Pohjois-Savon Kylät ry toteuttaa kyläkierroksen tänä syksynä tarkoituksenaan tavata kylätoimijoita ja kertoa, minkälaista apua järjestö voi tarjota kyläyhdistyksille ja kylille. Tervetuloa kyläläiset, yhdistystoimijat ja kaikki aiheesta kiinnostuneet kertomaan missä Pohjois-Savon Kylät voisi auttaa kyläänne tai yhdistyksiänne!
Ilmoittautua voit alla olevasta linkistä tai Pohjois-Savon Kylien sivujen kautta. Vaihtoehtoisesti voit kävellä suoraan ovesta sisään ilman ilmoittautumista.
Ilmoittautumislinkki: https://link.webropolsurveys.com/S/F285640786DEB06B
Tervetuloa, nähdään kylillä!
Lisätiedot: Kyläkoordinaattori Mari Kortelainen 050 354 4678
Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa.
|
|
Olen Jorma Kokkonen ja olen aloittanut syyskuun alusta osa-aikaisessa toimistotyöntekijän tehtävässä Pohjois-Savon kylät ry:ssä. Olen tavoitettavissa arkipäivisin ry:n toimistolla klo 8.30-13.15.
Yhteistyöterveisin
Jorma Kokkonen
toimisto(at)pohjois-savonkylat.fi
|
|
|
Keskiviikkona 12.10.2022 klo 17.30-20. Teams-etäyhteys, Kuopio, Vanula (Vitostie 2101, Hiltulanlahti)
Miten järjestän kylätapahtuman? Mitä asioita tulee ottaa huomioon suunnittelussa, tapahtumapäivänä ja tapahtuman jälkeen?
Koulutuksessa käydään läpi, kuinka järjestät onnistuneen kylätapahtuman ja mitä järjestämisessä tulee ottaa huomioon. Koulutuksen sisältöä voi hyödyntää esimerkiksi Avoimet kylät- päivän tapahtuman järjestämisessä. Kouluttajana toimii Johanna Koskinen J&J Ohjelmat Oy:stä, jolta löytyy kokemusta ja näkemystä niin tapahtuman järjestäjänä, ohjelmapalveluiden ostajana, ohjelmapalveluiden myyjänä ja esiintyjänä. Koulutus on osa Kylien yhteiset tilat -hanketta. Voit osallistua koulutukseen joko etänä tai paikan päällä.
Tilaisuudessa ilmainen kahvitarjoilu!
J & J Ohjelmat Oy - https://www.jjohjelmat.fi/
Ilmoittaudu mukaan 10.10.2022 mennessä tästä:
https://link.webropolsurveys.com/S/A95177BD048C7652
Lisätietoa: Kyläkoordinaattori Kerttu Lassila 050 377 2885 kerttu.lassila@pohjois-savonkylat.fi
|
|
|
Tiistaina 4.10.2022 klo 17.30-19.30 Teams-etäyhteys
Miten ja missä tuotan laadukasta markkinointimateriaalia? Kuinka Canvaa käytetään? Mitä materiaalien luomisessa kannattaa ottaa huomioon?
Koulutuksessa käydään läpi, mikä Canva on ja miten, sekä missä sitä voi hyödyntää. Koulutuksessa tutustumme Canvan ilmaisversion perusteisiin. Koulutus on osa Kylien yhteiset tilat -hanketta.
Canva on suosittu graafisen suunnittelun ja kuvankäsittelyn nettisivusto, jolla teet näppärästi mainokset ja esitteet kylän tai yhdistyksen käyttöön. Suunnittelu Canvalla on paitsi helppoa, myös yllättävän hauskaa!
Lue lisää Canvasta: https://www.canva.com/
Ilmoittaudu mukaan 2.10.2022 mennessä tästä: https://link.webropolsurveys.com/S/7EBD92AED1A00ADC
Lisätietoa: Kyläkoordinaattori Kerttu Lassila 050 377 2885 kerttu.lassila@pohjois-savonkylat.fi
|
|
|
”Kylä voi toteuttaa vain sellaisen tulevaisuuden kuin se itse pystyy kuvittelemaan.”
Tulevaisuuden kylä 26.10.2022 klo 18-20 Teams
Haastamme kylät ja korttelit avartamaan omaa näkemystään tulevaisuudestaan.
Miten kuvittelun avulla voidaan luoda tulevaisuuden uskoa?
Millaisilla keinoilla tulevaisuuden visiot saadaan toiminnan kautta todeksi?
|
|
Suomen Kylät palkitsi ansioituneita paikallistoimijoita Lappeenrannassa pidetyssä 25 vuotisjuhlassa lauantaina 27.8.2022.
Vuoden kylätoiminnan tiennäyttäjäksi valittiin Pirkko Hätinen Hautolahden kylältä Tervosta.
Pirkko Hätinen on yhdistystoiminnan vaatimaton työmyyrä. Hautolahden kyläyhdistys perustettiin vuonna 2005 ja Pirkko on ollut kyläyhdistyksen sihteerinä sen alusta lähtien.
|
|
|
Hän on ollut useita vuosia Pohjois-Savon kylät ry:n hallituksessa sekä varsinaisena jäsenenä että varajäsenenä.
Vuoden tiennäyttäjä Pirkko Hätinen on isosti vaikuttanut siihen, että Huttulan navetta palvelee Hautolahden kylätalona. Navettaa on kunnostettu pitkäjänteisesti talkoilla ja osin Leader-rahoituksen vauhdittamana. Navetassa järjestetään kymmeniä tilaisuuksia, kokouksia, sekä juhlia vuosittain. Kylän ja kylätalon erityisyys on sen avoimet ovet ja toiminta kylän yhteisenä olohuoneena.
Valtakunnalliseksi vuoden maaseutukasvoksi nimettiin Etelä-Savossa asuva yrittäjä Anniina Jalkanen. Vuoden 2022 Maaseututoimijaksi valittiin Jouko Lindroos Humppilasta Lounais-Hämeestä. Vuoden Nuori Paikallistoimija on Kimmo Tuhkala Lapin Kursusta. Kunniamaininnat myönnettiin Heta Lindbergille Pirkanmaan Raudanmaalle ja Isabel Flemmingille Pohjanmaan Ävermalaxiin.
Vuoden Leader-Kylähanke palkinto myönnettiin Rautajärven torppakylä – vanhasta uutta -hankkelle Pirkanmaalta. Hankkeen toteuttaja on Rautajärven seudun kylät Oy ja rahoittajana Leader Pirkan Helmi.
Kylätoiminnan kultaiset ansiomerkit myönnettiin Suomen Kylien pitkäaikaiselle edelliselle puheenjohtajalle Petri Rinteelle ja Suomen Kylissä vuodesta 2000 saakka työskenneelle juuri eläköityneelle kehittämisjohtaja Tuomas Perheentuvalle. Lisäksi kultaiset ansiomerkit myönnettiin Leader-Kantri ry toiminnanjohtaja Kari Kylkilahdelle, Oulujärvi Leader toiminnanjohtaja Pirjo Oikariselle ja Keskipiste-Leaderin toiminnanjohtaja Ilkka Peltolalle.
Pohjois-Savon Kylät ry lähettää lämpimät onnittelut erityisesti Pirkolle sekä kaikille palkituille ympäri Suomen!
|
|
Kestävän kehityksen viikko 26.9.-2.10.2022
Energiansäästöviikot 10.10.-16.10.2022
Teemaviikkojen aikana tulemme jakamaan vinkkejä ja tietoiskuja kanavissamme. Teemaviikkojen sisältö on suunniteltu yhteistyössä EKOTEKOja -hankkeen kanssa.
Kestävän kehityksen viikkoa vietetään 26.9.-2.10.2022. Viikkoa vietetään nyt ensimmäistä kertaa myös Pohjois-Savon alueella ja haastamme teemaviikkoon mukaan myös teidät!
|
|
|
Viikkoon voivat osallistua yhdistykset, yritykset, kunnat, koulut, kirjastot yms.
Viikon aikana järjestettävä toiminta voi olla ekologista, sosiaalista tai taloudellista kestävyyttä, ja toiminnan voi toteuttaa esimerkiksi työpajoina, luentoina, teemapäivinä tai avoimien ovien tapahtumina. Osallistuminen on ilmaista. (Oman tapahtuman kuluista kukin järjestäjä vastaa itse. Mikään toiminta ei ole liian pientä.)
|
|
|
Rekisteröikää ohjelmanne nettisivuilla https://pohjois-savo.kestavankehityksenviikko.fi/tule-mukaan/ ja näin olette mukana Kestävän kehityksen viikolla!
