Copy

VRIJDAG 1 JULI

Woensdag was dus de warmste dag van het jaar, mocht je dat gemist hebben. Wij Nederlanders zijn nogal in de ban van "zon-mageddon". De Britten echter nog meer. Woensdag was het daar de warmste dag van de afgelopen 170 jaar, en dus hield de prestigieuze krant The Guardian een - ja, echt - 'heatwave liveblog'  bij. 
"Ik kom in de hemel ... Mensen die mij beschuldigen van corruptie horen thuis in de gevangenis." 
Dat zegt Fifa president Sepp Blatter in een interview met het Duitse magazine Bunte. Blatter vertelt ook op dat hij een gouden kruis heeft dat gezegend is door Paus Franciscus. Bofkont.
1. SOMALIE, SOEDAN EN... GRIEKENLAND? 
Toch knap dat de Griekse premier Alexis Tsipras, inmiddels beter bekend als premier wiebelkont, de #Grexit-moeheid van de afgelopen jaren heeft weten om te zetten in evenementen die iets weg hebben van '#Grexit - de horrorfilm' (voor zover dat mogelijk is met EU-gerelateerde zaken). Dit zijn de Grexit need-to-knows van afgelopen week:

Vrijdag: de onderhandelingen met de geldschieters worden afgebroken. Een (g)referendum voor het Griekse volk over de eisen die de geldschieters (eurolanden, de ECB en het IMF) stellen in ruil voor financiële hulp - m.a.w.: het volk stemt of Griekenland in of uit de € blijft - wordt aangekondigd. 
Maandag: de Griekse banken zijn dicht en blijven dat voor de rest van de week. Grieken mogen maar 60 euro per dag pinnen, omdat de regering bang is dat mensen en bedrijven anders al hun geld opnemen. De maatregel leidt tot lange rijen bij de pinautomaten.
Dinsdagnacht: de deadline voor het terugbetalen van 1,6 miljard euro aan schuld verstrijkt. Nooit eerder heeft een westerse economie een dergelijke schuld niet afbetaald aan het IMF. Ook verstrijkt het tweede Europese steunprogramma voor Griekenland. Dat houdt in: de nog niet uitbetaalde hulpgelden van meer dan 14 miljard euro uit dat pakket vervallen.
Woensdag: Tsipras raadt het volk aan om voor een Grexit te stemmen in het referendum, en daarmee de (in Tsipras' ogen onmenselijke) voorwaarden van de schuldeisers af te keuren.
Donderdag: Tsipras staat ineens wél weer open voor de hervormings-/bezuinigingseisen die opgelegd worden door de geldschieters. Maar hij heeft daarbij wel nog meer eisen: hij wil ook een nieuwe noodlening en kwijtschelding van Griekse schulden. Het IMF laat ook weten dat Griekenland zo'n 50 miljard euro extra nodig heeft om de komende drie jaar aan alle financiële verplichtingen te voldoen. De meerderheid moet dan van Europa komen. 
Zondag a.s.: het Griekse volk stemt voor of tegen een Grexit.

Dit gebeurt er als de Grieken zondag ja of nee stemmen (via Bloomberg): 
+ deze handige "hoe zat het precies" grafieken en kaarten over de Griekse crisis. (via Vox)

+ kan Griekenland niet gewoon Uber inschakelen om geld op te halen? Grapje. Een Londenaar bedacht wel dat het geld dat Griekenland nodig heeft, best kan worden gecrowdfund. Als alle EU inwoners 3 euro inleggen, kan Griekenland 1,6 miljard euro aan schulden aflossen. Er is al meer dan 1,3 miljoen dollar opgehaald. 
2. FYIs
In de Schilderswijk in Den Haag vonden deze week hevige rellen plaats na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez.  ... Tsaar Hiddink heeft plaatsgemaakt voor Danny Blind, omdat Hiddink teveel een "leuke oom"-type was en het nog steeds niet zeker is dat Nederland naar het EK voetbal 2016 in Frankrijk gaat ... Geld aan het ophalen voor een goed doel? Klop dan ook even aan bij de Saudische prins Bin Talal aan. Hij geeft zijn hele vermogen ($32 miljard) namelijk weg ... Behalve Griekenland staat ook Puerto Rico op het punt om failliet te gaan ... Vanaf juni 2017 kun je gewoon door roamen op het strand van Spanje zonder dat dat je een cent extra kost. Europese Commissie, dank je wel ... En het homohuwelijk is in alle staten van de VS toegestaan, na een stemming van het Amerikaanse hooggerechtshof (Supreme Court), wat met name gevierd werd op Facebook, leek het. ... & vast nog veel meer.
3. BY THE WAY
Hittegolf of niet, die slippers kunnen dus echt niet op kantoor. Een shirt met korte mouwen ook niet. Hier meer nét wel/nét niet kledingcombinaties voor op kantoor. (via NRCQ)
1. SILICON TEENS 

