Problemen met het lezen van de nieuwsbrief? Bekijk dan de online versie
IVN Gelderland 23-07-2015
In deze nieuwsbrief

Overig nieuws
Twitter@IVNGelderland

Volg @IVNGelderland en blijf ook tussen de nieuwsbrieven door op de hoogte van nieuws en activiteiten.

‏@IVNGelderland Voel je zeven jaar jonger met tien extra bomen in je wijk http://wapo.st/1Mk6ovE #groenisgezond #GroenDichterbij

‏@IVNNederland IVN is trots partner te zijn bij dit project!  http://bit.ly/1Mk6svp @DutchFilmWorks @markverkerk @HollanddeFilm #beleefdedelta #IVN

@IUCNNL  Onze meest waardevolle natuur wordt beschermd door Europese regelgeving. Voorkom dat die wordt afgezwakt! www.stemvoornatuur.nl

@IVNNederland  In 2014 beleefden 500.000 mensen de natuur met IVN. Je leest er alles over in het #IVN Jaarverslag 2014: ivn.onlineblad.nl 

@IVNGelderland Opening #GezondSchoolplein Kon. Julianaschool. Directeur: “het nieuwe plein past bij wat voor ons belangrijk is: natuurlijk leren spelen”

@IVNGelderland  26 jun. Jan (groep 7 Koningin Julianaschool, Culemborg): “Dit plein lijkt wel een droom!” #GezondSchoolplein


 

Zwerfafval is een van de thema’s waar IVN Gelderland zich momenteel actief mee bezig houdt. In deze nieuwsbrief worden een aantal van deze activiteiten uitgelicht.

Positieve evaluatie Schone en Beleefbare Waal

Op 9 juni kwamen ruim 25 Waaljutters op het gemeentehuis van West Maas en Waal bij elkaar om ervaringen uit te wisselen over het project Waaljutters. West Maas en Waal is een van de negen gemeenten waar Waaljutters actief is. In dit project gaan lokale verenigingen elk een zaterdag op pad en maken een traject langs de Waal binnen de gemeente schoon.
 
"Volgend jaar willen we weer zo'n actie". Dat bleek de algemene teneur bij de evaluatie.
Iedereen was heel tevreden: "leuke actie", "fijn om samen te werken" en "ook de penningmeester is blij" . Op zijn beurt was wethouder Ton de Vree trots op de verenigingen voor hun werk en hun enthousiasme.  Alle verenigingen kijken er naar uit om volgend jaar de actie te herhalen. Wethouder Ton de Vree concludeerde dat de gemeente het enthousiasme van de verenigingen graag onthoudt en dat het duidelijk is dat het niet bij dit ene jaar kan blijven.
 
Schone en beleefbare Waal, waar Waaljutters onderdeel van is, is een samenwerking tussen IVN Gelderland en GNMF, en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland en de deelnemende gemeenten. Kijk voor meer informatie op Waaljutters of neem contact op met IVN projectleider Saskia van Daalen.

Buurtjutters Buren komen in actie!

Niet alleen langs de Waal ligt zwerfafval maar ook gewoon in je eigen buurt. IVN Gelderland heeft hiervoor de aanpak “Schone Kernen” ontwikkeld. De gemeente Buren is een mooi voorbeeld hiervan.
 
Op 24 juni gaf Wethouder Sander van Alfen de aftrap van de ‘buurtjutters’ in Buren. De gemeente wil hiermee het zwerfafvalprobleem graag aanpakken. En heeft verenigingen gevraagd een gebied in de buurt te adopteren en schoon te houden van zwerfafval. Maar liefst 16 verenigingen hebben zich aangemeld. Zij maken de gemeente op vier momenten in het jaar vrij van zwerfafval. Voor het schoonhouden van een gebied ontvangt elke deelnemende vereniging een financiële vergoeding. Dit kan oplopen tot 1.000 euro per jaar. 
 
Het project is een samenwerking tussen de gemeente Buren en IVN Gelderland. Op dit moment zijn nog gebieden rondom Zoelen – Kerk-Avezaath – Rijswijk – Maurik en Eck en Wiel uit te geven voor het zwerfafvalproject. Voor meer informatie neem contact op met IVN projectleider Stefanie Janssen.

Groene vrijwilligers leren van elkaar

Op 10 juni 2015 vond een speciale ‘zwerfafvalbijeenkomst’ plaats op het kantoor van IVN Gelderland in Arnhem. Groene vrijwilligers die zelf Gelderse zwerfafval initiatieven hebben geïnitieerd werden bevraagd hoe zij dit precies gedaan hebben.
Elke initiatiefnemer heeft een presentatie gehouden en er is volop onderling uitgewisseld. In een ‘durf te vragen’ sessie zijn verschillende vragen van de deelnemers beantwoord en is hun ervaring over het opzetten van een zwerfafvalinitiatief besproken. Aan de hand van de verzamelde ervaringen, vragen en behoeften van deze  ‘zwerfafvalexperts’ worden tools voor verschillende doelgroepen ontwikkeld om het gemakkelijker te maken voor mensen om een nieuw zwerfafval initiatief te ontwikkelen of te ondersteunen.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met IVN projectleider Saskia van Daalen.

IVN Gelderland organiseert Groen Dichterbij Zomertour

Deze zomer organiseert IVN Gelderland de Groen Dichterbij Zomertour. Een reeks van informatieve en inspirerende bijeenkomsten bij gemeenten in de provincie Gelderland, bedoeld voor mensen die betrokken zijn bij een groen buurtproject of er één willen starten.
We trappen af op maandagavond 27 augustus in Apeldoorn. Op dinsdag 1 september zijn we in Zutphen, en hoor je de ervaringen van een Zutphens buurtproject, en krijg je tips van een expert. Ook worden die avond enkele groene buurtprojecten in het zonnetje gezet door wethouder Coby Pennings, zij zal IVN Groene Duimen uitreiken. In september zijn we ook nog te gast in Culemborg. Een aantal bestaande initiatiefnemers deelt hun inspirerende verhaal in korte ‘pitches’, en we gaan samen aan de slag met veelvoorkomende vragen bij het opzetten van een groen buurtproject. Lees verder.
Alle bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk, maar wel graag even opgeven via de volgende links: Apeldoorn, Zutphen, Culemborg.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met IVN projectleider Marieke Ankoné.

 

Convenant voor de ontwikkeling van duurzaam Rivierenland

Vrijdag 26 juni is in de Tielse uiterwaarden het 'Convenant voor de ontwikkeling van een duurzaam Rivierenland' ondertekend. Met dit convenant spreken de gemeenten Culemborg, Zaltbommel, Geldermalsen, Tiel, Buren, Neder-Betuwe , Neerijnen en Lingewaal de intentie uit dat zij zich verbinden als partner met NME Rivierenland. Door deze regionale samenwerking zal de lokale slagkracht voor duurzaamheidseducatie worden versterkt. Om te zien wat dit allemaal in de praktijk betekent gingen de wethouders na ondertekening mee met een groep 8 leerlingen van de Prins Clausschool uit Tiel, voor een boeiende veldles in de uiterwaard van Passewaaij.

 

NME Rivierenland biedt een platform om samen met andere maatschappelijke partners en initiatieven een robuust duurzaamheidsnetwerk te vormen, dat actief bijdraagt aan de verduurzaming van de regio Rivierenland. NME Rivierenland bestaat uit vier unieke Natuur- en Milieueducatie centra: NME Betuwe, NME Culemborg, Bezoekerscentrum Grote Rivieren en Stichting Duurzaam Rivierenland.

 

Het convenant is het resultaat van intensieve samenwerking van de NME centra. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met IVN projectleider Stefanie Janssen of kijk op NME Rivierenland.

IVN voor natuurbeleving en gezondheid

Groen is gezond!  Steeds meer onderzoeken onderstrepen de positieve invloed van natuur op de gezondheid. Helaas is de afstand tussen mens en natuur, vooral door verstedelijking, nog nooit zo groot geweest als nu. IVN Gelderland zet zich in om deze afstand te verkleinen door jong en oud vaker in contact te brengen met de natuur, zodat zij zelf ervaren welk effect dit heeft op hun gezondheid. We zijn druk bezig met het opzetten van projecten en activiteiten met deze krachtige combinatie van gezondheid en natuurbeleving. In de volgende nieuwsbrief zullen we hier meer over vertellen. Lees hier meer over het thema Natuur en Gezondheid!

Terugblik op de IVN Slootjesdagen 2015

Hoe overleeft een kokerjuffer in een sloot vol vijanden? En wat doet het bootsmannetje om aan eten te komen? In het weekend van 13 en 14 juni lieten 108 IVN-afdelingen in heel Nederland kinderen en hun (groot) ouders ontdekken wat er leeft en wat er allemaal gebeurt in een doodgewone sloot, tijdens de IVN Slootjesdagen.  In Gelderland verzorgden maar liefst vijftien afdelingen met veel enthousiasme activiteiten rond de slootjesdagen. Dank aan alle IVN vrijwilligers voor hun geweldige inzet!
 
Alvast voor in de agenda: de IVN Slootjesdagen vinden in 2016 plaats op 11 en 12 juni.
Wilt u in de tussentijd zelf op onderzoek uit? Word dan nu lid van IVN en ontvang een Waterontdekpakket.

Deze nieuwsbrief is verzonden aan <<E-mail adres>>.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij IVN. Wilt u geen verdere correspondentie ontvangen van IVN,
schrijf u dan hier uit
 
Email Marketing Powered by Mailchimp