Copy

Nieuws uit Transitië

View this email in your browser
              OP WEG NAAR EEN VEERKRACHTIG BALEN EN MOL

Activiteiten in februari en maart

 • 4/02 om 20u filmvoorstelling In Transition 2.0 in 't Getouw
 • 11/02 om 20u info avond: bespaar op je afvalfactuur in het ecocentrum door Vrouw en Maatschappij Vrouw. Je maakt kennis maken met reeds bestaande projecten rond transitie in Mol en Balen.
 • 15/02 uitleg  over composteren door een Molse compostmeester aan compostpaviljoen op de ecodemotuin Mariendal z/n, 2400 Mo
 • 23/02 van 13u tot 16u tweedehandsbeurs voor baby- en kinderkleding, speelgoed en babyuitzet.van de Gezinsbond J;Smitslaan 36 in Mol
 • 25/02 om 19u30 gratis workshop duurzaam winkelen workshop duurzaam winkelen in de weggeefwinkel in Olmen, Veldstraat 64
 • 26/02 van 19u tot 22u in het ecocentrum De Goren start gratis cursus reeks bijen houden door de imkersvereniging St.-Ambrosiusgilde
 • 3/03 om 19u30 in het ecocentrum De Goren , postelsesteenweg 71 in Mol. Permacultuur: hoe begin je eraan? Organisatie Velt Mol. Velt leden gratis, niet Velt leden 5 euro inkom.
 • 4/03 om 20u samenkomst kerngroep Transitie Mol en Balen  in Lea's Neerhof
 • 10/03 transitiecafé in Balen om 20.00 uur in VC De Kruierie in Balen. Meer info volgt
 • Iedere zondag vm werkdagen in de samentuin warmoes vanaf maart
 • 15 en 29/03 van 09:30 tot 11:30 Komen werken! Mariendal z/n, 2400 Mol. Samen aan de slag in de Ecodemotuin, van mekaar leren, uitwisselen, zien groieien, doen groeien. De Ecodemotuin als trefpunt van Molse VELT afdeling en iedereen die interesse heeft voor Velt.
Inspiratie en creativiteit uit de internationale transitiebeweging, met verhalen van gewone mensen die bijzondere dingen doen.
In Transition 2.0 is een inspirerende onderdompeling in de Transitie beweging, een verzameling van verhalen uit de hele wereld van gewone mensen die buitengewone dingen doen. Gemeenschappen die hun eigen geld drukken , overal voedsel verbouwen, hun lokale economie in handen nemen enz... Het is een beweging die zich verspreid, een sociaal experiment dat in onzekere tijden reageert met oplossingen en optimisme. In een wereld die is overspoeld wordt  met somberheid,  is hier een verhaal van hoop, vernuft en de kracht van het kweken van groenten op onverwachte plaatsen.
https://www.facebook.com/events/253110908180710/?ref_newsfeed_story_type=regular

Wist je dat....?

 • meer dan 500 gr rood vlees eten per dag het risico op kanker verhoogt?
 • er ongelooflijk veel vegetarische alternatieven zijn?
 • vanaf 1 januari 2015 openbare diensten geen vervuilende pesticiden meer mogen gebruiken voor het beheer van alle parken, bermen, straten, enz.? alternatieven vind je hier
 • je hier als individu, organisatie of bedrijf je je CO2 uitstoot kunt berekenen en compenseren?
 • je kleding kunt leasen ? Lees er hier meer over
 • je thuis, op het werk, op school , enz heel wat afval kunt voorkomen? Lees hier hoe

Australië warmt op

In Australië hadden ze afgelopen maand te kampen met een hevige hittegolf waarbij de temperatuur lokaal kan oplopen tot 46 graden Celsius. De bliksem zorgde daar voor meer dan 250 bosbranden. Bosbranden komen wel vaker voor rond deze periode maar ze worden steeds heviger en de temperaturen blijven maar oplopen. In 2013 werd nog de warmste temperatuur ooit gemeten in Australië.

