Kan du inte läsa mailet? Klicka här

Nyhetsbrev 14/02/14 OM DENTAL24 KONTAKTA OSS PRENUMERERA ATT SYNAS PÅ DENTAL24
Dental24 med Dentalmagazinet
RSS prenumerera här
 

Dental24 - Blogg för delade meningar

 

Historien upprepar sig!

Läs mer


Gordons krönika

 Integrera receptionisten i teamarbetet och förbättra både arbetsmiljö och lönsamhet

Läs mer


Oralmind - Ulrika Lindmark

 Magisterexamen för tandhygienister!

Läs mer


Bodels blogg

 Satsa på ditt eget välbefinnande

Läs mer

Senaste nytt

 1. Regelbunden vidareutbildning prioriteras av tandläkare och tandtekniker i Dawson Study Group
 2. Ännu en munsköljprodukt påväg till marknaden
 3. InfoWell - Ny molntjänst för koll på läget

Mest lästa/visade

 1. Produktnyhet: Absolut minimalinvasiva fasader
 2. Trender 2014
 3. Den digitala evolutionen inom tandvården
 4. Ackreditering i AACD en höjdpunkt i Michael Karlstens karriär
 5. Debattartikel av tandläkare Maria von Beetzen, Strängnäs
 6. Satsa på ditt eget välbefinnande
 7. Dental24 intervjuar Hans Göransson, nybliven ordförande i Sveriges Tandläkarförbund
 8. En god arbetsmiljö skapar framgång
 9. Fläsk och potatis – v.g. skölj!
 10. Tandimplantat kräver god munhygien

Mest lästa/visade på
Tandläkare24

 1. Läkemedelsverket: Tillverkaransvaret hos tandläkaren för chairside CAD/CAM-teknik

Mest lästa/visade på
Tandhygienist24

 1. Regeringen får tänka om kring 3-årig obligatorisk utbildning av tandhygienisterna

Mest lästa/visade på
Tandsköterska24

 1. Årets tandsköterska 2013 korad

Mest lästa/visade på
Tandtekniker24

 1. Hört i upphandlingsdansen: ”Får jag LOV?”, sa Tandteknikern

Mest lästa/visade på
Företagare24

 1. Ny bok: The ADA Practical Guide to Expert Business Strategies”

Mest lästa/visade på
Laser24

 1. Mindre antibiotika, mindre farmaka, mera laser

 

Hej,

Visst är det paradoxalt att samtidigt som samhället satsar mer än någonsin på välfärd, vill få fler yngre människor att ta hand om sin egen hälsa och besöka tandvården så säljs det mer läsk, sportdrycker och godis än någonsin?

Kanske borde det finnas en varningstext på alla sura och frätande livsmedelsprodukter precis som på tobak? Frågan är bara om det hjälper?

I dagens nyhetsbrev kan du även läsa om SKL;s rapport att allmänheten tror att det satsades mer på välfärd förr i tiden. Ännu en pedagogisk utmaning alltså!

En lärdom är att kunskap löser många problem.

Nedan följer många relevanta nyheter, rapporter, artiklar och kurser publicerade på Dental24 - Sveriges ledande dentalkanal inom odontologi på nätet.

Trevlig läsning!
/Per Ahlberg

 


Nyheter på Dental24


SKL: Myt om välfärden slår rekord

En rapport och tillhörande undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting presenterade den 7 februari 2014 visar att vi aldrig satsat mer på välfärden än idag. Samtidigt är kunskapen om att så är fallet låg. Allmänheten tror att det satsades mer förr.  

Läs mer ››


Din profil på nätet påverkar allt fler

Dental24: Oavsett om du vill det eller inte så bedömer allt fler dig och dina kunskaper genom att se på hur du eller ditt företag ser ut på nätet. Google har fått en dominerande ställning på både gott och ont. Vad som händer på nätet är ingen slump utan i det minsta detalj utstuderat. Det gäller bara att vara medveten om det och försöka förstå hur allt hänger ihop. 

Läs mer ››


Ny bok: The ADA Practical Guide to Expert Business Strategies”

Företagare24: Boken innehåller en del som är specifikt för USA men också en hel del som är direkt applicerbart även i övriga världen. Några av ämnena är tidsbokning, rekrytering, nyckelfaktorer för framgång, förbättrad kundnöjdhet och återbesöksfrekvens, hur förhålla sig till social media, ditt renommé och hur man digitaliserar sin klinik. Förhandstitta och/eller köp boken! 

Läs mer ››


Regelbunden vidareutbildning prioriteras av tandläkare och tandtekniker i Dawson Study Group 

Dental24: En grupp svenska tandläkare och tandtekniker med särskilt intresse för kosmetisk tandvård träffas regelbundet på eget initiativ för att förkovrar sig. En av initiativtagarna, tandläkare Thomas Milstam, rapporterar här från Dawson Study Groups senaste möte i Malmö.   

Läs mer ››


Framtidens tandvård i Skåne

Politik: Bättre tandhälsa för den som bor i ett utsatt område, enklare tidbokning på webben och screening för barnfetma inom barn- och ungdomstandvården. Det är några av de mål som finns i den kommande strategiska tandvårdsplanen för Region Skåne. 

Läs mer ››


Årets tandsköterska 2013 korad

Tansköterska24: Utmärkelsen ”Årets tandsköterska 2013” gick till Anita Sjulander Wennerberg från Distriktstandvården i Kallhäll. Priset delades ut av Svenska tandsköterskeförbundet och apoteket ApoEx vid en ceremoni i Stockholm den 6 februari.

Läs mer ››


Tandsköterskeutbildning startar i höst i Värmland

Tandsköterska24: Från och med hösten 2014 blir det tandsköterskeutbildning i Värmland. Det blir första gången på 20 år som det går att utbilda sig till yrket i Värmland

Läs mer ››


Möt våren i Köpenhamn!

Dental24: Gör en vårutflykt till Scandefa 2-4 april i dejliga Köpenhamn. Eller varför inte göra besöket till endagskonferens?

Läs mer ››


Mindre antibiotika, mindre farmaka, mera laser

Laser24: Utbredningen av antibiotikaresistenta stammar väcker stor oro, speciellt som det inte verkar finnas några nya antibiotika runt hörnet. Nya metoder, eller återuppväckande av gamla är nödvändiga. Antibiotikans välsignelser har invaggats oss i en övertygelse om att vi står oss väl i kampen mot bakterierna. Efter ett drygt halvsekels ansvarslöst internationellt användande är det dags för en omvärdering. Sverige ligger långt framme när det gäller att minska användandet av antibiotika, men situationen är ändå allvarlig. 

Läs mer ››


Socialstyrelsens rapport:
Färre tandläkare och fler tandhygienister

Efterfrågan på tandläkare är fortsatt större än tillgången men marknaden är på väg mot balans. Arbetsmarknaden för tandhygienister är till övervägande del i balans. Det framgår av Socialstyrelsens årliga rapport om tillgång och efterfrågan på hälso- och sjukvårds och tandvårdspersonal. 

Läs mer ››


Parodontit riskfaktor för både hjärtinfarkt och cancer 

Vetenskap: Sambandet mellan tandsten och hjärtinfarkt med dödlig utgång har bekräftats i en svensk-finsk vetenskaplig studie.
Forskare från Karolinska institutet och Helsingfors Universitet har undersökt om mängden tandsten har samband med död i hjärtinfarkt. Resultatet bekräftade studiehypotesen att höga indexvärden för tandsten har ett statistiskt samband med för tidig död i hjärtinfarkt.

Läs mer ››


Toxinbildande bakterie ökar risken för tandlossning hos unga

Forskning: Personer som har bakterien Aggregatibacter actinomycetemcomitans i munhålan, och framförallt den typ som bildar stora mängder av ett visst sjukdomsframkallande toxin, löper en starkt ökad risk att drabbas av aggressiv parodontit, en tandlossningssjukdom med ett snabbt förlopp. Det visar en avhandling från Umeå universitet.  

Läs mer ››


Forskare har tagit patent på ett nytt medel för bekämpning av orala bakterier 

Forskning: Forskare på Tandläkarhögskolan vid University of Washington i Seattle USA, har fått patent på ett nytt sätt att använda ett titanbaserat material för att förhindra bakterieinfektioner. Forskarna ha kommit fram till att ämnet skulle kunna användas i patientens mun efter tandbehandling för att minska risken för infektion eller i profylaktiskt syfte i munvatten och tandkräm för att begränsa bakterietillväxt.

Läs mer ››


Tandimplantat kräver god munhygien

Miljontals människor runt om i världen har idag tandimplantat. Alla dessa implantat kräver god munhygien dagligen. Det är viktigt att patienterna redan när de får sina implantat utbildas i hur de ska ta hand om dem. 

Läs mer ››


Ännu en munsköljprodukt på väg till marknaden

Produktnyhet: Bioteknikföretaget Enzymatica offentliggör en lanseringsplan för ett nytt munskölj baserad på företagets enzymteknologi. Produkten PeriZyme® Munskölj är en andra generationens produkt mot tandköttsinflammation (gingivit) och är en vidareutveckling av företagets tuggummi PeriZyme. Enzymatica planerar att lansera PeriZyme Munskölj på den svenska marknaden under andra halvåret 2014. 

Läs mer ››


InfoWell - Ny molntjänst för koll på läget

Produktnyhet: InfoWell är en ny molntjänst för beslutsstöd som ger en samlad bild över klinikens arbete. Klinikledning och anställda får tillgång till beslutstödet via sin webbläsare i mobiltelefonen, surfplattan eller datorn. 

Läs mer ››


SML tar tillbaka sitt gamla namn

Företagsnytt: SML Dentallaboratorium AB (tidigare D-lab) har återtagit sitt gamla namn och fortsätter som ett fullservice laboratorium med Ingemar Galéus i spetsen för 20 tandtekniker på Karl Gustavsgatan i Göteborg.

Dental24
- Blogg för delade meningar

Sommarnöje

Så är det sommar med allt vad det innebär. För många betyder det ett avbrott i vardagen och många nya intryck. Det behöver vi! Det är också skönt att bara sitta på en stol och titta på folk som passerar. Jag älskar det, speciellt till några skön musik, en sudoku, om solen lyser och och det står något svalkande på bordet bredvid!

Läs mer ››


Dental24 - Blogg för delade meningar

Historien upprepar sig!

I mitten av 90-talet kopplade Microsoft ett järngrepp på PC-marknaden genom att paketera och erbjuda olika MS program i en s.k. Suite eller Office-paket med program som Word, Excel, PowerPoint och Explorer. Nu gör Google samma sak 20 år senare!  

Läs mer ››


Gordons krönika

Integrera receptionisten i teamarbetet och förbättra både arbetsmiljö och lönsamhet 

”Har jag råd att anställa en receptionist/ytterligare en receptionist”? ”Hur ska jag veta att det går ihop”? 

Läs mer ››


Oralmind - Ulrika Lindmark

Magisterexamen för tandhygienister!

Har tandvården nytta av tandhygienister som vidareutbildar sig? Finns det vinster med magisterexamen för tandhygienister? Svaret på frågorna är enkel; självklart har tandvården nytta av det. Intresset för vidareutbildning saknas inte, svårigheten är att skapa tid för studier. Att studera måste få ta tid!

Läs mer ››


Nyheter i övrig media / Omvärldsbevakning 


Borsta tänderna och minska risken för hjärtsjukdomar

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i världen. Men många människor med hjärt-kärlsjukdom saknar riskfaktorer som rökning, fetma och högt kolesterolvärde. Nu har forskare upptäckt en ny länk mellan tandköttssjukdomar och hjärtsjukdomar som kan hjälpa till att hitta nya sätt att rädda liv. 


Landstinget fortsätter förbättra resultaten

Landstinget i Jönköpings län fortsätter att förbättra resultaten inom flera områden. 2013 nåddes fler högt satta verksamhetsmål för bland annat medicinsk kvalitet, tillgänglighet till vården, patientsäkerhet och patienternas förtroende. 


Unga vuxna väljer bort tandläkaren

Många unga slutar gå till tandläkaren när det börjar kosta pengar. 


Mobil tandvård på Gotland kan bli permanent

Projektet med att pröva mobil tandvård på Gotland under förra året gick bra. Två team med tandläkare och tandsköterska besökte särskilda boenden och äldre i hemmet. 


Helén forskar kring barnens tandhälsa

Forskning visar att dålig tandhälsa i barndomen följer med upp i åldrarna. Dessutom finns ett samband mellan karies och övervikt. Det hela är ett resultat av den forskning Falubördiga tandläkaren Helén Isaksson nyligen doktorerade med. 


Fri tandvård kan kosta 25 miljoner

Försäkringskassan har ändrat sig och stöttar inte längre beslut om fri tandvård för unga vuxna. 


Hoten mot privat vård kommer från höger och vänster

Debattörerna: Vi startar nu ett upprop till försvar för den privata vården Fakta DEBATTÖRERNA: Ruth Berglund, sjuksköterska och vårdföretagare, Strukturrutan Monica Nordstrand, sjuksköterska och vårdföretagare, Älvstorps Vårdhem Susanna Daag, Arbetsterapeut och vårdföretagare, RO Omsorg 


Tandläkare och revisor gömde en miljon - Eslöv

Riskerar näringsförbud, böter och fängelse. 


Få tandläkare i länet

Gävleborg är det län som har minst antal tandläkare. Det är stora skillnader i tillgång på tandläkare inom landet, visar ny rapport från Socialstyrelsen. 


Tusen gotländska barn lämnar Folktandvården

Sedan det fria tandläkarvalet för barn över tre år infördes på Gotland har många barn och ungdomar valt en privat tandläkare istället för närmaste Folktandvårdsklinik. 


Tandläkare i Stockholm skriver ut mest antibiotika

Tandläkare i Stockholm skriver ut dubbelt så mycket antibiotika som kollegerna i Västerbotten. 


Får socialbidrag till tandläkare

Vansbro kommun ville inte betala när en kvinna som lever på socialbidrag behövde gå till tandläkaren. 


Tandläkare slängde röntgenplåt

En tandläkare verksam vid en klinik i Jönköping mörkade en felbehandling av en patient. 


Nästan ett års väntan på tandvård

Först elva månader efter att Folktandvården i Trelleborg konstaterat karies i en treårig pojkes mun fick pojken behandling. Då drogs fyra tänder ut och fem lagades. 


Tandläkarmottagning måste skrota utrustning

I början av januari 2014 genomförde Strålsäkerhetsmyndigheten en oanmäld inspektion hos en tandläkarmottagning i södra Småland som hade röntgenutrustning utan särskilt tillstånd. Senaste nytt i övrig fackpress

Nyheter ifrån Tandläkartidningen, Tandhygienist-tidningen, DentalMagazinet, Socialstyrelsen och TLV finns på Dental24:s förstasida ››


Videopresentationer

lipit_video

Atraumatiska extraktioner med Physics Forceps
Se filmen ››

lipit_video

Miratray Implantatsked
Se filmen ››

lipit_video

Isolite - Total kontroll över den orala miljön
Se filmen ››

 

Aktuella Kurser & Event


Unident: Kunskap och planering för ett långsiktigt behandlingsresultat! Malmö

 21 februari 2014


Nobel Biocare: Get into reality! Göteborg

22 februari 2014


Protera: En upplysande kväll, Göteborg  

26 februari 2014


Ivoclar Vivadent: IPS e.max Baskurs, Stockholm

28 februari 2014


BD Seminars/Dawson Academy:
Restoring Anterior Teeth , Wirral, UK

 6 -7 mars 2014


Unident: Föreläsning och Hands-On – med Geistlich Mucograft, Stockholm

 6 mar 2014


Cosmodent/Bo Andersen: Centric Relation,
hands-on kurs, steg 2, Malmö

7 - 8 mars 2014


Nobel Biocare: Bettfunktion & Estetik, Göteborg

7 mars 2014 


ILSD Introduktionsdag Laserunderstödd Tandvård, Åkersberga

8 mars 2014


Nobel Biocare: Tips & Trix för tandtekniker, Göteborg

12 mars 2014


SACD: Modern teknik skapar estetiska framtandsfyllningar, Stockholm

14 - 15 mars 2014


Sendoline/W&H: Kurs inom Endodonti med fokus på nyheter Roterande eller Reciproc? Single Use?, Österrike

