Copy
PAUW Journaal - Najaar 2015
Bekijk in uw browser


PAUW Journaal  

 
Beste <<First Name>>,

Bedrijven die willen vernieuwen en veranderen ontbeert het vaak niet aan een toekomstvisie en cijfers die dit onderbouwen. Maar het echte veranderen zit in de beweging die de mensen zelf maken. Mensen stimuleren dit te doen is onze toegevoegde waarde. Hoe zetten wij dit psychologisch proces organisatiebreed in gang samen met onze klant? Daar gaat deze nieuwsbrief over. 
 

Onze visie op organisatieverandering

Als mensen gaan werken vanuit een nieuwe gedachte, een andere houding en andere dingen gaan doen, verandert de organisatie vanzelf. Vanuit ons mensbeeld ondersteunen wij organisaties om in beweging te komen. Wij denken in:
 • Zien (het is een feit, het is nodig)
 • Bewogen worden (het raakt mij en mijn omgeving)
 • In beweging komen (ik wil iets doen)
Onze ankerpunten bij een verandertraject zijn:
 • Goed aansluiten bij u en uw organisatie; geen blauwdruk maar maatwerk
 • Het management ondersteunen in hun rol als verandermanagers
 • Samen met u een nieuw en helder perspectief creëren
 • Het primaire proces is leidend voor de gewenste verandering
 • Zien en benoemen wat nodig is
 • Met u bruggen bouwen tussen de diverse lagen in de organisatie
 • (Organisatie)patronen bespreekbaar maken
 • De focus leggen op wat al werkt & de vooruitgang die geboekt wordt
Lees meer
 

 

'Twijfel is onaangenaam, maar zekerheid is absurd'

Voltaire

Blog: 'Nothing stays the same'

Beroepsmatig heb ik regelmatig met mensen en teams te maken die proberen om te gaan met veranderingen. We vertellen elkaar dat ze erbij horen of zelfs heel wenselijk zijn. Toch hebben wij mensen er een haat-liefde verhouding mee.
Verandering, natuurlijk!  Maar alleen als.... Lees verder
 

Verbindend veranderen, een casus

Een klant vraagt aan ons: 'Denk en doe mee met ons veranderproces. Wees kritisch en opbouwend zonder het van ons over te nemen, want wij willen deze verandering inzetten en verankeren met onze eigen mensen.'
Precies zoals wij willen werken dus. Heerlijk!

De vraagstelling is: 'Wij willen bij meer managers en medewerkers een ondernemende houding zien, vaker maatwerk leveren en in al onze dienstverlening een persoonlijke en kleinschalige benadering neerzetten'. Hoe doen we dit? Lees meer
 

Boekentip

'Het hart van de verandering' is een praktijkboek waarin de psychologie van veranderen centraal staat. Het is opgebouwd uit herkenbare praktijkverhalen.

Met de dynamiek van Zien, Voelen, Veranderen zorgt u dat de boodschap niet alleen overkomt, maar dat het gedrag van mensen ook daadwerkelijk verandert!

Een aanrader dus.

Oefening: Zien, Voelen, Veranderen

Met deze korte oefening, die je alleen of met je team kan doen, maak je zichtbaar en voelbaar hoe de verandering voor jou (en je collega's) op dat moment werkt.
 1. Zet een groot voorwerp, bijvoorbeeld een stoel, in de ruimte. Dit voorwerp symboliseert de huidige verandering.
 2. Zoek een plaats in de ruimte ten opzichte van de verandering.
 3. Neem waar wat je ervaart op die plek in de ruimte: Waar gaat jouw aandacht naartoe? Kun je de verandering zien vanaf jouw plek? Wat voel je? Hoe ervaar je de afstand tot de verandering en (eventueel) tot jouw collega's?
 4. Waar zou je misschien liever willen staan?
 5. Wat heb jij nodig om daar te komen?
 6. Neem even de tijd om te reflecteren (eventueel in duo's) en benoem welke actie hierbij hoort. 
Het effect van deze oefening is dat je op een directe en beeldende manier feedback krijgt op je houding of positie in de verandering. Het zet aan tot reflectie en actie.
 
 

'Medewerkers staan niet centraal in de organisatie.
Nee, medewerkers zíjn de organisatie!'

Wessel Ganzevoort, hoogleraar organisatiedynamiek
en oud-KPMG-topman

Communicatietips voor managers

Ben jij een betrokken leider die op een overtuigende manier wil vertellen wat je nu wilt bereiken met jouw mensen? Vier tips.

Wees duidelijk en concreet. Onzekerheid is een bron van geruchten, politiek spel en improductief gedrag. Geef daarom vanaf het begin duidelijkheid over wat er gaat gebeuren en wat dat voor iedereen betekent. Liefst met concrete voorbeelden.
Toon begrip en empathie. In plaats van financiële en strategische analyses over je mensen uit te strooien, kun je beter met pakkende voorbeelden laten zien dat je begrijpt wat jouw verhaal betekent voor hen.
Verdiep je in wat jouw medewerkers motiveert. Veel mensen zijn na opeenvolgende reorganisaties murw. Het wordt lastiger om hen in beweging te krijgen. Dat maakt het extra belangrijk om stil te staan bij wat hen intrinsiek motiveert. Het draait vaak om Autonomie, Competent voelen of Zingeving.
Herhaal je verhaal. Een rekensom over de communicatie bij verandering in organisaties. Zo’n 0,58% van alle informatie die een medewerker krijgt, gaat over 'het verandertraject’. Zelf heb je het gevoel dat jouw boodschap een grijsgedraaide plaat wordt, maar voor je medewerkers is het pas de 2e of 3e keer dat ze er iets van horen.

Met dank aan Debatrix (zie hier het volledige artikel)
 

PAUW op de smartphone

Met dank aan Hopontwerp is er nu ook een flitsende website van PAUW via uw smartphone te zien. Qua look & feel lijkt het op de gewone website maar toch nèt weer een beetje anders!

Nieuwsgierig? Mooi! Neem met uw mobiel een kijkje op www.adviesgroeppauw.nl

Werkplaats organisatieopstelling: 'zien, voelen, bewegen'

Heeft u een dilemma of ontwikkelpunt in uw organisatie? Met een organisatieopstelling op 15 oktober brengen wij uw organisatievraagstuk of teamvraag in beeld. We gaan letterlijk zien, bewogen worden en in beweging komen.
 
Informatie & aanmelden
     
Onze scholingsactiviteiten zijn vrijgesteld van btw.
Share
Tweet
+1
Share
Forward to Friend
Adviesgroep PAUW | Graafseweg 274 | 6532 ZV  Nijmegen
E info@adviesgroeppauw.nl | W www.adviesgroeppauw.nl

Drs. Jacqueline de Wit | M 06 - 1905 7085 | E jacqueline@adviesgroeppauw.nl
Drs. Elise van Bussel | M 06 - 1758 9491 | E elise@adviesgroeppauw.nl
Drs. Annemarie van de Ven | M 06 - 1907 5930 | E annemarie@adviesgroeppauw.nl
Volg ons op Facebook
U ontvangt dit bericht, omdat u bekend bent met ons bureau of met één van de adviseurs. uitschrijven  Gegevens aanpassen

Ontwerp & realisatie ToeDoe Organisatie & Structuur
Copyright © 2015 Adviesgroep PAUW, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp