Problemen met het lezen van de nieuwsbrief? Bekijk dan de online versie
IVN Gelderland 12-03-2015
In deze nieuwsbrief

Overig nieuws
Twitter@IVNGelderland

Volg @IVNGelderland, zodat je ook tussen de nieuwsbrieven door op de hoogte bent van nieuws en activiteiten.

 @JanssenStefanie Vandaag weer hard gewerkt aan project @Waaljutters met @IVNGelderland, @GelderseNMF. Veel aanmeldingen van jutters op www.waaljutters.nl !

@Waaljutters 21 groepen melden zich voor blijvende grote schoonmaak tussen @Zaltbommel en Brakel bit.ly/1BU2OV1

@IVNGelderland Boodschap Gelderse natuur- en recreatieorganisaties aan Provinciale Staten: Veluwe verdient status Werelderfgoed bit.ly/1ExhsAT

@NMEPodium Hoeveel organisaties zijn er in NL die bezig zijn met #NME en wat is hun bereik? Lees de factsheet impactmeting op www.nmepodium.nl/Nieuws/Factsheets-

@IVN_Arnhem De website opgeldersebodem.nl/  krijgt binnen kort een update met nieuwe informatie en logo #opgeldersebodem

@IVNNederland Daar is ie!!! Wat een geweldige bijdrage voor Grijs, groen en gelukkig! #goedgeldgala @PostcodeLoterij https://www.ivn.nl/projecten/thema-natuur-gezondheid/grijs-groen-en-gelukkig
 


 


 


Opening Schone en Beleefbare Waal op 14 maart

Op 14 maart wordt het project Schone en beleefbare Waal feestelijk geopend door gedeputeerde Josan Meijers, in bezoekerscentrum De Grote Rivieren te Heerewaarden, in aanwezigheid van diverse betrokken wethouders. In dit project wordt in negen gemeenten langs de Waal (Neerijnen, Neder-Betuwe, Lingewaard, Tiel, Overbetuwe, Zaltbommel, West Maas en Waal, Maasdriel, Lingewaal) zwerfafval in de uiterwaarden opgeruimd door ondermeer sport- muziek- en buurtverenigingen, die hiervoor een vergoeding van de gemeente ontvangen. Voor deze nieuwe zwerfafvaljutters worden belevingsactiviteiten georganiseerd die hen op een nieuwe manier naar hun omgeving laten kijken.
 
Schone en beleefbare Waal is een samenwerking tussen IVN Gelderland en GNMF, en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland en de deelnemende gemeenten. Kijk voor meer informatie op www.waaljutters.nl.
 
Leren van succes
Om nieuwe zwerfafvaljutters te ondersteunen inventariseert IVN Gelderland de succesfactoren van bestaande initiatieven. Hiervoor organiseren we binnenkort een bijeenkomst. Ruim jij zwerfafval op, waar dan ook in Gelderland? Laat het ons weten via gelderland@ivn.nl!


Schone kernen Buren

Begin maart startte IVN Gelderland samen met de gemeente Buren het project Buurtjutters. In dit project worden lokale verenigingen betrokken bij zwerfafval in hun omgeving. Zij worden uitgenodigd om vier keer per jaar afval te verzamelen in hun eigen buurt: na Oud & Nieuw, voor het groeiseizoen, voor de zomervakantie, en aan het begin van de winter. In ruil daarvoor krijgen ze een bijdrage voor de clubkas. De voorbereiding van het project en de werving van de groepen is in volle gang. Wil je Buurtjutters organiseren in jouw gemeente? Neem voor meer informatie contact op met s.janssen@ivn.nl.
 

IVN  in beeld

Wie is en wat doet IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid? Deze animatie legt het uit in 90 seconden. Leuk om te delen via social media!
 
IVN Natuurgidsen
Waarom word je IVN-natuurgids? Wat is er zo leuk aan? En hoe ziet een excursie er uit? Bekijk het enthousiaste verhaal van Gerda, van IVN Alphen aan de Rijn, en van Arthur, van IVN Delft. Begint het te kriebelen? Bekijk het aanbod van IVN cursussen hier.

