Copy
NYHETSBREV FRÅN RIKSFÖRBUNDET
I nyhetsbrevet kan du läsa om vår nya vandringsutställning Videokonst för ALLA. Om Konstens Vecka som i år både är on-line och IRL, samt hur du anmäler dig till Konstdygnet.
VIDEOKONST FÖR ALLA

Tillsammans med kurator Kalle Brolin har Sveriges Konstföreningar tagit fram en ny vandringsutställning som får premiär 15 september 2020. Utställningen består av tre konstfilmer.

Videokonst för ALLA består av ett videokonstprogram med tre korta filmer av konstnärerna Ingela Ihrman, Knutte Wester och Larissa Sansour som konstföreningen kan låna utan kostnad. Till programmet hör ett pedagogiskt material för samtal om konst. Materialet är i första hand tänkt att användas tillsammans med grupper av barn i åldrarna ca 4-10 år. Det innehåller frågor kopplade till var och ens upplevelse, tolkning eller förståelse av konstfilmerna. Med utgång i det pedagogiska materialet kan konstföreningen även bjuda in till generationsöverskridande samtal i grupper med deltagare i olika åldrar.

Följande verk ingår i utställningen:

  • Paddan, av Ingela Ihrman. Konstvideo, 4.16 min. Årtal 2013.
  • Där gränsen går, av Knutte Wester. Konstvideo, 5.39 min. Årtal 2016.
  • A Space Exodus (Utvandring i rymden), av Larissa Sansour. Konstvideo, 5.52 min. Årtal 2008.

Låneperioden är 2-3 veckor. Maila oss på info@sverigeskonstforeningar.nu om ni vill boka och visa utställningen under låneperioden. Utställningen är digital och det är kostnadsfritt att låna den.

Läs mer på vår hemsida om utställningen.

Lösenordet till sidorna är: medlem  Dela gärna med dig av lösenordet till konstföreningens styrelse och medlemmar.
 
KONSTENS VECKA 2020

Konstens Vecka är en riksomfattande konsthändelse som äger rum vecka 40 varje år. I år är det ett speciellt år p.g.a. av Corona. Många aktiviteter är inställda men i distrikt Jämtland-Härjedalen har man som vanligt valt att satsa stort på Konstens Vecka. I år hålls många evenemang digitalt men det går också att besöka coronasäkra evenemang ute bland länets konstföreningar.

Konstens Vecka invigs den 26 september kl 13.00. Invigningen webbsänds live på Youtube Jamtli Studio. Här kan du se sändningen från Jamtli Studio.

Ellen Hyttsten distriktsordförande Sveriges Konstföreningar J-H, invigningstalar. Elise Ryder Wikén, ordförande i regionala utvecklingsnämnden delar ut Regionens arbetsstipendium för bild- och formkonst och årets stipendiat berättar om sitt konstnärskap. Kajsa Willemark berättar om utställningen ”Örjan Noring – att tala från hjärtat och däri känna glädje”.

Andra digitala evenemang under veckan är föreläsningar, filmvisningar och utställningar. Runt om i länet arrangerar sedan konstföreningarna i distriktet utställningar och konstvandringar.

Hela programmet kan du ladda ner här.

KONSTDYGNET ÄR I ÅR ON-LINE
Årets upplaga av Konstdygnet arrangeras den 1-2 oktober online! Konstdygnet är en årligen återkommande mötesplats och kompetensutveckling för verksamma inom bild- och formområdet.

Tillsammans med konstnärer, forskare och filosofer gör vi en gemensam ansats att reflektera kring månaderna som förändrade världen. Hur kommer vi se tillbaka på tiden i påtvingad träda? Hur påverkas konstens ekosystem på längre sikt? Vad träder fram i ljuset efter krisen?

Årets konferens skulle ha arrangerats på Sörmlands museum. Under rådande pandemi kommer den istället att hållas digitalt med hjälp av Zoom och andra digitala plattformar.

Programmet är i år helt kostnadsfritt. Sista anmälan måndag 21 september.

För program och anmälan se hemsidan.

LADDA NER EN HANDLEDNING ELLER EN GUIDE

Som ansluten medlem kan du gratis ladda ner våra handledningar och guider som PDF från vår hemsida som:

  • Konstföreningar i världen (om konstföreningarnas historia)
  • Från papper till padda (om marknadsföring)
  • Konstföreningsskolan (föreningskunskap)
  • Ideella konstföreningar ekonomi och bokföring
  • Vilse i cyberkonsten? (om konst och nya tekniker)
  • Konsthistoria för den digitala generationen.


Ladda ner dem här. Lösenordet är; medlem

VISA ATT DU ÄR EN AV OSS

Sveriges Konstföreningar har fått en ny grafisk identitet och en ny logga.

Om du vill visa att er konstförening är medlemmar i riksförbundet Sveriges Konstföreningar använda gärna vår logga på er hemsida tillsammans med texten: Konstföreningen är medlem i

På sociala medier kan ni använda hashtaggen #sverigeskonstföreningar för att visa att ni är med i riksförbundet och för att vi och andra ska kunna hitta era arrangemang.

Följ oss gärna på sociala medier. Länkar till Facebook, Instagram och YouTube finns längst ner i nyhetsbrevet.

Ladda ner vår nya logga som png-fil eller som PDF.

Facebook
YouTube
Link
Website
Copyright © 2020 Riksförbundet Sveriges Konstföreningar, All rights reserved.