Warmoes samentuin Mol is van start gegaan

In januari is de samentuin Warmoes Mol opgestart. De tuinplannen worden duidelijk. Wat wordt en gezaaid en geplant? Een werkgroepje is hier enthousiast mee bezig. De buurt zal ook betrokken worden, buurtbewoners en andere organisaties kunnen er komen werken en oogsten. Best even een bezoekje op voorhand brengen om de mogelijkheden te bekijken. Locatiei: Jozef Calsanzstraat 24, 2400 Mol-Achterbos

Meer info

Europees Parlement wil plastic afval aanpakken

Dinsdag keurde het Europees Parlement een resolutie goed om de strijd aan te gaan met de negatieve gevolgen van de plastic-consumptie. Zo vraagt het Parlement om de meest schadelijke plastics en wegwerpzakjes te verbieden tegen 2020. Daarnaast ijvert het Parlement voor meer ambitieuze recyclagedoelstellingen (tot 80%) en voor het uitfaseren van de verbranding van plastic afval. We roepen Vlaanderen op om nu al werk te maken van het implementeren van deze Europese voorstellen, zodat de Vlaamse recyclage sector zijn voorloper positie kan veiligstellen tegen het moment dat Europa nieuwe wetgeving rond kunststofafval uitvaardigt.
Lees hier  en hier meer

Windenergie klimt naar top in Spanje

In Spanje is windenergie vorig jaar voor het eerst de grootste bron van elektriciteitsproductie geworden.  Turbines leverden meer dan een vijfde van alle stroom in het land.

Uit een rapport van de Spaanse netwerkbeheerder Red Electrica de España (REE) blijkt dat windenergie "voor het eerst aan het grootste aandeel van de jaarlijkse vraag tegemoet kwam". Windmolens produceerden in 2013 samen bijna 54 gigawattuur, een stijging met 12 procent tegenover 2012. Ze voldeden daarmee aan 21,1 procent van de vraag, nipt meer dan kernenergie met 20 procent.

Ook andere hernieuwbare energiebronnen hebben een sterk jaar achter de rug. Dankzij overvloedige neerslag deed ook waterkracht het bijzonder goed met een productie van meer dan 32 gigawatt – 16 procent meer dan gemiddeld.

De goede prestaties van de hernieuwbare sector hebben mee mogelijk gemaakt dat de Spaanse uitstoot van broeikasgassen 23,1 procent is gedaald. Windenergie was in 2013 goed voor meer dan een vijfde van de elektriciteitsvraag in Spanje
Windenergie was in 2013 goed voor meer dan een vijfde van de elektriciteitsvraag in Spanje.
Bron

Broodje meelwormenspread, iets voor u?

Een chocoladekoekje van buffalowormen of een borrelhapje van mieren en sprinkhanen, we gaan er nog niet meteen van watertanden. Toch kan je ervan op aan dat over een jaar of twee insecten ook gemeengoed zullen zijn in onze supermarkten. Terwijl insecten in het Zuiden deel uitmaken van het dagelijkse menu, zijn de vleesvervangers nu ook in de westerse wereld aan een opmars bezig. Ook in België zoeken pioniers naar een doorbraak in de markt.

Als het over insecten eten gaat, is Chris Derudder een ervaringsdeskundige. In de cateringbranche is de specialiteit van Derudder duurzame en ecologische gerechten en daar horen, steeds meer, ook insecten bij. Als ontwerper en coördinator van dăuranta heeft hij al meermaals op cateringevents insectenhapjes voorgeschoteld.

Op Landelijk Brussel, het autoloze zondag-event op de derde zondag van september aan het Paleizenplein, bood hij in 2012 aan zijn standje gratis insectenhapjes aan voor wie zich eraan wilde wagen. Het enthousiasme van de fijnproevers moedigde hem aan om het jaar nadien op hetzelfde event de insectenhapjes gewoon te koop aan te bieden. Na deze prospectie van de consumentenomgeving, vindt Derudder de tijd rijp om een volgende stap te zetten en een coöperatie voor entomofagie, zoals insecten eten officieel genoemd wordt, op te richten.
Lees hier meer

Info avond 28/02 Klimaatverandering, gezondheid en natuur

Wat zijn de gevolgen van de klimaatverandering voor onze gezondheid en voor de natuur?
Wat zijn de basiskenmerken van klimaatverandering? Welke landen en sectoren dragen het meest bij tot klimaatverandering? Welke positie neemt België binnen Europa in wat klimaatverandering betreft? Wordt het hier warmer, droger of natter? Houdt klimaatverandering alleen maar bedreigingen in, of schept ze ook kansen?
 