Dit zijn Ryan (18) en Jackson Fall (19). Ze betalen tussen de $950-$1450 per maand om op een matras in San Francisco's Mission District te slapen, in een huis dat ze "Mission Control" noemen. Steeds meer tieners ruilen de kans om een schooldiploma te halen in voor de hackathons, oftewel de 'technische Woodstocks', van Silicon Valley. Aanvoerder van de zogenaamde Peter Pan-beweging: Peter Thiel, de oprichter van PayPal. Hij rijkt beurzen uit t.w.v. $100.000 aan jongeren die de universiteit willen overslaan. Fascinerende reportage over het leven van deze Silicon Teens. (via The California Sunday Magazine)

2. GET SH*T DONE
Tennissers kunnen niet behoorlijk tennissen als ze met hun smartphone bezig zijn. Maar een e-mail naar je moeder sturen en een app beantwoorden terwijl je aan het werk bent kan wel, toch? Fout. Van dat zogenaamde multitasken worden we vreselijk inefficiënt omdat het gedeelte van het reflecterende brein dat met creatieve invallen komt, gijzelt. Overlevingstips voor mede-instant-online-bevrediging-verslaafden: werk een uur per dag offline, gebruik een noodtelefoon, plan online tijd in als beloning, etc.

+ Of doe, net als de grote managers van de wereld, mee met David Allen's Getting Things Done-hype en verhoog je productiviteit door te beginnen met alle ruis uit je hoofd te halen. (via NRC)

 
3. AFGHAANS EN POWERVROUW 
Er gebeurt meer in Afghanistan dan alleen terreurdreigingen van de Taliban. Niloofar Rahmani is 23, en de eerste vrouwelijke kapitein van de Afghaanse luchtwacht - waar 51 van de 6,500 leden vrouw is. Ze heeft wel wat over moeten hebben voor dergelijk no kidding-werk (lijken vervoeren hoort er ook bij), waaronder met de dood bedreigd worden. Malalamove over. (via Ozy)

Foto: Afghan Online Press
1. OP DATE MET DE LEUKSTE VRIJGEZELLE MANNEN VAN NEDERLAND
Single en fabulous, en nog op zoek naar de ideale man? Gelukkig heeft de Glamour de leukste vrijgezelle mannen van Nederland op een rij gezet. Inclusief: Barry V., de ideale schoonzoon; kiter Chris, op zoek naar een "ongeslepen diamant"; ramenteller Christiaan en Jeroen H., die wel van flaporen houdt. Gewoon te traceren via Facebook, in plaats van te hopen op een match op Tinder of Happn. Of Paiq, Tastebuds, Cuddler, Hinge. (Tegen iemand oplopen is zó niet meer van deze tijd)
2. VRIJMIBO IN HET STEDELIJK
Vanavond opent ZERO in het Stedelijk Museum, een overzichtstentoonstelling van deze internationale avant-gardistengroep uit de jaren 50 en 60. Wees welkom van 20.00-23.00u voor kunst kijken met een bitterbal en een martini.
 
3. DOWNWARD FACING DOGS IN HET HOXTON HOTEL
Deze week in de categorie hip doen tijdens de ochtendgymnastiek: geen fitness rave maar yoga en croissants in het spiksplinternieuwe Hoxton Hotel - net open en überhip (zoals dat gaat met concepten die overwaaien uit Londen). De yoga wordt gegeven door The House of Yoga en is gratis (#chill). Wel hier even een plek reserveren. Vroege vogels: dinsdag a.s. verzamelen om half 8. 
Ook dit weekend loeit de puf-sirene weer. Gelukkig is er het Nationaal Hitteplan met overlevingsadvies. Andere verkoelingstips: (teveel) ijs eten werkt niet (iemand een nieuw excuus voor me?), zwem wél in een T-shirt, níet in bikini. En: beter om die extra liters water die we moeten drinken niet te vervangen door alcohol. Ciao for now.
Xo,

Vond je Newspresso wel wat? Stuur 'm door via een van de knoppen hieronder. Of meld je hier aan.

Heb je verder vragen, tips of draag jij fashionable slippers naar je werk, mail dan naar info@newspresso.co.
Share
Tweet
Forward

 Weteringsschans 165 (in de buurt van een fair trade koffietent), 1017 XD Amsterdam | Copyright © *2015*. All rights reserved.