Beste geadresseerde,

Dit is al weer de vierde nieuwsbrief van Duurzaam Diepenveen in 2015.  Deze verschijnt op onregelmatige tijdstippen als er nieuws is, dit keer veel over onze activiteiten met Buurkracht in Diepenveen Noord.
Kent u nog anderen die mogelijk ook in deze nieuwsbrief geïnteresseerd zijn, stuur deze mail dan door en vraag hen zich op te geven voor een gratis abonnement. Wilt u de mail niet meer ontvangen, geef dat dan aan via de afmeldingsmogelijkheden van deze mail.
 
Meer weten over de verschillende onderwerpen, kijk dan op onze website www.duurzaamdiepenveen.nl. neem contact op via de site of benader ons tijdens onze activiteiten.
 

Buurkracht en  Diepenveen Noord


Op 9 juni jl. vond in de Hof van Salland  de eerste, succesvolle bijeenkomst Buurkracht plaats van bewoners uit Diepenveen Noord (vanaf de Brinckerinckbaan naar het noorden). Dit initiatief werd in samenwerking met Buurkracht georganiseerd. Buurkracht is een initiatief van Enexis en wil stimuleren dat bewoners  elkaar ondersteunen bij de gezamenlijk aanschaf van energiebesparende maatregelen. Dat bespaart ook kosten, bijvoorbeeld  als een bedrijf voor een hele straat voorrijdt voor de vloer- of spouwisolatie. Inmiddels zijn er 4 taakgroepen gestart. 

taakgroep: Zonnepanelen/zonneboiler
Sommige bewoners hebben de zonnepanelen al aangeschaft en hebben al meegeprofiteerd van zonnige zomerweken. Anderen zitten in de oriëntatiefase.
De volgende bijeenkomst is op 4 november aanstaande. Betrokkenen krijgen hiervoor een afzonderlijke uitnodiging.
 
taakgroep: Isolatie vloer/ dak en/of spouw
Een groep van 10 mensen heeft zich in de eerste bijeenkomst uitgebreid laten informeren door energieadviseur Henk Kasper. De volgende stap is nu de inspectie van ieders huis. De energieadviseur  zal op verzoek van de bewoners de spouw inspecteren en eventueel op andere vragen advies geven.  Bewoners betalen zelf voor dit persoonlijk advies. Daarna kunnen zij bij diverse aanbieders een offerte opvragen.
Op de volgende bijeenkomst op maandag 12 oktober om 20.00 u. komt de taakgroep bij elkaar om offertes te vergelijken en keuzes te maken uit de offertes en door gezamenlijke inkoop (enige) korting te bedingen. Betrokkenen en geïnteresseerden krijgen hiervoor een persoonlijke uitnodiging.
 
taakgroep: CV combiketel
Tijdens de eerste bijeenkomst met de taakgroep die zich richt op het vervangen van de bestaande CV combiketel hebben het over de bestaande installaties gehad, de bedrijven die thans het onderhoud uitvoeren en de service die wordt verleend:
 • De voor en nadelen die mogelijk een rol spelen bij een groot landelijk bedrijf dat ketels levert en onderhoud pleegt t.o.v. een klein lokaal bedrijf.
 •  De garantie die een bedrijf geeft, de zekerheid op langdurige service, het contact met de mensen die onderhoud uitvoeren.
 •  Het belang van een juiste capaciteit van de ketel en afstelling van de radiatoren waaronder de waterzijdige inregeling. Het gebruik van een thermostaat met te programmeren instelling.
 • De verschillende onderdelen die in een offerte moeten komen die bij  meerdere bedrijven opgevraagd kan worden. 
Alle deelnemers gaven aan in principe gezamenlijk verder vervolgstappen te willen ondernemen.
Mocht om wat voor reden iemand afhaken dan moet dit geen bezwaar zijn. Omgekeerd kan het natuurlijk extra voordeel opleveren als nog meer belangstellenden aanhaken.
Het doel zal zijn om voor de a.s. winter een nieuwe CV combiketel te hebben.

