Copy
2021 NYHETSBREV 3

Varmt välkommen till Dansakademins nyhetsbrev! 

Ett halvår in på Dansakademins projekttid kan vi konstatera att det varit ett halvår fyllt av aktivitet! Vi avrundar inför sommaren med att genomföra ytterligare ett labb för konstnärlig utveckling i samverkan med Frölunda Kulturhus. Planerna för hösten tar form och vi vill särskilt trycka på att Dansrummet kommer igång i september och att vi i december lanserar Open Stage. För er som inte såg Dansakademins seminarium under Scenkonstbiennalen är länken fortfarande aktiv, dock bara tills 24 juni! Klicka HÄR för att se seminariet.

Vi önskar er alla en riktigt skön sommar och ser framemot att ses till hösten!
Trevlig läsning!

/ Luisa Denward, projektledare

Open Stage 'save the date' 9 december!

Vi vill redan nu göra alla uppmärksamma på att det under hösten kommer att utlysas en ansökan till Open Stage. Open Stage blir en dag där du får visa ett utdrag ur ditt föreställningsarbete, får kvalitativ coachning och ges möjlighet att nätverka och ha kunskapsutbyte med olika delar av branschen, som producenter, arrangörer och andra scenkonstnärer. Open Stage genomförs på Frölunda Kulturhus 9 december 2021.

Vi vänder oss till dig/er som har kommit en liten bit på vägen att utveckla en dansproduktion för barn och unga, som vill ta plats på arenan.

Open Stage är inspirerat av och tar över stafettpinnen efter projektet Expand. Open Stage sker i samarbete med Frölunda Kulturhus, Göteborgs Stads Kulturförvaltning, Förvaltningen för Kulturutveckling, Producentbyrån och Dansakademin/Regionteater Väst.

Mer information kommer i september. 
"Cravings" ett arbetsnamn
- labb i samverkan med Frölunda Kulturhus

"Vad är tystnad och vad skulle den kunna vara? Tystnad för alla sinnen, kanske tystnad i form av brist på intryck?  Kan tystnaden vara bärare av tristess och, vidare, kreativitet?" Nilla Björklund undersöker tematiken tystnad och vad den betyder för ungdomar i sitt labb som just nu äger rum på Frölunda Kulturhus och Regionteater Väst. 

I sin ansökan beskriver Nilla hur hon under pandemi-året arbetat som danspedagog i Kulturskolan och mött ungdomar som just under denna period ibland behövt prata mer än dansa. Hon ser ensamheten under pandemin. "Intryck ser jag som oljud för hjärnan, ett muller. Det är aldrig tyst om du väljer att mata på med intryck. Pandemin har möjliggjort paus, allt har stannat upp på ett sätt. På ett annat plan så trycker ensamheten på och kanske telefonen kommer dig närmre", beskriver Nilla. Vad händer i brytpunkten mellan de positiva effekterna av interaktionen på digitala plattformar och när intrycken blir för många för oss att hantera?

Jag ringer Nilla under repetitionerna och frågar hur det går. Dansaren Anna Emilsson och Nilla svarar att de just nu befinner sig inne i hjärnan. "Vi befinner oss inuti en hjärna och en byggarbetsplats. Vi leker med allt från synapser och hjärnbark till fantasi och viljekraft. Vad händer när det blir hjärnoverload? Vi jobbar med olika bilder, forskar i vilka idéer som kan rymmas på scen." Idéerna flödar och Anna och Nilla hakar i varandra i sin beskrivning av processen, synapserna är verkligen aktiverade. Dramaturg Lisa Lindén kom tidigt in i arbetet, redan första labb-dagen. Både Nilla och Anna ser att coachningen ger den konstnärliga processen en större utvecklingspotential och upplever det som en stor inspiration att kunna bolla idéer med en erfaren dramaturg. Nillas målsättning är att i labbet kunna prova och utveckla sina idéer för att sedan ta dem till en större process och ansökan om medel till en färdig produktion. Del av det konstnärliga teamet är också kompositör och musiker Pär Hagström och fotograf Erik Bergstrand. Labbet pågår fram till midsommar och avrundas med en studiovisning på Regionteater Väst i Borås.
Nilla Björkman och Anna Emilsson Frölunda Kulturhus 2021. Foto: Erik Bergstrand
Dansrummet 27 september
- konstnärligt rundabordssamtal
"Vad visar vi på scen för barn och unga?"

 
Dansrummet är ett nystartat forum där Dansakademin bjuder in till konstnärliga samtal. Under vårt första Dansrum hoppas vi belysa danskonsten för barn och unga i ett brett perspektiv och inspirera till ett öppet och kreativt samtal om vilken plats danskonsten för barn och unga har idag. 

Vad visar vi på scen för barn och unga? Vad saknas? Vad får vi visa? Vi gräver där vi står.
Minna Krook, koreograf, dansare och konstnärlig ledare inleder med en utblick som följs av rundabordssamtal i mindre grupper. Mot slutet av kvällen samlar vi ihop trådarna. 

Boka 27 september kl 18-20 i era kalendrar! 
Anmälan görs senast 24 september till:
luisa.denward@regionteatervast.se
Samtalet äger rum på Zoom.
Luisa skickar ut en Zoom-länk samma dag.

Minna om Minna

Under de senaste 30 åren har jag dansat, koreograferat, dramatiserat, producerat och marknadsfört dans- och teaterföreställningar för barn och vuxna. År 1999 grundade jag mitt eget danskompani Minna Krook Dans. Vi har turnerat i hela Sverige med ett trettiotal olika uppsättningar och i många andra länder som Marocko, Kamerun, Polen och USA.
Jag har skrivit och regisserat pjäser på Helsingborgs och Uppsalas Stadsteatrar.
Jag har varit mentor till dansare, koreografer och dansgrupper.
Jag håller föreläsningar om skapande och om hållbar karriär.
Jobbar fackligt sedan 1998, sitter i Scen och Films, Scensveriges, Unionens A-kassas och Dansalliansens styrelser.

Titta gärna på min hemsida minnakrook.se, där finns massa info och bilder.

Minna var 2020-års mottagare av Cullbergpriset.
Minna Krook & Kerstin Abrahamsson i föreställningen Borta. Foto: Ozzy West
Se bilder från LABB2021!
Under ett antal veckor har Elnaz Paiamani och A Pooja Claesson deltagit i Dansakademins LABB2021. De tog chansen att gå på djupet med sina konstnärliga praktiker och sista dagen var vi några som fick titta in i studion. 

Under LABB2021 har de coachats av Anne Holck Ekenes (Panta Rei Danseteater, Oslo) och Lisa Spets (ZebraDans, Stockholm) och arbetat med dansarna Helena Lundqvist, Rasmus Skaremark-Solvik och Maria Ulriksson från Regionteater Väst och Susanne Hansson från Mysk.

Vi säger tack till alla som medverkat för att göra LABB2021 utmanande, utvecklande och inspirerande!

Fotograf: Monika Milocco
Facebook
Website
Email
Dansakademin är en branschstärkande plattform för utveckling av danskonst för barn och unga som ska bidra till att skapa bättre förutsättningar för dansfältet regionalt och nationellt. Projektet drivs av en engagerad branschdriven styrgrupp med olika kompetenser och perspektiv och huvudmannaskap ligger på Regionteater Väst. Dansakademin stöds av Kulturrådet genom regionalt utvecklingsbidrag.

STYRGRUPP
Ulriqa Fernqvist, Art of Spectra, scenkonstnär (ordförande)
Anna Wennerbeck, Embla dans och teater, koreograf/konstnärlig ledare (vice ordförande)
Anne Svanholm, Frölunda Kulturhus, kulturproducent
Carin Nordberg, Göteborgs Stads Grundskoleförvaltning
Cecilia Malmström Olsson, Danscentrum Väst, verksamhetsutvecklare
Ellen Rengman, Kompani Catapult, dansare/koreograf
Malin Enberg, Producentbyrån, grundare/projektledare
Monika Milocco, Regionteater Väst, konstnärlig chef dans
Nina Rajabi, Danscentrum Väst, projektassistent
Victoria Alarik, Göteborgs Stads Kulturförvaltning, dansutvecklare (adjungerad)
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.