Copy
View this email in your browser

 

 

Nieuwsbrief september 2019

Share Share
Forward Forward

Beste Motief-sympathisant


De temperatuur daalt terwijl de files net langer worden. Het najaar is begonnen, zoveel is duidelijk. Dat betekent gelukkig ook de start van een aantal leerhuizen en leesgroepen bij Motief. 

Naast ons vaste aanbod, kan je nog steeds Vorming op Maat van je organisatie aanvragen, zoals onze nieuwste telg 'Diversegem', waarbij je op een speelse manier met elkaar in gesprek kan gaan over het omgaan met verschillen in de samenleving. 

Bij Motief pleiten we nog steeds voor het omarmen van onze verschillen in plaats van een uniforme neutraliteit na te streven. Hoe denk jij daarover? Onderzoek mee met Motief je eigen visie op neutraliteit. 

Veel leesplezier, 

Het Motief-team

Neutraliteit: een insluitende basis of een uitsluitende norm? 


Motief onderschrijft opiniestuk 'Manifeste onwil van GO! neemt absurde vormen aan'.

Kan de overheid op hetzelfde moment neutraal én inclusief zijn?
Ja, dat kan. Ook in het onderwijs, ook achter het loket, zelfs in politieuniform. Neutraliteit is een professionele houding, geen uiterlijk kenmerk. 

N.a.v. de recente veroordeling van het GO!, delen we graag de definitie van het begrip neutraliteit nog eens in onderstaand dossier. Want een overheid die zich verschuilt achter “neutraliteit staat in de grondwet" en daarmee kansen van personeel, burgers en zelfs leerlingen ontneemt, heeft het niet goed begrepen. 

Motief onderschreef samen met 15 andere organisaties ook het opiniestuk door BOEH! en Uit de Marge dat deze week in De Morgen verscheen. Klik hier voor de volledige opinie.

Gratis dossier 'Neutraliteit'
Motief pleit voor het inclusief omgaan met diversiteit, en tegelijk het respecteren van die neutraliteit. Lees hier ons dossier over het thema en bevraag je eigen neutraliteit. Je kan bij ons ook vorming aanvragen over het thema. 


 

Gelijkekansen- en integratiemiddenveld afbouwen is nefast voor de inclusieve samenleving

Open brief door 78 middenveldsorganisaties


Op 23 augustus lekte de voorlopige nota van de werkgroep integratie- en inburgeringsbeleid die voorligt tijdens de Vlaamse regeringsonderhandelingen. Die nota stelt onder meer het voortbestaan van het Minderhedenforum in vraag, gemotiveerd vanuit een "bekommernis om inclusie". Het gelijkekansen- en integratiemiddenveld afbouwen in plaats van versterken is echter nefast voor de inclusieve samenleving waar we naar streven, en is in niemands belang.'

Lees hier de open brief die Motief ondertekende met 77 andere organisaties. 

Start najaarsaanbod


In september gaan er een aantal van onze leerhuizen en leesgroepen van start. Hier kan je terecht: 

Nieuwe vorming 'Diversegem'

'Diversegem', de ideale gemeente, maar wie heeft de touwtjes in handen? 


Beeld je in dat we helemaal opnieuw konden beginnen: hoe zou onze nieuwe gemeente of organisatie er dan moeten uitzien volgens jou? Welke afspraken zijn nodig om het samenleven en -werken zo aangenaam mogelijk te maken? 
 
De samenstelling van onze samenleving veranderde de laatste decennia enorm. Jouw kijk op die samenleving wordt sterk gekleurd door het unieke pakketje normen en waarden dat je meedraagt. Maar ook je familiesituatie, gezondheid, geslacht en leeftijd bepalen hoe jij het samenleven ervaart. Jouw meningen en gevoelens lijken op het eerste zicht soms mijlenver verwijderd van die van je buurman. Maar is dat echt zo? En indién we over een aantal zaken grondig van mening verschillen: hoe gaan we daar dan mee om? 

Motief neemt je mee in het  gedachte-experiment ‘Diversegem’. Via deze oefening krijg je op een speelse manier meer inzicht in welke beelden en ideeën over een ideale samenleving ieder van ons met zich meedraagt. We oefenen in het mekaar intens beluisteren, het zoeken naar verschillen en overeenkomsten en proberen tot compromissen te komen. Je krijgt concrete handvaten aangereikt die je ondersteunen bij het samenleven in diversiteit –in je eigen straat, vereniging, de school van je kinderen… Deze vorming wordt volledig op maat afgestemd. 

Wil je hiermee aan de slag? Vraag dan vrijblijvende informatie aan via info@motief.org
Facebook
Website
Email
LinkedIn
Copyright © 2019 vzw Motief, All rights reserved.

info@motief.org

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 


This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
vzw Motief · Belgradestraat 80 · Mechelen 2800 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp