Copy
NYHETSBREV FRÅN RIKSFÖRBUNDET
Ta del av våra medlemsförmåner.
Kulturrådet öppnar upp en ny sökomgång för krisstöd.
FÖRMÅNLIGA FÖRSÄKRINGAR FRÅN GEFVERT

"Försäkra lagring, transport och utställning av konst till lägre pris hos Gefvert" 

Gefvert försäkringar erbjuder anpassade försäkringar för konstföreningar. Som medlem i Sveriges Konstföreningar kan nedan försäkringar för lagring, transport och utställning tecknas med särskilt förmånliga premier. Ni kan teckna dem under tillfälliga perioder eller årsvis. 

  • Årsförsäkring för utställning /allrisk med eller utan transportskada. Här ingår reseförsäkring för styrelse och medlemmar som reser för Föreningens räkning samt Förmögenhetsbrott. 
  • Korttidsutställning/allrisk. Den vanligaste typen som kan inkludera transport. Premie tecknas per 4 veckorsperiod. 
  • Lagerförsäkring för förvaring av konst som hängs och gäller för brand, inbrott och vatten. Vid kortare tid tecknas utställning för de tidpunkterna. 

Gefvert och Sveriges Konstföreningar har samarbetat i mer än fyra decennier. Kontakta Gefvert för att få veta mer och teckna. Ring Gefvert på 08-440 54 40, maila till kundservice@gefvert.se eller besök gefvert.se.

 
KONSTPERSPEKTIV

Varje ansluten konstförening får gratis sju exemplar av varje nummer av tidskriften Konstperspektiv till sin styrelse. Konstperspektiv är Sveriges största renodlade konsttidskrift. Här presenteras en mångfald av uttryck: måleri, skulptur, installation, video, foto, performance och mycket, mycket mer. Konstperspektiv utkommer 4 gånger per år.

Rabatt på prenumeration. Medlemmar i anslutna konstföreningar får prenumerera på Konstperspektiv för 240 kronor/år. Ordinarie pris är 290 kronor/år.

Annonsera i Konstperspektivs kalendarium: Allmänna konstföreningar får gratis annonsera i Konstperspektivs stora kalendarium under kategorin ”Konstföreningar” (värde 800 kronor). Konstperspektivs kalendarium är en populär informationskanal för konstintresserade runt om i Sverige.

Rabatt på annonser: Konstföreningen får 20% rabatt om man beställer annonser för sina egna utställningar och evenemang i tidskriften Konstperspektiv.

Läs mer på deras hemsida.


FÖRMÅNLIGT AVTAL FÖR BILDRÄTTIGHETER

Konstnären har alltid upphovsrätten till sitt verk, oavsett vem ägaren till verket är. Upphovsrätten gäller under livstiden samt 70 år efter konstnärens död. Konstnären har rätt till ersättning när hans eller hennes alster används. Med vårt avtal med Bildupphovsrätt i Sverige blir det mycket enklare och billigare för föreningen att använda upphovsskyddat material i tryckt form eller på Internet.

Läs mer om avtalet på deras hemsida.

FLER MEDLEMSFÖRMÅNER

Kurser och utbildningar: Konstföreningen bjuds in till förbundets och distriktets kurser i konsthistoria, samtidskonst och föreningsarbete. Kurserna är ofta gratis eller kraftigt subventionerade.

Samarbete med Sensus: Sedan 2013 är Sveriges Konstföreningar en medlemsorganisation i Sensus. Alla våra konstföreningar och distrikt får därmed hjälp och stöd  av Sensus i sitt konstbildningsarbete.

Utställningsersättning: Den konstbildande utställningsersättningen är ett statligt bidrag som kan sökas för utställningar arrangerade av föreningar anslutna till Sveriges Konstföreningar. För att föreningen ska kunna söka utställningsersättning till utställande konstnärer måste föreningen vara ansluten till Sveriges Konstföreningar.

Lån av utställningar: Vi har ett antal vandringsutställningar med samtidskonst som föreningen kan låna. Själva lånet är kostnadsfritt, föreningen betalar bara en del av fraktkostnaden. Naturligtvis är utställningarna försäkrade av oss och det finns ofta pedagogiskt material till utställningarna.

Lån av konstfilmer: Vi har ungefär 200 filmer om konst (spelfilmer, dokumentärer och rena konstfilmer) som föreningen kan låna med rättigheter att visa i slutna sällskap. Konstföreningen betalar bara portokostnaden för lånet.

Läs mer på vår hemsida.

KULTURRÅDETS KRISSTÖD ÖPPNAR 15 OKTOBER

I förra veckan meddelade regeringen att av de 1,5 miljarder som ska gå till kulturen, får Kulturrådet 881 miljoner kronor att fördela. Den första bidragsomgången går till kompensation för inställda och framskjutna evenemang, under perioden juni-september. Kulturrådets ansökan öppnar den 15 oktober med sista ansökningsdatum 27, 28 och 29 oktober beroende på evenemangstyp.

Det är kort sökperiod så förbered dig redan nu:

Förbered underlag till den första stödomgången, som alltså gäller kompensation för sommarens evenemang, med liknande regelverk som i våras. Underlag kan exempelvis vara redogörelse och specifikation för intäktsbortfall vid inställda och merkostnader vid uppskjutna evenemang, och aktörens/organisationens/gruppens omsättning och resultat.

Skapa ett konto: Om du inte har sökt bidrag från Kulturrådet förut, behöver du skapa ett användarkonto i deras onlinetjänst. Skapa gärna ett konto redan nu.

Webbinarium: Kulturrådet bjuder in till ett antal webbinarier även under denna stödomgång, där de mer konkret går igenom hur du söker bidrag och vem som kan söka de olika bidragen. I det första webbinariet den 19 oktober kl 12.30-13.30 berättar man mer om bidrag till kompensation för inställda och uppskjutna evenemang.

Ansökningsperiod 15-27 oktober för utställningar, föreläsningar och liknande evenemang

Läs mer på Kulturrådets hemsida.
Facebook
YouTube
Link
Website
Copyright © 2020 Riksförbundet Sveriges Konstföreningar, All rights reserved.