Copy
View this email in your browser

Je onmisbare shot nieuws on-the-go

 
 Newspresso Fridays met House Sweet House van Freddie Glitch & Fewture
 


Vrijdag 14 augustus, 2015

Bulderend onweer, hagel en zware windstoten. Hopelijk heb je hier vannacht vrolijk doorheen geslapen. De afgelopen twaalf uur raasde noodweer door Nederland, met het nodige wateroverlast en files tot gevolg. 

Hoe goed ben jij in sporten vóór je werk? Als die voornemens bij jou vaker uitlopen op you snooze, you lose omdat je je om negen uur moet melden, vertel je baas dan dat mensen in west Turkije te laat op hun werk mogen komen als ze 's ochtends willen sporten. Misschien inspireert het hem... 

Verder in je nieuwsshot van deze week: de missie van 'ons' Goedele bij de Britten, misschien heb jij wel telephonophobia, en: klassieke muziek meets boksen. 
Need-to-know

1. Imtech dramarama

Het Nederlandse beursgenoteerde installatiebedrijf Imtech is failliet. Dat is best wel een big deal. Waarom?

1. Imtech is een Nederlandse multinational met 22.000 werknemers. Het gebeurt niet vaak dat zo'n groot Nederlands bedrijf wankelt. Ter vergelijking: vrachtwagenfabrikant DAF, dat in de jaren negentig failliet ging, had 5.000 werknemers en warenhuisketen V&D, dat onlangs ook gered is van de ondergang, heeft 10.000 werknemers.

2. Imtech is betrokken bij de bouw van de Noord-Zuidlijn. Faillissement betekent: vertraging/hogere kosten. Verwacht dus maar dat er wellicht nóg langer zal duren voordat je hightech ondergronds naar Amsterdam Noord kunt treinen. De eerste indruk van Amsterdam voor toeristen blijft voorlopig dus nog: een opgebroken Vijzelstraat. En die 3,1 miljard euro die het project al teveel gekost heeft, zal ook nog wel wat verder oplopen.

Hoe kan zo'n groot bedrijf nou failliet gaan?

Door grootheidswaanzin. Voormalig topman van Imtech René van der Bruggen - type: snel maatpak, dure auto - deed van 2002-2013 de ene na de andere buitenlandse overname. Imtech groeide zo snel dat de raad van bestuur grip verloor op het conglomeraat dat ze hadden opgebouwd. Het gevolg: fraude. Aan projecten in Polen en Duitsland verloor Imtech honderden miljoenen euro's. Weet je nog dat pretpark in Polen, dat het grootste attractiepark van Centraal-Europa moest worden maar in lucht op ging in 2013? Daar zat Imtech achter. Sindsdien is Imtech in een vrije val geraakt en maakt het bedrijf verlies. Die Mister Imtech (Van der Bruggen) is inmiddels wijselijk verdwenen uit het bedrijfsleven...  De uitgebreidere versie van De Ondergang lees je hier. (De Telegraaf via Blendle)

What's next?

Wie wil er een stukje Imtech? Het bedrijf bestaat uit verschillende onderdelen. Die moeten nu worden ondergebracht bij nieuwe eigenaars. Gelukkig azen er al genoeg kandidaten op een 'brok' Imtech. (NRCQ)

En de Noord-Zuidlijn? Bouwbedrijf Visser & Smit heeft al aangekondigd alle verantwoordelijkheden van Imtech voor de bouw van de metrolijn over te nemen. Dus die wordt - afkloppen - wel afgemaakt. Valt te hopen... Bij het Poolse pretpark was dat namelijk ook lang het plan. 
2. China heeft stress
China is een beetje het zorgenkindje van Azië aan het worden. In het land van de eeuwige economische groei is de munt de afgelopen week gedevalueerd naar de laagste koers in vier jaar tijd.

Dus?

Het besluit van de Chinese centrale bank om de munt goedkoper te maken komt na een roerige paar weken waarin Chinese toezichthouders al meer dan 150 miljard euro in de aandelenmarkt pompten. Ze hoopten zo de vrije val van de Chinese beurs een beetje onder controle te houden. Maar dat lukt dus niet zo. Vandaar deze nieuwe noodgreep. 

Wat zijn de voors/tegens van zo'n move

Voor: Hierdoor worden alle Chinese exportproducten (iPhones, kleding, speelgoed,...) goedkoper. Een grote sale dus, maar dan op macroeconomisch niveau. Zo wil de Chinese regering de Chinese economie weer een boost geven, want mensen zijn dan geneigd om makkelijker te geld uit te geven. 

Tegen: de koersdaling zorgt voor onrust op de financiële markten. Het verzwakken van de renminbi zal andere opkomende markten er toe aanzetten hetzelfde te doen, denken analisten. Dat zou het Westen weer in een recessie kunnen zuigen omdat bedrijfsomzet wordt gedrukt, en exporteren naar China fors duurder wordt. 
Ook laat de koersval (wederom) zien dat de Chinese regering de schijn niet meer op kan houden: zo goed gaat het helemaal niet met de Chinese economie, in tegenstelling tot de "officiële" (lees: opgepoetste) cijfers die de regering presenteert. (via FD - betaallink)

3. Overige FYI's
50 doden, zeker 700 gewonden. Woensdagnacht waren er twee explosies in een pakhuis in de Chinese havenstad Tianjin. En daarom ziet het daar nu zo surrealistisch uit.... Hij is pas 33 en wil al voorzitter van de SP worden. Wordt Ron Meyer de Jesse Klaver van de socialisten? ... De leus: "Volg je hart, doe wat je leuk vindt" heeft plaatsgemaakt voor "Ga voor het grote geld" als het aankomt op het kiezen van een studie, zo blijkt. De studenten die in september beginnen kiezen vooral voor studies met uitzicht op een goede baan. Dank je wel nieuw leenstelstel. ... 2,4 miljard euro. Zoveel trekt de EU de komende zes jaar uit om de totaal uit de hand gelopen vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. ... Google verandert haar naam en gaat Alphabet heten. Huh? ... Noord-Korea's vicepremier riep destijds: "de bergen van het land moeten worden bedekt met groene wouden". Maar daar was huidig leider Kim Jong-un het niet mee eens. Daarom heeft de Noord-Koreaanse regering de vicepremier waarschijnlijk vermoord. Grimmig.... Het geweld tussen de Koerden en de Turken laait alsmaar verder op. Bijna 400 strijders van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) werden getroffen tijdens een Turkse luchtaanval. ... Rusland zet de vergelding tegen de Westerse sancties voort. Ook uit Ijsland, Albanië, Montenegro en Liechtenstein wordt binnenkort geen voedsel meer geïmporteerd. ... Goedele Liekens, de bekendste seksuologe van de Lage Landen, heeft als nieuwste doel: de Britten wat minder preuts maken. In het televisieprogramma Sex in Class zie je hoe zestienjarige tieners leren van 'ons' Goedele wat een clitoris is. Oh dear ..
 
4. Quote
5. BTW
Denk je dat de selfie-stick alleen gebruikt wordt door door selfies geobsedeerde millenials (want één op de tien neemt er iedere dag één), zich in kuddes verplaatsende Aziaten en Barack Obama? Think again. Syrische vluchtelingen die onderweg zijn naar Europa bezitten 'm inmiddels ook en maken er foto's mee om onder andere vast te leggen dat ze goed (levend :s) aangekomen zijn in Griekenland. Kijk maar. (via Quartz
Nice-to-know
1. Telephonophobia

De ironie: iedereen zit de hele dag vastgeklemd aan een telefoonscherm maar deze telefoon gebruiken om daadwerkelijk mee te telefoneren: ho maar. Telefoneren - je weet wel, waarbij je de hoorn tegen je oor houdt en tegen iemand praat - wordt hoe langer hoe meer een overblijfsel uit een vervlogen tijdperk. Waarom zou je iemand immers 'opdringerig' opbellen als je ook kunt appen? Zo denken met name Millennials. Maar waar dat toe leidt is 'telephonophobia'. (via The Atlantic)
2. Wandel jezelf gelukkig

Stadsmensen: ga eens wat vaker wandelen in de natuur of in een park. Daarmee ga je die negatieve "wat als...?" gedachten te lijf, verminder je stress én de kans op het krijgen van psychologische problemen. Want, zo blijkt uit onderzoek, wandelen door een groene omgeving kalmeert de gedachtenstroom in je hersenen. En daar word je dan weer positiever van. Minder gestresst. Een leuker mens. Gezelliger. Productiever. Succesvoller. ... Euh - ja. (En ik zit mezelf alvast moed in te spreken voor een wandeltocht naar Santiago de Compostella in september) (via The New York Times)
Where-to-go
1. Onverstoord losgaan op de nineties

De Hitkrant. De Break Out. De Fancy. Captain Jack. 2Unlimited. T-Spoon. Als dit pure nostalgische gevoelens bij je oproept moet je misschien naar het Guilty Pleasure festival zondag a.s. in Gaasperplas. Kun je een middag eens niet stiekem maar gewoon ongestoord losgaan op vunzige nineties-hitjes. Pure nostalgie. Toch? Kaarten à 25 euro. Klein detail: het festival is officieel uitverkocht maar nu de weersverwachtingen zo slecht zijn is er via ticketswap vast nog wel een kaartje te bemachtigen. Voor de die hard guilty pleasure fans... (Bij deze officieel een categorie)

2. Klassieke muziek meets boksen

Een eiland. een boksschool, een bioscoop en een fort. Het Amsterdamse klassiekemuziekfestival Grachtenfestival gaat dit jaar beyond borders (lees: verder dan de grachten). Daarom is er dit jaar klassieke muziek meets boksen - omdat het kan: in boksschool Xena Sports is een geënsceneerd concert te zien. En op het Vuurtoreneiland luister je naar muziek van de mooie mannen van het Keuris Quartet. Van 14 tot 23 augustus. Kaarten hierrr te koop.
Vanavond een date? Check dan even hoeveel ongelezen e-mails je date heeft. Of hoe hij of zij de mayonaise over de frieten knijpt. Ben je er meteen achter met wat voor type je te maken hebt, aldus deze heerlijk herkenbare, #keepitsimple blog, gemaakt door de man achter Kim Jong-Il looking at things
Om vervolgens geen speciaalbier maar limo te bestellen. Huisvlijtlimo, kefir, of bramenlimonade ofzo. Die thuis gemaakt is door een paar vlijtige types. En als het even kan geserveerd wordt in een flesje met dik glas. In de categorie maak 'suffe drankjes weer hip' is dit nieuwste trend namelijk. Níet meer bij te houden - inderdaad.

Proost, alvast. 

Xo

Vond je Newspresso wel wat? Stuur het door. Of meld je hier aan.   

Heb je verder vragen, tips of wil je een stukje Imtech kopen, mail dan naar info@newspresso.co.  
Facebook
Website
Copyright © *2015* *Newspresso*, All rights reserved.

unsubscribe from this list    update subscription preferences