Copy
View this email in your browser
Nr. 18 – Juni 2015

De gereedschapsbibliotheek, 8 hectare cassave en 67.000 peperplantjes

 
Wat is er hard gewerkt in RiverCess: na enige vertraging door de ebolacrisis is het nu met volle gang vooruit!
 
De groothandel van Uncle Dash kon direct aan de slag. Nadat alle papieren waren geregeld zijn de gereedschappen afgeleverd bij de gereedschapsbibliotheek. Daarna direct weer terug, nu naar Kak (City) want het land was inmiddels plantklaar maar om te kunnen planten moest er een volle truck cassave stokken 4 uur verderop worden gehaald.
 
De lokaal opgezette peperkraambedden die voor extra werkgelegenheid en inkomsten zorgen, gaven een zeer goede opbrengst aan peperplantjes. Zoveel zelfs dat een aantal lokale boeren in de omgeving ook direct een deel konden uitzetten op de eigen farms.
 
En toen kon het planten beginnen, een hele klus op 12 hectare grond. De vrouwen, want planten is in RiverCess een vrouwentaak, en jeugd hebben enorm hard gewerkt. Onder leiding van onze landbouwkundige Paye werd uitleg gegeven over planttechnieken en onderhoud. Medio mei zat alles in de grond, 8 hectare cassave en 67.000 peperplantjes. De eerste peperoogst wordt eind augustus verwacht. Op de cassave moeten we iets langer wachten, namelijk tot november 2015. 
De komende periode staat in het teken staan van onkruid wieden, weer wieden en nog eens wieden want door de start van het regenseizoen groeit alles enorm snel. Daarnaast worden nog aanvullende gewassen geplant, speciaal voor de schoolmaaltijden voor de kinderen van de lokale school.
 
Naast onderhoud van de proeftuinen gaat Paye voorbereidingen treffen voor de kennishut-bijeenkomsten die eind van het jaar van start gaan. En last but not least wordt de gereedschapsbibliotheek verder geoperationaliseerd: de inrichting van de bibliotheek en vooral ook in samenwerking met gered gereedschap een mooie plek creëren voor de timmerwerkplaats.

Bericht van Diah


Een goede oogst begint met goed  zaaigoed, dat heb ik inmiddels geleerd van zowel onze enthousiaste voorzitter in Nederland (die inmiddels een aardige expertise over cassaveteelt heeft opgebouwd) , alsook van Paye onze landbouwkundige in Liberia.

Dus kwamen de contacten die we hebben opgebouwd in Liberia met het Ministerie van Landbouw via onze lokale voorzitter Harry Wonyene goed van pas. 
Het vinden van kwalitatief hoogwaardige cassavestokken is immers niet makkelijk in Liberia, zeker niet zo kort na de ebolacrisis. Maar het is gelukt. Via het ministerie kwamen we in contact met Samjac. Samjac ondersteund lokale boeren met training en zaden, voornamelijk rijst en cassave.

Zo konden we tegen een goede prijs de kwaliteit krijgen waar we naar op zoek waren. En kwaliteit en duurzaamheid zijn kernbegrippen bij SSL. Geladen met een volle truck vertrokken we richting Rivercess, het planten kon beginnen.
Bezoek DADTCO
 
Via Fred van der Kraaij, lid van onze Raad van Advies, is SSL in contact gekomen met Peter Bolt, directeur-eigenaar van de Dutch Agricultural Developement & Trading Company BV.
 
DADTCO is een Nederlands bedrijf dat dankzij een aantal revolutionaire innovaties een vooraanstaande plaats inneemt in de verwerking van cassave in West Afrika. In hun missionstatement, over wat zij als hun roeping zien, staat: “To initiate cassava revolution in Africa.” En omdat kennisoverdracht op agrarisch gebied, en met name cassava, ook centraal staat in de  aanpak van SSL, was een ontmoeting met Peter Bolt een uitgelezen kans onze kring van adviseurs uit te breiden. 
 
Wij wilden wat meer weten over de teelt van cassava en leerden dat het geheim van het succes in de opbrengst van cassava niet zozeer gelegen is in de teelt maar veel meer in een snelle verwerking na de oogst. Want al twee dagen na de oogst neemt de kwaliteit heel snel af. Voor boeren in afgelegen gebieden is verwerking een probleem. Dadtco heeft daar een oplossing voor gevonden door het ontwikkelen van mobiele verwerkingsinstallaties.
 
Belangrijkste resultaat van ons bezoek was dat Dadtco heeft toegezegd ons te willen adviseren over teelt en effectieve, kleinschalige verwerking. Met lokale verwerking kan waarde worden toegevoegd aan de exploitatie van cassaveteelt. En kunnen boeren hun inkomen substantieel vergroten.
 
Meer weten over Dadtco en hun manier van werken? Neem dan een kijkje op dadtco.nl.
Sponsor ons zonder extra bijdrage
 
Koopt u wel eens online bij Bol.com, Fonq, Media Markt, Booking.com, Zalando, Wehkamp, Hema, V&D of vele andere winkels?
 
Dan kunt u heel eenvoudig zorgen voor wat extra inkomsten voor onze stichting!
Al deze organisaties en winkels storten namelijk een percentage van uw online aankoop op onze rekening. Maar dan moet u dat natuurlijk wel kenbaar maken. Dat kan via de url sponsorkliks.com: doe dus voortaan al uw online bestellingen via deze website en help SSL zo zonder dat het u verder iets extra’s kost!
 
Alvast bedankt en zegt het voort aan vrienden, familie en bekenden.
Share
Tweet
Forward
+1
Read Later

INVESTEER IN AMBITIE
 

Copyright © 2015 Stepping Stone Liberia, All rights reserved. Afmelden voor nieuwsbrief