Nieuwsbrief van het platform Met elkaar voor Mekaar, een burgerinitiatief gemeente Sint Michielsgestel
Bekijk deze mail in je web browser
Facebook
Email
Twitter
Website

Inhoud:

Grote opkomst zonnepanelen actie!

Meer dan 200 mensen bezochten de 4 informatieavonden over de actie zonnepanelen, die de afgelopen 2 weken in Berlicum, Gemonde, Sint-Michielsgestel en Den Dungen waren georganiseerd door de initiatiefgroep Energie opwekken door Zon. De reacties na afloop waren positief. ”Het was een erg interessante avond” en “Complimenten voor de professionele organisatie en aanpak”, zo vertelden bewoners. Ongeveer één derde van de aanwezigen heeft zich direct al aangemeld voor een ‘schouw’, waarbij de leverancier bij u thuis komt kijken en een advies en offerte op maat uitbrengt voor het eigen  dak.  Wie niet in de gelegenheid was om één van deze avonden bij te wonen of wie nog vragen heeft, kan op zaterdag 12 en 19 april tussen 10 en 12 uur binnenlopen bij D’n Durpsschuur (oude bieb), Kerkwijk 32  in Berlicum. 
 

Meer info op onze website
Laat je goed informeren en bezoek de extra inloopochtenden 
zaterdag 12 of 19 april tussen 10 en 12 uur, in D'n Durpschuur

Extra aandacht voor een typische MevM- afspraakNaast ontzorgen en een scherpe prijs is door de initiatiefgroep ‘Energie opwekken door Zon’ een kwantumkorting overeengekomen met de leverancier: als meer dan 25 huishoudens kiezen voor zonnepanelen van BT-zonne-energie bedraagt de korting 2%. Bij 65 huishoudens zal deze korting 3% zijn, en als er meer dan 100 huishoudens meedoen zelfs 4%.
De initiatiefgroep ‘Energie opwekken door Zon’ heeft voor de verdeling van de kwantumkorting gekozen om ook  iets ‘voor mekaar’  te doen. En waarom niet met je buurman of straat tegelijkertijd een zonne-installatie aanschaffen? Een derde van de korting gaat terug naar de koper van de zonnepanelen, een derde naar de initiatieven van MevM en een derde naar een door de koper zelf te kiezen lokale vereniging of goed doel. Zo ontstaat verbinding tussen mensen in onze eigen woon- en leefomgeving.
Klik op meer informatie om naar de website te gaan Daar vindt u een link om u aan te melden voor een schouw (advies en offerte) voor een zonnepaneleninstallatie op uw eigen dak. De actie eindigt op 11 juli 2014. Daarna wordt de balans opgemaakt en de extra korting berekend en uitbetaald.

Meer info op onze website

Twiddekans:ruilavonden met een plus

De ruilavonden + (plus) zijn een eerste activiteit van 'Boeken doen ontmoeten', een initiatief onder de vlag van Met elkaar voor Mekaar. Elke maand zal rond een ander thema een ruilavond plaatsvinden. Gedacht kan worden aan thema's als kampeerspullen/reisboeken, eetgerei/kookboeken, kerstspullen/kerstboeken, etc. De werkwijze is steeds dezelfde, voorafgaand aan de avond inleveren, ruilen op ruilavond tegen 'buukskes'. De plus is iedere keer een andere invulling met hulp van lokale deskundigen rondom het thema. Naast het geven van een twiddekans aan spullen, is het elkaar ontmoeten en daardoor elkaar kennen en misschien weten te vinden indien nodig, een bijkomend doel. Verdere plannen van 'Boeken doen ontmoeten' is een ruilwinkel voor boeken en knutselen met boeken. Voor meer informatie kan in principe elke woensdagochtend binnengelopen worden in Dn Durpsschuur (oude bieb) in Berlicum. Dan zijn de initiatiefnemers Monique van Os of Karin van de Berg er ook.

De 1e keer rondom bloemen en planten
Op woensdagavond 16 april is er een eerste ruilavond plus in Dn Durpsschuur (oude bieb) in Berlicum rond het thema bloemen/planten. Tegen inlevering van 'n 'buukske' (tegoedbon die je ontvangt voor een ingeleverd item) kun je tussen half zeven en negen uur een tuinboek, vaas of bloempot uitzoeken. Om deze avond extra interessant te maken, zijn er lokale inwoners aanwezig, die een deskundigheid  rondom het thema hebben. Deze keer is dat bijvoorbeeld een franse pottenbakster, tuinontwerpster (tuinDESIgn) en de initiatiefnemer van de school-buurtmoestuin Edwin Sloot in Middelrode.