Werner Dhondt is klimaatdeskundige. Hij vertrekt van de laatste wetenschappelijke gegevens om de gevolgen van klimaatverandering voor onze gezondheid en voor de natuur te schetsen. Een echte ‘klimaatquiz’ maakt deze boeiende avond compleet.

Meer info hier
 

Olmense weggeefwinkel lanceert project 'Ik ben er voor jou'

Een winkel waar je niet hoeft te betalen voor je spullen, die bestaat wel degelijk in de Balense deelgemeente Olmen. Bijna anderhalf jaar na de opening van de weggeefwinkel, is het er iedere dag een drukte. De crisis leidt steeds meer mensen naar armoede en vaak ook eenzaamheid of zelfs depressie. Initiatiefneemster Annemarie Kota richtte daarom ook een Facebook-groep op waar mensen met problemen terecht kunnen.
Meer info hier

Standhouders gezocht voor Ecofeest

 
 

Kamp C, het Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen in Westerlo, organiseert ook dit jaar weer een ECOFEEST. Dit gaat door op zondag 27 april van 10 tot 18 uur en is gratis toegankelijk voor het publiek. Op ons domein vinden die dag uiteenlopende activiteiten plaats rond milieubewust bouwen en wonen.

De bouwbeurs is het centrale gedeelte van het event. Op deze beurs kun je als standhouder de bezoekers informeren over jouw producten rond hernieuwbare energie, het duurzaamheidskarakter van jouw materialen, je innovatieve nieuwe toepassing voor de bouwsector … 
Je krijgt met andere woorden de mogelijkheid jouw producten/diensten te tonen en tegelijk in gesprek te gaan met de toekomstige (ver)bouwers.

Naast de bouwbeurs hebben we traditiegetrouw ook een ecomarkt. Een aantrekkelijk en populair marktje waar de bezoekers ecologisch verantwoorde producten worden aangeboden en waar ze informatie over bijvoorbeeld permacultuur of composteren krijgen, of waar huisgemaakte producten worden verkocht. Nieuw dit jaar is dat de bouwbeurs en ecomarkt verzameld worden op één locatie. Dit alles wordt omkaderd door animatie voor jong en oud. Een hapje en drank mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken.

Kamp C zal zelf ook aanwezig zijn met een adviesstand en we bieden een rondleiding aan bezoekers die het bouwproces van A tot Z willen volgen doorheen onze vaste tentoonstelling EXPO C.

Wil je één van de standhouders op de bouwbeurs zijn? Neem dan contact met ons op voor alle info en voorwaarden.

Gemeenschappelijk eco-wonen

Welke Vlaamse steden en gemeenten gaan in 2014 de uitdaging aan? Binnenkort kunnen Samenhuizen vzw en Bond Beter Leefmilieu (BBL) vijf lokale woonactoren (bijvoorbeeld de stad, gemeente, OCMW, sociale huisvestingsmaatschappij of stadsontwikkelingsbedrijf) begeleiden bij hun lancering van een project gemeenschappelijk eco-wonen, dankzij de LNE Dulomi-subsidie die we in eind vorig jaar in de wacht sleepten ! Aftrap op de studiedag op 28 januari in het provinciehuis te Leuven.
Wil jij ook dat je stad of gemeente werk maakt van gemeenschappelijk wonen? Vraag onze folder lokaal beleid aan wanneer je op gesprek gaat bij een schepen of ambtenaar. Dat geeft meteen wat achtergrondinformatie voor hen en voor jouw initiatief wat steun in de rug. Heb je al contacten? Stuur ze onderstaande link zeker door ter informatie !
www.gemeenschappelijk-ecowonen.be

Mijn groen idee

Groene steden en gemeenten zijn een verademing. Om van al onze steden gezonde, verrassende en hartverwarmende plekken te maken, hebben we innovatieve ideeën nodig. Ook jij kunt daarbij helpen! Via de virtuele experimenteerruimte www.mijngroenidee.be kun je jouw groene idee of concept delen met ontwerpers, steden en gemeenten en het grote publiek. Zo bouw je mee aan het groene stedengewest Vlaanderen. De beste ideeën worden jaarlijks bekroond met de MijnGroenidee Award.

Witloofsalade met appelen

Ingrediënten:
. 4 witloofstronken
. 2 appelen
. 2 eetlepels rozijnen
. 1 eetlepel yoghurt
. 1 eetlepel mayonaise
. zout, peper, paprika
. peterselie

Bereiding:
Snij het witloof fijn en snij de appelen in blokjes. Vermeng in een kom de yoghurt en de mayonaise, breng op smaak met zout, peper en paprika. Giet het mengsel over het witloof en de appelen en bestrooi met peterselie en rozijnen. Een snelle, eenvoudige en overheerlijke seizoenssalade. Smakelijk!

Klimaatverandering vraagt om meer bijen

Er dreigt in Europa een flink tekort aan bijen voor de bestuiving van voedselgewassen. Dat blijkt uit onderzoek van een grote groep Europese wetenschappers, waaronder David Kleijn en Jeroen Scheper van Alterra en Wageningen University. In een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE laten zij zien wat er aan de hand is, en hoe dat komt. Klimaatverandering speelt daarbij een onverwachte rol.

De afname van het aantal bijenvolken in heel Europa heeft geleid tot bezorgdheid over de vraag of er in de toekomst nog wel voldoende bijen zijn voor de bestuiving van landbouwgewassen. Wereldwijd heeft zo’n 75 procent van de voedselgewassen bestuiving nodig om te produceren.

Meer bestuiving nodig
Een internationale groep onderzoekers uit onder andere Engeland, Frankrijk, Zweden, Duitsland en andere landen uit Oost- en Zuid-Europa, waaronder David Kleijn en Jeroen Scheper, heeft met behulp van data uit 41 Europese landen de verhouding onderzocht tussen het aanbod aan bijenvolken en de behoefte aan deze bestuivers in 2005 en 2010. Zij kwamen tot de, tamelijk verontrustende, conclusie dat in die korte periode van vijf jaar de vraag naar bestuiving van gewassen 4,9 maal zo snel steeg als het aanbod aan bijenvolken. “Dat komt er op neer”, zegt David Kleijn, “dat in 22 landen de bijen onvoldoende in staat waren om meer dan 90 procent van de gewassen goed te bestuiven. Als wilde bijen dit tekort niet aanvullen is de oogst daar op dit moment dan ook sub-optimaal. En dan hebben we het overigens alleen nog maar over aangeplante gewassen, en niet over wilde planten.”

Meer gewassen voor biobrandstof
Eén van de redenen van dit toenemende tekort aan bijenvolken is de grote uitbreiding in Europa van gewassen, die worden aangeplant voor energie. Omdat Europa in toenemende mate het klimaatprobleem te lijf wil gaan door het gebruik van biobrandstoffen, is de vraag naar oliehoudende gewassen als koolzaad, zonnebloem en soja sterk verhoogd. In 38 bestudeerde landen steeg dit aantal met 32%, met name in landen binnen de Europese Unie. David Kleijn: “Er valt voor onze bijen dus steeds meer te bestuiven. En volgens het Europese beleid moet het aandeel biobrandstoffen nog verder groeien, met zo’n 10 procent in 2020. Vraag en aanbod van bestuiving zullen daardoor steeds verder uiteen lopen.”

Bron: Alterra Wageningen UR

Nieuw ontdekt broeikasgas PFTBA 7100 keer sterker dan CO2

Wetenschappers van de Universiteit van Toronto, Canada hebben een zeer sterk broeikasgas ontdekt, perfluorotributylamine (PFTBA). Er is niet eerder onderzocht of de groep stoffen waartoe dit gas behoort, kan bijdragen aan het broeikaseffect. Dat schrijven wetenschappers in nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Geophysical Research Letters.

Het gas PFTBA wordt geproduceerd door mensen en komt van nature niet voor in onze atmosfeer. Sinds het midden van de 20e eeuw wordt het gebruikt voor verschillende toepassingen in elektrische apparaten; ook wordt het momenteel gebruikt in thermisch en chemisch stabiele vloeistoffen voor het gebruik in elektronische testen en voor het transporteren van warmte. De gasmoleculen van PFTBA bevatten verbindingen tussen koolstof en fluor. Deze verbindingen zorgen voor een sterke absorptie van infrarode straling (warmtestraling) die het aardoppervlakte – opgewarmd door zonnestraling – uitstraalt. Op die manier draagt PFTBA bij aan het broeikaseffect. Volgens het onderzoek zijn er geen processen bekend die het gas kunnen afbreken in de lagere atmosfeer; hierdoor blijft het tot honderden jaren in de atmosfeer aanwezig. Uiteindelijk worden de gasmoleculen afgebroken in de hogere atmosfeer.

Effecten op het klimaat

PFTBA is een erg sterk broeikasgas, doordat het gas erg lang in de atmosfeer aanwezig blijft, en het klimaat effectief kan beïnvloeden (stralingseffectiviteit). De combinatie van deze twee factoren geeft het aardopwarmingsvermogen. Dit is een relatieve maat die aangeeft hoe groot het opwarmingsvermogen van een broeikasgas is vergeleken met CO₂, genomen over een tijdsperiode van 100 jaar. Het aardopwarmingsvermogen van PFTBA is door de Universiteit van Toronto vastgesteld op 7100, dit wil zeggen dat dit broeikasgas 7100 maal sterker is dan CO₂. De gevolgen voor het milieu zijn echter erg onzeker, aangezien het onbekend is hoeveel PFTBA wordt uitgestoten. Wel is bekend dat er de concentratie PFTBA in de atmosfeer in de regio van Toronto momenteel slechts 0,18 deeltjes per biljoen is (dit wil zeggen 0,18 PFTBA molecuul op een totaal van 1.000.000.000.000 moleculen). Deze concentratie is erg laag in vergelijking met de huidige CO2 concentratie in onze atmosfeer (400 deeltjes per miljoen), hierdoor blijft de verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie en steenkool de dominante oorzaak van de opwarming van de aarde.
Bron

Paus werkt aan groene encycliek

Paus Franciscus werkt aan een encycliek rond de relatie tussen mens en milieu. Die kan een belangrijke impact hebben op het gedrag van de 1,2 miljard rooms-katholieken in de wereld.

Veel details zijn er niet: de persdienst van het Vaticaan liet weten dat “de paus is beginnen schrijven aan een tekst rond ecologie”. Wanneer die er komt, is nog niet duidelijk. Ook is nog niet helemaal zeker dat de tekst uitgroeit tot een encycliek “omdat het project nog in een vroeg stadium is”, zegt het Vaticaan.

Groene paus

Dat Franciscus milieu belangrijk vindt, bleek al toen hij zijn gekozen naam bekendmaakte: hij noemde zichzelf naar Franciscus van Assisi, de patroonheilige van de dieren en het milieu. De paus had die naam gekozen, zei hij net na zijn verkiezing, omdat Franciscus “ons een diep respect voor de hele schepping bijbracht en bescherming voor ons milieu, dat al te vaak, in plaats van het goed te behandelen, uit winstbejag uitgebuit wordt.”

Sindsdien heeft Franciscus zich bij verschillende gelegenheden uitgesproken voor een betere zorg voor het milieu. Eerder deze maand preekte hij nog dat “God altijd vergeeft, de mens dat soms ook doet, maar de natuur nooit vergeeft, als ze mishandeld wordt.”

Open deur bij Kamp C Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen op 15/02

Kamp C zet zaterdag 15 februari de deuren open met speciale aandacht voor het thema isolatie.

Er zijn overdag gratis rondleidingen die het bouwproces van A tot Z uitleggen aan de hand van vier thema’s (ruimte, water, energie en materialen). Dit is heel interessant voor mensen die op het punt staan te gaan bouwen of verbouwen. Je krijgt er praktische tips over hoe je je huidige of toekomstige woning zo energiezuinig mogelijk kunt maken.

Verder is er doorlopend gratis energie-, bouw- en premieadvies. Kom met al je persoonlijke (ver)bouwvragen langs en laat je begeleiden door onze adviseurs.

Ten slotte zijn er twee boeiende infosessies:
10 – 12 uur: Spouwisolatie
Je leert de do’s en don’ts van spouwisolatie kennen en hoe je kunt achterhalen of jouw spouw geschikt is voor na-isolatie. Welke materialen zijn geschikt en hoe kun je een installateur vinden? Ontdek welke subsidies je hiervoor kunt krijgen en hoe je de terugverdientijd berekent.

14 – 16 uur: Dak- en gevelisolatie
Isoleren is de eerste stap om je energieverbruik te verminderen.
Een goede dak- en gevelisolatie betekent al gauw 45 procent vermindering van je warmteverlies.
Hoe dik moet je isoleren en waar dien je op te letten? Dit wordt in deze infosessies toegelicht. 

De opendeurdag gaat door van 9 tot 17 uur en is gratis
Enkel voor de infosessie betaal je 5 euro per persoon ter plaatse aan de balie. Gelieve wel op voorhand in te schrijven.
Meer info hier

Helft van openbare verlichting in Mol dooft een uurtje vroeger

Mol dooft de helft van de openbare verlichting in onze gemeente een uurtje vroeger. Vanaf 20 januari start Eandis, in opdracht van het gemeentebestuur, met het overschakelen. Dit zal enkele weken duren. Met de maatregel bespaart het gemeentebestuur jaarlijks 22 000 euro en draagt men een extra steentje bij in de strijd tegen de klimaatverandering.

Op zoek naar slimme schakels


Mobiel 21 en Trage Wegen vzw gaan in heel Vlaanderen op zoek naar slimme mobiliteitsschakels. Dat zijn doorsteekjes voor fietsers en voetgangers langs ongewone plaatsen in stads- en dorpscentra. Denk aan doorgangen onder gebouwen, openblijvende schoolpoorten of verkorte doorsteken van een parking naar een station. Deze schakels inspireren lokale besturen om hun netwerk voor fietsers en voetgangers uit te breiden en te optimaliseren.

Tegen 2020 20% minder CO2

De gemeentebesturen van Balen en Mol  engageren zich om tegen 2020 20% minder CO2 uit te stoten. Deze ambitie werd officieel bekrachtigd met het goedkeuren van het Burgemeestersconvenant tijdens de gemeenteraadszitting van 20 januari. Hiermee krijgt de burgemeester het mandaat om op 21 maart het Burgemeestersconvenant officieel te ondertekenen op het startevent van dit Kempens streekproject. Dit gebeurt samen met 28 andere Kempense burgemeesters.
Meer info hier

Groen gedacht:

"Een vegetariër in een Hummer vervuilt minder dan een vleeseter op de fiets"

een nieuwe rubriek in het vrijzinnig humanistisch tijdschrift tijdschrift. Het eerste artikel is een interview met Nena Baeyens, communicatieverantwoordelijke bij EVA vzw, over vegetarisch eten.
Je kunt hier op pagina 50 het hele interview lezen

Leuke filmpjes

Transitie Mol en Balen werd in het leven geroepen in het voorjaar van 2013. Als vervolg op ‘Sing for the climate’ is het nu tijd voor ‘act for the climate’. Transitie Mol en Balen wilt mensen samenbrengen in hun buurt of hun straat om te dromen over de toekomst. Welke voordelen levert het op om in een CO2 neutrale buurt of straat te wonen? Hoe kan dit verwezenlijk worden? Hoe zou ik willen dat mijn straat/buurt er in de toekomst uitziet? Deze en nog andere vragen en dromen kunnen ingevuld en verwezenlijkt worden. In vele steden en gemeenten is men reeds van start gegaan. In Mol en Balen nu dus ook. Wil je mee dromen/denken/doen voor een mooie toekomst in een veerkrachtig Mol en Balen ? Neem dan contact op met ons. In deze nieuwsbrief en op onze website vind je allerlei praktische tips om zelf aan de slag te gaan.


Ons e-mailadres:
info@transitiemolenbalen.be

Onze website:
www.transitiemolenbalen.be

schrijf je uit voor deze nieuwsbrief    schrijf je in voor deze nieuwsbrief
Share
Forward to Friend