Problemen met het lezen van de nieuwsbrief? Bekijk dan de online versie
IVN Gelderland 10-09-2015
In deze nieuwsbrief

Overig nieuws

Tweets van @IVNGelderland

Volg @IVNGelderland, zodat je ook tussen de nieuwsbrieven
door op de hoogte bent van nieuws en activiteiten.
 
@IVNGelderland Ondanks de regen een feestelijke
opening van #GezondeSchoolplein @obshagewinde!
@jantjebetonline @GezondeSchoolNL
@IVNGelderland Gezellige drukte bij de #DagvdBodembeleving!
@BCSonsbeek @IVN_Arnhem
@Bosw8erSabine Wat super leuk om onze #natuurwerkdag
bij het @IVNNederland te zien. http://www.geldersegroenejeugd.nl  https://www.ivn.nl/afdeling/gelderse-groene-jeugd/activiteiten/
natuurwerkdag-tongerense-heide …

@IVNGelderland Wow! De sneak preview van 'Holland, Natuur in de
Delta' in #Beuningen zat binnen enkele dagen vol! @HollanddeFilm http://www.gelderlander.nl/regio/wijchen-beuningen/beuningen/
kinderen-gratis-naar-natuurfilm-in-beuningen-video-1.5179256 …

@GroenDichterbij Net een interview gehad met @rtvapeldoorn over
de Zomertour donderdag 27/8 in #Apeldoorn! Info via
http://bit.ly/1DrBp8W  @gem_apeldoorn
@IVNGelderland Leuk! Aandacht voor Groen Dichterbij bijeenkomst
 Zutphen van aankomende di 1/9 in @De_Stentor @GroenDichterbij http://www.destentor.nl/regio/zutphen/
duim-omhoog-voor-groenprojecten-1.5170421 …


 


 

Open dialoog gedeputeerde Jan Jacob van Dijk en Gelderse wethouders: "Toekomst voor kind en natuur in Gelderland"

Vandaag, donderdag 10 september, organiseert IVN Gelderland op het Provinciehuis een dialoog tussen Gelderse milieu- en onderwijs wethouders, en gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. Wetenschapsjournalist Mark Mieras opent de bijeenkomst met een boeiende lezing over het effect van groen op het kinderbrein. Na een korte update over natuur- en milieueducatie (NME) in Gelderland, volgt een gesprek over hoe wij kinderen zo effectief mogelijk weer in verbinding kunnen brengen met natuur in hun omgeving. Welke gemeentelijke ambities en educatieve instrumenten zijn daar voor nodig? En hoe kan de provincie daarin behulpzaam zijn. Een verslag van deze bijeenkomst vindt u in onze volgende nieuwsbrief. 
 
IVN Gelderland werkt met steun van de provincie Gelderland op verschillende manieren aan het organiseren, faciliteren en in stand houden van goede natuur- en milieueducatie. Neem voor meer informatie over NME contact op met IVN Projectleider
Linda IJmker.


Groen Dichterbij Zomertour

De afgelopen weken vond de Groen Dichterbij Zomertour plaats: drie bijeenkomsten in drie Gelderse gemeenten (Apeldoorn, Zutphen en Culemborg), waarin inspirerende verhalen, ideeën en tips zijn uitgewisseld over- en door - groene buurtprojecten. Experts deelden hun kennis en advies, en ervaringsdeskundigen hielpen (toekomstige) buurtprojecten een stap verder met hun tips en trucs.

Zutphen had een primeur: tijdens de bijeenkomst daar werden de eerste IVN Groene Duimen van Gelderland uitgereikt door wethouder Coby Pennings. Zelf aan de slag met een groen buurtproject?
Kijk eens op
www.groendichterbij.nl voor inspiratie en advies, of neem contact op met IVN projectleider Marieke Ankoné.


IVN's Schone en Beleefbare Waal krijgt vervolg

Zo’n 700 Waaljutters hebben afgelopen voorjaar bijna 15.000 kilogram afval opgeruimd uit de uiterwaarden van de Waal. Dat zijn 3000 volle vuilniszakken, die anders in de natuur waren achtergebleven. In het schoongemaakte gebied zijn daarnaast allerlei belevingsactiviteiten georganiseerd door IVN-afdelingen en lokale NME-partners. 
 
