Problemen met het lezen van de nieuwsbrief? Bekijk dan de online versie
IVN Gelderland 11-04-2016
In deze nieuwsbrief

Overig nieuws
Twitter@IVNGelderland
IVN Maas en Waal bestaat 25 jaar
en maakt een bloeiende periode door
http://www.gelderlander.nl/regio/
maas-en-waal/west-maas-en-waal/
ivn-maas-en-waal-bloeit-met-grote-aanwas-
1.5814614 …

 
Waaljutters ‏@Waaljutters 29 mrt.
Goed plan! Inwoners @GemNeder_Betuwe
hoeven straks niet meer te betalen
wanneer ze opgeruimd zwerfafval inleveren:
http://bit.ly/1ojtWqK
 
‏@Bosw8erSabine:Boswachter Sabine heeft
geretweet IVN Gelderland Top hoe @IVNGelderland
ondernemers betrekt bij ons landschap.
In wezen zijn we allemaal
ambassadeur van de Veluwe.
 
@IVNGelderland Bijeenkomst gastheer vh landschap
door burgemeester Pijnenburg van @gem_Heerde
|@cittaslow_intl @WijzijnHeerdenl
 
‏@Davidadehond : Marieke Ankoné @IVNNederland
deelt ervaringen bij bijeenkomst week
zorg en welzijn #groenverbindt #oosterbeek
 
 @IVNGelderland #Natuur, #duurzaamheid & #filosofie:
een inspirerende combinatie! Filosofeer
mee op 16 april met @WLAcademie
http://woestelandacademie.nl/workshops
 
 @IVNGelderland @HansTakke van @provgelderland
geeft inkijkje in toekomstplannen voor de
@Veluwekroon #IVNGastherenpic.twitter.com/
fsSAp1fhZ1

 
 @IVNGelderland: Wethouder Jan Berkhoff opent
"Recreatie versterken door van het gebied te houden
en dit overbrengen" #IVNGastheer.

Hattem en Heerde zijn twintig 'IVN Gastheren van het Landschap' rijker

Maandag 21 maart ontvingen 20 recreatieondernemers uit de gemeenten Hattem en Heerde het IVN Gastheer van het Landschap certificaat uit handen van wethouder van der Stege van gemeente Heerde.

In de cursus Gastheerschap, georganiseerd door IVN Gelderland, leerden de ondernemers in vier bijeenkomsten meer over de natuurwaarden, cultuur- en landschapshistorie en toerisme van de omgeving Hattem – Heerde. Naast het gebied, leren de deelnemers ook elkaar beter kennen om zo samen het gebied te promoten: een primeur in Gelderland! Bekijk het verslag en de foto's voor een impressie van de geslaagde Velddag hier.

Deze eerste Gelderse Gastheerschap cursus is uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Hattem en Heerde, in samenwerking met de Provincie Gelderland en Waterschap Veluwe en Vallei, diverse lokale fondsen én de medewerking van lokale (vrijwilligers)organisaties. In het gebied is IVN Gelderland actief om inwoners, ondernemers en jongeren betrokken te maken bij het (uit)dragen van de ontwikkelingen en de natuurwaarden van het gebied als geheel.
Heeft u ook interesse in dit programma neem dan contact op met IVN projectleider Stefanie Janssen.

Bezoekerscentra opereren professioneler dankzij werkateliers

Op 3 maart organiseerde IVN Gelderland het eerste Kring Gelderse Bezoekerscentra werkatelier van dit jaar. Het was wederom een inspirerende bijeenkomst vol uitwisseling en kennisdeling. Een van de besproken onderwerpen was het ‘evalueren van processen’, waaronder het eigen samenwerkingsverband Kring Gelderse Bezoekerscentra (KGBC). In 2001 is de KGBC tot stand gekomen. In het begin lag de nadruk op uitwisselen van activiteiten en educatievormen. Inmiddels zijn de bijeenkomsten vooral gericht op de eigen professionaliteit en het ondernemerschap van bezoekerscentra, wat vervolgens weer leidt tot meer bezoekers.
 
Aimée Streefland-Wijnacker; directeur 'Het Pakhuis, centrum voor erfgoed, natuur & milieu' te Ermelo zegt: “Het werkatelier geeft ruimte om te sparren. Ik zie dat de bezoekerscentra onder andere door deze waardevolle werkateliers professioneler geworden zijn."
 
De komende periode zal IVN Gelderland samen met de bezoekerscentra in het netwerk inzetten op meer zichtbaarheid en samenwerking onderling. Neem voor meer informatie over de KGBC contact op met IVN projectleider Saskia van Daalen.

Landgoeddag Van Luchtkasteel tot Dassenburcht

Woensdagmiddag 30 maart vond de jaarlijkse Landgoeddag van Van Luchtkasteel tot Dassenburcht plaats op Landgoed Hackfort. Tijdens deze dag wisselen vrijwilligers en landgoedeigenaren ervaringen uit rond het project Van Luchtkasteel tot Dassenburcht. Een zonnige dag waar naast de mogelijkheid tot het delen van ervaringen ditmaal ook de overname van de landelijke coördinatie door IVN centraal stond. Lees hier meer en bekijk de foto’s.

Bent u nieuwsgierig geworden naar het lesprogramma en wilt u hier als vrijwilliger zelf mee aan de slag? Kijk voor meer informatie over het project op www.vltd.nl of neem contact op met IVN projectleider Saskia van Daalen.

Woesteland steekt handen uit de mouwen tijdens NLDoet

Het was prachtig weer tijdens de NLDoet dagen op 11 en 12 maart! Tijd om lekker naar buiten en aan de slag te gaan. Een clubje WoesteLanders hielp mee met het begeleiden van (jonge) vrijwilligers op het boerenlandgoed Sevenaer, in Zevenaar.
 
Landgoed beheerder Taco IJzerman had natuurlijk meteen gezien dat WoesteLanders graag woest werk doen, dus konden ze aan de slag in de overwoekerde boomgaard. En er bleken zowaar fruitbomen te staan toen de 4 meter hoge bramen uit de bomen geknoopt waren! Lees hier het hele verslag en bekijk de foto’s. 
 
WoesteLand is de jongerengroep van IVN. In binnen- en buitenland organiseert WoesteLand gezellige en duurzame low-budget activiteiten en vakanties waar we samen werken in de natuur.
 
Zo betrek je jongeren met de Woesteland academie
Ook aan de slag met jongeren vanaf 12 jaar, en wil je deze jongeren enthousiast maken over natuur en duurzaamheid? Volg dan de workshops van de WoesteLand Academie. Tijdens deze workshops worden handvatten aangereikt om jongeren de natuur te laten beleven en te inspireren tot een duurzamere levensstijl.

Kijk voor meer informatie op www.woestelandacademie.nl, of neem contact op met IVN projectleider Alina Salomon.

Allereerste Buitenlesdag op 12 april

Buiten leren, maar ook buitenspelen en buiten bewegen is leuk en heeft ook nog eens een gunstig effect op gezondheid en leerprestaties. Leerlingen leren op onderzoekende en speelse wijze, én de lessen kunnen eenvoudig gecombineerd worden met bewegen. Daarom wordt op dinsdag 12 april de allereerste Buitenlesdag van Nederland georganiseerd.
 
Op scholen door het hele land gaan kinderen op 12 april naar buiten om te leren. Ze krijgen buiten gym, tekenles, of leren over de natuur. Maar ook taal- en rekenlessen zijn buiten vaak veel leuker dan binnen. Verspreid over Gelderland gaan maar liefst 15 scholen aan de slag. Ook meedoen? Dat kan nog en is eenvoudig, want dat doet een school al door minimaal één les buiten te geven. Na aanmelding via schoolpleinen@gezondeschool.nl ontvang je een pakketje met tips, lesideeën en kant-en-klare buitenlessen. Meer info: www.gezondeschool.nl/buitenlesdag.

De Buitenlesdag wordt georganiseerd vanuit het project Gezonde Schoolpleinen. Verschillende partners werken aan de coördinatie en uitvoering van het project: IVN, De Onderwijsagenda Sport, Bewegen en Gezonde Leefstijl (PO-Raad, VO-raad en de MBO Raad), Jantje Beton en RIVM Centrum Gezond Leven. Neem voor meer informatie over Gezonde Schoolpleinen contact op met IVN projectleider Koen van Loon (primair onderwijs) of projectleider Linda IJmker (voortgezet onderwijs en MBO).

Workshop werven van nieuwe leden

Op donderdagavond 28 april organiseert IVN Gelderland van 19.30 – 22.00 uur de workshop ‘Werven van nieuwe leden op het NME centrum het Groene Wiel in Wageningen. 
 
Het komt je vast bekend voor: je IVN-afdeling wil meer activiteiten met jeugd gaan starten, het natuurpad is toe aan een opknapbeurt of er zijn extra handen nodig om de website te beheren. Hoe pak je dat dan aan? Hoe zorg je ervoor dat die extra handen voor die activiteiten ook echt komen?

Tijdens de workshop krijg je tips over hoe je nieuwe leden kunt werven en hoe je een plan van aanpak daarvoor maakt. Ook is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. Heb je concrete vragen over het werven en binden van vrijwilligers of bijvoorbeeld het inrichten van een kraam, stel ze in het aanmeldformulier. Of neem contact op met IVN projectleider Marieke Ankoné.