Ruilitems kunnen vooraf ingeleverd worden op vrijdagochtend 11 april, maandagavond 14 april tussen 19.00 en 20.00 uur en woensdagochtend 16 april tussen half tien en half twaalf in Dn Durpsschuur (oude bieb).
 

Meer info op onze website

Succesvolle initiatieven buurthulp in wijk de Hazenakkers en de Onderstal


In 2 wijken is de werkgroep buurthulp van MevM volop actief. De wijk Hazenakkers in Gestel en de wijk de onderstal in Berlicum.
In de wijk Hazenakkers heeft Lenie Schoones sleutelfiguren  gezocht van verschillende leeftijden en gevraagd of ze een avond wilde meedenken over wat we voor elkaar kunnen betekenen in de wijk.
 Conclusie van de avond was dat mensen elkaar beter moeten kennen voordat ze hulp aan elkaar durven vragen. Er is een vragenlijst uitgezet onder de bewoners om inzicht te krijgen in vraag- en aanbod voor buurthulp. De eerste 3 matches zijn al gemaakt. A.s. zondag 13 april wordt er een koffieochtend georganiseerd  om elkaar nog beter te leren kennen en terugkoppeling te doen over de antwoorden van de vragenlijst.
Link naar de website

 
 
In de wijk de onderstal in Berlicum hebben Liesbeth van Beekveld en Hella Bosch zich bezig gehouden met het leidend thema: vraagverlegenheid. Hoe kun je er nu voor zorgen dat als iemand hulp nodig heeft van een buurtgenoot hier ook om gaat vragen. We denken dat elkaar (leren) kennen hiervoor een basis is. Om elkaar te (leren) kennen heb je ontmoeting nodig en dan volgt er vanzelf meer verbinding. Het idee: eten als verbinding! Op oudejaarsdag is er een oliebollenkraam ingericht waar buurtbewoners onder het genot van gluhwein en chocomel een oliebol konden komen eten om met elkaar het jaar af te sluiten.  Dit was een groot succes. Onlangs heeft een 2e eetinitiatief plaatsgevonden: de onderstal aan de kook. Ook hier weer veel ontmoeting en verbinding tussen buurtgenoten.

Wijk de onderstal aan de kook
Oliebollenfestijn

Zou u ook meer ontmoeting en verbinding willen in uw wijk maar weet u niet hoe dit aan te pakken neem dan contact op met de werkgroep buurthulp van MevM (info@metelkaarvoormekaar.nl) . Want met elkaar kunnen we dit wellicht voor mekaar krijgen.
Lenie Schoones (buurthulpsmg@gmail.com), Liesbeth van Beekveld, Hella Bosch
 

Veel belangstelling voor en ideeën op de inspiratieavond MevM, 19 februari, in De HuifVeel belangstelling voor en ideeën op de inspiratieavond MevM, 19 februari, in De Huif

Met elkaar voor Mekaar betekent betrokkenheid en naar elkaar luisteren wat er leeft. Na 2 succesvolle inspiratiesessies in de startfase van MevM werd het tijd voor een nieuwe inspiratiesessie. In De Huif werden burgers uit alle kernen ontvangen. Een beproefde MevM werkwijze werd toegepast: 3 medeburgers vertelden met welk initiatief ze bezig waren of waar ze over aan het denken waren. Vervolgens werd iedereen aan de gang gezet om te kijken wat er leeft. Op het eind van de avond waren de mensen in de gelegenheid om aan te geven bij welk idee ze graag betrokken werden om hier handen en voeten aan te geven.
De gedrevenheid en passie van de mensen op zo’n avond doen veel beloven voor de toekomst. Check zo nu en dan onze website voor alle initiatieven die er inmiddels zijn binnen alle kernen van St. Michielsgestel.

 

meer info op onze website
Laat je goed informeren en bezoek de extra inloopochtenden 
zaterdag 12 of 19 april tussen 10 en 12 uur, in D'n Durpschuur
Volg ons initiatief, door je aan te melden op onze facebook groep, erg simpel door hieronder op het facebook logo te klikken. Ook op twitter verspreiden we de ideeen en geven we je informatie.
Facebook
Email
Twitter
Website


schrijf me uit voor deze nieuwsbrief    update voorkeuren