Problemen met het lezen van de nieuwsbrief? Bekijk dan de online versie
IVN Gelderland 24-02-2016
In deze nieuwsbrief

Overig nieuws

Twitter‏@IVNGelderland
Tevreden opdrachtgever
@Natuurmonument en oproep aan
betrokken jongeren om mee te denken
& werken in #Bloemkampen pic.twitter.com
/Y6HRTntlv7
 
IVN Gelderland ‏@IVNGelderland  
Leer 5 mrt over #jongerenprofielen
en hoe activiteitenbeter aansluiten op
waarden van #jongeren met de @WLAcademie
http://www.woestelandacademie.nl/workshop
 
IVN Gelderland ‏@IVNGelderland
IVN Gelderland is erg blij met de
brede steun van de Staten
voor meer betrokkenheid
bij natuur en landschap. Hartelijk dank!

AnnaLenaHedinPenninx ‏@AnnaLenaPx
IVN kan met gemeenten aan de slag om
jong & oud te betrekken bij natuur & landschap.
http://gelderland.stateninformatie.nl/
document/2930722/1 …
Voorstel is aangenomen #psgld
 
IVN beleef de natuur ‏@IVNNederland
Vandaag gaat Grijs, Groen & Gelukkig van start!
https://m.youtube.com/watch?v=hHI6GaKV4vM …
 
Cassandra van Altena ‏@mooiemus
Vanaf 10-3 geef ik de cursus Tuinreservaten bij
IVN Maas en Waal.
Info en aanmelden:
http://bit.ly/1ROUahS  @IVNNederland
@IVNGelderland
 
De natuurgidsenopleiding van IVN De Oude IJsselstreek
is ook volgeboekt!
https://twitter.com/IVNGelderland/status/
686472743773188096 …
 
IVN Gelderland ‏@IVNGelderland
Natuurgidsencursus van IVN-afdelingen
Noord-Midden Achterhoek
en Oost-Achterhoek is erg populair merkt
@OmroepGLD: http://gld.nl/wTdJ

Geslaagde klusmiddag op Gezond Schoolplein Culemborg

Leerlingen van groep 6 en 7 van de Koningin Julianaschool in Culemborg hebben op woensdagmiddag 3 februari hard gewerkt aan en op hun Gezonde Schoolplein. Na al het knotten, wieden en harken was er tijd voor nog meer natuurbeleving, in de vorm van een uilen-demonstratie. Lees hier meer.

Deze middag is georganiseerd door NME Culemborg en IVN Gelderland. Onder de noemer Gelderse Groene Jeugd stimuleert IVN Gelderland het organiseren van activiteiten die kinderen en jongeren al op jonge leeftijd enthousiast maken voor (vrijwilligerswerk in) de natuur. Een gezond schoolplein is een ideale plek om de natuur dichtbij te beleven. Dat hebben de leerlingen van de Koningin Julianaschool nu zelf ervaren.

 Neem voor meer informatie over deze activiteit of Gezonde Schoolpleinen contact op met IVN projectleider Koen van Loon (primair onderwijs) of projectleider Linda IJmker (voortgezet onderwijs en MBO).


Harderwijkse jongeren als gebiedsontwikkelaar in actie

Leerlingen van het Technasium van RSG Slingerbos|Levant presenteerden donderdag 4 februari als echte adviseurs hun ideeën voor gebiedsontwikkeling aan Natuurmonumenten, adviesbureau Tauw, Waterschap Veluwe en Vallei, LTO, Provincie Gelderland en NME de Hortus. Via het IVN Jongeren Adviesbureau deden zij de afgelopen maanden gedegen onderzoek naar het gebied de Bloemkampen tussen Harderwijk en Nunspeet. In de Bloemkampen wordt gewerkt aan diverse gebiedsopgaven zoals realisatie van een Gelders Natuurnetwerk en de Kaderrichtlijn Water. Jongeren hebben vanuit hun perspectief ervaringen en beelden die van meerwaarde zijn voor de ontwikkeling van het gebied. Door hen, via het IVN Jongeren Adviesbureau, te stimuleren tot nadenken over het gebied en nieuwe ideeën te laten ontwikkelen, ontstaat een langdurige betrokkenheid. Opdrachtgever Natuurmonumenten en de andere organisaties waren verrast door de veelheid van ideeën: Lees hier verder.

Voor meer informatie over het IVN Jongeren Adviesbureau of IVN’s Aanpak bij Gebiedsontwikkeling, neem contact op met IVN projectleider Stefanie Janssen.

