Copy

mei 2017

Inhoud van deze nieuwsbrief:

Kadaster, Omgevingswet en Linked Data:


Invoering van de Omgevingswet in 2019: de rol van Linked Data 

Als u zich ooit afvraagt met welke overheden u te maken krijgt en welke regels van toepassing zijn als u een haventje wilt aanleggen in uw achtertuin, krijgt u vanaf 2019 in een oogopslag alle relevante wet- en regelgeving te zien en welke partijen daarbij betrokken zijn. Dat is wat de Omgevingswet beoogt. 
Zonder Linked Data is het eigenlijk niet mogelijk die samenhang te laten zien: iedere betrokkene heeft een lange historie met eigen definities, regels en procedures. Met Linked Data kan de informatie op semantisch niveau gekoppeld worden aan Geodata en geïntegreerd doorzocht. Op 18 april informeerde het Kadaster de PLDN-community over de relatie tussen Linked Data en de Omgevingswet. Veel leden van de PLDN-community zijn er bij betrokken. Op de website van PLDN vindt u de presentaties

Linked Data in de Amsterdam ArenA: Commit2Data

Op 19 april was het Platform Linked Data uitgenodigd om een demo te geven in de Amsterdam ArenA bij de kickoff conferentie van Commit2Data, een samenwerkingsverband van overheid, wetenschap en bedrijfsleven rond Big Data. Op de demovloer demonstreerde de werkgroep LinkedBier 2.0, een initiatief van Dimitri van Hees, zelf bierbrouwer en Linked Data expert, hoe bierbrouwers met Linked Data data voor verschillende doelgroepen data toegankelijk kunnen maken: zoals gemeente, toezichthouders en organisaties, de logistieke partners, de café's en restaurants, maar ook consument, verzamelaars, de vakbladen, toeristen en andere partijen. Er wordt gebruik gemaakt van de Geodata van het Kadaster, die met een stand naast PLDN stond.
Daarnaast werden de toepassingsmogelijkheden van Linked Data gedemonstreerd bij onderzoek naar gewassen die beter bestand zijn tegen droogte: een open source Semantisch Web/Linked Data platform wordt gebruikt om onderzoeksgegevens toegankelijk te maken voor tuinders.
 


Linked Data en MKB kansen bij BDVC in Almere - 18 mei 2017

 

BDVC is vanaf 7 maart van dit jaar het nieuwe clubhuis geworden voor de activiteiten van Platform Linked Data Nederland (PLDN). Naast de gebruikelijke PLDN evenementen, die vaak op locatie bij één van de PLDN sponsors worden georganiseerd, zullen er ook evenementen in het clubhuis georganiseerd worden. Op donderdag 18 mei is hiervoor een eerste activiteit gepland met het Linked Data en de kansen die Linked Data biedt voor het MKB evenement.

 

Programma

14.30 - 15.00 Ontvangst met koffie/thee/water

15.00 - 15.10 Welkom bij BDVC - Hans van Bragt 
Het BDVC is een open innovatie-platform dat ondernemers helpt waarde te halen uit data. Het BDVC is een netwerkorganisatie; 3000 specialisten van diverse organisaties met een vaste kern vormen samen het BDVC. Hans van Bragt vertelt wat het BDVC voor ondernemers betekent en voor PLDN kan betekenen.

15.10 - 15.30 PLDN introductie - Alwin Sixma & Pieter van Everdingen (PLDN)

15.30 - 15.50 Cost/Benefit analyse van Linked Data - Wouter Beek (Triply)
Gebruik van Linked Data begint met het op orde brengen van de eigen datahuishouding. Wouter Beek laat zien welke tools en technieken er zijn om data snel als Linked Data te publiceren. Bovendien zijn er 'quick wins': met geringe inspanning zijn al snel een aantal voordelen te behalen. 
 

15.50 - 16.05 Pauze

16.05 - 16.25 Open Data Incubator - Ryan Goodman (ODINE)
Het programma "Open Data Incubator for Europe" (ODINE) biedt een incubator voor Europese ondernemers. Het programma wordt gefinancierd met een subsidie van €7.8m uit het EU Horizon 2020 programma. Ryan Goodman vertelt over de kansen ODINE biedt voor ondernemers.

16.25 - 16.45 De huizenkoper case, Verken digitaal de buurt - Saskia van der Elst (Ordina VisionWorks)
Met Linked Data kan  een site als Funda ineens precies de informatie bij een huis aanbieden, die voor u relevant is. Bent u bijvoorbeeld geïnteresseerd in een speciaal soort basisschool in de buurt of in specifiek middelbaar onderwijs? Zoekt u bepaalde sportmogelijkheden of wilt u weten of er cursussen in de wijk zijn die voor u interessant zijn? Met Linked Data kan die informatie gemakkelijk worden toegevoegd aan de nu nog vaak statische huizensites. Saskia van der Elst laat zien hoe dat werkt.

16.45 - 17.00 Brainstorm wat kunnen we hiermee?

17.00 - 18.00 Borrel + Netwerken

Meld u hier aan voor de bijeenkomst! 

Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het Platform Linked Data Nederland
2017 ECP Platform voor de InformatieSamenleving


Uitschrijven en wijzigen gegevens
bijwerken gegevens of uitschrijven