Energiansäästöviikon aikana vietetään Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran yhteistyökampanjaa Astetta alemmas. Kampanjan aikana jaamme energiansäästöviestejä kanavissamme. Haastamme jokaisen mukaan energiansäästötalkoisiin ja miettimään omia energiatekoja.
Lisätietoa:
https://mansikkary.fi/lue-hankkeista/ekotekoja-kohti-hiilineutraalia-pohjois-savoa-mansikan-alueella/
https://kestavankehityksenviikko.fi/
https://www.motiva.fi/ratkaisut/energiansaastokampanja
Kerttu Lassila, kyläkoordinaattori, Kylien yhteiset tilat -hanke, kerttu.lassila(at)pohjois-savonkylat.fi
|
|
|
Viestintä - kylästä kuuluu -webinaari järjestetään 13.9. klo 17.30-19.30 teamsin kautta.
Ylpeydellä kylästä -webinaarisarja jatkuu 13.9. teemalla Viestintä – kylästä kuuluu. Luvassa kolme puheenvuoroa täynnä ideoita kyläviestinnän kehittämiseen!
Illan pääpuhujana on yrittäjä ja markkinoinnin strategi Varpu Rusila. Hän paljastaa webinaarissa miten yksi hämäläinen voi kenkälaatikkobudjetilla ja systemaattisella tekemisellä saada aikaan viestin, joka on tänä vuonna tavoittanut yli 7 miljoonaa kansainvälistä ihmistä! Hänen puheenvuorossaan kuulet Her Finlandin case-esimerkin kautta käytännön vinkit siihen, mitä keinoja kylä pystyy käyttämään, kun pienin resurssein viestitään kylän ulkopuolella oleville kohderyhmille.
DI Varpu Rusila on yrittäjä Her Finlandin takana. Hän on kotoisin Kuhmoisista ja asuu nykyään Lahdessa. Hän auttaa kansainvälisiä ihmisiä elämään ja matkustamaan ympäri Suomea. Hänen Suomi-vinkkejään on mainittu mm. Cosmopolitan, Sunday ja Travel Magazine -lehdissä sekä englantilaisella TV5-kanavalla.
Webinaarin muut puhujat julkaistaan elokuun aikana.
Ilmoittautumislomake: https://forms.office.com/r/XFvNNPveEJ
Kyläasumisen kehittäminen - Uudet tuulet ja toimivat esimerkit -webinaari järjestetään 8.11. klo 17.30-19.30 teamsin kautta
|
|
Hyvä Pohjois-Savon järjestöedustaja,
Tämä kysely koskee kaikkien alojen yhdistyksiä ja järjestöjä. Jatkossa terminä käytetään järjestö. Kyselyssä kysytään järjestön toiminnasta, tällöin tarkoitetaan kaikkea järjestön toimintaan, mukaan lukien hankkeet ja erillisrahoitetut toimet, palvelutuotanto jne.
Tavoitteenamme tämän kyselyn myötä on
- tehdä järjestöjen tekemää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (HYTE) -työtä näkyväksi ja kehittää yhteistyötä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
- saada tietoa järjestöjen HYTE -työstä osaksi Pohjois-Savon kuntien ja Pohjois-Savon alueen hyvinvointisuunnitelman seurantaa varten ja
- saada tietoa POSOTE20 (Tulevaisuuden Sote- ja soterakenneuudistus) -hankkeeseen
Erityisesti olemme kiinnostuneita siitä, miten järjestöt kokevat oman roolinsa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja millaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä järjestöjen parissa tehdään.
Kyselyä on työstetty yhteistyössä kuntien, järjestöjen, POSOTE20-hankkeen ja Pohjois-Savon HYTE-tiimin kanssa.
Vastaa kyselyyn https://q.surveypal.com/pohjoissavonjarjestokysely2022
30.9.2022 mennessä.
Toivomme vastausta jokaisesta Pohjois-Savon alueella toimivasta järjestöstä.
Arvomme yhteystiedot jättäneiden kesken kaksi 50 euron arvoista päivittäistavaralahjakorttia järjestönne toimintaan. Yhteystietoja ei voida yhdistää antamiinne kyselyn vastauksiin.
Lisätietoja: Hyvinvointikoordinaattori, Säde Rytkönen, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, HYTE-tiimi, sade.rytkonen@kuh.fi, p. 044 717 6370
|
|
|
Oletko kiinnostunut maallemuutosta tai maalla asumisesta? Millaiset tekijät ovat Sinulle tärkeitä asuinseudun valinnassa? Vastaa kyselyyn alla olevasta linkistä ja edistä maaseudun elinvoimaa!