IVN Gastheer van het Landschap in Gelderland

Tijdens de bijeenkomst ‘Stuif ’s in de Veluwe’ op 21 januari van de provincie Gelderland heeft IVN een workshop verzorgd over het programma IVN Gastheer van het Landschap. De provincie Gelderland wil de Veluwe weer op 1 als toeristisch recreatieve (vakantie)bestemming. IVN gastheer van het landschap kan hier bij helpen.

Op 3 maart start de cursus IVN Gastheer van het Landschap voor (agrarische) horeca en recreatie- ondernemers in de gemeenten Hattem en Heerde. In vier middagen leren ondernemers over de ontstaansgeschiedenis, flora en fauna, beheer van het gebied en hoe dit over te dragen is aan de gasten. Een extra service die het verblijf én het gebied aantrekkelijker maakt.

Deze eerste Gelderse Gastheerschap cursus wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Hattem en Heerde, in samenwerking met de Provincie Gelderland en Waterschap Veluwe en Vallei, diverse lokale fondsen én de medewerking van lokale (vrijwilligers)organisaties. In het gebied is IVN Gelderland actief om inwoners, ondernemers en jongeren betrokken te maken bij het (uit)dragen van de ontwikkelingen en de natuurwaarden van het gebied als geheel. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de cursus in de gemeente Hattem en Heerde! Aanmelden en meer informatie over deze cursus kan via www.ivn.nl/afdeling/gastheer-van-het-landschap of bij IVN projectleider Stefanie Janssen.

Wilt u weten wat IVN Gelderland met en voor recreatieondernemers kan betekenen? Neem dan contact op met IVN projectleider Saskia van Daalen.

Factsheets vol tips voor groene buurtprojecten

Op steeds meer plaatsen slaan mensen de handen ineen om samen het (openbaar) groen in hun omgeving  te beheren of anders vorm te geven: van natuurspeelplek tot buurtmoestuin. Goed nieuws, want daardoor knapt de buurt op, leren buurtbewoners elkaar beter kennen en worden mensen gezonder.

Het opstarten van een project geeft veel energie, maar roept soms ook vragen op. IVN’s GroenDichterbij kan daarbij helpen: op Groen Dichterbij.nl vind je bijvoorbeeld antwoorden op veelgestelde vragen, en handige factsheets. Er zijn onlangs twee nieuwe factsheets verschenen: een factsheet over het vinden en binden van (meer) vrijwilligers. En een factsheet over hoe je (als) ambtenaar om kan gaan met groene buurtprojecten

Neem voor meer informatie over Groen Dichterbij contact op met IVN projectleider Marieke Ankoné


Vooraankondiging IVN Inspiratiedag Grijs, Groen en Gelukkig

Zaterdag 2 april 2016 organiseren IVN Gelderland en IVN Flevoland een Inspiratiedag rond het nieuwe IVN project Grijs, Groen en Gelukkig. Deze dag is bedoeld voor alle IVN-ers die groene activiteiten organiseren voor en met ouderen. IVN vrijwilligers die (nog) niet actief zijn, maar wel geïnteresseerd, zijn uiteraard ook van harte welkom.

Met het project Grijs, Groen en Gelukkig gaat IVN, met ruimhartige steun van de Nationale Postcode Loterij, tienduizenden ouderen een gezonde en gelukkige oude dag bezorgen. Tijdens de Inspiratiedag gaan we het project presenteren en nemen we iedereen mee in de kansen en mogelijkheden die het project de IVN-ers biedt. Meer informatie over het uitgebreide programma en de locatie volgt nog.

Aanmelden kan al via IVN Gelderland. Vragen of suggesties? Neem contact op met IVN projectleider Ilse Suijkerbuijk.

WoesteLand steekt handen uit de mouwen tijdens NLDoet

WoesteLand, de jongerenafdeling van IVN, helpt samen met tientallen vrijwilligers tijdens de landelijke vrijwilligersactie NLDoet (van 11 en 12 maart) mee op Landgoed Sevenaer in Zevenaar.
WoesteLanders zullen helpen met het begeleiden van de (jonge) vrijwilligers. Een leuke klus! Wil je zelf meedoen? NLDoet staat open voor deelnemers van alle leeftijden, en opgeven kan via deze link.
 
Zo betrek je jongeren
Ook aan de slag met jongeren vanaf 12 jaar, en wil je deze jongeren enthousiast maken over natuur en duurzaamheid? Mis dan niet de workshops van de WoesteLand Academie. Tijdens deze workshops worden handvatten aangereikt om jongeren de natuur te laten beleven en te inspireren tot een duurzamere levensstijl. Kijk voor meer informatie op www.woestelandacademie.nl, of neem contact op met IVN projectleider Alina Salomon.

IVN afdelingen in beeld!

