Copy
2021 NYHETSBREV 2
Hej! 
Du får detta nyhetsbrev eftersom vi tror att det skulle vara till glädje för dig i ditt arbete att få information om Dansakademins verksamhet. Dansakademin syftar till att stärka konstnärlig utveckling av danskonst för barn och unga. Vill du inte få detta nyhetsbrev går det bra att avprenumerera längst ner i detta utskick. Väljer du att stanna kvar som prenumerant (då behöver du inte göra något!) godkänner du att vi lagrar dina uppgifter i enlighet med GDPR.
Trevlig läsning!

Varmt välkommen till Dansakademins nyhetsbrev! 

Dansakademin har nu kommit en bit in på sitt första verksamhetsår och vi är glada att rapportera att ett första labb har genomförts i samarbete med Balettakademin. Uttagningen till LABB2021 är klar och Dansakademin kommer att delta med en presentation under Scenkonstbiennalen. Här kommer Dansakademins andra nyhetsbrev, litet men naggande gott!

Trevlig läsning!

/ Luisa Denward, projektledare

Deltagarna i Dansakademins LABB2021 klara!

Elnaz Paiamani och Anette Pooja Claesson deltar i LABB2021 på Regionteater Väst!
Det är med glädje vi kan offentliggöra att två koreografer med bakgrund i vitt skilda genrer delar med sig av sina praktiker under Dansakademins LABB
2021. Vi hoppas kunna ge verktyg och inspiration för konstnärlig utveckling till två spännande koreografer.

Ansökningarna höll hög och jämn nivå och det var de små marginalerna som avgjorde valet, som slutligen föll på Anette Pooja Claesson och Elnaz Paiamani. Anette Pooja Claesson beskriver själv att hon ”skapar scenkonst i gränslandet mellan indisk dans och innovativt formspråk ur ett västerländskt berättande för barn och unga” och har arbetat många år som koreograf, regissör, dansare och producent. Elnaz Paiamani har bakgrund i streetdancecommunityn och har också hon arbetat brett som dansare, koreograf, arrangör och pedagog. "Detta tar mig närmare ett större mål i min karriär, att skapa scenkonst med streetdancecommunityn i VG-regionen, för den stora massan barn och unga som konsumerar denna subkultur idag", säger Elnaz. 
Båda ser labbet som en chans att få gå på djupet med sina konstnärliga praktiker och lägger stort värde i att få arbeta med Regionteater Västs dansare. Centralt i labbet är coachningen och vi är stolta att har knutit Anne Holck Ekenes (Panta Rei Danseteater, Oslo) och Lisa Spets (Zebra Dans, Stockholm ) till årets labb. Labbet äger rum på Regionteater Väst i Borås under tre veckor i maj-juni.
 Elnaz Paiamani & A Pooja Claesson Foto: Ellen Edmar & Peter Eskilsson
Vill du se mer av Anette Pooja Claesson och Elnaz Paiamani? Följ länkarna nedan!
A Pooja: www.worlddancecompany.se http://worlddancecompany.se/shakti/
Elnaz: https://www.youtube.com/watch?v=TP0TFIloon4 https://www.youtube.com/watch?v=IkxHNgjR-iw
Utan startsträcka rakt in i materialet 
- labb i samverkan med Balettakademien
Gilda Stillbäck med D3:orna på Balettakademin i april 2021. Foto (ovan och nedan): Alana da Silva
Under en vecka arbetade Gilda Stillbäck med tredjeårseleverna i studion på Balettakademien i Gamlestan, Göteborg. Gildas uppdrag var att testa en konstnärlig idé tillsammans med dansarna i avgångsklassen, att prova ingångar och utmejsla material, och samtidigt ge eleverna erfarenhet av professionellt konstnärligt arbete riktat mot den unga publiken.

Kärnan i Dansakademins verksamhet är ”arbetet på golvet”, att genom olika labb ge koreografer och dansare möjlighet att utveckla sina konstnärliga idéer. I ett riktat stöd fick en erfaren koreograf möjlighet att arbeta med en stor grupp dansare koncentrerat under en vecka.