IVN Scharrelkids - handen uit de mouwen
Je haren in de wind, handen in de modder: met Scharrelkids laat IVN kinderen en hun ouders ervaren hoe leuk het is om lekker buiten bezig te zijn. Bekijk dit filmpje voor een impressie, en kijk op www.scharrelkids.nl voor activiteiten bij jou in de buurt!

Workshop Weidevogel-educatie

Op woensdagavond 4 maart gaf IVN Gelderland een workshop over weidevogel-educatie, in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland.
In interactieve sessies kregen de aanwezige weidevogelgroepen en IVN-vrijwilligers antwoord op vragen als 'hoe houd ik de aandacht van de kinderen vast?’ en 'welke inhoudelijke kennis heb ik nodig?'. De deelnemers gingen met veel inspiratie naar huis, en gaan enthousiast aan de slag met het benaderen van basisscholen om meer kinderen te bereiken met natuureducatie.
Wil jij als vrijwilliger aan de slag  met weidevogel-educatie? Neem dan contact op met IVN Gelderland.


Natuurontwikkeling Hattemerpoort

IVN Gelderland en de Gelderse Natuur en Milieufederatie werken aan natuurontwikkeling in de Hattemerpoort. Rol van IVN Gelderland is het betrekken van inwoners van het gebied -in het bijzonder jongeren, vrijwilligers en recreatieondernemers- bij het landschap en de verandering daarvan, en hoe zij hier zelf een actieve rol in kunnen spelen.

 

Zo gaan middelbare scholieren van De Noordgouw te Heerde, onder leiding van IVN, aan de slag met een adviesvraag van de Dorpsraad Wapenveld waardoor ze hun eigen gebied beter leren kennen en waarderen. Bekijk dit filmpje (vanaf 3:49) voor meer informatie, of neem contact op met Stefanie Janssen voor uitvoering op andere locaties. De natuurontwikkeling in de Hattemerpoort is onderdeel van het Gelders Natuurnetwerk (voorheen EHS).


 


Groen Dichterbij Zomer- en Wintertour

Afgelopen winter organiseerde IVN Gelderland, in samenwerking met GNMF, de Groen Dichterbij Wintertour: een reeks van vier informatieve en inspirerende bijeenkomsten voor mensen die betrokken zijn bij een groen buurtproject of er één willen starten. In totaal hebben 115 mensen de Wintertour bijgewoond. Benieuwd naar de presentaties en tips over starten, financieren en regelen van een buurtproject? Neem contact op met IVN Gelderland.


De Wintertour krijgt een vervolg in de vorm van de Groen Dichterbij Zomertour, langs diverse gemeentes. Wil je dienen als gastlocatie en zo jouw project voor het voetlicht brengen? Of ontvang je graag een uitnodiging voor de Zomertour? Geef het door aan m.ankone@ivn.nl.


Maatschappelijke effecten groene buurtprojecten

Groen Dichterbij, het landelijke platform voor groene buurtprojecten, laat in de publicatie ‘Hoe groen goed doet’ zien wat de maatschappelijke effecten zijn van dergelijke initiatieven. En dat zijn er heel veel!
 
Kracht in NL, één van de vrienden van Groen Dichterbij, maakt initiatieven uit de samenleving zichtbaar. Onder andere met de Maatschappelijke Exchange. Aanmelden op www.maexchange.nl heeft veel voordelen:  je maakt je initiatief zichtbaar,  en de MAEXchange helpt je bij het vinden van financiering, donaties, subsidies, partners, materialen en mensen! Als je je nu aanmeld maak je bovendien kans op €500,-.


 


IVN Slootjesdagen 2015

In het weekend van 13 en14 juni laat IVN zoveel mogelijk kinderen en hun ouders ontdekken wat er leeft en gebeurt in en om het water in Nederland, tijdens de IVN Slootjesdagen. Zet de datum alvast in je agenda en ga op onderzoek uit!
Organiseert jouw IVN-afdeling een activiteit? Meld deze dan aan via het aanmeldformulier


Eerste Gezonde Schoolplein Voortgezet Onderwijs in Nijmegen

Op 30 januari openden het Kandinsky College in Nijmegen ’s lands eerste Gezonde Schoolplein voor het Voortgezet Onderwijs (filmpje). Op een Gezond Schoolplein krijgen leerlingen de ruimte om te ontspannen, te leren en te bewegen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving - tijdens en na schooltijd. Het eerste Gezonde Schoolplein van een MBO-instelling wordt waarschijnlijk ook in Gelderland gerealiseerd: ROCA12 in Ede is hard op weg om hun nieuwe schoolplein te kunnen openen.

 

IVN Gelderland adviseert het Kandinsky en ROCA12 bij heorganiseren van beheer en onderhoud en begeleidt docenten bij het verankeren van educatieve buitenactiviteiten in het bestaande lesprogramma. Lees meer.

IVN Gelderland traint gastdocenten windcoöperatie

Op 12 februari organiseerde IVN Gelderland een educatieworkshop voor aspirant gastdocenten van de coöperatie WindpowerNijmegen. Robin Kop van IVN Gelderland gaf een introductie over het benaderen van basisscholen en het geven van gastlessen in het algemeen. Windgids Marianne van den Heuvel liet vervolgens concreet zien hoe je de thema’s duurzame energie en windenergie kunt behandelen in de klas. Allerlei werkvormen kwamen voorbij; kinderen laten raden hoe lang en hoe zwaar een windmolen in olifanten is, blijkt een succesnummer! Samen met WindpowerNijmegen ondersteunt IVN Gelderland de kersverse gastdocenten met coördinatie en materialen.

Deze training is een onderdeel van de ondersteuning die IVN Gelderland en GNMF bieden aan WindpowerNijmegen. Interesse in een gastles over windenergie in Nijmegen en omstreken? Neem dan contact op met IVN Gelderland.

Gastheerschap van het Landschap

Tevreden en blije gasten, daar doe je het als ondernemer voor. Uit onderzoek blijkt dat natuur en landschap steeds belangrijker worden bij het kiezen van een uitje of vakantiebestemming. Als ondernemer in Gelderland profiteer je van een prachtige omgeving. Wanneer je je gasten ook nog alles kunt vertellen over het gebied zelf, dan ben je een nog interessantere gastheer! Word daarom Gastheer van het landschap

Meld je aan voor een cursus
De IVN-cursus Gastheerschap van het Landschap informeert ondernemers in de toeristische sector over de bijzondere (natuurlijke) waarde van het gebied waarin zij ondernemen. Daarnaast biedt de cursus gelegenheid een netwerk op te bouwen en samen te werken aan arrangementen.
Interesse? Neem dan contact op met IVN Gelderland.

WoesteLand Academie: zo betrek je jongeren

WoesteLand, de jongerentak van IVN, start dit voorjaar de WoesteLand Academie. Hier leer je van jongeren zelf hoe je jongeren (12-30 jaar) de natuur kunt laten beleven en hoe je hen kunt inspireren tot een duurzamere levensstijl. De WoesteLand Academie trapt af met zes workshops, waaronder de workshop ‘Duurzaam doen – Idealisme in het dagelijks leven’ op 18 april, en ‘Duurzame communicatie en PR’ op 30 mei, beiden in Arnhem. Bekijk hier het totale workshopprogramma.
 
Maak kans op een gratis workshop
In samenwerking met IVN Gelderland biedt de WoesteLand Academie ter introductie een gratis workshop aan voor de eerste vijf Gelderse deelnemers die zich aanmelden via info@woestelandacademie.nl.

Deze nieuwsbrief is verzonden aan <<E-mail adres>>.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij IVN. Wilt u geen verdere correspondentie ontvangen van IVN,
schrijf u dan hier uit
 
Email Marketing Powered by Mailchimp