In deze vaste rubriek zetten we een Gelderse IVN afdeling in het zonnetje.  We willen hiermee het goede en vele werk van de vrijwilligers van de lokale IVN afdelingen aan onze lezers laten zien. Ditmaal vertelt IVN Zuidwest Veluwezoom over de realisatie van een oeverzwaluwwand.

In het gebied van IVN Zuidwest Veluwezoom komen in de Jufferswaard, de uiterwaard van de Nederrijn in Renkum, oeverzwaluwen voor. Sjon Kortekaas, lid van de Vogelwerkgroep heeft het initiatief genomen om met sponsoren, waaronder het Waterschap Vallei en Veluwe, Vogelbescherming Nederland, de gemeente Renkum en Staatsbosbeheer, een kunstmatige oeverzwaluwwand te realiseren. Lees hier meer hoe het initiatief er is gekomen.
 
In samenspraak met de beheerder Staatsbosbeheer en het waterschap is een locatie uitgezocht bij de monding van de beek. Met de extra financiering konden de benodigde materialen worden aangeschaft. Het waterschap had de nodige machines in het veld aanwezig voor de realisatie van de oeverzwaluwwand. Op 25 september 2015 was het zover en is de oeverzwaluwwand feestelijk geopend!
 
De Vogelwerkgroep van IVN Zuidwest Veluwezoom organiseert regelmatig excursies. Kijk voor meer informatie op de website. Meer weten over IVN Vrijwilligers? Neem contact op met IVN projectleider Ilse Suijkerbuijk.

Van Luchtkasteel tot Dassenburcht

Al ruim dertien jaar is Van Luchtkasteel tot Dassenburcht (VLtD) een succesvol educatieproject over cultuurhistorie en natuur op landgoederen. Ongeveer 50 landgoederen door het hele land nemen deel aan dit project, en ontvangen en begeleiden schoolklassen tijdens een excursie op en rond het landgoed. Per 1 september 2015 is de landelijke projectcoördinatie overgenomen door IVN van SME advies.
 
Begin januari zijn we gestart met een inventarisatie van de huidige situatie rondom VLtD. Om te leren van succesvolle voorbeelden en het verkennen van nieuwe mogelijkheden hebben wij een enquête uitgezet voor deelnemende landgoedeigenaren en vrijwilligers. Heeft u de enquête niet ontvangen, maar wel ervaringen met VLtD? Vul dan de enquête in via deze link.
 
Op 30 maart wordt de jaarlijkse Landgoeddag op landgoed Hackfort georganiseerd als bedankje voor de actieve inzet van de landgoedeigenaren, vrijwilligers en leerkrachten.
Kijk voor meer informatie over het project op www.vltd.nl of neem contact op met IVN projectleider Saskia van Daalen of IVN projectmedewerker Fiona Boonk.

Symposium Crowdfunding voor Natuur

Crowdfunding VoorNatuur en Voor je Buurt nodigen u uit voor het symposium Crowdfunding voor Natuur op 24 maart in Amsterdam. Tijdens het symposium delen diverse particulieren en organisaties hun ervaringen met crowdfunding. En we bekijken op welke manieren crowdfunding kan worden ingezet in de natuursector. Meer informatie en aanmelden.

Crowdfunding VoorNatuur is een initiatief van IVN, Landschappen NL en InnovatieNetwerk in samenwerking met Nationaal Groenfonds, Adviesbureau Douw&Koren en Crowdfundingplatform CrowdAboutNow.

16 april IVN Ledendag 'Natuur Dichtbij'

IVN'ers zijn zich maar al te goed bewust van het belang van natuur in de directe omgeving. We gunnen het elke Nederlander om te kunnen genieten van zo veel mogelijk groen dichtbij huis. En we zien dat steden steeds vaker aandacht hebben voor natuur in de stad. Onbenutte stukken grond worden groen en een groene gemeente betekent ook een vitale gemeente. Het belang van een rijke biodiversiteit, de kwetsbare positie van bestuivers als bijen en vlinders en de bemoeilijkte waterafvoer door verstening wordt ingezien.

De IVN ledendag staat daarom speciaal in het teken van Natuur Dichtbij en is zaterdag 16 april 2016 in Leiden. Het plenaire ochtendprogramma is in de Stadsgehoorzaal. Na de lunch kun je deelnemen aan workshops, rondleidingen in Naturalis, stadswandelingen met IVN Leiden en rondvaarttochten.
 
Kijk voor meer informatie en inschrijving op www.ivn.nl/ledendag. Aanmelden kan tot 15 maart.

Deze nieuwsbrief is verzonden aan <<E-mail adres>>.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij IVN. Wilt u geen verdere correspondentie ontvangen van IVN,
schrijf u dan hier uit
 
Email Marketing Powered by Mailchimp