Copy

Nyhetsbrev februari

Vad är på gång i förbundet?

Konferens: I augusti kommer vi att arrangera en spännande konferens i Malmö som behandlar frågor kring konstföreningar, civilsamhället och dagens kulturpolitik. Inbjudan kommer under våren.

Mingelmöten: Tillsammans med Sensus kommer vi att arrangera fem stycken mingelmöten på olika platser i landet. Vi återkommer längre fram med tid, plats och program.

Videokonstutställning: Vi håller på att ta fram en videokonstutställning med filmer av Ingela Ihrman, Knutte Wester och Larissa Sansour. Videoprogrammet riktar sig till barn och unga och kan lånas av konstföreningar. Mer information om hur du kan låna utställningen kommer inom kort.


 

Vad händer i distrikten?

Distriktet i Norrbotten är med i det konstpedagogiska projektet Zoom.

Sveriges Konstföreningar medverkar i projektet Zoom som genomförs i Norrbottens alla kommuner v. 9 och 10, 2020. Tillsammans med Havremagasinet i Boden, konstkonsulenten Region Norrbotten m.fl. sätter vi fokus på konstpedagogiken för barn och unga i länet. Konstföreningarna och distriktet deltar på olika sätt i projektet. Läs mer-->

Distriktet i Västernorrland har tagit fram en ny vandringsutställning kring integration.

Under de senaste åren har distriktet i Västernorrland producerat olika vandringsutställningar som turnerat hos regionens konstföreningar. Årets utställning har namnet Integration och har tillkommit efter ett initiativ från en av styrelsens medlemmar, Jeko Hajyusuf,  från Syrien men sedan många år boende och verksam i Sollefteå. Läs mer-->

 

Supererbjudande på Supermarket - Gå två för en


Konstmässan Supermarket 2020 intar Skrapan, mitt på Södermalm. 50 konstnärsdrivna gallerier från 30 länder visar konst av hundratals konstnärer. Entré 120 kr. Sveriges Konstföreningars medlemmar går två för samma pris som en! Lämna ett visitkort eller er konstförenings kontaktuppgifter i kassan.

Dessutom ingår tio satellitutställningar, de flesta på gångavstånd från Skrapan. Supermarket 2020 är en del av Stockholm Art Week.

Bild: Målning av Eleanor McCaughey, Irland. Foto: Steven Maybury.

Läs mer på Supermarkets hemsida --> 


Vi tipsar om...

På SVT-Play visas många bra konstdokumentärer som:

Body of truth K special: Konstnärerna Marina Abramović, Sigalit Landau, Katharina Sieverding och Shirin Neshats verk präglas av deras upplevelser av krig, våld och förtryck, som integreras i konsten med hjälp av det mest personliga de har: deras egna kroppar

Grafitta - Carolina Falkholt K special:På nittiotalet bodde Carolina Falkholt i New York och målade graffiti med stadens underground-elit. Idag är hon en etablerad konstnär i finkulturen som vill väcka debatt kring sexualitet med sina gigantiska muralmålningar av kön.

Edward Hopper och drömmen om Amerika Fransk dokumentär från 2012. Edward Hoppers välkända, stämningsfulla målningar fascinerar. Med det melankoliska ljuset. De hemliga husfasaderna. De ensamma människorna. Genuint amerikanska uttryck som har inspirerat både Wim Wenders och Alfred Hitchcock.

David Hockney – från poolen till porträtten: Fransk dokumentär från 2017: Hans verk, "Portrait of an artist (pool with two figures)", såldes 2018 för 90,3 miljoner dollar och blev därmed den dyraste målningen någonsin av en nu levande konstnär.

Marie-Louise Ekmans utflykter K special: Hon är en av vår tids mest betydande konstnärer - och kanske även en av de mest aktiva. Marie-Louise Ekman har varit verksam inom måleri sedan slutet av 60-talet.

Marcel Duchamp K special: Marcel Duchamps inflytande på den moderna konstvärlden kan inte överskattas. I den här filmen om den tidiga modernisten visas hur hans idéer förändrade det offentliga medvetandet och vår förståelse av estetik, konst och kultur.

Obs dessa filmer är endast avsedda för privat bruk. Om föreningen vill visa film för sina medlemmar kan man låna konstfilmer från Sveriges Konstföreningar mot portokostnad. Dessa filmer har institutionella rättigheter, och får visas i en sluten grupp.

Ett annat filmtips är filmcentrum.se där man kan hyra film med institutionella rättigheter och streama dem för visning i konstföreningen. Den 24/2 släpps till exempel "Bortom det synliga filmen om Hilma af Klint” 
 


Lär dig mer om föreningskunskap

I vår medlemsundersökning kom det fram att konstföreningarna förutom konstbildning ville lära sig mer om föreningsteknik, digitalisering och sociala medier. På vår YouTube kanal har vi lagt ut en del korta instruktionsfilmer som tillsammans med våra handledningar ger dig en bra grund att stå på i föreningsarbetet.

Prova på Virtuell Verklighet i konsten

Virtuell Verklighet (VR) har de senaste åren blivit en av de hetaste teknikerna inom konstfältet. Nu kan din konstförening låna ett VR-headset (Oculus Go) och själv prova på att uppleva olika former av VR-konst som virtuella museum, träffa Rembrandt i hans ateljé till VR-konst gjord av samtida konstnärer som Marina Abramovic, Jeff Koons, Anish Kapoor och Olafur Eliasson. Läs mer -->

Glöm inte föreningsrapport och styrelselistor

När föreningen har haft sitt årsmöte glöm inte att skicka in aktuell styrelselista så rätt person i styrelsen får information från oss och tidskriften Konstperspektiv.

Skicka in er föreningsrapport för 2019. Statistiken använder vi för att söka medel för verksamhet från Kulturrådet och andra bidragsgivare. Det är också ett viktigt underlag för att kunna svara på remisser, skriva debattartiklar och visa hur betydelsefulla vi är som organisation för kulturlivet.
 

Följ oss i sociala medier

Vi finns på YouTube, Instagram , Twitter och Facebook.

Följ oss för information och inspiration :)
 
 


 

 

Copyright © 2020 Sveriges Konstföreningar, All rights reserved.


För information om Sveriges Konstföreningars behandling av dina personuppgifter enligt GDPR se vår hemsida
 https://www.sverigeskonstforeningar.nu/om-oss/gdpr-var-hantering-av-dina-personuppgifter/

 
avsluta din prenumeration    uppdatera dina prenumerationsuppgifter 
Email Marketing Powered by Mailchimp