Kysely on kohdennettu vakituisesti kaupunkimaisessa ympäristössä asuville täysi-ikäisille henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita vakituisesta tai vapaa-ajan asumisesta maaseudulla.
Lue lisää ja vastaa tästä linkistä: https://link.webropol.com/s/maallemuutto
Vastausaika on noin 10 minuuttia. Jokainen vastaus on erittäin tärkeä!
Kysely on osa Eteläpohjalaiset Kylät ry:n (EPK) ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) toteuttamaa Landemia-hanketta (landemia.fi).
|
|
|
Suomen noin 2000 kylätaloa tarjoavat toimintaa, turvaa ja kohtaamisen paikkoja maaseudun asukkaille. Kallis energian hinta kuitenkin kurittaa monen kylätaloa ylläpitävän yhdistyksen kukkaroa ja tulevana talvena moni kylätalo uhkaa jopa jäädä kylmilleen. Kestävän kehityksen viikolla järjestettävä webinaari tarjoaa pikavinkkejä akuuttiin tilanteeseen ja pohtii energialaskun pienentämistä myös pidemmällä tähtäimellä. Energian kulutuksen vähentäminen ja uusiutuviin energiamuotoihin siirtyminen on aina myös ympäristöteko. Tule mukaan ja nappaa asiantuntijoiden vinkit oman kyläsi käyttöön!
Webinaari on kaikille avoin! Ilmoittaudu mukaan 27.9. mennessä tästä linkistä: https://forms.office.com/r/6Rs8z6XNiy
Tilaisuus järjestetään Teams-alustalla. Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla osallistumislinkki tilaisuuteen.
Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Suomen Kylät ja Maaseudun Sivistysliitto.
Ohjelma ja lisätiedot: https://suomenkylat.fi/kylatalojen-energiavinkit-webinaari…/
|
|
Viime aikoina reippaasti kohonnut sähkön hinta alkaa tuntua monen kukkarossa. Energiansäästö onkin nyt tärkeämpää kuin koskaan ja siitä on hyötyä kuluttajalle ja koko yhteiskunnalle. On kysymys niin huoltovarmuudesta, energian saatavuuteen liittyvien riskien pienentämisestä kuin rahastakin.
Sähkönsäästö kotona
Tässä muutamia säästövinkkejä, joita voit hyödyntää mahdollisuuksien mukaan omassa arjessasi.
|
|
|
- Tiesitkö, että yhden asteen alempi huonelämpötila säästää noin 5 % lämmitysenergiakuluissa? Voit alentaa reilusti lämpötilaa kaikista aputiloista (rappukäytävistä, varastoista, autotalleista) sekä asuinhuoneista, joita ei käytetä aktiivisesti. Kokeile myös alentaa huonelämpötilaa yhdellä asteella asuinhuoneista.
- Säädä ja käytä ilmanvaihtoa oikein ja tarpeen mukaan.
- Kiinnitä huomiota peseytymiseen kuluvaan aikaan. Lyhennä suihkuaikaa ja vältä turhaa veden valuttamista. Muista myös energiatehokkaan saunomisen säännöt, eli ripeästi saunaan, tiiviit saunavuorot ja malttia löylyihin.
- Sammuta kodinkoneet ja laitteet, joita ei käytetä. Irrota laturit verkkovirrasta latauksen päätyttyä.
Lisää säästövinkkejä löydät Motivan sivuilta.
Energiansäästö kylätalossa
Kylätaloissa suurimmat energiansäästöt ovat saavutettavissa kiinnittämällä huomiota rakennuksen lämmitykseen ja eristykseen. Esimerkiksi Raumalla sijaitsevan Kodiksamin monitoimitalon sähkönkulutus tippui ilmalämpöpumppujen hankinnan ja eristyksen lisäyksen myötä kolmanneksen. Lisää hyviä energiansäästövinkkejä löytyy muutamia vuosia sitten julkaistusta Kylätalot energiapiheiksi -julkaisusta.
Lisätietoja: Pohjois-Savon energianeuvonta, www.kuopio.fi/energianeuvonta
|
|
|
Energian hinta, vihreä siirtymä, kiinteistöjen energiajärjestelmät, kestävät valinnat arjessa kotona - Monta ajankohtaista asiaa, jotka vaikuttavat kaikkien arkeen.