Waaljutters van start!

De Gelderse Waaljutters zijn weer van start! Op zaterdag 19 maart hebben de eerste Waaljutters van verschillende gemeenten de aftrap gegeven met de eerste opruimacties van 2016. In het project Schone en Beleefbare Waal ruimen vrijwilligers van lokale verenigingen zwerfvuil in de uiterwaarden op. Daarvoor ontvangen zij een vergoeding van de gemeente. Nieuw dit jaar is dat nu ook langs de Maas zal worden schoongemaakt, onder de noemer Maasjutters.

Dit jaar zijn er in acht gemeenten Waaljutters en de Maasjutters actief: Lingewaal, Lingewaard, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Rijnwaarden, West Maas en Waal en Zaltbommel.
IVN Gelderland is de initiator en aanjager van het project Schone en Beleefbare Waal en werkt daarin nauw samen met de gemeenten zelf, Gelderse Natuur en Milieufederatie, ministerie van Infrastructuur & Milieu, Waterschap Rivierenland, Rijkswaterstaat, Provincie Gelderland, Staatsbosbeheer en de Plastic Soup Foundation.

Kijk voor meer informatie ook eens op www.waaljutters.nl en facebook of neem contact op met IVN projectleider Saskia van Daalen of Koen van Loon. Wilt u als vrijwilliger ook aan de slag met het opruimen van zwerfaval in uw eigen leefomgeving, dan ondersteunt IVN Gelderland dit van harte. Vraag het gratis zwerfafvalboekje met tips over dit onderwerp aan bij IVN projectleider Koen van Loon.

Groen, grijs en gelukkig: Word Natuurkoffer vrijwilliger!

De Natuurkoffer is een koffer vol natuurproducten om ouderen de natuur te laten beleven zonder dat zij daarvoor de deur uit hoeven. Vrijwilligers van IVN trekken met deze koffer langs zorgcentra om de zintuigen van ouderen te prikkelen: ruiken aan bloemen, voelen aan wol, een echte slak op je hand voelen kruipen… De deelnemers worden uitgenodigd te vertellen over hun herinneringen.

De Natuurkoffer is uitermate geschikt voor cliënten met de ziekte van Alzheimer die niet naar buiten kunnen.
De Natuurkoffer is  onderdeel van de campagne Grijs, Groen & Gelukkig. Met het project Grijs, Groen & Gelukkig wil IVN met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Dit doen we, samen met zorgverleners en vrijwilligers, door de omgeving rondom zorginstellingen te vergroenen en een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. 

Met een moestuin of belevingstuin voor de deur hebben cliënten en omwonenden eenvoudig toegang tot de voordelen van natuur. Groen zet aan tot beweging in de frisse buitenlucht en bevordert het sociale contact. Een echte knuffelkip op schoot of een groene wand met zuurstofrijke planten in het gebouw: wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de natuur bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn!

Ook met de Natuurkoffer aan de slag als vrijwilliger? Neem voor meer informatie contact op met IVN projectleider Ilse  Suijkerbuijk.


28 mei: IVN Inspiratiedag Grijs, Groen en Gelukkig!

Zaterdag 28 mei 2016 organiseren IVN Flevoland en IVN Gelderland, in Apeldoorn, van 10.00 tot 16.00 uur een inspiratiedag rond het project Grijs, Groen en Gelukkig. Deze dag is bedoeld voor alle vrijwilligers die groene activiteiten organiseren voor en met ouderen. Iedereen die (nog) niet actief maar wel geïnteresseerd is, is uiteraard ook van harte welkom.
 
Tijdens de Inspiratiedag presenteren we het project en word je, in diverse workshops, meegenomen in de kansen en mogelijkheden die het project IVN’ers biedt. Lees meer, of meld je alvast aan via dit formulier

IVN afdelingen in beeld!

In deze vaste rubriek zetten we een Gelderse IVN-afdeling in het zonnetje.  We willen hiermee het goede en vele werk van de vrijwilligers van de lokale IVN afdelingen aan onze lezers laten zien. Ditmaal vertelt IVN Apeldoorn over hun natuurwerk met scholieren.

IVN Apeldoorn laat de kinderen zagen, snoeien en spitten
Dinsdag 1 maart hebben IVN Apeldoorn, leerlingen van Helicon MBO Apeldoorn samen met Staatsbosbeheer meer dan 100 leerlingen van de Heuvellaanschool en de Prinses Julianaschool begeleid bij het schonen van de heide in natuurgebied Het Leesten. Dennetjes en andere jonge boompjes zijn uit de heide verwijderd, waardoor de heide meer kans krijgt om te groeien.

