Kan du inte läsa mailet? Klicka här

Nyhetsbrev 05/06/14 OM DENTAL24 KONTAKTA OSS PRENUMERERA ATT SYNAS PÅ DENTAL24
Dental24 med Dentalmagazinet
RSS prenumerera här
 

Dental24 - Blogg för delade meningar

 

Globalisering på gott och ont

Läs mer


Gordons krönika

 Ett annorlunda sätt att hantera uteblivande

Läs mer


Oralmind - Ulrika Lindmark

 Munhälsa och levnadsvanor

Läs mer


Bodels blogg

 Det finns hopp

Läs mer

Magdalenas ergonomiblogg

 Ryggen är själens handske

Läs mer

Karins blogg

 Tvångstrevligt

Läs mer

Senaste nytt

 1. Dr Alban sommarpratare i radio
 2. Alla tandläkare på ett ställe
 3. Inte bara för hjärtat – rödvin kan också förebygga karies

Mest lästa/visade

 1. Det är upplevelsen som räknas
 2. Karin Sjögren ny bloggare på Dental24
 3. Munhälsa och levnadsvanor
 4. Språket vägen till bättre tandhälsa hos invandrarbarn
 5. Ny teknik förbättrar vidhäftningen av keramisk tandersättning
 6. M-TEC öppnar nytt kontor i Stockholm
 7. Tandvårdsreformen: Miljarder fryser inne
 8. Förlängning av tandhygienistutbildningen utreds
 9. Återvinning av brackets kan ge besparingar på 75 %
 10. Hur man lyckas bäst på webben

Mest lästa/visade på
Tandläkare24

 1. Hur planerar vi inför framtidens implantatbehandling?

Mest lästa/visade på
Tandhygienist24

 1. Regeringen får tänka om kring 3-årig obligatorisk utbildning av tandhygienisterna

Mest lästa/visade på
Tandsköterska24

 1. Vision startar upprop för högre löner

Mest lästa/visade på
Tandtekniker24

 1. Utvecklingen av våra material ger oss nya möjligheter

Mest lästa/visade på
Företagare24

 1. Medarbetare inspireras till entreprenörskap

Mest lästa/visade på
Laser24

 1. 21 upplysande år med Academy of Laser Dentistry (ALD)


Hej,

I examenstider med glada, tutande studenter på stan, stärks hoppet om en ljusnande framtid. Inom ”världens bästa yrken”, i tandvården, erbjuds många spännande, ännu outforskade områden och stora utmaningar.

En ständigt brännande fråga handlar om kostvanor och munhygien för att förebygga karies och tandlossningssjukdomar. Ny statistik från FDI World Dental Federation visar att nästan 100 procent av världens vuxna befolkning och 60-90 procent av alla barn i världen lider av karies. Samtidigt har endast ca 60 procent av världens befolkning tillgång till munhygien.

I Sverige har en stark tandvårdskultur byggts upp sedan 1950-talet och en mycket liten andel av barnen drabbas av karies. Men även i vårt land finns stora skillnader i tandhälsa mellan olika grupper. Hela tänder är ofta en klassfråga som påverkas av föräldrarnas utbildningsnivå och kostvanor. Här behövs nya förebilder och breda kampanjer.

Hoppet står till de unga!

/Gunilla Ekholtz
Skribent Dental24


Nyheter på Dental24


Inte bara för hjärtat – rödvin kan också förebygga karies

Forskning: En ny studie visar att rött vin och druvkärneextrakt skulle kunna bidra till att förebygga karies. Forskarna tror att deras rön kan leda till utveckling av naturliga produkter som kan avvärja tandsjukdomar med färre biverkningar. 


Utbildning till tandhygienist fyra i topp bland utlandsfödda

Högskolestudier blir allt populärare. Numera väljer ungdomar med utländsk bakgrund högskolestudier i lika stor utsträckning som de med svensk bakgrund. Det visar en ny undersökning från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) och SCB.


Alla tandläkare på ett ställe

Tandläkare.se är en ny söktjänst som listar alla Sveriges tandläkare. Syftet är att dels göra det enkelt för privatpersoner att hitta och kontakta sin tandläkare, och dels att erbjuda en söktjänst till tandläkare som vill få nya kunder.


Alla SKALL-krav måste vara uppfyllda  

Dental24: Greger Oxhammar guidar i juridikens djungel. Upphandlingen av tandtekniska tjänster i Folktandvården Stockholms län AB görs inte om. Kammarrätten i Stockholm har nu avgjort det mål som gällde undertecknande av en särskild bilaga 10 som hade bifogats anbudet. Anbudsgivaren hade tidigare överklagat till Förvaltningsrätten men fått avslag.


Dr Alban sommarpratare i radio

Alban Nwapa, artist, musikproducent och tandläkare, debuterar i år som sommarvärd. I sitt program den 6 augusti kommer han att berätta om sin resa som tagit honom från ett krigsdrabbat Nigeria, via tandläkarexamen i Stockholm till scener runt om i världen. 