We zijn tot de volgende vervolgstappen gekomen;
 1. Eerst een concept offerte samenstellen die aan meerdere bedrijven aangeboden kan worden. Hierbij wordt ook de energie adviseur Henk Kasper betrokken.
  Het concept wordt vervolgens gedeeld en op- en aanmerkingen worden verwerkt.
 2. Via publicatie op de site van buurkracht, de nieuwsbrief van Duurzaam Diepenveen, mond op mond “reclame” en evt. andere wijze maken we dit initiatief breder bekend om te kijken of er nog meer geïnteresseerden zijn die mee willen doen.
 3. Plannen van vervolgbijeenkomst t.b.v. het selecteren van leveranciers en het opvragen van offertes.
taakgroep: Dubbel glas
Er zijn in Diepenveen Noord 7 huishoudens die interesse hebben om samen dubbele beglazing aan te schaffen en te laten plaatsen. Een eerste overleg is eind juni geweest. We hebben wat tips gekregen van onze energie adviseur Henk Kasper.  Omdat de groep niet compleet was, is besloten om begin oktober weer bij elkaar te komen. We gaan dan inventariseren om hoeveel ramen het gaat en waar die geplaatst moeten worden. Daarna worden er leveranciers gezocht om offertes uit te brengen. De 7 huishoudens die zich al opgegeven hebben, krijgen binnenkort een uitnodiging voor het overleg in oktober.
 
Mocht u zich (nog) niet opgegeven hebben voor een van de taakgroepen, maar wel graag aan willen sluiten, dan is dat geen probleem. Dit geldt zowel voor mensen in Diepenveen Noord als voor anderen elders in Diepenveen. Stuur dan even een mail naar Duurzaam Diepenveen, met uw wensen. Dan nemen wij contact met u op.
 

Energiemeters

Energiebesparing begint bij de bron. Isoleren levert weliswaar een enorme bijdrage en slimme meters maken het totale verbruik inzichtelijk, maar dat helpt allemaal niet veel als we in ons dagelijkse gedrag geen rekening houden met energieverbruik. Denk daarbij bijvoorbeeld aan slim ventileren, maar om te beginnen vooral ook aan het bewust en efficiënt gebruiken van elektrische apparaten. Dat laatste is nogal eens lastig omdat we domweg niet weten wat zo’n apparaat nu feitelijk verbruikt over een langere termijn.

Meestal staat het vermogen van een koelkast of wasdroger wel goed vermeld, maar wat betekent dit nu voor het gebruik over een dag of voor één wasbeurt. Om dit soort gegevens inzichtelijk te maken zijn er energiemeters die tussen het stopcontact en het apparaat kunnen worden geplaatst. Deze meters meten niet alleen het vermogen (het ‘wattage’) op elk moment, maar ook hoeveel kilowattuur een apparaat na verloop van tijd heeft verbruikt. Voor een vriezer kan dat bijvoorbeeld inzicht opleveren hoeveel energie het kost om een voorraad etenswaren in te vriezen. Dit soort inzichten kan leiden tot efficiënter gedrag (denk aan etenswaren af laten koelen alvorens ze in de koelkast of vriezer te zetten), maar ook tot de vraag of het loont om een apparaat te vervangen omdat het energieverbruik in de basis al veel te hoog is.
 
Onze werkgroep Duurzaam Diepenveen beschikt over een aantal van die energiemeters. Wij stellen die graag beschikbaar aan geïnteresseerden die hun eigen energieverbruik beter in beeld willen krijgen. Wilt u één van onze meters een paar dagen lenen? Neem dan contact met ons op via ons mailadres of met
Jan Willem Bouman, telefoon 0570-591180.
 

Weggooien van gereedschap is zonde
 
Gered Gereedschap.

Gereedschap dat u niet meer gebruikt, wordt door ons opgeknapt en weer prima bruikbaar gemaakt.
Wij zijn de plaatselijke afdeling van de Gered Gereedschap Nederland.
Gered Gereedschap Deventer zamelt (oud)gereedschap in, knapt het op en stuurt het naar projecten in ontwikkelingslanden.
Het merendeel gaat naar technische scholen in Afrika.
Het gaat daarbij om handgereedschap, zoals schroevendraaiers, hamers, nijptangen, schuifmaten, bankschroeven, boormachines, waterpassen, troffels, borstboren,  meubelmakerbankschroeven, verstekhaken, spookschaven, elektrische en handslijpmachines, stalen linialen, koevoeten, schietbeitels, hakvermoor-beitels, haalmessen enz.
 
Per jaar knapt onze werkplaats circa 3.000 stuks gereedschap op.
We zijn een vrijwilligers organisatie en onze 20 vrijwilligers en bestuursleden werken zonder vergoeding mee.
Met ons werk bereiken we drie belangrijke doelen:
 • Mensen in ontwikkelingslanden kunnen met het gereedschap op eigen kracht verder gaan
 • Gebruikt gereedschap wordt niet weggegooid, maar opnieuw gebruikt, waardoor we duurzaamheid bevorderen.
 • Vrijwilligers van onze organisatie zetten hun technische kennis en energie belangeloos in voor de medemens.
WAT KUNT U DOEN ?
 • U kunt gereedschap dat u niet meer gebruikt, aan ons geven. Er staat een inzamelbak bij de Welkoop in Diepenveen en bij de Wereldwinkel in Deventer. Of u kunt het afgeven aan onze werkplaats aan de Spanjaardsdijk.  
 • U kunt ook een gift overmaken op onze bankrekening. Het opknappen kost geld: voor de huur, de energie en voor materialen (verf, schuurpapier, olie etc.).  
 • U kunt zich aanmelden als vrijwilliger en één of meer dagdelen in de week meewerken in onze werkplaats aan de Spanjaardsdijk
 
Meer informatie staat op de website www.geredgereedschap.nl. of stuur een mailtje naar deventer@geredgereedschap.nl.
De werkplaats aan de Spanjaardsdijk 92b (vanuit Schalkhaar richting Heeten) is open op maandagmiddag, dinsdag en woensdag.
Ons banknummer is NL04 RABO 031.49.23.675 t.n.v. Gered Gereedschap Deventer.
 
 
Nationale duurzame huizenroute 2015 op 7 en 14 november

Op zaterdag 7 en zaterdag 14 november kan men bij particulieren thuis (op afspraak) kijken naar genomen duurzame maatregelen en met de eigenaar informatie uitwisselen over een en ander.
Meer informatie op de site:  http://www.duurzamehuizenroute.nl/
 
 
Nog steeds 6% BTW voor plaatsen van isolatieglas

Het isoleren, schilderen en stukadoren van woningen ouder dan twee jaar valt nog steeds onder het lage 6 procent BTW-tarief. Maar weinig bedrijven weten dit en maken hier gebruik van.

Het eerste halfjaar was er veel protest tegen het per 1 juli afschaffen van het lage BTW-tarief op arbeid voor het uitvoeren van bouw- en renovatiewerk. De 6 in plaats van 21 procent BTW zorgde voor extra werk en het behoud van arbeidsplaatsen en veel brancheorganisaties, waaronder GBO, maakten zich zorgen over het eventueel inzakken van de markt. In hoeverre het beëindigen van de tijdelijke regeling negatieve gevolgen heeft is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat maar weinig bedrijven weten dat er nog steeds een regeling is die betrekking heeft op het isoleren van woningen die ouder zijn dan twee jaar. Ook het aanbrengen van isolatieglas valt dus nog steeds onder de 6 procents regeling. Het gaat alleen om de arbeidskosten. Op de materiaalkosten is gewoon 21 procent BTW van toepassing. De Rijksoverheid letterlijk op haar site: ‘Het 6% BTW-tarief blijft – ook na 30 juni 2015 – van toepassing op het schilderen en stukadoren van woningen ouder dan twee jaar en het aanbrengen van isolatiematerialen aan deze woningen. Dit zijn geen tijdelijke verlaagde tarieven.’  Voor details: www.belastingdienst.nl
 

Wie zijn wij?                                             Beschrijving: C:\Users\Jan\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\V8FQX1MC\Logo-DD.jpeg
 

Duurzaam Diepenveen is een organisatie van en voor Diepenveners  die zich belangeloos inzet voor de bevordering van duurzaamheid in Diepenveen. Gedurende het jaar organiseren we enkele activiteiten in het dorp en nemen we deel aan door anderen georganiseerde evenementen.
 
Op onze website www.duurzaamdiepenveen.nl is meer te vinden over onze interessegebieden. Wij werken samen met ZonDeventer, SlimDeventer en met diverse energieadviseurs in de regio Deventer/Diepenveen.
 
Onze groep bestaat uit: Klaartje Arntzen, Agnes Brinkhof, Jan Willem Bouman, Ton Holtslag, Matthijs Tijl, Koos Visscher, Fokko Wedda en Jan Weggemans
 
Copyright © 2015 Duurzaam Diepenveen, All rights reserved.

U kunt hier uw aanmeldgegevens wijzigen of u  afmelden van de Nieuwsbrief