Gezamenlijke organisatie
IVN Apeldoorn maakt het draaiboek, coördineert de taken en zoekt contact met Apeldoornse basisscholen. Helicon stemt af met Staatsbosbeheer over een geschikt werkterrein en gereedschap, en geeft op de dag zelf leiding aan de werkzaamheden. Marieke Sprey van IVN Apeldoorn kijkt terug op een zeer geslaagde dag: “Iedereen wint op zo’n dag, het is geweldig om met diverse organisaties samen te werken, ieder in zijn rol”. Lees meer.

Meer weten over IVN Vrijwilligers? Neem contact op met IVN projectleider Ilse Suijkerbuijk.

IVN is educatiepartner in campagne AH Moestuinen

In maart is Albert Heijn weer gestart met een moestuinspaaractie. IVN is educatiepartner in deze campagne. Vrijwilligers van IVN die zich bezig houden met moestuinieren, zetten zich via de AH Moestuin community in om zoveel mogelijk beginnende moestuiniers op weg te helpen en een succesvolle natuurervaring te geven. Elke week wordt een IVN Moestuinjournaal gepost en is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de IVN Moestuinexperts. De eerste vijf journaals  zijn terug te kijken via ivn.nl/moestuintje

IVN en Stichting Veldwerk Nederland fuseren

Met ingang van 2016 is Veldwerk Nederland onderdeel van IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Daarmee wordt IVN de grootste organisatie op het gebied van natuureducatie in Nederland. De huidige programma’s en activiteiten van Veldwerk Nederland worden onder de vlag van IVN voortgezet en versterkt. Zo bieden we gemeenten, scholen en kinderopvangorganisaties advies en ondersteuning op maat: van trainingen en lesprogramma’s tot onvergetelijke natuurbelevenissen op één van onze groene locaties in Orvelte of Apeldoorn.

Samenwerking IVN en KNNV

De KNNV (Koninklijke Nederlands Natuurhistorische Vereniging) en IVN hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Beide organisaties zetten zich in voor natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Door nauwer samen te werken versterken de educatie van IVN en de grote natuurkennis van de KNNV elkaar. De organisaties zien de intensieve samenwerking als een opmaat naar een toekomstige nieuwe, brede natuurbeweging, gericht op natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming.

Operatie Steenbeek

Tegels eruit en planten erin!

IVN en de KNNV gaan in Operatie Steenbreek de komende twee jaar nog intensiever samenwerken. De aanleiding hiervoor is dat beide natuurorganisaties, met hun landelijk netwerk van lokale afdelingen en vrijwilligers, een belangrijke rol gaan vervullen in de ‘ontsteningsacties’ bij de aangesloten gemeenten van Operatie Steenbreek. De gemiddelde stadstuin ligt tegenwoordig vol tegels. En daar is het milieu niet blij mee. De actie Operatie Steenbreek wil dit veranderen en burgers enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen.

Een groene omgeving thuis en in de openbare ruimte is niet alleen goed voor het welzijn van de stad, het water en de biodiversiteit, ook het menselijk welzijn profiteert van een groene omgeving. Uit onderzoek is gebleken dat tuinieren tot een grotere afname van het stresshormoon leidt dan andere ontspannende activiteiten, zoals lezen. Lees hier verder.
 
Neem voor meer informatie over Operatie Steenbreek contact op met IVN projectleider Linda IJmker.

Duurzame Dinsdag-koffer open voor álle duurzame ideeën

Geef ook  jouw idee een podium in politiek Den Haag!  Voor de 18e keer verzamelt Duurzame Dinsdag inspirerende en innovatieve ideeën uit de samenleving op duurzamedinsdag.nl. Die ideeën worden op de eerste dinsdag van september aangeboden aan het kabinet. Op deze dag neemt Staatssecretaris Dijksma de koffer met ideeën in ontvangst.
 
Dit koffertje is de afgelopen 18 jaar een icoon geworden: een icoon dat de duurzame samenleving verbindt aan de politiek. De vele partners zorgen ervoor dat mensen met duurzame ideeën een platform krijgen en hun idee verder kunnen brengen.
 
Iedereen kan weer initiatieven indienen via www.duurzamedinsdag.nl. Doe dit voor 15 juni  en maak kans op één van maar liefst zes prijzen!

Deze nieuwsbrief is verzonden aan <<E-mail adres>>.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij IVN. Wilt u geen verdere correspondentie ontvangen van IVN,
schrijf u dan hier uit
 
Email Marketing Powered by Mailchimp