Het succesvolle project krijgt in 2016 een vervolg. Er wordt een aantal elementen aan het project toegevoegd, waaronder het analyseren van de bron van het verzamelde afval, en het betrekken van recreatie ondernemers en terreinbeherende organisaties.
 
Het project Schone en Beleefbare Waal is een samenwerking tussen IVN Gelderland en GNMF, en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland en de deelnemende gemeenten. Kijk voor meer informatie op
www.waaljutters.nl. Interesse om deel te nemen? Neem dan contact op met IVN projectleider  Saskia van Daalen.

Waaljutters in beeld
Op woensdag 9 september waren Waaljutters van de Gemeente Zaltbommel te zien inHet Groene Oostenbij Omroep Gelderland. In deze aflevering vertelt Stefanie Janssen projectleider bij IVN Gelderland over het project Schone en Beleefbare Waal.
 

Eerste Buurtjuttersactie Buren groot succes

Maar liefst 170 vuilniszakken met zwerfafval. Dat is het resultaat van de eerste Burense Buurtjuttersactie van dit jaar. Achttien verenigingen gingen enthousiast aan de slag met het opruimen van zwerfafval in ‘hun’ gebied. Zo ook de teams van de E1 en B1 van voetbalvereniging BZS uit Beusichem. Deze jongens van 15 en 16 jaar waren erg onder de indruk van de hoeveelheid vuil die er langs de straten ligt. De gemeente is heel tevreden met dit resultaat en bedankt alle Buurtjutters voor hun inzet voor een schone buurt. 

Buurtjutters Buren is een samenwerking tussen gemeente Buren, IVN Gelderland en Burense verenigingen. Verenigingen die zich hieraan verbinden, adopteren een gebied in de buurt en ruimen dit vier keer per jaar op. Hiervoor krijgen ze een vergoeding die kan oplopen tot 1.000 euro per jaar. De gemeente zorgt voor handschoenen, knijpers en vuilniszakken, sluit een WA- en ongevallenverzekering af voor alle deelnemers en zorgt voor heldere instructies.

 
Meedoen?
Wilt u zich samen met uw vereniging inzetten voor een schone omgeving en daarmee wat geld verdienen voor de clubkas? Neem voor aanmelding of vragen contact op met Wim Kuster via het mailadres zwerfafval@buren.nl.
 
Dit project is een samenwerking tussen de gemeente Buren en IVN Gelderland. Voor meer informatie neem contact op met IVN projectleider Stefanie Janssen.

Doe mee: Gelderse Groene Jeugdmaand

Kinderen en jongeren die actief mee helpen met landschapsonderhoud, raken al op jonge leeftijd enthousiast voor vrijwilligerswerk, natuur en landschap. IVN Gelderland en Stichting Landschapsbeheer (SLG) nodigen daarom SLG-werkgroepen, IVN-afdelingen, NME-centra en Bezoekerscentra uit om in de maand november natuurbeheer-activiteiten te organiseren voor jeugd van 8 tot 25 jaar.
Ook
Woesteland, jeugdgroepen, scoutinggroepen, groene burgerinitiatieven en de Plattelandsjongeren doen mee! IVN Gelderland en SLG helpen deze vrijwilligersgroepen in aanloop naar de activiteit(en) door middel van praktische zaken als persberichten,  draaiboeken, een coachingsgesprek of trainingsavond.
 
Is er tussen 7 november en 7 december een activiteit gepland, waarbij er met jeugd beheerwerk wordt uitgevoerd?
Meld deze dan aan, zodat we kunnen laten zien hoeveel vrijwilligerswerk er in de natuur verzet wordt. Nog niets gepland, maar wel interesse om een activiteit te organiseren? Vul dan dit inschrijfformulier in, dan nemen we graag contact op!
Kijk op www.geldersegroenejeugd.nl voor de gereedschapskist met praktische hulpmiddelen om met kinderen en jongeren de handen uit de mouwen te steken.

16 oktober: Symposium 'Samen duurzaam leren en doen'

Op vrijdag 16 oktober organiseert De Bastei, Nijmeegs centrum voor natuur en cultuurhistorie, het symposium ‘Samen duurzaam leren en doen’ voor leerkrachten, duurzame initiatieven en ondernemers. Met bijdragen van Marius Smit (oprichter Plastic Whale), wethouder duurzaamheid Harriët Tiemens en een workshop- en excursieprogramma, waarmee wordt gevierd dat de Bastei sinds dit jaar natuur- en milieueducatie (NME) coördineert. Bent u leerkracht, initiatiefnemer of ondernemer en geïnteresseerd in de nieuwe ontwikkelingen rondom natuur- en milieueducatie in de regio Nijmegen? Kom dan naar dit inspirerende symposium! Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Nijmegen en IVN Gelderland. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden, of neem contact op met IVN projectleider Linda IJmker.
 

Over de Bastei

Stichting De Bastei is ontstaan uit een fusie tussen De Stratemakerstoren en Natuurmuseum Nijmegen, met als partners Staatsbosbeheer en IVN Rijk van Nijmegen. In De Bastei gaan deze organisaties samen het verhaal van de rivier de Waal vertellen in de vorm van tentoonstellingen, educatieve activiteiten en een veelheid aan toeristische arrangementen. In De Bastei komen stad, rivier en natuur samen. In 2016 zal deze stichting onderdak krijgen aan de Waalkade. Voor meer informatie zie www.debastei.nl.


31 oktober: Grijs, Groen & Gelukkig

Zaterdag 31 oktober 2015 organiseren IVN Gelderland, IVN Flevoland en Natuur en Milieu Overijssel de Scharrelkids-inspiratiedag over werken met jeugd en jongeren in de natuur, met een extra 'gezond tintje': Naast het thema Jeugd & Jongeren is er die dag ook aandacht voor het nieuwe IVN programma Grijs, Groen & Gelukkig.
 
Begin 2015 is het programma Grijs, Groen & Gelukkig door de Nationale Postcode Loterij goedgekeurd. Met Grijs, Groen & Gelukkig laat IVN ouderen genieten van de gunstige effecten van natuurbeleving, beweging en buitenlucht. Door het aanpassen van de binnen- en buitenruimte, en een gevarieerd activiteitenprogramma, brengt IVN de natuur dichtbij ouderen in en rond zorgcentra. Hiervoor worden o.a. de IVN-producten Biowalking en de IVN Natuurkoffer ingezet. Samen de natuur beleven: met familie, getrainde natuurvrijwilligers, verenigingen, scholen en bewoners uit de buurt. Om IVN vrijwilligers in de beginfase te informeren over mogelijkheden binnen dit programma, geven we tijdens de Scharrelkids Inspiratiedag op 31 oktober een workshop over Grijs, Groen en Gelukkig. Neem voor meer informatie over 31 oktober contact op met IVN projectleider Ilse Suijkerbuijk. Meer informatie over het nieuwe IVN programma Grijs, Groen & Gelukkig? Mail met IVN projectleider Anna Bilker.

Vernieuwde cursus IVN Natuurouders

Buiten spelen en leren is leuk en gezond voor kinderen. Als IVN zijn we ervan overtuigd dat het belangrijk is dat kinderen op jonge leeftijd al kennis maken met de natuur, maar voor veel kinderen is dat helaas niet vanzelfsprekend. Met IVN Scharrelkids willen we daarom overal in het land natuuractiviteiten voor kinderen aanbieden. Daarvoor zijn veel kundige vrijwilligers nodig en dus cursussen en opleidingen. Eén van die opleidingen is de volledig vernieuwde cursus IVN Natuurouder.
 
Juist binnen scholen is er veel behoefte aan ondersteuning in het verzorgen van natuurbeleving en natuureducatie: natuurouders bieden de scholen daarbij een belangrijke helpende hand. De vernieuwde cursus biedt een prachtige mogelijkheid aan de IVN-afdelingen om nieuwe mensen aan ons werk te verbinden.
 
Heb je een vraag over de IVN Natuurouder cursus, het organiseren ervan, of heb je een suggestie?  Neem contact op met IVN Gelderland over de mogelijke ondersteuning die we kunnen bieden.  Meer informatie is ook te vinden op
www.ivn.nl/natuurouder.
 
Voor meer informatie neem contact op met IVN projectleider Ilse Suijkerbuijk.
 

Deze nieuwsbrief is verzonden aan <<E-mail adres>>.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij IVN. Wilt u geen verdere correspondentie ontvangen van IVN,
schrijf u dan hier uit
 
Email Marketing Powered by Mailchimp