"Konceptet att vara på BA är bra!", säger Gilda. "Det var en stor fördel att det var en samkörd klass som arbetat tre år tillsammans. Ingen startsträcka, utan de gick rakt in i materialet sugna, engagerade och generösa." Det var en utmaning med den korta tiden med så många dansare, berättar Gilda, så hennes metod blev annorlunda. "Kort tid med många dansare ger ingen djupdykning i kvaliteter, istället testade jag skisser. Prova, testa, leka med olika sätt att jobba med text- och rörelsematerial i olika kombinationer utan krav på att uppnå färdigt resultat." 

Evelina Peterson är en av dansarna i D3. "Jag blir väldigt intresserad av att arbeta med målgruppen (barn och unga reds anm) och att få tackla ämnen som är aktuella genom dansen, som är ny för många." Evelina beskriver hur hon fångades av koreografens initiala frågor som rörde tematiken de arbetade med, ungas tankar om intimitet. "Jag fick gå in i mig själv och svara på mina egna frågor från förr", säger Evelina. Det är tydligt att arbetet med Gilda satt i gång processer hos många av eleverna, att det väckt nyfikenhet och öppnat nya dörrar för utforskande. Flera uttrycker vilja att fortsätta utveckla sina examensarbeten i koreografi - nu mot målgruppen barn och unga.

"Kanske ska jag inte utveckla mitt projekt med den här tematiken för 12 dansare, men jag upptäckte att sex dansare skulle ge olika konstellationer och kombinationer och skulle ge alla möjligheter för läsarter för publiken", avrundar Gilda. "Jag har fått med mig material och idéer."
Dansakademin på Scenkonstbiennalen 2021
Dansakademin – med fokus på konstnärlig utveckling för barn och unga!
Lyssna till Dansakademins visioner och mål i ett öppet samtal om behovet att fördjupa, undersöka och utveckla danskonsten för barn och unga under Scenkonstbiennalen.

Dansakademin deltar i Scenkonstbiennalens seminarieprogram onsdag 19 maj kl 14.00-14.45. Medverkar gör Anna Wennerbeck (konstnärlig ledare, Embla dans och teater), Victoria Alarik (dansutvecklare, Göteborgs Stad), Monika Milocco (konstnärlig ledare dans, Regionteater Väst) och Luisa Denward (projektledare Dansakademin, Regionteater Väst). 
Samtalet är kostnadsfritt och digitalt, länk hittar du på Scensveriges hemsida:
https://scensverige.se/om-scenkonstbiennalen/
Inställt pga sjukdom!
Dansrummet
- konstnärligt rundabordssamtal
"Vad visar vi på scen för barn och unga?"

Vi återkommer med ett nytt datum till hösten.
Övriga tips och länkar
Kurs på Kulturakademin
Ny kurs ute på Kulturakademins hemsida – introduktion till Gyrokinesismetoden. Om kursen:
The Gyrokinesis method coordinates movement, breath and mental focus to address the entire body, opening energy pathways, stimulating the nervous system, increasing range of motion, and creating functional strength through rhythmic, flowing movement sequences.
Om kursledaren: Elodie Labonne is a certified Gyrokinesis trainer. She also dances and teaches Argentine Tango. Based in Göteborg, she has been giving weekly classes at Pilates Complete and World Dance Company since 2015. She also runs her own company named Connect With Joy, and helps groups and individuals to discover healthier ways of moving. 
Facebook
Website
Email
Dansakademin är en branschstärkande plattform för utveckling av danskonst för barn och unga som ska bidra till att skapa bättre förutsättningar för dansfältet regionalt och nationellt. Projektet drivs av en engagerad branschdriven styrgrupp med olika kompetenser och perspektiv och huvudmannaskap ligger på Regionteater Väst. Dansakademin stöds av Kulturrådet genom regionalt utvecklingsbidrag.

STYRGRUPP
Ulriqa Fernqvist, Art of Spectra, scenkonstnär (ordförande)
Anna Wennerbeck, Embla dans och teater, koreograf/konstnärlig ledare (vice ordförande)
Anne Svanholm, Frölunda Kulturhus, kulturproducent
Carin Nordberg, Göteborgs Stads Grundskoleförvaltning
Cecilia Malmström Olsson, Danscentrum Väst, verksamhetsutvecklare
Ellen Rengman, Kompani Catapult, dansare/koreograf
Malin Enberg, Producentbyrån, grundare/projektledare
Monika Milocco, Regionteater Väst, konstnärlig chef dans
Nina Rajabi, Danscentrum Väst, projektassistent
Victoria Alarik, Göteborgs Stads Kulturförvaltning, dansutvecklare (adjungerad)
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.