Beste geadresseerde,
 
Hierbij ontvangt u de eerste elektronische nieuwsbrief van Duurzaam Diepenveen in 2015. Deze verschijnt op onregelmatige tijdstippen als er nieuws is. Kent u nog anderen die mogelijk ook in deze nieuwsbrief geïnteresseerd zijn, stuur deze mail dan door en vraag hen zich op te geven voor een gratis abonnement. Wilt u de mail niet meer ontvangen, geef dat dan aan via de afmeldingsmogelijkheden van deze mail.
 
Meer weten over de verschillende onderwerpen, kijk dan op onze website www.duurzaamdiepenveen.nl, neem contact op via de site of benader ons tijdens onze activiteiten.
 
Duurzaam Diepenveen

Het voorlopige energielabel van u en uw buren
 
Onder er invloed van Europese regelgeving diende er in Nederland voor alle woningen een energielabel te komen om de mensen bewust te maken van hun energiegebruik.
Begin 2015 is door de rijksoverheid aan alle woningeigenaren zo’n voorlopig label toegekend.
 
U bent verplicht dit label definitief te maken als u uw woning wil verkopen of verhuren. Vorig jaar was er een ontwerp voor een ingewikkelder en dus kostbaarder variant. Dit leidde tot protesten van politici en belangenorganisaties. Daarom is het label versimpeld. En ook nu is er weer heisa. Het zou onvoldoende zijn voor Europese regels, fraudegevoelig, niet serieus, etc.  Het voorlopige label is puur gebaseerd op het jaar waarin de woning is gebouwd (gegevens van het Kadaster). Voor u en uw buren, ja voor heel Nederland is dat te zien via de volgende website :   http://www.energielabelatlas.nl
 
Wil u het huidige label weten van een woning die u huurt of wilt kopen dan kunt u via opgave van postcode en huisnummer van die woning dat opvragen: http://www.zoekuwenergielabel.nl .
 
Als u of w buren of wie dan ook hun label definitief hebben gemaakt, kunt u op dezelfde manier door de postcode en het huisnummer in te tikken wat het nieuwe label is. Energielabels zijn dus openbaar.
De geldigheidsduur van het definitieve label is 10 jaar. Handig voor huizenkopers, toch?
 
Wat is het nut van een definitief energielabel en wat moet ik daarvoor doen?
 
 
Rijksoverheid.nlHet energielabel is een nuttig signaal als u zelf duurzamer wilt omgaan met energiegebruik.
Via www.energielabelvoorwoningen.nl kunt u een definitief label aanvragen.
 
 
Ook een “slecht” label kunt u gewoon laten bevestigen in een definitief label als u geen maatregelen heeft genomen of de bewijsvoering te lastig vindt. Het feitelijke energiegebruik hangt natuurlijk  heel sterk af van de samenstelling van uw huishouden en vooral van uw eigen gedrag.
 
Op onze website staat een artikel over de belevenissen van enkele aanvragers van zo’n definitief label. De bewijsvoering van met name sommige isolatiemaatregelen is niet eenvoudig. De stelling dat het systeem frauduleus is, is overigens nogal naïef. U koopt of huurt toch geen huis zonder inspectie van wat u aantreft. En zolang u in uw eigen huis blijft wonen, doet het energielabel er niet zo veel toe. Een (te) hoog verbruik van stroom en gas echter wel!
 
Lees meer over de ervaringen met het energielabel op onze website.
 
Avond over zonnepanelen van ZonDeventer
 
 
 
http://www.zondeventer.nl/files/header%20004.jpgZon Deventer organiseert 3 tot 4 x per jaar informatiebijeenkomsten over de aanschaf en financiering van zonnepanelen. Ook geeft ZonDeventer een nieuwsbrief uit.
 
De eerstvolgende bijeenkomst is op 3 maart 2015 op de locatie “De Kuip”, Bloemendalsweg 1 B (Colmschate).  Inloop vanaf 19.30 uur en start van het programma om 19.45 uur. Op de website van ZonDeventer staat een interessante brochure over waar je op moet letten bij de aanschaf van zonne-panelen. Ook is er een mogelijkheid om BTW van de aanschaf terug te vragen bij de Belastingdienst. Duurzaam Diepenveen adviseert altijd meerdere offertes te vragen en alleen te werken met erkende installateurs (bv. bevoorschotting maximaal 25%).
 
