Nyhetsbrev 21/08/13 OM DENTAL24 KONTAKTA OSS PRENUMERERA ATT SYNAS PÅ DENTAL24
Dental24 med Dentalmagazinet
RSS prenumerera här
 

Våra bloggar

Dental24
- Blogg för delade meningar

Goda relationer är viktiga!


Gordons krönika

Verktyg för en roligare och mer produktiv arbetsdag


Oralmind
Ulrika Lindmark

Sommarreflektioner


Bodels Blogg

Livet är till för att leva inte överleva

Senaste nytt

 1. Dags för intraoral kamera i behandlingsrummet?
 2. Framtidens tandvårdsklinik utvecklas i Malmö
 3. Patienter med kronisk tandsmärta riskerar onödiga behandlingar

Mest lästa/visade

 1. Tandvårdssidan 1177.se blev fiasko
 2. Internationella dagen för frisk andedräkt: Nyheten som tar andan ur dig
 3. Verktyg för en roligare och mer produktiv arbetsdag
 4. Framtidens tandvårdsklinik utvecklas i Malmö
 5. Patienter med kronisk tandsmärta riskerar onödiga behandlingar
 6. Livet är till för att leva inte överleva
 7. Dags för intraoral kamera i behandlingsrummet?
 8. Goda relationer är viktiga!

 

Hej,

Hoppas du har haft en skön sommar med många nya intryck. Nu går vi förhoppningsvis in i en intressant period med nya krafter.

Detta nyhetsbrev handlar mycket om de ofta dolda resurserna omkring dig – d.v.s. ditt nätverk, dina relationer och kontakter. Andras kunskap kan vara guld värd!

Vi på Dental24 hoppas också vara med i ditt nätverk och sprida nyheter och kunskap via nätet.

Ha en fortsatt fin sommar!

/Per Ahlberg


Nyheter på Dental24


Lactobacillus reuteri Prodentis förbättrar behandlingen av patienter med tandlossningssjukdom

En dubbel-blind, placebo-kontrollerad studie med patienter med kronisk tandlossningssjukdom (parodontit) visade att behandling med Lactobacillus reuteri Prodentis som komplement till standardbehandling förbättrade effekten med 53 procent.

Läs mer ››


Bidrag till forskning inom infektion och antibiotika samt åldrande och hälsa

Vetenskapsrådets utlyser forskarskola och rambidrag inom områdena infektion och antibiotika samt åldrande och hälsa öppnat. Sista ansökningsdag är den 13 september.

Läs mer ››


Dags för intraoral kamera i behandlingsrummet?

Den intraorala kameran anses vara överlägsen vanlig bildtagning på en rad områden. Med tydliga bilder som går att förstora kan du ge patienten och dig själv en detaljerad bild av den tand som ska åtgärdas innan ni tar beslut om vilken behandling som behöver sättas in. Du kan också ta bilder och jämföra förändringar i en viss tand före och efter. Bilddokumentation är dessutom ett mycket värdefullt komplement i kontakterna med både försäkringskassan och specialister. 

Läs mer ››


Framtidens tandvårdsklinik utvecklas i Malmö

Forskning: Framtidens tandvårdsklinik ska utvecklas på Odontologiska fakulteten vid Malmö högskola. VINNOVA, Sveriges innovationsmyndighet, medverkar som finansiär i projektet Futurumkliniken - testbädd för framtidens tandvårdsklinik som bedrivs i nära samarbete mellan akademi, näringsliv och allmän- och specialisttandvård. 

Läs mer ››


Patienter med kronisk tandsmärta riskerar onödiga behandlingar

Forskning: Kronisk tandsmärta, så kallad atypisk odontalgia, kräver ofta behandling vid en smärtklinik. Men tillståndet är svårt att diagnostisera och många patienter får inte den hjälp de behöver. 

Läs mer ››


Internationella dagen för frisk andedräkt: Nyheten som tar andan ur dig

5 augusti - internationella dagen för frisk andedräkt. Varför det luktar som det gör ur utblåset och vad man kan göra åt det berättade legitimerade tandläkaren Per Tronders i P4 Jämtlands morgonprogram. Tronders berättade allt du velat veta - men inte vågat fråga - om andedräkten. 

Läs mer ››


Tandvårdssidan 1177.se blev fiasko

Sajten 1177.se där man ska kunna jämföra priser mellan tandläkare har blivit ett misslyckande. Trots att sajten nu funnits i fem år så har inte ens tio procent av privattandläkarna anslutit sina prislistor. 

Läs mer ››


Regeringsförslag som påverkar bl.a. Praktikertjänsts ägare

Regeringens förslag till ändring av 3:12-reglerna tar inte hänsyn till de 2 120 verksamhetsansvariga som i Praktikertjänsts regi driver privata, småskaliga mottagningar runtom i landet. Tandläkare Jonas Ström är en av alla inom Praktikertjänst som berättar om varför de driver mottagningar och på vilket sätt ändringsförslaget oroar dem. 

Läs mer ››


Debatt: Är vi bara kvinnor?

Nu går tandsköterskor i protest mot de låga lönerna – och med all rätt. Hör och häpna, 18 000 kronor per månad! 

Läs mer ››


Agnès Ecorcheville får KaVo-stipendium 2013

Agnès Ecorcheville, avgångsstudent vid Malmö Högskola får årets KaVo-stipendium. Agnès ska resa till Nepal tillsammans med annan tandvårdspersonal. 

Läs mer ››


Thomas Rosenberg ny President i SACD

Tandläkare Thomas Rosenberg tillträdde 1 juli ettårsuppdraget som President i Swedish Academy of Cosmetic Dentistry, SACD. 

Läs mer ››


Nationell plattform för jämlik hälsa och vård

Hälsan i Sverige har en positiv utveckling – men inte för alla. Trenden visar på ökande ojämlikhet inom hälsa och vård i Sverige. 

Läs mer ››


Kronisk tandinfektion kräver effektivare behandling

Forskning: Det behövs ny och effektivare behandling vid kroniska tandinfektioner. Vid Odontologiska fakulteten på Malmö högskola pågår forskning som på sikt kan ersätta dagens antibiotikabehandling.

Läs mer ››


Tillverkare ska ha en expertutbildad medarbetare som är ansvarig för kvalitetssäkringen och importen kan komma att regleras

Ett förslag om ny förordning för medicintekniska produkter har lagts fram av EU-kommissionen. Beslut har ännu inte fattats av parlamentet och ministerrådet, men det kommer att leda till nya krav för tillverkare av specialanpassade medicintekniska produkter.

Läs mer ››


Patientmaktsutredningen lämnar slutbetänkande

Patientmaktsutredningen har överlämnat sitt slutbetänkande Ansvarsfull hälso- och sjukvård till regeringen. I betänkandet lämnar utredningen förslag till en ny lag om hälso- och sjukvårdens organisation som ska ersätta hälso- och sjukvårdslagen (1982:763). De lämnar också förslag till bland annat förslag till hur vården kan ges på mer likvärdiga villkor samt en ny lag om hälso- och sjukvårdens organisation.

Läs mer ››


Dental24
- Blogg för delade meningar

Goda relationer är viktiga!

Kanske är goda relationer något av det viktigaste vi har i livet? Goda relationer är värdefulla i både med- och motgång. Goda relationer skapas ofta av den som är positiv och öppen.

Läs mer ››


Gordons krönika

Verktyg för en roligare och mer produktiv arbetsdag 

Ett genomgående tema för mina krönikor i höst kommer att vara olika verktyg som samtliga yrkeskategorier inom tandvården kan använda sig av för att få en roligare och mer produktiv arbetsdag utan att springa fortare, ja faktiskt kunna sakta ner och producera mer.

Läs mer ››


Oralmind med Ulrika Lindmark

Sommarreflektioner

Sommarprataren Daniel Sachs är en framstående affärsman.  Han tackar många för sina framgångar, och däribland sina föräldrar som visat honom fördelar med att samverka tvärprofessionellt. Tänka sig, det är inte bara genom utbildning och forskning som vi kan påverka.

Läs mer ››


Bodils blogg

Livet är till för att leva inte överleva 

Att kunna koppla av och njuta av semestern är en konst som få verka kunna. Inget är som att ligga på akterdäck och planera, fundera och glädjas åt det som varit men framförallt det som skall komma. Det gäller dock att inte titta för djupt i dåtiden för då riskerar man att gå med ryggen in i framtiden.

Läs mer ››


Nyheter övrig media / Omvärldsbevakning


Ideologisk kris i vinstfrågan

Det är lika bra att riva av plåstret. Att vinstfrågan i skol- och vårdföretag blivit så intensiv är ett svårt bakslag för välfärdsföretagen, men också för näringslivet som helhet.

Läs mer ››


Bilden berättar: Första rullande skoltandvårdskliniken

Den 31 mars 1967 hade den första rullande skoltandvårdskliniken i landet pressvisning för lokalredaktörerna. Den mobila kliniken i Östergötlands läns landsting var utrustad med de allra senaste moderniteterna, bland annat Sveriges första salivfontän.

Läs mer ››


Debatt: En god historia är guld värd

Ledarskap handlar om mod att fatta beslut om förändring, att ta risker och att gå på intuition. Förmågan till ständig förändring är den främsta framgångsfaktorn för företagen. Det handlar om att prova det nya och ta risken att misslyckas, anser Per Schlingmann, Moderaternas tidigare chefsstrateg.

Läs mer ››


Fokus på munhälsa för äldre

Nästa år ska landstinget fokusera på munhälsa för sköra äldre. Det föreslår den politiska ledningen.

Läs mer ››


Nu är Folktandvården i Avesta fullbemannad

Ökningen av antalet asylsökande till Dalarna ligger bakom tandvårdsköerna.

Läs mer ››


Tandborstar tillverkas i Malmö

MALMÖ.Det luktar varm plast i fabriken där mer än tio miljoner tandborstar får form och strån årligen. Egna maskiner och hög automatiseringsgrad gör att Malmöbolaget från 1960-talet kan fortsätta tillverka i stan.

Läs mer ››


Ny direktör för landstinget föreslagen

Westholm sparkades Tillförordnade Eva Ljung kan sitta kvar på posten.

Läs mer ››


Svalde tandläkarfil - anmäler kliniken

Lex Maria-anmälan gjord En person som besökte en privat tandläkare i Lysekil fick en annorlunda upplevelse. Under en rotbehandling lossnade en liten fil och föll ner i svaljet på patienten.

Läs mer ››


EQT: Investerar 44 Milj CHF i Schweizisk tandvårdskedja

Private Equity-bolaget EQT investerar 44 miljoner schweizerfranc i den schweiziska tandvårdskedjan Swiss Smile.

Läs mer ››


Interpellation 2012/13:503 Nedskärning på högskoleutbildning - riksdagen.se

Till utbildningsminister Jan Björklund (FP) Allt fler söker till högskolor och universitet.

Läs mer ››


Flest vill bli tandläkare och grafiska designers

Tandläkarutbildningarna är Malmö högskolas mest populära, visar höstens antagningssiffror. Samtidigt har antalet kvinnliga studenter på enstaka kurser minskat med 28 procent.

Läs mer ››


Stockholm satsar på tandvården

Stockholms läns landsting inrättar nu landets första professur i äldre-tandvård.

Läs mer ››


Hopp om bättre betalt efter upprop

Tandsköterskorna i Dalarnas upprop för högre löner har nått landstingspolitikernas öron. I höst hamnar frågan på fullmäktiges bord.

Läs mer ››


Konstspanare med Afrikadröm

MoMa i New York, Louvren i Paris, Louisiana i Köpenhamn och så Artipelag på Värmdö.

Läs mer ››


Valfriheten hotas med vinstförbud i välfärden

Ett förbud mot vinst i välfärdssektorn skulle tvinga sex av tio vårdcentraler i Stockholm att stänga. Vi tänker slåss för rätten att själv bestämma över viktiga vårdfrågor i vardagen. Det skriver Anna Starbrink (FP) och Lise Lidbäck (FP).

Läs mer ››Senaste nytt i övrig fackpress

Nyheter ifrån Tandläkartidningen, Tandhygienist-tidningen, DentalMagazinet, Socialstyrelsen och TLV finns på Dental24:s förstasida ››


Aktuella videopresentationer

roligt_play

Philips Zoom tandblekning
Se filmen ››

dentman01_play

Tetric EvoCeram Bulk Fill
Se filmen ››

nobel_biocare_video

Nobel Biocare Symposium den 20-22 juni 2013 - New York
Se filmen ››

kavo_MASTERtorque_play

KaVo MASTERtorque turbin
Se filmen ››Aktuella Kurser & Event

Bettfunktion - nyckeln till komplett tandvård del 1, Halmstad

23 augusti

Hands-on kurser i flera steg. Bettfunktion med fokus på Centric Relation. Indextagning i Centric Relation. Ansiktsbåge. CR manipulering. Arbete med artikulator. Bettanalys på modell. Bettkorrigering på modell. Bettkorrigering. CR vid protetiska fall.

Läs vidare ››


KaVo: Körkortskurs i panoramaröntgen, Göteborg

Start 29 aug 2013

Körkortskurs i panoramaröntgen i två och en halv dag, 29-31 augusti 2013.
För erhållande av panoramakörkort - behörighetskurs SSM.

Läs vidare ››


M-Tec: 3Shape Advanced, Malmö

Flera tillfällen: 29 augusti och 19 september

Syftet med kursen är att ge deltagarna möjlighet att lära sig Dental System i ett avancerat läge. Vi går igenom hur man skapar egna material och parametrar i kontrollpanelen samt bars och avancerad cutback. Vi går även igenom hur man arbetar med pre preparation och hur man hanterar filer från Trios.

Läs vidare ››


ILSD Introduktionsdag Laserunderstödd Tandvård

Flera tillfällen: 5 september och 11 oktober

Vilka delar av laserunderstöd passar in på just er mottagning?
Intro-dagen innehåller föreläsningar och aktiva Workshops under professionell handledning på institutet. Kursen syftar till att ge fördjupade kunskaper om de olika typer av lasersystem marknaden erbjuder idag.

Läs vidare ››


M-Tec: 3Shape ModelBuilder med Mikael Holmgren, Malmö

9 september

Läs vidare ››


Curomed: Effektiv stresshantering och medicinsk yoga, Indien

30 augusti – 7 september

Följ med till det exotiska Ladakh! Det tidigare självständiga lilla kungariket i Himalayas bergsmassiv är numera en autonom del av Indien. Upplev storslagen natur och färgsprakande kultur samtidigt som du deltar i en givande kurs i ett aktuellt ämne.

Läs vidare ››


SAED: ”Hva er riktig tannbehandling?”, Bergen Norge

30 august till 1 september

Årets program vil sette fokus på de følger våre behandlingsvalg får og har fått for våre pasienter og hva vi kan lære av dette.

Läs vidare ››


M-Tec: 3Shape Basic, Malmö

Flera tillfällen:

3 september
3 oktober

Syftet med kursen är att lära deltagarna grunderna med 3shape scannern och dess mjukvaror.

Läs vidare ››


Bettfunktion - nyckeln till komplett tandvård del 2, Halmstad

20 september

Läs vidare ››


Unique Dental: Modern protetik speglad från Treriksröset till Skanör-Falsterbo, Turkiet

28 september - 5 oktober

En palett av olika ämnen kommer att beröras, allt från patientval till praktiska kliniska tips allt för att förbättra patientens vård och i förlängningen undvika olika former av komplikationer.

Läs vidare ››


Tylösandsdagarna 2013, Hotel Tylösand, Halmstad

11-13 september

Tema: MODERN PROTETIK - ETT SAMARBETE och Den lilla luckan - Det stora problemet

SFOP-tylosandsdagarna-2013

Läs vidare ››


The Dawson Academy: Restoring Anterior Teeth

12-14 september

2,5 dagars Föreläsning och Hands-on

På denna hands-on kurs kommer du att lära dig att göra anterior estetik på högsta nivå. Alla direkta och indirekta alternativ för återställande av framtänderna kommer att diskuteras i det här programmet.

Läs vidare ››


W&H EMS Kurs i professionell tandrengöring, Stockholm

Flera tillfällen:

13 september
25 oktober
6 december

SWISS DENTAL ACADEMY

Kurs för tandhygienister och tandläkare med inriktning på professionell tandrengöring avseende subgingival AIR-FLOW® och PERIO-FLOW behandling samt ultraljudsdepuration med nya PIEZON® ”NO PAIN” tekniken.

Läs vidare ››


Nobel Biocare/Colosseum: Introduktionskurs i Implantatprotetik, Stockholm

2 dagar 19-20 september

Kursen är anpassad för tandläkare som vill erbjuda sina patienter modern implantatburen protetisk tandvård. Grunderna inom det biologiska och kirurgiska området i samband med implantatbehandling, patienturval, kommunikation, diagnostik, behandlingsplanering och protetiska alternativ kommer att behandlas under kursen. Vikten av noggrann och korrekt avtryckstagning för att uppnå ett lyckats protetiskt resultat betonas.

Läs vidare ››


Gothenburg Dental Society celebrates 120th anniversary

20-21 september

Läs vidare ››


Curomed: Effektiv stresshantering, Turkiet

21 -28 september

Programmet vänder sig till dig som vill lära dig hantera din stress på arbetet och bli effektivare samtidigt som du mår bättre.

Läs vidare ››


Protera: Regenerativ parodontal kirurgi, mjukvävnadsplastik och benaugmentation, Valpolicella, Italien

26 - 29 september

Kursen syftar till att ge tandläkare ökad kunskap om de möjligheter som erbjuds idag för att ersätta förlorad parodontal hård- och mjukvävnad. Vetenskapligt baserade koncept såväl som kliniskt väl beprövade metoder kommer att presenteras och diskuteras.

Läs vidare ››


SACD: Dr Elliot Mechanic visar nya möjligheter att ge patienten bättre tandhälsa, funktion och estetik, Malmö.

26-28 september

Läs vidare ››


Odontologiska dagar i Uppsala

3-4 oktober

Folktandvården i Uppsala län bjuder in till två dagar med intressanta föreläsningar under temat teknik och framtid. Föreläsningarna riktar sig till alla inom tandvård.

Läs vidare ››


"Praktisk protetik, estetik-fonetik-bett och vett”, Lund

4 oktober

Medias inverkan på attityder har medfört en ökad efterfrågan på kosmetisk protetik. I takt med att allt fler patienter ”snyggar till sina tänder” med skalfasader, i syfte att förbättra sin mentala hälsa och sociala status, finns en risk att även professionen tar det för naturligt och självklart, att medias norm för tänders utseende, ska eftersträvas till varje pris. Detta etiska dilemma kommer att belysas och diskuteras utifrån patientfall.

Läs vidare ››


Sendoline EMS: Air-Flow & Endodonti

18 oktober

Kurs med endospecialister, Olle Henningsson & Johan Ohlin och tandhygienist Susanne Larsson.

Läs vidare ››


DentMan: ADA - American Dental Association, New Orleans, USA

29 oktober - 6 november

DentMan AB arrangerar för andra gången resa till den häftiga staden New Orleans och ADA kongressen

Läs vidare ››


Swedental och Odontologisk Riksstämma 2013

3 dagar 14-16 november

swedental

Läs vidare ››


DentMan: GNYDM, Greater New York Dental Meeting

28 november – 5 december

GNYDM, Greater New York Dental Meeting, välkomnar dig och ditt sällskap till en av världens största dentala kongresser och mässor.

Läs vidare ››


Curomed: Nyårskurs Multidimensionell syn på smärta, Burma

2-12 januari 2014

Smärta är ett stort och växande problem. Gå den här kursen och fördjupa dina kunskaper i ett viktigt ämne!

Läs vidare ››


DentaNet Symposium 2014 Köpenhamn

2 dagar, 31/1 - 1/2 2014

Smärta är ett stort och växande problem. Gå den här kursen och fördjupa dina kunskaper i ett viktigt ämne!

Läs vidare ››Dental24 - Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

*Marknadsundersökning gjord med 700 besökare på Swedental nov 2011

 

Avregistrera dig