Alueellinen energianeuvoja ja Mansikka ry:n EKOTEKOja hanke tarjoaa puolueetonta neuvontaa:
Suonenjoki, Kohtaamo 14.9. klo 12-17
Tietoa saatavilla mm. energiajärjestelmien muutostöihin saatavilla olevista tuista, muutostöissä huomioitavista asioista, energiansäästö ja kestävät valinnat arjessa.
Tule juttelemaan ja kysymään energia-asioista kahvikupposen äärellä!
Voit lähettää kysymyksesi myös etukäteen: jaana.oikarinen@mansikkary.fi
Energiasäästöviikon yleisötilaisuus Vesannolla 12.10.2022 (Lisää tietoa tapahtumasta tulossa.)
Lisätietoa hankkeesta: https://mansikkary.fi/lue-hankkeista/ekotekoja-kohti-hiilineutraalia-pohjois-savoa-mansikan-alueella/
|
|
Seurantalojen korjausavustusten sähköinen haku on käynnistynyt ja päättyy 30.9.2022
|
|
|
Seurantalojen korjausavustus on tarkoitettu seurantalojen kunnostamiseen, käytettävyyttä parantaviin korjauksiin sekä talojen kulttuurihistoriallisen arvon säilyttämiseen. Korjausavustusta voi hakea yhteisö, jonka talo on tarkoitettu vapaaseen kansalaistoiminnan käyttöön. Seurantalojen korjausavustuksen vuoden 2023 haku 1.-30.9.2022
Mihin tarkoitukseen avustusta voi hakea:
- korjausten suunnittelukustannuksiin ja kuntoarvioon (syksyllä 2018 myös yhdistysten yhteinen erillishaku kuntoarviota varten)
- rakenteiden ja rakennusosien korjauskustannuksiin
- talotekniikan perusparannustöihin (LVIS-työt, mukaan lukien jätevesijärjestelmä)
- piha-alueen tai ulkorakennusten kunnostamiseen (ei saunat)
- talon toimivuutta parantaviin lisärakennus- ja muutostöihin
- talon tyyliin soveltuvan kiinteän kalustuksen ja sisustuksen kunnostamiseen tai hankkimiseen
- salin ja näyttämön kiinteän erityisvarustuksen hankintaan
- erityisestä syystä avustusta voi saada perinteisen seurantalon uudelleenrakentamiseen
Lisätietoa ja ohjeet avustuksen hakemiseen:
https://kotiseutuliitto.fi/seurantalot/seurantalojen-korjausavustus/?fbclid=IwAR2Dv1e84LJK9LxXh-qK0850fbLaqPo0uVsm5dc_dxSvCEFcVAVohDeTsME
(Kuva: Mikko Alaja/Tapanilan kylätila)
|
|
Asumisturvallisuusverkoston webinaari keskiviikkona 26.10.2022 klo 13-16.
Webinaarin aiheena on asumisturvallisuus ja turvallisuusvastuu monimuotoistuvassa asumisessa.
Onnettomuuksista oppimisen näkökulmasta tarkastelemme tapausesimerkkinä kotihoidon asiakkaan asunnossa syttynyttä tulipaloa.
Lisäksi tilaisuudessa esitellään juuri päivitetty poistumisturvallisuusselvityslomake ja -opas.
Webinaari on tarkoitettu Asumisturvallisuusverkolle ja toimintakyvyltään heikentyneiden henkilöiden asumisturvallisuudesta kiinnostuneille muille toimijoille. Tervetuloa osallistumaan!
Ilmoittautuminen https://link.webropolsurveys.com/S/9DE3D02ED61283DB
Webinaarin järjestää Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö
|
|
|
Suomessa on päätetty kokeilla alueellista opintolainahyvitystä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Kokeilulla halutaan kannustaa nuoria muuttamaan maalle. Opintonsa päättävät voisivat saada helpotusta opintolainaan, jos he työskentelevät valituissa kokeilukunnissa. Myös Suomen Kylät ovat tehneet työtä, jotta kokeilu saataisiin käytäntöön.
Itä-Suomen yliopiston esiselvityksessä kokeiluun esitetään 25 kuntaa, Pohjois-Savosta kunnat olisivat Sonkajärvi ja Rautavaara.
|
|
|
|
|