Zie: http://www.zondeventer.nl/pages/138063/Leidraad_en_BTW.html

Elektrische fiets in Diepenveen: E-bike show in april
 
Sinds oktober 2014 is onze lokale fietsenzaak Lammertink Tweewielers gevestigd aan de nieuwe locatie,  Dorpsstraat 4. Wij vroegen John Lammertink naar de nieuwe ontwikkelingen op zijn vakgebied:
“De tijd van het ´gewone fietsen” is langzaam aan het verdwijnen, de E-bike neemt steeds meer de overhand. Er zijn veel verschillende modellen: voorwiel motor, midden motor en de achterwiel motor. Vooral de midden-motor neemt een grote vlucht. Het grote voordeel van dit type e-bike is dat de motor in het midden van de fiets zit wat dus zorgt voor een zeer goede stabiliteit. Ook de accu’s van de fietsen worden steeds compacter en de actieradius gaat meer en meer omhoog.
Bij Lammertink Tweewielers in Diepenveen zijn we erg druk om alle ontwikkelingen omtrent de E-bikes bij te houden. Onze vaste monteur Max volgt alle cursussen die er zo’n beetje zijn om ervoor te zorgen dat uw E-bike bij ons in goede handen is. In het weekend van 10, 11 en 12 April houden we bij Lammertink Tweewielers een voorjaars show waarbij van verschillende merken extra E-bikes aanwezig zijn om te testen.”

100_0838
 
De slimme meter 
 
EnexisHet bedrijf Enexis is in dit deel van het land verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van de leidingen en meters van gas en elektriciteit. En dus ook voor de aanleg van de zgn. “slimme” meter. Het automatisch kunnen uitlezen (6 x per jaar) van het verbruik scheelt de energieleveranciers – en dus ook ons – kosten. De consumenten hoeven zelf geen meterstanden meer op te geven. Enexis biedt de meters gratis aan volgens een eigen planningsschema. De meter is niet verplicht en een deel van de mensen weigert de meter om redenen van privacy. Dat mag , maar mogelijk wordt de meter in de toekomst verplicht.
 
Wie zonnepanelen aanlegt en niet beschikt over een meter die uit zichzelf terugloopt bij terug-levering van zonnestroom, kan niet zonder duurzame meter. Anders wordt de teruglevering niet geregistreerd en kan die ook niet verrekend worden door de energieleverancier. Wie zonnepanelen aanlegt, krijgt voorrang bij de aanleg van een slimme meter, maar het proces tussen aanvraag en plaatsing neemt de nodige tijd.
 
Meer info: http://www.energienieuws.info/2014/10/enexis-maakt-planning-landelijke.html
 

Ontmoet Duurzaam Diepenveen in Diepenveen
 
Op 14 mei (Hemelvaartsdag) staan wij weer met een informatiekraam op de Lentefair in Diepenveen. Als wij het kunnen bemensen, staan we mogelijk (deels) ook op de streekmarkt die elke laatste zaterdag van de maand in Diepenveen weer gaat komen. Als u ons wilt helpen met de bemensing van een kraam: graag! Neem contact op met ons.
 
Maar wilt u nu al iets weten over zonnepanelen, isolatie van woningen, of iets anders op het terrein van duurzaamheid. Mail ons en u krijgt een reactie. Ook kunnen we u in contact brengen met huiseigenaren die u uit eigen ervaring kunnen informeren over hun duurzame investeringen.

De buslijn Deventer-Zwolle via Diepenveen blijft nog
 
http://wiki.ovinnederland.nl/w/images/7/74/Lijn161_Dv.jpg
 
De buslijn Zwolle-Deventer blijft vooralsnog weer voor een jaar bestaan. Wel zijn de gemeenten in de regio Deventer/Apeldoorn/Zutphen zich aan het beraden over de toekomstige inrichting van het openbaar vervoer in onze streek. Maar het zal nog wel even duren voordat daarover concrete voorstellen komen. Ondertussen is Diepenveen nog steeds niet per stadsbus te bereiken!
Wie zijn wij?                                         
 Beschrijving: C:\Users\Jan\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\V8FQX1MC\Logo-DD.jpeg

Duurzaam Diepenveen is een organisatie van en voor Diepenveners  die zich belangeloos inzet voor de bevordering van duurzaamheid in Diepenveen. Gedurende het jaar organiseren we enkele activiteiten in het dorp en nemen we deel aan door anderen georganiseerde evenementen.
 
Op onze website www.duurzaamdiepenveen.nl is meer te vinden over onze interessegebieden. Wij werken samen met ZonDeventer, SlimDeventer en met diverse energieadviseurs in de regio Deventer/Diepenveen.
 
Onze groep bestaat uit: Klaartje Arntzen, Agnes Brinkhof, Jan Willem Bouman, Ton Holtslag, Matthijs Tijl, Koos Visscher, Fokko Wedda en Jan Weggemans
 

 

Copyright © 2015 Duurzaam Diepenveen, All rights reserved.
U ontvangt deze email omdat u zich heeft ingeschreven voor onze nieuwsbrief.


afmelden van de nieuwsbrief    uw aanmeld gegevens bijwerken