Copy
NYHETSBREV FRÅN RIKSFÖRBUNDET
Till helgen invigs Konstens Vecka i Östersund.
Du kan följa invigningen live på YouTube.
KONSTENS VECKA - EN DIGITAL KONSTFEST

Följ invigningen av Konstens Vecka live på YouTube! Länge såg det ut som om det inte skulle gå att genomföra Konstens Vecka i år på grund av Covid-19, men nya utmaningar kräver nya lösningar.

Sveriges Konstföreningar distrikt Jämtland-Härjedalen inviger årets Konstens Vecka den 26 september kl 13.00. Invigningen webbsänds live på Youtube Jamtli Studio. Här kan du se sändningen från Jamtli Studio.

Ellen Hyttsten distriktsordförande Sveriges Konstföreningar Jämtland-Härjedalen, invigningstalar. Elise Ryder Wikén, ordförande i regionala utvecklingsnämnden delar ut Regionens arbetsstipendium för bild- och formkonst och årets stipendiat berättar om sitt konstnärskap. Kajsa Willemark berättar om utställningen "Örjan Noring – att tala från hjärtat och däri känna glädje".

"Konstens Vecka i vårt län har blivit ett begrepp. Det engagerar konstföreningarna men också konstnärer, gallerier och andra konstutövare. Vi var fast beslutsamma att genomföra Konstens Vecka och anpassa den till rådande läge. Det gör att vi har flera digitala sändningar men också många konstföreningar och gallerier öppnar upp, men Covid-19 anpassar verksamheten. Vi behöver detta ännu mer nu när många inte kan röra sig fritt utan på andra sätt kan ta del av konsten." säger Ellen Hyttsten distriktsordförande Sveriges Konstföreningar Jämtland-Härjedalen

Konstens Vecka är en riksomfattande konsthändelse som äger rum vecka 40 varje år. I år är det ett speciellt år p.g.a. av Covid-19. Många aktiviteter går inte att genomföra som vanligt men trots det kommer konstföreningar att genomföra digitala och corona-säkra evenemang på flera platser runt om i landet som i Hässleholm, Kungsbacka, Eskilstuna m.fl.

Konstens Vecka arrangerades för första gången 1985 i Sverige. Som förlaga använde man den internationella konstveckan som hade startat några år tidigare av UNESCO-organisationen IAA (International Association of Art). Man ville med den internationella konstveckan rikta uppmärksamheten på bildkonsten runt om i världen men även hjälpa konstnärer som levde i t ex totalitära stater och ge dem en möjlighet att visa upp sin konst i olika sammanhang.

Följ Konstens Vecka i sociala medier på #konstensvecka.

Läs mer på vår hemsida.

VIDEOKONST FÖR ALLA
 
Tillsammans med kurator Kalle Brolin har Sveriges Konstföreningar tagit fram en ny vandringsutställning som får premiär 15 september 2020. Utställningen består av tre konstfilmer.
 
Videokonst för ALLA består av ett videokonstprogram med tre korta filmer av konstnärerna Ingela Ihrman, Knutte Wester och Larissa Sansour som konstföreningen kan låna utan kostnad. Till programmet hör ett pedagogiskt material för samtal om konst. Materialet är i första hand tänkt att användas tillsammans med grupper av barn i åldrarna ca 4-10 år. Det innehåller frågor kopplade till var och ens upplevelse, tolkning eller förståelse av konstfilmerna. Med utgång i det pedagogiska materialet kan konstföreningen även bjuda in till generationsöverskridande samtal i grupper med deltagare i olika åldrar.

Följande verk ingår i utställningen:
  • Paddan, av Ingela Ihrman. Konstvideo, 4.16 min. Årtal 2013.
  • Där gränsen går, av Knutte Wester. Konstvideo, 5.39 min. Årtal 2016.
  • A Space Exodus (Utvandring i rymden), av Larissa Sansour. Konstvideo, 5.52 min. Årtal 2008.
Låneperioden är 2-3 veckor. Maila oss på info@sverigeskonstforeningar.nu om ni vill boka och visa utställningen under låneperioden. Utställningen är digital och det är kostnadsfritt att låna den.

Läs mer på vår hemsida om utställningen.
Lösenordet till sidorna är: medlem  Dela gärna med dig av lösenordet till konstföreningens styrelse och medlemmar.

 

Facebook
YouTube
Link
Website
Copyright © 2020 Riksförbundet Sveriges Konstföreningar, All rights reserved.