Copy
View this email in your browser

 

 

Nieuwsbrief mei 2020

Facebook
Website
Email
LinkedIn
Instagram

Beste Motief-sympathisant, 

Het einde van de meest strenge maatregelen is in zicht. Deze uitdagende periode brengt ook verbondenheid, solidariteit en verstilling mee. Dat bleek uit onze bevraging, waarin we werden overspoeld door jullie creatieve vormen van verbondenheid. Bedankt! 

We moesten helaas al onze activiteiten tot de zomer annuleren, maar we zoeken hoopvol naar alternatieve online leervormen en ontwikkelen zelfs onze eigen filmpjes. Bovendien kroop onze nieuwste collega Jo in zijn pen. 

Maar het blijft een magere troost want die menselijke connectie, die in onze werking centraal staat, is nu even zoek. Zingevende tradities en rituelen krijgen plots een heel andere vorm, ook daar werden we deze maand mee geconfronteerd door het plotse afscheid van Egbert Rooze. En ook de ramadan verloopt dit jaar heel anders, maar daarom niet minder waardevol. Deze crisis vraagt heel veel aanpassingsvermogen van ons, en legt ook heel wat zwaktes van ons systeem bloot. Wat kan er volgens jou #BeterNaCorona?

Zorg goed voor jezelf en elkaar. 

Veel leesplezier, 
Het Motief-team

In memoriam


Afscheid van Egbert RoozeEgbert Rooze


Met grote verslagenheid melden wij het plotse overlijden van onze bondgenoot, leerhuisbegeleider, makker Egbert Rooze.

Al van bij de oprichting van Motief was Egbert betrokken bij onze organisatie. Hij begeleidde doorheen de jaren ontelbaar veel leerhuizen, vormingsdagen, bijbelweken. Met hart en ziel, altijd even aanstekelijk enthousiast.

Hij zetelde in onze Algemene Vergadering. Deelnemers aan zijn leerhuizen hingen aan zijn lippen wanneer hij gepassioneerd over de messiaanse beweging sprak, over de profetische beweging… en hoe die richtingwijzers hadden uitgetekend voor een geëngageerde praktijk die ook vandaag ‘doenbaar is’, in confrontatie met onze eigen maatschappelijke uitdagingen. 

Hij inspireerde velen met zijn toegankelijke boeken over schepping en bevrijding, het geweld van Amalek, Marcus, Johannes… Politieke lezing met een Thora-brilletje. En hij liep vooral erg ‘warm en vrolijk geëngageerd’ door het leven. Op zoek naar radicale menselijkheid! Met een vrolijk uitroepteken achter elk van zijn zinnen.

We gaan hem heel hard missen.
In warme nabijheid met Tetty, zijn kinderen en kleinkinderen.

Op een later moment in het jaar zal er een herdenkingsdienst georganiseerd worden.

Online vorming


Motief in transformatie

still filmpjeWe beginnen meer en meer te beseffen dat deze coronamaatregelen wel eens langer bij ons kunnen blijven dan we willen. Ook wij zoeken naar een aanpassing van onze werking. Zo kunnen we in de toekomst sneller overschakelen naar een online aanbod, zo kunnen we elkaar blijven ondersteunen. In tussentijd experimenteren we met filmpjes, illustraties en scripts. Hier alvast een eerste voorproevertje.


Heb jij ideeën en/of voorstellen over goede online tools of leuke initiatieven die focussen op online vormingen? Laat het ons zeker weten. 

Annulatie vierdaagse


en andere initiatieven... lees hier meer

De coronamaatregelen nopen ons onze vierdaagse te annuleren en dat valt ons zwaar. De vierdaagse is één van onze langst lopende vormingen en ligt ons nauw aan het hart. Maar we dienen onze gezondheid en die van de mensen in onze omgeving voorop te stellen. We hopen dan ook op ieders begrip voor deze moeilijke beslissing. We kijken al uit naar volgend jaar, wanneer we deze traditie kunnen verderzetten. Zet alvast 13-16 mei 2021 in je agenda. 

Nam jij in het verleden deel aan de vierdaagse? Laat ons weten wat het voor je betekende en stuur ons een berichtje. 
 

vierdaagse banner

Humans of Ramadan


Initiatief van KifKif toont hoe mensen de Ramadan beleven in tijden van corona.

 

Op hun facebook-pagina roept KifKif op om foto's op te sturen over het beleven van de Ramadan in quarantaine.
Wil je meedoen of een kijkje nemen, bezoek dan zeker de facebook pagina van KifKif of mail naar karin@kifkif.be 

Ook bij Motief wensen we iedereen Ramadan Mubarak! 

Vrijwilligers gezocht


vrijwilliger gezocht

We zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die een hart hebben voor vormingswerk. Zie jij het zitten om met Motief aan de slag te gaan, om te groeien en ervaring op te doen in het vormingswerk en om in een warm team van geëngageerde mensen terecht te komen?

Interesse? Lees dan zeker onze vrijwilligersvacature en bied je aan voor 1 juni 2020.

Het coronavirus en kapitalisme


Opiniestuk


Naar aanleiding van het Patrick Loobuycks opiniestuk in de De Morgen, getiteld 'Nee, het coronavirus is geen beschuldigende vinger naar het kapitalisme', kroop onze medewerker, Jo, in zijn pen om Loobuyck van antwoord te dienen.

Lees Jo's antwoord hier.

#BeterNaCorona


Bouwen aan sociaal-ecologisch beleid voor het post-coronatijdperk


FATINHA RAMOS - Quarantine springElf Vlaamse media en denktanks lanceren in volle lockdown een oproep om samen, grondig en toekomstgericht na te denken over de manier waarop dit complexe land, deze struikelende Europese Unie en deze verdeelde wereld beter kunnen worden na corona. Wat dat betekent en hoe dat te realiseren, dàt is onderwerp van een levendig debat over taal- en gewestgrenzen heen.

Volg #BeterNaCorona, draag bij vanuit je eigen beweging, kennis of engagement. Aktief, Apache, DeWereldMorgen, De Gids op Maatschappelijk Gebied, Furia, Kif Kif, Lava, Minerva, MO*, Oikos, Sampol en Furia maken in hun publicaties ruimte om je bijdragen te publiceren en te verspreiden.

Neem ook een kijkje op de facebook-pagina van Beter Na Corona
Facebook
Website
Email
LinkedIn
Instagram
met steun van


Copyright © 2020 vzw Motief, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
vzw Motief · Belgradestraat 80 · Mechelen 2800 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp