Copy
UITNODIGING       
View this email in your browser

woensdag 7 september, 19u30

Theaterzaal, De Panne, zeelaan 21
 

gratis toegang na reservatie via t/ 058-42 18 18 of cultuur@depanne.be

busvervoer voorzien vanuit Gent Sint-Pieters, vertrek om 18u: meer info 

Première documentaire   
Moeders in Oorlog

EINDDAGEN DER MENSHEID (deel III)
van regisseur Kevin D'heedene

Een poëtische documentaire. Het verhaal van Käthe Kollwitz, moeder en kunstenares in WOI, wordt in deze documentaire naast getuigenissen geplaatst van moeders uit het Israëlisch-Palestijns gebied. Wat brengt het verlies van een kind teweeg en hoe kan je toch voor vrede blijven pleiten?

 

Panelgesprek
De Kunst van Vrede

met Magda De Meyer (moderator)
Elien Spillebeen, Fatena Al-Ghorra & Giselle Nath

In het panelgesprek wordt dieper ingegaan op de unieke rol van vrouwelijk vredesactivisme in conflictgebieden (van WOI tot nu), vanuit het standpunt van kunstenaressen.

video impressie documentaire

Magda De Meyer

Magda De Meyer studeerde Germaanse filologie. Ze was meer dan twaalf jaar volksvertegenwoordiger voor sp-a. Als actief lid van Zij-kant besteedde ze in haar parlementair werk bijzondere aandacht aan thema’s zoals moederschapsbescherming, borstklinieken, evenredige arbeidsparticipatie, politieke besluitvorming… Armoedebestrijding en vrouwenrechten zijn twee rode draden doorheen haar carrière. Sinds 2012 is Magda De Meyer voorzitter van de Nederlandstalige Vrouwenraad. Daarnaast zet ze zich op internationaal niveau in voor het bevorderen van de mensenrechten, democratie en ontwikkeling. Dit doet ze via haar engagement als voorzitter van AWEPA België (vereniging van Europese parlementairen voor Afrika) en coördinatrice van het programma van het Réseau des Femmes Parlementaires d'Afrique Centrale (RFPAC).

Giselle Nath
Giselle Nath is FWO-aspirant en werkt aan een doctoraat over massaconsumptie en de welvaartsstaat na 1950 bij de Universiteit Gent. Eerder was ze projectmedewerker bij het Instituut voor Publieksgeschiedenis en het Vlaams Vredesinstituut, waar ze zich specialiseerde in de Eerste Wereldoorlog, publieke herdenking en gegenderde herinneringscultuur. Ze is auteur van onder andere 'Brood willen we hebben! Honger, sociale politiek en protest tijdens de Eerste Wereldoorlog in België (Manteau, 2013). Dit laatste boek werd bekroond met de Vlaamse Scriptieprijs en de Oost-Vlaamse Prijs voor Geschiedenis 2014.
 

Elien Spillebeen
Elien Spillebeen is éen van de vrouwen die de eretitel 'vredesvrouw 2014' mag dragen. In Noord-Kivu maakte ze de documentaire 'Backup Butembo' over sterke vrouwen die blijven ijveren voor gerechtigheid. Nadien bleef ze zich inzetten voor de vrouwen in de regio.

Haar vzw Mama Kivu investeert in lokale opbouwprojecten voor vrouwen, zoals een vrouwenvoetbalcompetitie, schoolbeurzen en opvang voor slachtoffers van seksueel geweld.

Fatena Al-Ghorra
Fatena Al-Ghorra is geboren en getogen in de bezette Palestijnse gebieden. In Gaza werkte ze er als nieuwsanker, radiopresentatrice en correspondente voor het nieuwsagentschap Wafa. Fatena moest in 2009 op de vlucht toen de politieke partij Hamas aan de macht kwam en er alle media overnam. Omdat Fatena een publiek persoon was die voor haar mening uitkwam, werd de situatie er voor haar te onveilig. Ze woont nu in Antwerpen. Via ZebrART van Vluchtelingenwerk Vlaanderen kwam PEN Vlaanderen haar op het spoor. PEN gaf haar redactionele en financiële hulp om haar laatste dichtbundel te vertalen en te promoten. Fatena Al-Ghorra wordt algemeen beschouwd als één van de meest beloftevolle Palestijnse dichters. Ze publiceerde meerdere dichtbundels sinds 2000, internationaal vertaald. De dichtbundel Gods Bedrog (2014), werd in het Nederlands vertaald.
 

Kevin D'heedene

Kevin D'heedene, regisseur en auteur, specialiseerde zich de laatste jaren in de grens tussen poëzie, filosofie en het audiovisueel medium, binnen een intercultureel perspectief. Naast creatieve documentaires maakt hij ook poëziefilms over symbolistische schrijvers (Maeterlinck, G. Rodenbach, Verhaeren, Streuvels). Deze documentaire is de derde documentaire in de reeks 'Einddagen der Mensheid', over herinnering en herdenking van WOI gekoppeld aan een hedendaags perspectief.

 

Dit evenement maakt deel uit van GoneWest, de culturele herdenking van WOI door de provincie West-Vlaanderen.

De documentaire is een productie van vzw Samo Pravo, de première en panelgesprek is gegroeid uit een samenwerking van de gemeente De Panne, Moeders voor Vrede, Vrouwenraad en Amazone.
 

WEBSITE EVENEMENT
info op:

http://einddagendermensheid.net/#/deel3

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SAMO PRAVO vzw · Kievitlaan 10, Gent, Belgium · Gent 9000 · Belgium

Email Marketing Powered by MailChimp