Copy

 

 

 
FISCALITAT JUSTA #2
Perquè ser ric surt molt barat

fiscalitat

 

L'opinió:

·      Rebaixes fiscals autonòmiques: entre l’electoralisme i la demagògia. Gerard Domínguez

·       Impost de Successions: una recuperació molt insuficient. Alfons Labrador

·       Ideas para una fiscalidad ecológica (1). Miguel Àngel Mayo

 

Notícies fresques:

·      España, el país del euro que menos recauda con los impuestos más altos. Expansión

·      Europa fa un primer pas per limitar l’evasió de les multinacionals. Diari Ara

·      La UE quiere 'miles de millones' más en impuestos de las multinacionales. Expansión

·      La gran empresa paga el 8%.  El Punt-Avui

·      Los impuestos medioambientales salvan la recaudación fiscal. El País.

 

"Sobre héroes y villanos" - Entrevista a Mar Cabra

 

Les xifra del trimestre

 Ja ha arribat el número dos del nostre butlletí sobre fiscalitat. Com sempre, fent-ho coincidir amb la presentació trimestral dels impostos, com no podia ser d’una altra manera en aquest tipus de butlletí. I perquè no dir-ho, si heu de presentar l´IVA, no tot siguin notícies dolentes.

 

Aquest número té una especial atenció als impostos mediambientals, impulsors del creixement sostenible i amb un poder de creació de llocs de treball extensiu.

 

A més, la Plataforma segueix mantenint la seva màxima preferencial: “tan sols garantint una bona redistribució de la riquesa serem capaços de construir una societat més justa i pròspera”, i per això hem destinat un article a l’impost de Successions i un altre a les rebaixes fiscals autonòmiques.

 

Com sempre, hi trobareu propostes i eines per enriquir el vostre pensament fiscal, perquè els impostos, plantejats d’una forma justa i ben gestionats, ens han de permetre pal·liar els efectes negatius d’aquesta ja llarga crisi i ser el motor del creixement de la nostra economia.

 

Pagar impostos és un sacrifici, però permetre que alguns no paguin i uns altres els gestionin malament, fa que aquest sacrifici sigui improductiu.

 

T'animem a donar-te d’alta aquí i a difondre’l entre persones amigues i conegudes. Trimestralment, i puntualment el dia 21 del mes rebràs el butlletí “dels que sí paguem impostos”.

 L'opinió:
Rebaixes fiscals autonòmiques: entre l’electoralisme i la demagògia.

 

Gerard Domínguez.

 

Des que tinguessin lloc les eleccions autonòmiques i municipals del 2011, diferents executius regionals s’han dedicat a aplicar rebaixes fiscals en la seva jurisdicció. Una mescla de neoliberalisme econòmic, demagògia i la por pel desgast que el govern central pugui suposar per a la seva gestió ha encès la flama de la competència autonòmica per veure qui retalla més impostos.

 

L’Impost sobre la Renda (IRPF) ha estat la nineta dels ulls de les comunitats que estan seguint el solc de la minoració fiscal. Extremadura, que va ser la primera en obrir la caixa de pandora, aplica una rebaixa pels contribuents amb rendes inferiors als 24.000€, que en realitat suposa només un estalvi de 23€ per beneficiari: populisme. D’altra banda, també hi aplica una deducció de 200€ per a recolzar la viduïtat, quan gran part del col·lectiu no arriba al mínim ni tan sols per a fer la declaració de la renda. Galícia aplicarà també una rebaixa de mig punt per a rendes inferiors a 17.000€, mentre Cantàbria l’abaixarà un punt. Seguir llegint.

 L'opinió:
Impost de Successions: una recuperació molt insuficient.

 

Alfons Labrador

 

La llei d’acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat per a l’any 2014 contempla una recuperació parcial de l’Impost de Successions. Això és un fet positiu que respon a la denúncia i la pressió feta des de diferents àmbits, entre ells la Plataforma per una Fiscalitat Justa.

 

No obstant, cal afegir que la quantitat que es pretén recaptar és molt insuficient i no arriba ni tan sols a recuperar l’última retallada feta pel Govern de CiU.

 

L’any 2008 l’Impost de Successions va ingressar 897 milions d’euros, mentre que aquest any se’n preveuen recaptar 241 milions. L’augment d’ingressos previstos amb la reforma que es planteja és de 54 milions al 2014 (donat que el pagament es pot demorar sis mesos) i de 108 milions amb l’anualitat completa. És a dir, que per aquest impost estaríem parlant, en total, d’uns ingressos al voltant de 300 milions d’euros, una xifra que queda molt lluny del que s’havia arribat a recaptar abans de les successives retallades. Seguir llegint.

 L'opinió:
Ideas para una fiscalidad ecológica (1)

 

Miguel Àngel Mayo (publicat originalment a Mientras Tanto)

 

“La fiscalidad ambiental es un instrumento para incentivar cambios de comportamiento.” Esta es la primera frase que debería aparecer en cualquier artículo relacionado con la tributación ecológica. Un tipo de fiscalidad, pues, que debe minimizar la idea de impuesto y maximizar la idea de finalidad.

 

El camino es claro: los impuestos ambientales, así como una eficaz reforma ecológica del resto de la fiscalidad, han de ser un instrumento hacia la sostenibilidad ambiental de nuestra sociedad. En efecto, estos impuestos deben contribuir a la puesta en práctica del principio “el que contamina, paga”, y a la armonización de las políticas económicas y ambientales. La nueva política fiscal ecológica ha de tener como objetivos avanzar hacia la equidad y la sostenibilidad, redistribuir la renta a favor de los más pobres, penalizar las actividades más insostenibles y promover nuevos sectores más intensivos en empleo y más sostenibles como la eficiencia energética, las energías renovables, el transporte público, el reciclaje, la educación, la sanidad y una nueva cultura del agua. Seguir llegint.

 "Sobre héroes y villanos"

 
Herois.
La periodista d'investigació Mar Cabra, ha dedicat dos anys a estudiar empreses de les Illes Cook. Ens explica en cinc minuts què són i on estan els paradisos fiscals.

 

Mar Cabra

 Mar Cabra - "Un tercio de la riqueza mundial reside en paraísos fiscales"

 


 

Les xifres del trimestre:

 

La desigualtat en època de crisi - El 20% dels contribuents posseeix el 44% de la riquesa del nostre país, mentre que el 20% més pobre posseeix tot just el 6%.

 

"Hombre rico - Hombre pobre" - A Catalunya, més de 1,2 milions de persones viuen per sota del llindar de pobresa, amb un increment d'aquesta xifra en un 48,2% en els últims 5 anys.

 

Dades de l'informe "La desigualdad en crisis: hombre rico, hombre pobre."Vols rebre el butlletí? Dona't d'alta aquí i el rebràs al teu correu electrònic.
  


facebook  Facebook | twitter  Twitter | fiscalitat  Web