Ny implantatdistans i kobolt krom

Produktnyhet: Heraeus Kulzer har utökat sitt sortiment av CAD/CAM-tillverkad protetik med en skruvretinerad, individuell cara I-Butment distans i kobolt krom. 

Dental24 - Blogg för delade meningar

Globalisering på gott och ont

Det går inte att undgå att världen håller på att bli mindre på många sätt. Produkter och nättjänster hittar snabbt till världens alla hörn. Några av de mest framgångsrika den senaste tiden är Apple och Google. Kineserna är också på frammarsch. Vi finner också några svenskutvecklade produkter såsom Skype, Spotify och Brånemarksimplantat världen över. När jag skriver detta sitter jag på en pytteliten ö i Söderhavet!

Läs mer ››


Karins blogg

Tvångstrevligt

Det pågår ett slags kedjebrevsliknande uppmaningar på min Facebook. Personer som annars skriver ”Bilprovning. Gick OK, en tvåa. Semesterkassan, bye bye.” orerar nu i långa statusuppdateringar om att det blivit deras tur, de är nominerade till att skriva tre positiva saker varje dag. Det kan se ut ungefär så här:

Läs mer ››


Magdalenas blogg

Ryggen är själens handske

Ryggen är själens handske säger man – är jag glad går jag med en upprätt hållning men är jag däremot ledsen sjunker jag ihop. Vi talar om ”rakryggad” eller säger att ”han bär på en tung ryggsäck”. Alla vet precis vad man menar med dessa uttryck och förmodligen visar vi ganska tydligt vår sinnesstämning genom vår hållning i ryggen. 

Läs mer ››


Bodels blogg

Det finns hopp

Kul att min blogg engagerar. Stort tack till alla ni som har hört av er! Glädjande nog var det flera som ville låna ut sina lokaler till vår kurs. Tack, vi återkommer till er. Det finns hopp. De flesta har poängterat att samarbete är viktigt precis som Björn Hasselblad skriver i sin uppskattade artikel i det senaste numret av Tandteknikern. Läs den och fundera på om du kan bidra med något!

Läs mer ››


Gordons krönika

Ett annorlunda sätt att hantera uteblivande

Härligt Karin, din syn på vad som händer med patientrelationen om man debiterar uteblivande delar jag till 100%. Idag tar jag upp hur vi på vår mottagning valde att hantera problemet. Slutsatserna om vad odontologin kan lära av SJ och Blå Tåget från förra krönikan får anstå till nästa gång.

Läs mer ››


Nyheter i övrig media / Omvärldsbevakning 


Vad döljer sig i saliven - kan ett prov avslöja dolda sjukdomar?

Föreläsning av Daniel Jönsson, tandläkare, Malmö högskola.


Fallgroparna i SCB-statistiken om vårdens ekonomi

Landstingens nettokostnader för hälso- och sjukvård exklusive tandvård uppgick till 216,6 miljarder kronor år 2013, enligt uppgifter från Statistiska Centralbyrån, SCB. Jämfört med år 2012 ökade dessa nettokostnader under förra året med 6,8 miljarder, eller 3,2 procent.


Här finns länets friskaste tänder

Hål i tänderna är inget som plågar barn och ungdomar i Vaxholm. Där är tandhälsan bäst i länet. Men landstingets rapport ­visar också att hela tänder är en utbildnings- och klassfråga.


Operation Smile opererar 700 barn på en vecka i Filippinerna

Nästa vecka inleds ett av de största operationsuppdragen i Operation Smiles historia.


”Dagens skolkris är en framtida välfärdskris”

”När Sveriges akademiker går till val i höst kommer de inte att rösta på dem som hårdast försvarar överskottsmålet, utan det parti som formulerar ett svar på framtidens utmaningar”, skriver samtliga 24 förbundsordföranden inom Sacofederationen.


Offentliganställda jagas in i väggen

Tidshetsen knäcker


Praktikutbildning ska fylla pensionshål

Under ett halvår får du prova på yrket under kvalificerad handledning. Så hoppas Folktandvården i Dalarna att det ska bli lättare att rekrytera tandsköterskor till länets alla hörn.


Tandläkare låste in patient - Inrikes

2014-05-20 17:01:00 MALMÖ. När en dispyt om betalningen uppstod mellan tandläkaren och hans patient, en kvinna i 20-årsåldern, låste tandläkaren helt sonika dörren till mottagningen så att kvinnan inte kunde ta sig därifrån.


Få avtal om frisktandvård i Västmanland

Det är få personer i Västmanland som tecknat avtal om frisktandvård. Med ett avtal får man tandvård till ett fast pris, oavsett vad det egentligen skulle kosta, men hitintills så har bara 1 773 personer i länet tecknat avtal, säger Anna-Karin Wagner på Folktandvården.Senaste nytt i övrig fackpress

Nyheter ifrån Tandläkartidningen, Tandhygienist-tidningen, KvalitetsMagazinet och Socialstyrelsen finns på Dental24:s förstasida ››

Dental24 - Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

*Marknadsundersökning gjord med 872 besökare på Swedental nov 2013.

 

Avregistrera dig