal verkoopfaciliteiten ontbreken. Daarom hebben we besloten om het Play-a-LOD Dieren spel via een professioneel verkoopkanaal als Bol.com te gaan verkopen. Het spel kost € 15,- (inclusief verzendkosten).

Nieuwe PLDN experimenteeromgeving beschikbaar

Ook hebben we net voor de zomervakantie onze nieuwe experimenteeromgeving in gebruik genomen. Voor een voorbeeld zie: https://data.pldn.nl/. Deze nieuwe omgeving wordt gehost door Triply en biedt iedereen de mogelijkheid om (gratis) met Linked Data te experimenteren. De belangrijkste beperking is, dat je niet te veel data kunt uploaden, omdat de (gratis) ruimte beperkt is. Via Gerard Persoon kun je een account voor deze omgeving aanvragen. En een handleiding kun je vinden op https://triply.cc/docs/triply-db-getting-started.

Interessepeiling voor herinvoering Conceptual Fridays  

En nu we weer de mogelijkheid hebben om met Linked Data te experimenteren in onze nieuwe experimenteeromgeving lijkt het ons ook leuk om te kijken of we weer Conceptual Fridays kunnen gaan organiseren.
BDVC is recentelijk verhuist van Almere naar Utrecht en op vrijdagochtend 20 september hebben we een eerste workshop bij BDVC in Utrecht georganiseerd met Smartlogic. Bij deze workshop werd remote vanuit Engeland een demo gegeven van het Semaphore Knowledge Modelling product en konden de deelnemers vragen stellen aan de Smartlogic consultants die de demo gaven.
Deze workshop is prima verlopen. En bij deze We willen we dan ook graag andere leveranciers en Linked Data experts uitnodigen om een workshop of een andere sessie bij BDVC in Utrecht op vrijdagochtend te organiseren (remote of on site) om zo ook onze leveranciers-neutraliteit te kunnen waarborgen. Heb je interesse om een Conceptual Friday sessie te organiseren, neem dan contact met ons op via  platformlinkeddatanl@gmail.com.

Terugblik Symposium Practical Applications of Linked Data

Op donderdag 26 september werd het Symposium Practical Applications of Linked Data georganiseerd door Campus Connect en het Wageningen Data Competence Center (WDCC) op de Wageningen University & Research (WUR). PLDN heeft bij dit Symposium een presentatie verzorgd met de titel: Weaving a Web of Linked Data (with focus upon research data).
 
In deze presentatie hebben we de visie van Tim Berners-Lee voor een Web van Data, waarmee verschillende databronnen op een uniforme manier benaderbaar, koppelbaar en herbruikbaar worden gemaakt via het internet toegelicht en hebben we aangegeven welke rol Linked Data en GO FAIR kunnen spelen bij het op een uniforme manier beschikbaar maken van grote hoeveelheden open research data via een gedistribueerde infrastructuur van open research data, een Internet of FAIR Data and Services (IFDS).
 
Daarnaast werden op dit symposium nog een aantal mooie toepassingen van Linked Data gepresenteerd uit de food, nutrition, life sciences, systems biology en health sector met interessante voorbeelden van Unilever en de Wageningen University & Research (WUR).

Evenementen/Werkgroepen

Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het Platform Linked Data Nederland
2019 ECP Platform voor de InformatieSamenleving


Uitschrijven en wijzigen gegevens
bijwerken gegevens or uitschrijven