15 – 19 mars 2014


Nobel Biocare: Olydiga patienter eller bara dålig kommunikation? Göteborg

19 mars 2014


Curomed: Effektiv stresshantering
- Lär dig förvandla din farliga, onödiga stress till hälsosam kreativitet - Stockholm

20 -21 mars 2014


Ivoclar Vivadent: IPS e.max Masterkurs, Stockholm

24 mars 2014


Nobel Biocare: Effekt eller affekt - konkurs eller gå kurs, Göteborg

26 mar s2014


Nobel Biocare: kurs i implantatkirurgi, Stockholm

27 - 28 mars 2014


Nobel Biocare: Parallellprogram för tandsköterskor/tandhygienister, Stockholm

27 - 28 mars 2014


STHFs TandhygienistDagar, Göteborg

30 mars - 1 april 2014


Dentsply Implants: Knepigt fall!
Hur löser jag det och hur fungerar det med försäkringen?, Grythyttan

1 april 2014


Scandefa, Köpenhamn

2 -4 april 2014


Nobel Biocare: Benuppbyggnad i praktiken, Göteborg

2 april 2014


Nobel Biocare: Modern terapiplanering
+ Smile Design, Stockholm

2 april 2014


DAB: Protetik i Granada -hela kliniken, hela bettet, Spanien

5-9 april 2014


Motiverande samtal:
Beteendemedicinsk prevention, Mallorca

9 – 13 april 2014


Digital Smile Design med Christian Coachman, Göteborg

24 - 25 april 2014


DAB/3M: Style Italiano på piazzan -avancerad estetik på ett enklare sätt, Italien

24-27 april 2014


Dentsply Implants: Implantat för finsmakare, Båstad

25 april 2014


Dentman: AACD - ORLANDO, USA

28 april - 6 maj 2014


Örestad Dentallab, Keramik i vår kliniska vardag
– tid för Zirkonia? Rom, Italien

30 april - 4 maj 2014


Unique Dental: Penha Longa Resort Lissabon, Portugal

6 - 11 maj 2014


Dentsply Implants: Implantatbehandling för assisterande personal, Göteborg

7 - 9 maj 2014


The 4th Jan Lindhe International Symposium, Göteborg

9 maj 2014


Dentsply Implants: Implantatkirurgi vid begränsad benvolym, hur löser vi det?, Halmstad

14 - 16 maj 2014


Dentsply Implants: Implantatprotetik för teamet, Stockholm

21 - 23 maj 2014


GQL ”Adhesiva metoder. Var står vi nu?”, Kreta

22 - 29 maj 2014


DAB: Möt smärta med hälsa -behandling och diagnostik av smärttillstånd, Island

22 - 25 maj 2014


Curomed: Work and Life Management, Kenya

23 -31 maj 2014


Ivoclar Vivadent: IPS e.max Baskurs, Stockholm

23 maj 2014


DAB: Estetik med CAD/CAM -arbeta tid- och kostnadseffektivt med digital teknik, Bensheim, Tyskland

5-7 juni 2014


Curomed: FDI - kongressen
+ kurs i Effektiv Stresshantering, Indien

2-10 resp 10-15 september 2014


EAO, Rom

25 - 27 september 2014


Curomed: 2nd CMDM Conference on Global Medicine in a Changing World, Uganda

10 - 22 oktober 2014


Curomed: Kommunikation för effektivare samarbete, Costa Rica

28 december 2014 - 5 januari 2015 resp 4-12 januari 2015Dental24 - Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

*Marknadsundersökning gjord med 872 besökare på Swedental nov 2013.

 

Avregistrera dig