Copy

BPBI nieuwsbrief - augustus 2017

Lees deze e-mail in uw browser

In deze editie o.a.

 
  • Digitaal communiceren met de rechtbank komt dichterbij

Blijf op de hoogte

LinkedIn
Twitter
YouTube

Digitaal communiceren met de rechtbank komt dichterbij

Het nieuwe digitale systeem waarmee de rechtbanken toezicht gaan houden op bewindszaken komt  steeds dichterbij. Als alles goed gaat kunnen voor het einde van het jaar alle rechtbanken starten met het nieuwe Toezicht-systeem en daarbij stap voor stap professionele bewindvoerders aansluiten om digitaal gegevens uit te wisselen.

Nieuw Toezicht-systeem: sneller en efficiënter
De professioneel bewindvoerder kan straks vanuit het eigen softwaresysteem een koppeling maken met het Toezicht-systeem van de rechtbanken. Hiervoor dient de IT-leverancier eerst met de Rechtspraak tijdens een testperiode de werking van de systeemkoppeling aan te tonen, waarna deze wordt vrijgegeven voor gebruik.
 
Deze systeemkoppeling maakt het mogelijk dat rechtbank en professioneel bewindvoerder via het eigen softwaresysteem digitaal kunnen communiceren over bewindszaken. Denk daarbij aan het indienen van boedelbeschrijvingen, (eind)rekening en verantwoording en (machtigings)verzoeken. Maar ook het digitaal rappelleren en het toezenden van digitale beslissingen van de rechtbank. Daarnaast kan er zaaksinhoudelijk worden gecorrespondeerd.
 
De digitale werkwijze zorgt ervoor dat beide partijen de informatie eenvoudig kunnen interpreteren en gebruiken. Dit levert onder meer heldere overzichten en een efficiëntere samenwerking op. Zo moet het mogelijk zijn de effectiviteit en efficiëntie van zowel toezichthouder als bewindvoerder te verhogen. Door de modernisering verloopt de communicatie sneller, er komt een landelijke manier van werken en het scheelt aanzienlijk in portokosten.

PKIo-services certificaat
Om via het softwaresysteem van de professionele bewindvoerder digitaal te communiceren met de rechtbank is naast een werkende systeemkoppeling tevens een PKIo-services certificaat vereist. In deze koppeling vindt via dit certificaat een beveiligde identificatie van u en uw organisatie plaats. Mogelijk bent u al in het bezit van dit certificaat, omdat u dat gebruikt voor de aangiften van de inkomstenbelasting met een pakket van bijvoorbeeld Elsevier of Wolters Kluwer. Indien u nog niet beschikt over dit certificaat kunt u of uw systeembeheerder alvast starten met het inwinnen van informatie over de aanvraag van een PKIo-services certificaat. Met een tweetal leveranciers zijn door Branchevereniging PBI afspraken gemaakt voor hun leden. Ook uw systeembeheerder of IT-leverancier kan u hierbij helpen.
 
Pilot en landelijke invoering
Sinds maart 2016 wordt de digitale systeemkoppeling in een pilot beproefd. Dit gebeurt door drie rechtbanken (Gelderland, Oost-Brabant en Overijssel) en veertien professionele bewindvoerders met zes verschillende softwarepakketten. De pilot wordt na de zomer geëvalueerd waarna, bij een positieve evaluatie, besluitvorming volgt om de digitale werkwijze ook in te voeren bij andere rechtbanken en professionele bewindvoerders.
 
In verband met het grote aantal bewindszaken zal de uitrol van deze digitaliseringsslag geleidelijk verlopen. De verwachting is dit aanvangt vanaf najaar 2017 en doorloopt tot aan het einde van 2018. De rechtbanken nodigen de komende tijd alle professionele bewindvoerders afzonderlijk uit om aan te sluiten. Vervolgens worden werkafspraken gemaakt, bijvoorbeeld over welke verslagperiode de eerste digitale R&V ingediend zal worden.

Wist u dat?

- Bewindvoerders die klant zijn van ABN AMRO kunnen sinds kort vanuit het betaalpakket, zelf geld overboeken van de ABN AMRO leefgeldrekening naar de ABN AMRO beheerrekening.


- KIWA het nieuwe certificatieschema Persoonscertificering Schuldhulpverlener heeft vastgesteld. Lees meer >>

- Op de website van de BPBI actuele vacatures te vinden zijn. Ga naar de vacatures >>

 

Copyright © 2017 Branchevereniging PBI, Alle rechten voorbehouden.


Afmelden    Update uw gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp