Copy
In deze nieuwsbrief leest u over onze voorjaarsconcerten in april en mei.
Wordt deze e-mail niet goed weergegeven, klikt u dan hier
Vocaal Ensemble Zutphen wil u graag uitnodigen voor een tweetal concerten dit voorjaar: 
Op het programma staat muziek van Morten Lauridsen, Arvo Pärt en Johannes Brahms.

Het eerste werk rondom het thema Licht dat het koor uitvoert, is het motet Warum ist dat Licht gegeben dem Mühseligen? voor koor a capella van de Duitse componist Johannes Brahms (1833-1897). Dit motet, dat uit vier delen bestaat, is gebaseerd op teksten uit het Oude en Nieuwe Testament (Job, Klaagzang van Jeremia, brief van Jakobus) en eindigt met het berustende koraal van Maarten Luther Mit Fried und Freud ich fahr dahin. Het eerste en laatste deel doen denken aan de 4-stemmige koralen van Bach, terwijl Brahms in de middelste delen andere vormen gebruikt.

Van de Estse componist Arvo Pärt (*1935) voeren we het werk Nunc dimittis (2001) uit (Latijn voor 'Laat nu heengaan'), ook wel de Lofzang van Simeon genoemd. Volgens het Lucas-evangelie was Simeon een 'rechtvaardige en vrome man', die getuige was van de Opdracht van Jezus in de Tempel. Hij geloofde dat hij pas zou overlijden als hij de Messias had gezien. Toen de oude Simeon het kind Jezus zag, wist hij dat de Messias gekomen was. Daarop bad hij God om hem in vrede te laten sterven. 
Pärt laat in zijn Nunc dimittis de opeenvolgende stemmen van laag naar hoog in ijle, soms close-harmony klanken klinken als een ontluikende bloem, opbouwend tot een royaal gezongen lumen, licht. Het stuk eindigt met amen in de vrouwenstemmen, terwijl de diepe mannenstemmen de eeuwige heiligheid van God verkondigen: et in saecula saeculorum.

Lux Aeterna (Nederlands: altijddurend licht) is een werk voor koor en kamerorkest of orgel van de Deens-Amerikaanse componist Morten Lauridsen (*1943). Het werd door de componist speciaal gecomponeerd in 1997 en bestaat uit vijf delen die alle uit de Latijnse liturgie van de Katholieke Kerk afkomstig zijn. In elk deel staat het licht centraal. Van de vijf delen zijn het eerste en het laatste genomen uit het klassieke Requiem. Lauridsen heeft zelf over deze compositie geschreven: 'Lux Aeterna is een intiem werk van stille sereniteit, gecentreerd rond een universeel symbool van hoop, geruststelling, goedheid en schittering.' Lux Aeterna is zeer toegankelijke en soms aangrijpende muziek. Lauridsen is de zoon van Deense immigranten en groeide op in de staat Oregon (USA). Sinds 1972 is hij hoogleraar compositie aan de University of Southern California.Hij heeft een groot aantal geestelijke composities op zijn naam staan. Zijn O magnum Mysterium, en Lux Aeterna hebben een sterk mystiek karakter.

Els Dijkerman, die van 2001 tot 2011 dirigent was van Vocaal Ensemble Zutphen, speelt orgel in Lux Aeterna en zal tevens twee orgelstukken van Arvo Pärt spelen.
Uitvoeringen:
Zondag 17 april om 16:30 uur afsluitend concert van het Museumweekend in de Walburgiskerk te Zutphen door Vocaal Ensemble Zutphen o.l.v. Iassen Raykov met Els Dijkerman op het Baderorgel.
Programma: Lux Aeterna van Morten Lauridsen. Toegang gratis. Vrijwillige bijdrage na afloop.

Vrijdag 20 mei om 20.30 uur in de Sint Janskerk te Zutphen
Iassen Raykov, dirigent
Els Dijkerman, Timpe-orgel
Programma: Brahms, Pärt, Lauridsen

KAARTEN RESERVEREN >>
Toegang €15,00 voorverkoop, €17,00 aan de kerk. Informatie over (online) kaartverkoop via deze link.
VRIENDEN VAN VOCAAL ENSEMBLE ZUTPHEN >>
Wij zijn erg blij met onze Vrienden, die onze concerten waarderen en oprecht genieten van onze muziek. Als Vriend geniet u bepaalde voordelen, zoals een gereserveerde plaats, een gratis programmaboekje, maar ook bent u als eerste op de hoogte van de concertplannen. Soms organiseert het koor aardige bijeenkomsten. Klikt u op de link voor meer informatie. 


Ik hoop u op een van onze concerten te mogen begroeten.

Onder aan deze brief kunt u uw gegevens wijzigen, maar ook kunt u deze brief via een linkje doorsturen naar iemand anders. Zo blijft u op de hoogte én maakt u een ander blij.
Facebook
Twitter
Website
© 2016 Vocaal Ensemble Zutphen, 


Afmelden voor deze Nieuwsbrief    Wijzig uw gegevens    Stuur deze Nieuwsbrief naar een vriend

Email Marketing Powered by MailChimp